INSTRUMENTALNA GLASBA / FESTIVAL ORGLIC

 

FESTIVAL ORGLIC - "AH - TE ORGLICE"

Mednarodno srečanje/revija igralcev na ustno
harmoniko - orglice

Mokronog, 23. 2. 2013

 

Festival "(ah), TE ORGLICE" povabljen v Trossingen


V stranski dolini hudournika Kamniška Bela, levega pritoka Kamniške Bistrice je približno 40 m visok slap Orglice. Ime slapa izvira iz šumenja, ki je podobno zvoku orglic. Slap je tam že od nekdaj, gotovo pa že veliko pred letom 1821, ko je šestnajstletni Christian Friderich Buschman prijavil patent za novo glasbeno iznajdbo – orglice. Glasbilo je sicer imenoval »Aura«, nemško govoreči so mu dali ime v Mundharmonika – ustna harmonika, kar pa ne more zanikati dejstva, da so Slovenci igrali na orglice že v času, ko so naseljevali ta prečudoviti košček zemlje. Morda je bilo takole. Skupina Praslovencev, se je ustavila pri slapu in bila očarana od vidne in slišne lepote. Nekdo je vzhičeno rekel: "Kakšno čudovito šumenje! Kot bi igrale orglice." Tega gotovo ne bi mogel reči, če orglic ne bi prej slišal. Zato z gotovostjo trdimo, da smo orglice izmislili Slovenci.


S to majhno šalo, ki skoraj prepriča, je moderator Luka Bregar v dvorani kulturnega doma v Mokronogu zavrtel 14. mednarodni festival ustnih harmonikarjev "(ah), TE ORGLICE". V enaindvajsetih nastopih, tako posameznikov kot ansamblov, je nastopilo preko sedemdeset udeležencev. Neugodne snežne razmere niso zadržale doma ne Avstrijcev, ne Hrvatov iz pobratene občine Gračišće, ne italijanskega mojstra ustne harmonike Giovanija Volinija, ne Slovencev, ki so pripotovali iz Bele krajine, Štajerske, Posavja, Primorske, Gorenjske in osrednje Slovenije.

 

Sekstet Strune
Sekstet Strune iz Pule


Revija je pokazala visok nivo muziciranja, za kar ima gotovo zasluge tudi festival, ki že vsa leta z raznimi pedagoškimi prijemi (ocenjevanje, tekmovanje, razpisane obvezne teme, vabila na nastope, ki jih festival organizira i.t.d.) vzpodbuja h kakovosti. In to mu uspeva. Dokaz je lahko tudi povabilo g.Gerharda Müllerja, predsednika svetovnega združenja za ustno harmoniko (Fédération Internationale de l'Harmonica), da festival "(ah), TE ORGLICE" letos oktobra sodeluje z izbrano ekipo na svetovnem festivalu v Trossingenu.


"Sposobni smo zbrati kvalitetno ekipo ustnih harmonikarjev in naštudirati ustrezen program," je vabilo komentiral Stane Peček, oče mokronoškega festivala, "je pa težavica, ki se ji reče EVRO." Kakorkoli že, ugledu Mokronoga in širše, bi gotovo koristilo, če bi izbrani ansambel pod kapo "(ah), TE ORGLICE" nastopil na elitnem svetovnem odru.

 


Oto Nemanič - orglice, Jože Starešinič - tamburica, in Gregor Kompjut - kitara


Nastope je ocenjevala strokovna komisija profesor in virtuoz ustne harmonike Vladimir Hrovat, prof. Tatjana Mihelčič Gregorčič, ravnateljica glasbene šole Trebnje in prof. Miro Dizdarevič. Revija sicer ni imela tekmovalnega značaja, ocene in mnenja komisije so namenjena nastopajočim kot informacija in pomoč.


Nastopili so: Družinski trio Vezilo, Davorin Cej, Silvo Girandon, Janez Keržič, Janez Šuštar, Vlado s prijatelji, Trio Oto Nemanič, Poljanski orgličarji, Dobre Solev, Drago Matoković, Branko Malić, Sekstet Strune, Mundharmonikaansambel Vrbsko jezero, Giovani Volini, Halonga Harmonica in ansambel Novo jutro, Ljudski godci PD France Prešeren, ansambel Pelikan, Duo Urbanija&Hervin Jankončič, Robi Ivačič in ansambel Sorarmonica.


Festival vodijo Stane Peček, Vladimir Hrovat in Mojca Femec, finančno in sicer pa ga podpirata Občina Mokronog-Trebelno in JSKD RS z OI Trebnje.

s.p.

 

Ljudski godci iz Vidma
Ljudski godci iz Vidma

 

Dodatne informacije

Mojca FEMEC

vodja OI

Območna izpostava JSKD Trebnje
Kidričeva 2

8210 Trebnje

T: (07) 3481 250
F: (07) 3481 251
E: oi.trebnje@jskd.si


Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUALNO

6.1. 2012: OBJAVLJEN RAZPIS K SODELOVANJU NA FESTIVALU ORGLIC

Rok prijeve: 30. 1. 2013

>> več