GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

36. SREČANJE TAMBURAŠEV IN MANDOLINISTOV SLOVENIJE

Zavod za kulturo in promocijo Lendava - Gledališka in koncertna dvorana Lendava
Lendava, 16. april 2016 ob 17. uri

 

V soboto, 16. aprila 2016 je v Gledališka in koncertna dvorana Lendava potekalo 36. srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije. Na srečanju, ki je bilo tekmovalnega značaja tekmovanju je nastopilo 10 slovenskih tamburaških skupin in orkestrov s preko 200 tamburaši. 36. srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter podpori Občine Lendava.

Tekmujoče tamburaške skupine in orkestre: Kulturno društvo Tamburaši Rogatec, Tamburaški orkester Senožeti, Tamburaški orkester  Ruda Sever Gorišnica, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Tamburaški orkester Petrovi tamburaši, Tamburaški orkester Šmartno, Glasbeno društvo Tamburjaši in KUD Dobreč Dragatuš je spremljala strokovna žirija v sestavi mag. Damir Zajec, Tomaž Habe in Helena Vidic, ter podelila 3 zlata priznanja s pohvalo, 2 zlati, 1 srebrno ter 2 bronasti priznanji.  Najbolje ocenjeni orkester je na 36. Srečanju tamburašev in mandolinistov, prvič postal Tamburaški orkester Petrovi tamburaši iz Šempetra pri Žalcu, ki je prejel 97% točk.

Dodatno je žirija podelila še 3 posebni priznanji. Priznanje za najboljšega solista solistko, ki ga je prejel solist na braču, Matevž Ferjančič za izvedbo skladbe ČARDAŠ, skladatelja Vittoria Monitja v priredbi Dražena Varge ob spremljavi Tamburaškega orkestra Tamburjaši iz Vipave, Priznanje za odlično sestavljen program, ki ga je prejel Tamburaški orkester Petrovi tamburaši iz Šempetra pri Žalcu ter Priznanje za najboljšo slovensko noviteto, ki jo je prejel Leon Firšt, za skladbo SKRIVNOST ZA BISERNICO IN TAMBURAŠKI ORKESTER.

Na prireditvi sta v spremljevalnem programu nastopili še dva tamburaška orkestra: Tamburaška skupina Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave in Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, poleg tega pa je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti ob zaključni podelitvi priznanj in nagrad nastopajočim podelil tudi tri visoka priznanja Sklada za področje glasbene dejavnosti – Galusove listine, ki so jih prejeli Janez Kermelj, Tamburaški orkester Dobreč Dragatuš in Helena Vidic.

 

Rezultati

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si