GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

9. SREČANJE BIG BANDOV SLOVENIJE Marezige, 4.–5. 7. 2014

 

PROGRAM

 

Odličen ambient in izvrstne glasbene skupine tako vsakič znova pričarajo nepozabno MareziJazz doživetje, kar lahko letos preverite 4. in 5. julija, ko se bodo na odru zvrstile skupine:


Petek, 4. julij 2014, z začetkom ob 19.30


Big Band Gverillaz
Jazz Punt Big Band
Big Band Hrošči
Big Band ULAG (Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani)
Prague Conservatory Jazz Orchestra & Milan Svoboda (Češka)
Big Band Krško
BiG Band VOX


Sobota, 5. julij 2014, z začetkom ob 19.00 uri


Big Band Grosuplje
Big Band Cerknica - BBC
Big Band Vrhnika
Big'O'Band (Češka)
Trieste Early Jazz Orchestra - TEJO (Italija)
Robert Vatovec Big Band

 


Big Band gveriLLaz

gveriLLaz


Big Band gveriLLaz je edini profesionalni big band v Sloveniji, ki deluje neodvisno od državnega financiranja ali drugih oblik institucionalne podpore, nastal konec leta 2013. Bera glasbenikov, v veliki večini šolanih in nagrajenih v tujini, z velikopoteznim projektom »For modern times«/«Za moderne čase«, na slovensko glasbeno področje vstopa z glasbo dveh legend moderne kompozicije big banda: Bob Brookmeyer in Jim McNeely. Michael Brecker in Bob Mintzer tukaj nastopata v stranski vlogi. Stilsko gveriLLaz opravljeni big band je visoki težavnosti programa dodal še koreografijo hip hop in jazz balet skupin. Omenjene lastnosti abstraktnost glasbe vpenjajo v ritmičnost dogajanja in oder spreminjajo v celostni paket. »For modern times« pismenko krize ogleduje v smeri novih možnosti, ne strahu, in pogumnim odpira izkustvo potenciala, zbranega ob pravem času, na pravem mestu. Temu rečeno bodo programski listi leta 2015 Big Band gveriLLaz nosili v državah Švedske, Nemčije, Avstrije in Italije. 

 

Jazz Punt Big Band

Jazz Punt

Jazz Punt Big Band je nastal novembra leta 2005 iz Pihalnega orkestra Tolmin. Z imenom so želeli člani pokazati svojo naklonjenost jazzu in pripadnost domačemu kraju, ki je znan po velikem Tolminskem kmečkem uporu iz leta 1713. Od Tolminskega 'punta' letos mineva 300 let, tako da je počutje in muziciranje članov JPBB-a sedaj še posebej uporniško. Najraje preigravajo energične funk skladbe, a tudi za stilsko drugačne skladbe se najde mesto v njihovem repertoarju. Od leta 2010 je v vrstah 'puntarjev' tudi pevka Tanja Srednik, vse od nastanka pa je umetniški vodja zasedbe pozavnist Matija Mlakar.

 

Big Band Hrošči

Hrošči

Big Band Hrošči iz Marezig pri Kopru je svoje glasbeno ustvarjanje začel razvijati pod taktirko Karla Glavine, ki je skupino vodil šest let. Preusmeritev v avtorsko glasbo in svojstveni, udarni aranžmaji pa nakazujejo novo prelomno pot, na katero se je Big Band Hrošči podal jeseni 2011, ko je vodenje glasbene skupine prevzel Denis Beganović - Kaykay, mednarodno priznan glasbenik, multi-instrumentalist, aranžer in glasbeni producent.
Poleg usmeritve v avtorsko glasbo so na obzorju zanimivi projekti, med njimi tudi projekt z mednarodno priznanim hip hop DJ-jem in producentom z umetniškim imenom JK Soul (Jernej Križman), ki je bil premierno predstavljen na lanskem Jazz Etno Funky Festivalu v Kopru (JEFF) in požel številne pozitivne kritike. Swing fuzija jazza, hiphopa in dubstepa predstavlja novost v mednarodnem glasbenem svetu, kar dokazuje tudi 12.000 predvajanj videospota prve skladbe 'Why Does It Feel Right’ v obdubju slabega tedna po njenem izidu.

 

Big Band ULAG

Ulag

Big band Univerze v Ljubljani Akademije za glasbo (Big Band ULAG) je bil ustanovljen v študijskem letu 2011/2012 in je del rednega predmetnika (izbirni predmet). Orkester od začetka vodi Matej Hotko. Svoj prvi nastop je imel v sklopu predstavitve vseh treh umetniških akademij februarja 2012 v Viba studiu Ljubljana. S prvim celovečernim koncertom se je predstavil junija 2012 v dvorani Kazine Ljubljana in pokazal izreden uspeh. Sledili so nastopi na Prešernovem trgu in v Slovenski Filharmoniji, v maju 2013 pa je imel orkester turnejo petih koncertov po Srbiji.

 

Milan Svoboda & Jazz Orchestra Praškega konzervatorija

Milan Svoboda

Big band Jazz oddelka iz Konzervatorija Jaroslava Ježka je svojo pot začel leta 2005 pod vodstvom profesorja Milana Svobode. Zasedba se ukvarja predvsem z avtorsko glasbo, spisano s strani Milana Svobode in članov skupine. Leta 2006 so uspešno igrali na mednarodnem festivalu big bandov v Litvinovu na Češkem ter na slavnostnih koncertih za 100. obletnico rojstva Jaroslava Ježka - koncert na prireditvi Jazz na Praškem gradu in koncert v ABC gledališču v Pragi. Leta 2007 se je big band udeležil svetovnega tekmovanja študentskih big bandov Next Generation Festival v Montereyu, Kaliforniji (ZDA) in se kot edini neameriški big band uvrstil v finale, med najboljših šest skupin. Za tem je leta 2008 big band uspešno nastopal tudi kot častni gost na Jazz festivalu v Montereyu, jeseni istega leta pa so nastopali še na prireditvi Slany Jazz Days. Leta 2009 je big band nastopal na festivalih v Černošicah, Litvinovu, Hořicah  in Jabloncu ter zelo uspešno koncertiral na prireditvi Jazz Goes to Town v Hradec Kralove, kjer je spremljal italijanskega saksofonista in skladatelja Gianluigija Trovesija v njegovem projektu Dedalo. Jeseni 2010 je orkester zaključil uspešno azijsko turnejo na Tajvanu in v Vietnamu. Leta 2010 je češki televizijski program Terra Musica predvajal dokumentarec o dejavnostih skupine. V Pragi orkester redno nastopa v Jazz klubu Reduta. Prague Conservatory Jazz Orchestra sestavlja 14 članov: štiri saksofoni, tri trobente, dve pozavni in ritem sekcija.

 

Big Band VOX

Vox

Big Band VOX deluje v Velenju od junija 2010. Njegovi člani prihajajo iz različnih krajev Slovenije in so na svoj način povezani z Velenjem. Big band je zelo aktiven, na kar kaže število koncertov, ki so jih nanizali v času delovanja. Programsko niso omejeni in so odprti za vsako zvrst. To dokazuje tudi sodelovanje z različnimi izvajalci, kot so Katrinas, Sanja Mlinar, 6pack Čukur, Aleš Hadalin, Jure Pukl … Veliko aranžmajev in avtorskih skladb so napisali in jih pišejo sami. Posneli so tudi DVD v živo (Big band VOX z gosti) in pa CD v živo z 6pack Čukurjem. Big band nima dirigenta. Zato je potrebna popolna angažiranost vsakega člana in vsak posameznik je pomemben del skupnega muziciranja.


Big Band Krško

BB Krško
Big Band Krško je s samostojnim delovanjem pričel leta 1994, ko je vodenje skupine prevzel Aleš Suša. V orkestru so zbrani glasbeniki pretežno iz Krškega in širšega posavskega območja, od Sevnice do Dobove. Programsko je orkester precej široko usmerjen in goji različne zvrsti glasbe - od revijske, plesne, swinga, latina, fusiona do funka in jazz rocka. Glavni poudarek pa je na izvajanju sveže, moderne jazz glasbe, ki mlademu bandu najbolj ustreza. Big band Krško se v zadnjem letu ukvarja pretežno z izvajanjem repertoarja iz obdobja swing glasbe. Pozornost posvečajo tudi izobraževanju mladih kadrov, z udeležbo posameznikov na seminarjih jazzovskega igranja. Uvedli smo tudi delovanje manjše zasedbe – kombo, ki izvaja glasbo iz repertoarja jazz standardov, v katerih imajo člani orkestra možnost nastopiti in se preizkusiti kot solisti. 

Big band Krško se uvršča v vrh slovenskih big bandov, ki delujejo na ljubiteljski kulturni ravni. Iz zasedbe je izšlo kar nekaj glasbenikov, ki so sedaj diplomanti evropskih in svetovnih jazz akademij ter profesionalno delujejo na slovenski in mednarodni jazz in pop sceni (Aleš Suša, Lovro Ravbar, Bojan Zupančič, Rok Lopatič, Matej Hotko, Matjaž Zorko, Janez Gabrič, Rok Štirn, Jaka Kopač, Manca Klanjšček, Tjaša Fabjančič), v uveljavljenih in popularnih zasedbah, kot so The Fool Cool Jazz Orchestra, Big band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, LeelooJamais, Laibach, Demolition Group, Magnifico&Turbolenza, Tinkara Kovač&band itn.). Big band Krško se je do sedaj predstavil na številnih odmevnih koncertih ter s svojim igranjem navduševal številno občinstvo.

 

Big Band Grosuplje

BB Grosuplje

Big Band Grosuplje je, na pobudo takratnega ravnatelja Glasbene šole Grosuplje Franca Korbarja, v šolskem letu 1997/98 ustanovil Braco J. Doblekar, ob koncu leta 2003 pa je vodenje orkestra prevzel kitarist, skladatelj in aranžer, Igor Lunder. Big band je v svoji dolgi zgodovini sodeloval s številnimi priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Eva Sršen, Irena Vidic, Cita Galič, Oto Pestner, Kristina Oberžan, Jadranka Juras, Boško Petrović, Nina Pušlar, Alenka Godec, Rok Kosmač, Nuša Derenda, Elda Viler, Anika Horvat, Nuška Drašček, Tulio Furlanič in drugi. Nastopal je na različnih športnih (10. obletnica Slovenske nogometne lige, Športnik leta itd.), državnih (Dan državnosti na Trgu Republike 2003 itd.) in humanitarnih prireditvah (Zidak dobre volje, Miklavžev koncert 2005), širšemu občinstvu pa se je orkester predstavljal na samostojnih koncertih po vsej Sloveniji.

Najsi gre za gala ples, jazz, latino, pop koncert ali spremljavo vokalnih solistov, doda big band prireditvi potreben blišč in pridih ekskluzivnosti. Kakovosten, obsežen in širok repertoar, mladost in energičnost članov (pretežno študentov), predanost glasbi in nenazadnje izkušnje iz največjih prireditev pa so garancija, da ob nastopu nihče ne ostane ravnodušen.

 

Big Band Cerknica - BBC

BB Cerknica

Big band Cerknica - BBC, ki je leta 2013 praznoval deset let obstoja, združuje glasbenike iz Cerknice in bližnjih krajev z izzivi jazz glasbe in sorodnih zvrsti. V njegovem delovanju so se mu na koncertih pridružili že številni jazz glasbeniki in znani slovenski pevci. S sedanjim dirigentom, Goranom Krmacem, se BBC v tej sezoni posveča plesu. Ritmi swinga, latinskoameriške glasbe in drugih zvrsti vabijo poslušalca, da se dvigne na noge in postane plesalec.

 

Big’O’Band

Big O Band

Big'O'Band je glasbena zasedba, ki prihaja iz Češke. V njej dvajset glasbenikov igra širok spekter glasbenih zvrsti, a vedno energično in z veseljem. Zasedba je nastala pred več kot dvajsetimi leti in je skozi svojo zgodovino doživela izjemen razvoj. Čeprav niso zapustili tradicionalnih big bandovskih repertoarjev, večinoma igrajo sodobno glasbo v big bandovski obliki. Najpomembnejše jim je širiti veselje in energijo med občinstvom. Igrajo tako swing v moderni priredbi, kot tudi funky in pop - vedno z zanosom. Glasbeni duh in vodja zasedbe je Marek Ottl - pozavnist, klaviaturist, pevec, predvsem pa aranžer skladb, ki jih igrajo. Želijo si pripraviti unikatno glasbeno doživetje in v njej vzbuditi enako strast za glasbo, kot jo imajo sami.


Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO

Trieste Early Jazz Orchestra
Trieste Early Jazz Orchestra - TEJO je orkestralna zasedba, ki združuje vrhunske jazz glasbenike iz okolice Trsta, od katerih so nekateri dobro znani tudi izven italijanskih meja. Vodja orkestra je Livio Laurenti, ki je se odločil raziskati obdobje med 1924-1934, ko je bil ragtime pozabljen in je jazz glasba postajala vedno bolj priljubljena v svojih orkestralnih oblikah. Zato so skladbe, ki jih igrajo, predstavljene v njihovem izvirniku, igrajo pa glasbo H. Carmichaela, D. Ellingtona, F. Hendersona, G. Gershwina, itd.

Njihova glasba je torej potovanje skozi "burna dvajseta leta" z bluesom, baladami in norimi sinkopiranimi ritmi. Ker pa se je takrat večino skladb pisalo za Broadwayske mjuzikle, z orkestrom sodeluje tudi pevec Paolo Venier.

TEJO je med drugim nastopal tudi na "Trieste Loves Jazz Festival" 2010 in 2013, na "House of Music" in v Gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu in na zasebnih dogodkih, ki so bili vedno zelo toplo sprejeti tako s strani občinstva, kot tudi kritikov.

 

Big Band Vrhnika

BB Vrhnika

Ustanovljen jeseni 1995 združuje glasbenike, ki gojijo zvrst glasbe, katere korenine segajo do 2. svetovne vojne, preko slovenske popevke in vse do moderne orkestrske glasbe. Izdali so samostojno zgoščenko z naslovom »That's Life«.
Sodelujejo na prireditvah, kot je slavnostna podelitev Bloudkovih plaket v Narodni galeriji v Ljubljani, glavna prireditev ob praznovanju 1. maja na Rožniku (3x), otvoritev Argonavtskih dni na Vrhniki, državno srečanje Big bandov Slovenije ter Poletje v Ljubljani 2011 in 2012 s samostojnima koncertoma na Kongresnem trgu. Na koncertnih odrih so se jim pridružili že Eva Hren, Hugo Šekoranja, Mia Žnidarič, Ditka Haberl, Matjaž Mark, Ladislav Rebrek, Jaka Pucihar, Alenka Godec, Darja Švajger, Elda Viler in mnogi drugi.
S pomočjo glasbenega vodje, Matjaža Lenarčiča, ki je v Big bandu Vrhnika pričel kot trobentač, neprestano odkrivajo nove dimenzije muziciranja.

 

Robert Vatovec Big Band

Robert Vatovec BB

Robert Vatovec Big band je obalna glasbena zasedba, ki jo vodi primorski glasbenik Robert Vatovec. RVBB je bil ustanovljen leta 2003, v vsem tem času so zabeležili številne koncerte: od protokolarnih nastopov na proslavi ob priključitvi Primorske k matični domovini, na podelitvi Primorske osebnosti leta, do manj formalnih koncertov. 
V RVBB so igrali že številni obalni glasbeniki in uveljavljeni slovenski pevci in pevke. Njihov repertoar je trenutno pretežno pop usmerjen. To je bila tudi vedno smernica ansambla, ki mu ni bila nikoli prioriteta klasična big bandovska literatura. Kljub temu najdemo v repertoarju RVBB tudi jazz standarde, latino skladbe, rock, rhythm & blues in funk skladbe. Big Band se občasno ukvarja tudi z avtorsko glasbo. Vokalna solistka ansambla je pevka Vivjana Babič Martucci, z umetniškim imenom VIVJANA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si