GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

DRŽAVNI FESTIVAL BIG BANDOV

Marezige, 01. – 02. 07. 2016

 

Zaključil se je MareziJazz 2016, 12. festival big bandov v Marezigah pri Kopru. Na odru se je zvrstilo trinajst zasedb, tri od teh so bile iz tujine, več kot polovica vseh pa je na največjem srednjeevropskem bigbandovskem festivalu nastopila prvič. Sočasno je na obali potekal Baladoor Jazz Festival, v prestolnici pa Jazz festival Ljubljana, pa vendar si je MareziJazz, po ocenah organizatorjev, v obeh večerih v živo ogledalo okrog 2000 obiskovalcev z vse Slovenije in bližnjih držav. Videti je bilo moč prav vse starostne skupine, od čisto majhnih otrok, ki so plesali v ritmih, do starejših gledalcev, ki takšno glasbo že dobro poznajo.

In MareziJazz je bil všeč prav vsem. Organizatorji to pripisujemo dejstvu, da je to edini festival v Sloveniji namenjen izključno glasbi plesnih orkestrov. Najbrž k temu pripomore tudi lep razgled. Tudi podatki gledanosti neposrednega prenosa prek interneta so navdušujoči: poleg nemške, italijanske in hrvaške publike, so si prenos festivala ogledali tudi v Kolumbiji, Argentini in celo na Japonskem.

V vasici Marezige krajani festival navdušeno sprejemajo in spremljajo in postal je stalnica obalnega kulturnega dogajanja, saj vsako leto zagotavlja obilico kvalitetne glasbe zbrane na enem mestu. Se pa skozi čas tudi spreminja, razvija in ohranja svežino. Pred šestimi leti so ga organizatorji, denimo, dopolnili z jazz seminarjem Zgrabi Zvok, od 10. obletnice dalje pa je povdarek na avtorski glasbi, s čimer se spodbuja ustvarjalnost in bigbandovsko sceno ohranja živo. Letošnja posebnost je bila ta, da je bila več kot polovica nastopajočih na festivalu prvič in hkrati tudi prvič nastopila na tem koncu Slovenije. Podrli pa so še en rekord - z Latvijskim gostujočim Melngailskolas Big Bandom je nastopil enajstletni deček, do slej najmlajši glasbenik na festivalu MareziJazz.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si