GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

36. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB
na 3. in 1. težavnostni stopnji

Bukovica, 21. – 22. 5. 2016

 

TEKMOVALNA ŽIRIJA

Predsednik:
Gregor Kovačič

Člani:
Miro Saje
Mitja Dragolič
Jozsef Csikota (Madžarska)
Anatoly L. Dudin (Rusija)

 

Tajnik:
Daniel Leskovic

 

O ČLANIH ŽIRIJE

 

Gregor Kovačič je študij klarineta začel pri očetu in ga zaključil v razredu prof. Alojza Zupana na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izpopolnjeval se je pri prof. Kalmenu Oppermanu v New Yorku in na povabilo L´Academie musicale de Villecroze sodeloval s Paulom Meyerjem in Michelom Portalom. Je udeleženec mojstrskih tečajev, ki so jih vodili Richard Stoltzman, Antony Pay, Alois Brandhofer, Martin Spangenberg  in Jacques Di Donato. Z zasedbo Clavimerato je prejel študentsko Prešernovo nagrado in posnel štiri zgoščenke. Vrsto let je igral v orkestru Opere SNG Maribor in orkestru Mariborske filharmonije, sedaj pa deluje kot pedagog na glasbeni šoli Ravne na Koroškem. Kot solist, član evropskega opernega orkestra, evropskih mladinskih orkestrov in komornih ansamblov je nastopal po Sloveniji, Evropi, Bližnjem vzhodu, Severni Afriki in Severni Ameriki. Vedno bolj se posveča tudi dirigiranju. Je dirigent Pihalnega orkestra Glasbene šole Ravne na Koroškem in Pihalnega orkestra železarjev Ravne. Kot dirigent je prejel nagradi na tekmovanju Zveze godb Slovenije in mednarodnem tekmovanju Flicorno D´Oro – Riva del Garda. Kot član Pihalnega orkestra železarjev Ravne je trikrat nastopil na WMC Kerkrade, v letu 2001 tudi kot solist. Zaključil je dirigentsko šolo v organizaciji Zveze godb Slovenije pod vodstvom Jana Cobra ter študij dirigiranja na Konservatoriju v Maastrichtu. Strokovno se je izpopolnjeval tudi pri Johannu Mösenbichlerju.

 

Miro Saje je dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra Krka in član Predsedstva Zveze slovenskih godb. Leta 1991 je diplomiral iz trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dirigiranje je študiral na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri Janu Cobru in diplomiral leta 1999. S Pihalnim orkestrom Krka je dosegel uspehe tako v Sloveniji kot v tujini. V zadnjih letih je bil gostujoči dirigent številnih orkestrov, med drugimi Orkestra slovenske policije, Slovenskega orkestra klarinetov in Rundfunk Blasorchestra Leipzig, s katerim je posnel zgoščenko za založbo Beriato. Kot dirigent Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra je vodil tabora mladih godbenic in godbenikov leta 2004 na Bledu in leta 2005 v Kopru. Na treh tekmovanjih FLICORNO D’ORO, Riva Del Garda v Italiji, je trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega dirigenta. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto. Zadnjih nekaj let umetniško vodi Pihalni orkester Občine Šentjernej, s katerim uresničuje zanimive projekte in dosega številne uspehe (absolutni zmagovalci na 2. težavnostni stopnji, 2010 ter na 1. težavnostni stopnji, 2011).

 

Mitja Dragolič je svojo glasbeno pot začel kot klarinetist na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, znanje pa nadgradil s študijem na ljubljanski Akademiji za glasbo in nizozemskem Konservatoriju za glasbo v Maastrichtu, kjer je diplomiral iz dirigiranja. Redno se je udeleževal tudi mojstrskih tečajev Zveze slovenskih godb in končal dirigentsko šolo ZSG, sodeloval pa je tudi na mnogih mednarodnih festivalih. V Godbo Cerknica se je vključil z 11-imi leti, leta 2008 pa je prevzel dirigentsko palico. Pod njegovim strokovnim vodstvom je deloval tudi Big band Medicinske fakultete iz Ljubljane. Že veliko let vodi tudi Pihalni orkester GŠ Grosuplje, s katerim je na domačih in mednarodnih tekmovanjih dobil nekaj prestižnih nagrad in priznanj, med njimi je maja 2015 na 5. tekmovanju slovenskih mladinskih godb prejel zlato plaketo s posebno pohvalo ter pokal zmagovalca. Z godbo Cerknica pa je dan kasneje na 35. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji dobil zlato plaketo s posebno pohvalo in prav tako pokal zmagovalca. Žirija obeh tekmovanj je izpostavila Mitja kot najboljšega dirigenta tekmovanja. Aktivno deluje kot član Strokovne komisije ZSG in kot mentor na seminarjih. Na poletnem taboru mladih glasbenikov Musica creativa je bil leta 2015 dirigent pihalnega orkestra.


József Csikota je diplomiral iz pozavne na Konservatoriju za glasbo ter na Akademiji za glasbo v madžarskem mestu Szeged. Kasneje je z odliko diplomiral tudi iz dirigiranja pihalnih orkestrov na Glasbeni akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti. Po diplomi je poučeval glasbo na Glasbeni šoli Lajtha László v mestu Szentes ter poučeval in dirigiral pihalnemu orkestru v Glasbeni šoli Bartók Béla v mestu Makó. Trenutno je profesor in dirigent pihalnega orkestra na Glasbeni fakulteti univerze v mestu Szeged. Leta 1996 je ustanovil Simfonični orkester Makó ter leta 1998 Koncertni pihalni orkester Glasbene akademije univerze Szeged. Po svetu redno deluje tudi kot član tekmovalnih žirij, dirigent in predavatelj. Med drugimi je dirigiral tudi Pihalnemu orkestru državne srednje šole v mestu Buffalo, Pihalnemu orkestru Univerze DePaul v Čikagu, Pihalnemu orkestru v San Franciscu in Pihalnemu orkestru Univerze v Moskvi. Na povabilo Felixa Hauswirth’sa je posnel zgoščenko petih modernih skladateljev, s svojim orkestrom tudi redno snema za radijsko postajo v Budimpešti. Na tekmovanju „2nd International Wind Band Competition at Lake Balaton” je leta 1996 prejel nagrado za dirigenta z najboljšo izvedbo, mesto Makó pa mu je leta 2002 za njegovo delo na področju glasbe in razvoja mesta podelilo nagrado mesta.  Je tudi predsednik madžarske ter centralno-vzhodnoevropske Zveze pihalnih orkestrov WASBE.

 

Anatoliy L. Dudin je diplomiral iz pozavne na državnem konservatoriju v ruskem mestu Jekaterinburg. Sprva je deloval kot učitelj pozavne na glasbeni šoli, po letu 1978 pa je postal vodja oddelka na državnem konservatoriju v mestu Magnitogorsk ter dirigent mladinskega pihalnega orkestra. Organiziral in vodil je številne državne in mednarodne konference, seminarje, tekmovanja in festivale, med njimi: Ural Fanfare, Russian fanfare, Fanfare for Zelenograd, Fanfare Solnechnogorya, Cup of Muscovy, Fanfare for the First Salute, Fanfare for Yalta, Fanfare for Railways. Od leta 2001 je profesor na državni univerzi za umetnost v Moskvi, kjer dirigira večjemu številu skupin in vodi oddelek za mednarodno glasbeno dejavnost. Je tudi sekretar ruskega dela organizacije WASBE ter član predsedstva centralno- evropske sekcije te organizacije. Leta 2013 je v organizaciji WASBE prejel tudi posebno nagrado za mednarodno sodelovanje.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si