GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Pokal Vinka Štrucla

Ormož, športna dvorana na Hardeku
sobota, 11. november 2017, začetek ob 11.00

Na Martinovo soboto, 11. novembra 2017 je v Ormožu potekalo 22. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 10 slovenskih godb s preko 500 godbeniki. V okviru tekmovanja sta bila izpeljana tudi dva skupna nastopa sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. V športni dvorani na Hardeku, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Boštjan Dimnik in Mitja Dragolič, je imela težko delo, saj godbe nista ocenjevala glede na težavnost izvajanega, ter pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi najboljše izvedbe.

 

skupni nastop

Skupni nastop

 

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje skupne koračnice: Vinko Štrucl – Vivat Holermus, kjer je godbam dirigiral Slavko Petek; Emil Glavnik – Gremo na Štajersko, dirigenta Rado Munda, Mirko Orlač ter koračnico Draga Lorbka – Slovenci, dirigenta Janez Kopše in Simon Novak.

Desetim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: PGD Pihalna godba Lovrenc na Pohorju, Godba na pihala Središče ob Dravi, Pihalni orkester občine Šentilj- Paloma, Društvo Pihalni orkester sv. Anton, Mestni pihalni orkester Škofja Loka, Kulturno društvo Pihalni orkester Izola, KD Mengeška godba, Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Gasilski pihalni orkester Loče je strokovna žirija v sestavi Mitja Dragolič in Boštjan Dimnik, podelila 5 zlatih plaket s pohvalo in 5 zlatih plaket. Godbe so tekmovale v treh kategorijah, ki so zastavljene na podlagi številčnosti na odru. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejele tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla.

Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade so Mestni pihalni orkester Škofja Loka (do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Roman Grabner, Pihalni orkester občine Šentilj-Paloma (od 35 – 40 nastopajočih članov), ki ga vodi dirigent Janez Kopše in KD Mengeška godba (nad 41 nastopajočih članov), ki jo vodi Dimitrij Lederer. Nagrade so jim podelili mag. Marko Repnik (direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti),  Alojz Sok (župan občine Ormož) in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Milan Brglez.

 

 Nagrajenci

 Nagrajenci tekmovanja

 

 

Točkovne ocene:

 

Kategorija do 34 članov

GODBA

ŠTEVILO TOČK %

PLAKETA

MESTNI PIHALNI ORKESTER ŠKOFJA LOKA

97,0

ZLATA S POHVALO

DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER SV. ANTON

95,0

ZLATA S POHVALO

GODBA NA PIHALA SREDIŠČE OB DRAVI

91,0

ZLATA S POHVALO

PGD PIHALNA GODBA LOVRENC NA POHORJU

84,5

ZLATA

 

Kategorija od 35 do 41 članov

GODBA

ŠTEVILO TOČK

PLAKETA

PIHALNI ORKESTER OBČINE ŠENTILJ- PALOMA

93,5

ZLATA S POHVALO

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA

90,5

ZLATA S POHVALO

 

Kategorija nad 41 članov

GODBA

ŠTEVILO TOČK

PLAKETA

KD MENGEŠKA GODBA

87,5

ZLATA

PIHALNI ORKESTER KD IVAN KAUČIČ LJUTOMER

86,5

ZLATA

PIHALNI ORKESTER ORMOŽ - GLASBENA ŠOLA ORMOŽ

85,5

ZLATA

GASILSKI PIHALNI ORKESTER LOČE

84,5

ZLATA

 

 

Strokovna komisija:

Boštjan Dimnik

Mitja Dragolič

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si