GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

36. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB
na 3. in 1. težavnostni stopnji

Bukovica, 21. – 22. 5. 2016

 

PROGRAM

3. težavnostna stopnja

 

BRKINSKA GODBA 2000

Društvo Brkinska godba 2000 je nastalo leta 2000, ko se  je skupina staršev tedanjih godbenikov potrudila, da ustanovi samostojno kulturno društvo, v katerem bi lahko njihovi otroci zadostili dvema velikima željama: da bi lahko igrali in se družili. Danes v mladem pihalnem orkestru iz občine Hrpelje – Kozina igra več kot 40 mladih glasbenikov. Kljub mladosti se orkester redno udeležuje tako državnih kot tudi mednarodnih tekmovanj in se z njih ponosno vrača z nagradami. V tujini se je udeležil tekmovanja v Rivi del Garda, v Schladmingu in v Sinnaiu na Sardiniji. Leta 2010 je napredoval na 3. stopnjo na državnem tekmovanju ZSG, pohvali pa se lahko tudi z zlato plaketo s priznanjem, ki jo je leta 2011 prejel na 1. mladinskem tekmovanju. Leta 2014 se je udeležil 34. tekmovanja Zveze slovenskih godb na 3. težavnostni stopnji, ki je potekalo na Prevaljah. Dosegel je zlato priznanje in absolutno drugo mesto in bil najbolje uvrščen primorski orkester.

Dirigent: Tomaž Škamperle
Predsednica: Darja Starc

 

Bojan Adamič:
ZGODBICA V ŠTIRIH DELIH

Jan van der Roost:
DUBLIN DANCES

Thomas Doss:
MAGIC OVERTURE


KD PIHALNA GODBA VRHPOLJE, VIPAVA

Pihalni orkester Vrhpolje je prvič zaigral 29. junija 2002 pred vrhpoljsko podružnično osnovno šolo pod vodstvom kapelnika Leandra Pegana. Nastal je na veliko veselje godbenikov ter njihovih dedov, ki so po drugi svetovni vojni že imeli svojo godbo, a je razpadla.
Danes orkester šteje približno 40 članov, povprečna starost pa je 20 let. Izvaja koncertni, promenadni in zabavni program. Vsako leto pripravi samostojni božično-novoletni koncert, koncert v sklopu »Imago Sloveniae«, prebivalce Vipavske doline prebudi za praznik dela, igra na vaški šagri, Vipavski trgatvi, raznih srečanjih pihalnih orkestrov in ostalih prireditvah, najpogosteje v domači občini ter sosednji Ajdovščini. Kljub svoji mladosti je nastopil celo na osrednji državni proslavi ob 15. obletnici dneva državnosti v Ljubljani, proslavi v spomin dneva upora proti okupatorju ter kot gost v oddaji Na zdravje. Med svoje največje uspehe šteje osvojeno prvo mesto in zlato priznanje z mednarodnega tekmovanja v Splitu, zlato priznanje s posebno pohvalo in napredovanje s 4. na 3. težavnostno stopnjo s tekmovanja ZSG ter peto mesto na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda.

Dirigent: Matjaž Meden
Predsednik: Janez Groznik

 

James Barnes:
YORKSHIRE BALLAD

Jan van der Roost:
DUBLIN DANCES

James Barnes:
ALVAMAR OVERTURE

Jaka Pucihar:
RADI IGRAMO


KD PIHALNI ORKESTER JESENICE-KRANJSKA GORA

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora je močno povezan z železarsko tradicijo, njegov nastanek pa s Zoisovimi kovači v Bohinju pred 140 leti.Na jeseniškem območju je od začetkov godbeništva do 1968 delovalo več stanovskih, strankarskih in lokalnih godb, takrat pa je prišlo do združitve v veliki Pihalni orkester jeseniških železarjev. Orkester je hitro napredoval in postopoma prehajal s klasičnega na modernejši način igranja..
Po letu 1991 je krenil na pot pomlajevanja in novega vzpona ter se v letu 1997 preimenoval v Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, saj sta obe občini zaslužni za dobro delo in predvsem finančno podporo.
Orkester stalno sodeluje na najpomembnejših mestnih dogodkih in prireditvah v obeh občinah. V sezoni izvede pet samostojnih in več promenadnih koncertov ter več kot 30 nastopov na prireditvah. Danes je najstarejša kulturna skupina na Jesenicah in šteje 60 članov. Uspešno ga vodi dirigent prof. Dejan Rihtarič, ki prinaša med trmaste Gorenjce mehkobo štajerskih goric. S širokim nasmehom in odločno roko plete skupaj z orkestrom mrežo harmonij: glasbenih in človeških.

 

Dirigent: Dejan Rihtarič
Predsednik: Anton Justin

 

Johnnie Vinson:
AND HOLD IN MEMORY …

Nejc Bečan:
CONTESTANT OVERTURE

Jan van der Roost:
DUBLIN DANCES

James Curnow:
ON THE TAMIAMI TRAIL

 


1. težavnostna stopnja

 

KD GASILSKI PIHALNI ORKESTER LOČE PRI DOBOVI

V KD Gasilskem pihalnem orkestru igra 52 glasbenikov. Orkester vodi dirigent Daniel Ivša. Večina mladih članov obiskuje glasbeno šolo, nekaj se jih šola tudi na srednji glasbeni šoli in na Akademiji za glasbo. Redne vaje potekajo dvakrat tedensko v Godbenem domu v Ločah. Pred večjimi koncerti in projekti vaje podaljšajo in pomnožijo. Vadijo tudi posamezne sekcije. Orkester je zelo aktiven. Letno priredi dva samostojna koncerta, srečanje pobratenih pihalnih godb, svojo pesem pa prispeva tudi na krajevnih in občinskih prireditvah ter praznovanjih. Nastopil je tudi na mednarodnih festivalih v Daruvarju, v Trogirju, v Santa Suzzani, v Prahaticah in Zlinu na Češkem, v Parizu v Franciji. Vsako leto prebuja ljudi s prvomajskimi budnicami. Glasbeniki pa razveseljujejo in popestrijo tudi praznovanja svojih domačih in znancev. Z zahtevnejšo glasbo se predstavljajo na območnih revijah pihalnih godb in državnih tekmovanjih.

 

Dirigent: Daniel Ivša
Predsednik: Ivan Kovačič

 

Henk van Lijnschooten:
HYMNE DE ST. JEAN

Rok Golob:
GODBA GRE V VESOLJE

Alfred Reed:
ARMENIAN DANCES I

John Barnes Chance:
INCANTATION AND DANCE


KD PIHALNI ORKESTER LOGATEC

Pihalni orkester Logatec je prvič uradno nastopil na gasilski veselici maja leta 1913 kot Godba na pihala Logatec. Od tedaj dalje so bili logaški godbeniki prisotni na vseh pomembnejših dogodkih in prireditvah v domačem kraju in zunaj njega. Mlade glasbenike dobivajo iz domače glasbene šole, kjer nekaj njihovih članov tudi poučuje. S stalnim pomlajevanjem zasedbe se število članov vsako leto povečuje, kvaliteta igranja pa raste. Veliko članov je nadaljevalo šolanje na srednji glasbeni šoli in na akademiji za glasbo. Nekateri člani igrajo tudi v profesionalnih orkestrih po Sloveniji in tujini.

 

Dirigent: Vid Pupis
Predsednik: Iztok Krajnc

 

James Barnes:
YORKSHIRE BALLAD

Rok Golob:
GODBA GRE V VESOLJE

Alfred Reed:
ARMENIAN DANCES I

Philip Sparke:
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si