GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Pokal Vinka Štrucla

23. TEKMOVANJE GODB SLOVENIJE V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA - 2018

             

Ormož, sobota, 10. november 2018 ob 11. uri

 

Na Martinovo soboto, 10. novembra 2018 je v Ormožu potekalo 23. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 10 slovenskih godb s preko 500 godbeniki. V okviru tekmovanja sta bila izpeljana tudi dva skupna nastopa sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. V Martinovem prireditvenem prostoru, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Gašper Salobir in Milivoj Šurbek, je imela težko delo, saj godbe nista ocenjevala glede na težavnost izvajanega, ter pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi najboljše izvedbe.

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje skupne koračnice: Vinko Štrucl – Vivat Holermus, Emil Glavnik – Gremo na Štajersko, ter koračnico Draga Lorbka – Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb v Ormožu in do letošnjega leta tudi dirigent Pihalnega orkestra Ormož, kateri je na tem tekmovanju tokrat prvič nastopil pod taktirko mlajših moči, novega dirigenta. Tekmovanje je s svojim programom, kjer je zaželeno, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje, odlično dopolnilo ostale dogodke ki so v Ormožu potekali v okviru Martinovega vikenda. V imenu družine skladatelja po katerem se imenuje pokal, ki ga prejmejo zmagovalci posameznih tekmovalnih kategorij in je delo mlade oblikovalke Klare Cerar, je vse nastopajoče in številne obiskovalce pozdravila hči, Mateja Kranjc.

Desetim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: Pihalni orkester Glasbene šole Ormož, Kulturno društvo Sedraž - Vaška godba Sedraž, Društvo Godba na pihala občine Markovci, Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi, Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana Vič, Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče, Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart, KUD Občinski pihalni orkester Trebnje, Pihalna godba Moravče in Kulturno društvo Godba Cerknica, je strokovna žirija v sestavi Gašper Salobir in Milivoj Šurbek, podelila 2 zlati plaketi s pohvalo in 8 zlatih plaket. Godbe so tekmovale v treh kategorijah, ki so zastavljene na podlagi številčnosti na odru. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejele tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla.

Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade so KUD Občinski pihalni orkester Trebnje (do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Primož Kravcar, Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče (od 35 – 40 nastopajočih članov), ki ga vodi dirigent Rado Munda in KD Godba Cerknica (nad 41 nastopajočih članov), ki jo umetniško vodi Mitja Dragolič, tokrat pa ji je dirigiral Matjaž Meden. Nagrade so jim podelili Alojz Sok (župan občine Ormož), Boris Selko (predsednik  Zveze slovenskih godb), Daniel Leskovic (svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost JSKD), Barbara Podgorelec (vodja tekmovanja) in Gašper Salobir (član žirije).

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si