GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

7. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

dvorana Zavoda za kulturo in promocijo Lendava

petek, 19. maj 2017, ob 18.00

 

V petek, 19. in soboto, 20. maja 2017 sta, v Kulturnem centru Lendava v občini Lendava, potekala 7. tekmovanje mladinskih godb in 37. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji.

Na tekmovanju je nastopilo 8 slovenskih godb. Tekmovanji slovenskih godb sta potekali v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti OI Lendava, Občine Lendava in Zveze kulturnih društev Lendava. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjega tekmovanja, ki je obsegal vrhunske koncertne nastope godb je potekal gladko in skrbno premišljeno.

Dvodnevni godbeni program, na katerem so tekmovali pihalni orkestri - Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski, Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Laška pihalna godba, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Pihalni orkester Marezige, Pihalni orkester Rudnika Mežica in Pihalni orkester Lesce,  se je sklenil s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov.

Strokovna žirija v sestavi Miro Saje, Miroslav Šurbek, Tomaž Habe, Vaclav Blahunek (Češka) in Jozsef Csikota, (Madžarska), je podelila 3 zlata priznanja s posebno pohvalo, 4 zlata in 1 srebrno priznanje. Najbolje ocenjena pihalna orkestra posamezne kategorije 37.

Tekmovanja slovenskih godb, sta poleg priznanja prejela tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij:

Najbolje ocenjeni pihalni orkestri tekmovanja so sledeči:

Na tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov je v kategoriji A (starost udeležencev do 14 let) s 86,11 % točk slavil Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale in v Kategoriji B (starost udeležencev do 16 let) s 91,94 % točk Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski.

Na 37. Tekmovanju slovenskih godb na drugi težavnostni stopnji je s 92,13 % točk slavil Pihalni orkester Železarjev, na koncertni stopnji pa je s 93,80 % točk slavil Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Namen tekmovanja ni zgolj tekmovalne narave, temveč gre tudi za spodbujanje in izobraževanje godbenic in godbenikov. Tekmovanja vidimo predvsem v dodatni obogatitvi procesa izobraževanja, pospešitvi in širitvi zanimanja za godbeništvo, krepitvi pripadnosti, spodbujanju napredka in načina dela orkestrov in ne-nazadnje v usmerjanju delovanja dirigentov z novo literaturo.

Z zaključkom tekmovanja in podelitvijo plaket in nagrad se je tudi na področju godbeništva končal Teden ljubiteljske kulture 2017, ki sta ga pripravila Javni sklad za kulturne RS dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, potekal pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

 

Skupni rezultati

 

7. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

 

KATEGORIJA A - Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale – 86,11 % točk, zlata plaketa

KATEGORIJA B - Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski – 91,94 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo

 

37. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB - DRUGA TEŽAVNOSTNA STOPNJA


Pihalni orkester Železarjev Ravne – 92,13 % točk, zlata plaketa s posebno pohvalo

Pihalni orkester Lesce – 87,50 % točk – zlata plaketa

Pihalni orkester Marezige – 86,85 % točk – zlata plaketa

Pihalni orkester Rudnika Mežica – 84,72 % točk –  srebrna plaketa

 

37. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB - KONCERTNA TEŽAVNOSTNA STOPNJA


Pihalni orkester Premogovnika Velenje – 93,80 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo
Laška pihalna godba – 87,59 % točk – zlata plaketa

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si