GLASBA \ INSTRUMENTALNA GLASBA

 

 

FESTIVAL HARMONIKARSKIH ORKESTROV
Sežana, 26. november 2023

 

Vljudno vas vabimo na Festival harmonikarskh orkestrov, ki bo v nedeljo, 26. novembra 2023, ob 18. uri v Kosovelovem domu v Sežani.

 

 

PROGRAM

Komorna skupina InMusic

Organizacijsko in umetniško vodstvo: Mikela Uršič

Vera Sturman, Mihaela Peca-violina
Manuel Perhavec, Ingrid Peric, Aljaž Maurič -harmonika

Johann Christian Bach: SINFONIA V B-DURU, Allegro
Franz Schubert: FOUR SONGS FOR STRINGS, Serenada
Perez Prado, prir. Mihaela Peca: CHERRY PINK AND APPLE BLOSSOM WHITE

 

Komorna skupina InMusic

Komorno zasedbo sestavljajo člani in članice harmonikarskega orkestra InMusic iz Sežane. Vera Sturman je diplomo in magisterij iz violine opravila na Konservatoriju za glasbo v Padovi. Je voditeljica na radiu ter trenerka ritmične gimnastike. Mihaela Peca zaključuje magistrski študij violine na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Violino in orkester poučuje na glasbeni šoli v Kopru. Manuel Perhavec končuje dodiplomski študij fizioterapije v Izoli ter se zadnjih pet let izpopolnjuje v petju v Glasbeni šoli Sežana. Ingrid Peric obiskuje magistrski študij na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Je profesorica razrednega pouka na osnovni šoli v Šempolaju ter trenerka jadralstva v Sesljanu, kjer tudi tekmuje. Aljaž Maurič obiskuje prvi letnik Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

 

Harmonikarski orkester InMusic

Organizacijsko in umetniško vodstvo: Mikela Uršič

Sergej Rachmaninoff, arr. Robert Longfield:  ADAGIO iz Simfonije št. 2
Antonio Vivaldi: KONCERT ZA DVE VIOLINI V A MOLU - 1. stavek
              Solo violini: Vera Sturman, Mihaela Peca
Wolfgang Amadeus Mozart: DON GIOVANNI, K. 527 / Akt 1 - " La ci darem la mano"
              Solo sopran: Nina Pečelin
              Solo tenor:    Manuel Perhavec
Zequinha de Abrau: TICO TICO

 

Harmonikarski orkester InMusic

 

Glasbeno društvo InMusic je nastalo oktobra 2015, iz želje po skupnem druženju, ustvarjanju, muziciranju. Glavna naloga in cilj Glasbenega društva InMusic je širši publiki predstaviti klasično harmoniko, ki s svojo barvitostjo zvoka, prevzame še tako zahtevno publiko. Koncertna harmonika je vsestranski inštrument, na katerega se lahko izvaja vse od ljudske, klasične in sodobne glasbe. Poleg predstavitve klasične harmonike, je poglavitni cilj društva tudi ta, da mlajšim generacijam vlijejo željo in voljo do glasbe, saj glasba združuje in iz nas izvabi najboljše, saj je znanstveno dokazano da ima terapevtsko moč.

V orkestru igra 12 mladih harmonikarjev na klasični harmoniki in dve violini, občasno se pridružita še viola in kontrabas. Vizija orkestra je ta, da  bi harmonikarjem, ki so zaključili nižjo glasbeno šolo omogočila muziciranje v orkestru in nadaljnje izpopolnjevanje. Repertoar ki ga izvajajo je zelo širok  in ima tako strokovno, poučno in moralno plat. Orkester je na mednarodnem tekmovanju leta 2019 v Pragi dosegel zlato plaketo. Nekaj dni kasneje, je bil orkester povabljen kot gost v predsedniško palačo, kjer je obiskovalcem, v počastitev praznika dneva Rudolfa Maistra, zaigral svoj tekmovalni program. 30.10.2021 se je orkester ob stoti obletnici rojstva skladatelja Astorja Piazzolle poklonil v čast s snemanjem videospota njegove skladbe Yo Soy Maria iz operete Maria de Buenos Aires. Okrester je novembra 2021 na svetovnem tekmovanju CMA - Confederation Mondiale de L’Accordeon osvojili 2.mesto v zelo veliki konkurenci orkestrov iz celega sveta.

 

Harmonikarski orkester GŠ Radovljica in KUD Antona Tomaža Linharta Radovljica

Organizacijsko in umetniško vodstvo: mag. Gašper Primožič

Arcangelo Corelli, prir. Gašper Primožič: BOŽIČNA PASTORALA
Janusz Wojtarowicz: PAWEL IN GAWEL
Mariano Mores,  prir. Gašper Primožič: TAQUITO MILITAR
Juan D Arienzo, prir. Gašper Primožič: KANARČEK V PARIZU

 

Harmonikarski orkester GŠ Radovljica in KUD Antona Tomaža Linharta Radovljica

 

Harmonikarski orkester GŠ Radovljica in KUD A.T. Linharta Radovljica je nastal leta 1964 kot skupina harmonik na Bledu, leta 1966 pa se je že formiral v zasedbo harmonikarskega orkestra in je s tem postal najstarejši tovrstni orkester v Sloveniji. Orkester je imel v svoji zgodovini tri dirigente: Jožeta Ažmana, Tomaža Cilenška, trenutno že 16 leto pa ga vodi Gašper Primožič. Orkester je nastopal v Pragi, Nuernbergu, Dolomitih, Svilajncu, Trevisu, Naborjetu, Pulju, Ljubljani in drugod. Prav tako je prejemnik večih nagrad na mednarodnih tekmovanjih…. Veseli so, da so v prejšnjem ter v letošnjem začetku sezone-oktobra, pridobili kar nekaj novih članov orkestra, ki tako vedno bolj dobiva podobo še večjega orkestra. V letu 2023 je orkester nastopal na blejski občinski proslavi skupaj z Nino Pušlar, ker pa tudi radi potujejo, so v juniju gostovali v Salzburgu, kamor jih je povabil Harmonikarski orkester Vielharmonie, ki je združeni harmonikarski orkester Deželne Solnograške glasbene šole Musikum. Za zaključek leta pa bodo nastopali na velikem Božično-novoletnem koncertu na Bledu, kjer bodo nastopali z opernim pevcem Ivanom Andresom Arnškom, sopranistko Natašo Zupan ter s komornim zborom Ave.

 

4Bellows 4Tales

Organizacijsko in umetniško vodstvo: Maurizio Marchesich

Urban Koder, prir. Aleksander Vodopivec: CVETJE V JESENI
Ivano Battiston: MOVIDA
Ljudska, prir. Aleksander Vodopivec: LUNA LUNICA
Johann Schrammel, prir. Maurizio Marchesich: WIEN BLEIBT WIEN

 

4Bellows 4Tales

 

Kvartet harmonik Bellows 4 Tales sestavljajo štirje zamejski akademski glasbeniki - Polona Tominec, Štefan Bembi, Zoran Lupinc in Maurizio Marchesich. Glasbenikom se je porodila ideja, da bi svoje izkušnje in znanje združili v edinstven ansambel štirih različnih zvokov harmonike "4 Bellows 4 Tales". Z izvajanjem glasbenih aranžmajev, ki segajo od baroka do moderne se želijo predstaviti širši publiki. Za svoje nastope uporabljajo 10 različnih harmonik. Gumbna, klavirska, diatonična harmonika in bandoneon tako dajejo življenje različnim glasbenim žanrom, ki se včasih tudi prepletajo, saj so zgodbe uporabljenih harmonik in samih izvajalcev različne, kar soustvarja tako tradicionalne kot povsem nove zvočne mešanice harmonikarske scene.

Stefano Bembi je večstranski glasbenik, ki se izraža skozi klavirsko harmoniko, klavir in orgle. Diplomiral je z najvišjo oceno iz klavirja na Konservatoriju "G. Tartini" v Trstu, nadaljeval študij klavirja v Parizu in Bruslju. Je zmagovalec številnih tekmovanj, ter je nastopal po Italiji in tujini Sodeloval je v različnih zasedbah, vključno z »Niente Band«, »Pupkin Kabarett« in »Kovček poln not«. Polona Tominec, zmagovalka mednarodnega tekmovanja harmonikarjev v Puli pri 10 letih, je nadaljevala študij na konservatoriju FILUM v Kragujevcu. Kot solistka je prejela številne nagrade, sodelovala v različnih zasedbah in nastopala po Sloveniji ter v tujini, vključno s Švico in Italijo. Zoran Lupinc, svetovni prvak na diatonični harmoniki, se je izkazal v inovativnem poučevanju in igranju. Prejel je Gerbičevo nagrado za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja. Njegovo glasbeno pot odlikujejo nastopi v pomembnih koncertnih dvoranah, vključno z Berlinsko filharmonijo. Maurizio Marchesich, diplomant konservatorija "G. Rossini" v Pesaru, je skladatelj in pevovodja. Kot zmagovalec številnih tekmovanj je njegov repertoar raznolik in sega od baročne do sodobne glasbe. Ustanovil je kvintet »Triestango«, specializiran za izvedbo skladb Astorja Piazzole. Marchesich je nastopal po celem svetu, sodeloval s tržaškim gledališčem G. Verdi in je redni profesor harmonike v Trstu.

 

Dodatne informacije

JSKD - OI Sežana
Ulica Mirka Pirca 4
6210 Sežana

Vladislava NAVOTNIK

vodja območne izpostave

 

T: 05 731 00 90
E: oi.sezana@jskd.si