GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

REGIJSKI TEMATSKI KONCERTI TAMBURAŠKIH IN MANDOLINSKIH SKUPIN 2017

Od Štajerske, Koroške preko Celja do Ptuja

 

PROGRAM

 

Kulturno poslovni center Majšperk, velika dvorana, Majšperk,

sobota, 18. februar 2017, ob 18. uri


TAMBURAŠKI ORKESTER PROSVETNEGA DRUŠTVA RUDA SEVER GORIŠNICA

dirigent: BOŠTJAN DAMIR MUMLEK
predsednik: ANTON MODLIC

Ivan Krpač st., prir. Damir Mumlek: GASILSKA HIMNA
narodna, prir mag. Damir Zajec: V ZILI JE LEPO
Roko Šimunaci: PLESALKA

 

 

Tamburanje in gasilci

Mavrica obrazov Tamburaškega orkestra Gorišnica je pisana. Vseh starosti smo in obeh spolov. Naše misli so povsod, kajti eni so osnovnošolci in dijaki, drugi študenti, tretji zaposleni in četrti upokojenci. Kljub velikim starostnim, svetovno nazorskim, statusnim in drugim razlikam, smo uspeli tisti čas, ko smo skupaj, naše misli usmeriti v en cilj – to je glasba. Naš tamburaški orkester šteje 24 članov. To leto praznujemo že 120. obletnico obstoja. Nastopamo na vseh prireditvah v naši občini, redno se udeležujemo regijskih in državnih revij. Uživajte v naši glasbi.

 

TAMBURAŠI IZ CIRKULAN

umetniški vodja: BOŠTJAN POLAJŽER
predsednik: TONI ŠTUMBERGER

ljudska: PESEM OD sv. FLORJANA
ljudska: MEJẾNSKI SPLET
ljudska: NALIJTE ČAŠE KAMERADI

 

 

Mejếnska muzika

Tamburaši iz Cirkulan delujejo pod okriljem Kulturnega društva Cirkulane od leta 1994, sicer pa so ponosni nasledniki veliko starejše tradicije, saj je bil prvi tamburaški zbor pri tedanji sv. Barbari v Halozah ustanovljen že leta 1899. Njihov repertoar obsega predvsem haloške, prleške in prekmurske pesmi in viže. Tamburajo in prepevajo povsod, kjer jim radi prisluhnejo; na porokah, proslavah, revijah in srečanjih. Udeležili so se različnih festivalov v Sloveniji (Lent, Trnfest, Beltinci, EPK Maribor) in na tujem (Avstrija, Italija, Nemčija, Hrvaška, Makedonija, Vojvodina), spremljajo pa tudi različne folklorne skupine (Cirkulane, Dolena, Ptuj in AFS Študent). Leta 1999 so s pomočjo producentke Jasne Vidakovič na RTV Slovenija posneli prvo zgoščenko z naslovom 100 let, izšla pa je leta 2001 v Založbi Subkulturni azil. Pri isti založbi sta izšli še naslednji dve zgoščenki: Hojladrija (2003) in Kukafce (2013). Na Kukafcah je producentsko delo opravil priznani poznavalec glasbenega izročila Tomaž Rauch.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD ZVONKE ANTOLIČIČ, MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU

dirigentka: mag. METKA VRBANČIČ OSTERC
predsednik: PETER RODEŠ

Ivan Meglič, prir. Petra B.: DED POLKA
Rajko Roter: DRAVSKA KORAČNICA
Roko Šimunaci: VESELA PLESALKA

 

 

Poskočni plesni ritem v tamburaški glasbi

Tamburaška glasba se je v Miklavžu na Dravskem polju pojavila že v letu 1936 ter nadaljevala svojo glasbeno poslanstvo tudi po drugi svetovni vojni. Ni natančnega dokumetna, ki bi govoril o tem, kdaj je ugasnil glas tamburice. V veliki želji po glasbi te zvrsti, se je v letu 2009 ponovno  ustanovil orkester amaterskih glasbenikov različnih starosti, ki jih je povezovala ljubezen do glasbe in njen prvi vodja g. Rajko Rotar.  Program izvajanja skladb je vključeval in še vključuje slovensko ljudsko glasbo, narodno zabavno ter klasično glasbo,   prirejeno za tamburaški orkester. V popotovanje po tamburaški glasbi nas je od leta 2012  popeljala naša druga dirigentka, ga. Petra Beršnjak, katero je v  oktobru 2016 nadomestila mag. Metka Vrbančič Osterc. Kilometrino nastopov zbiramo na domačem odru ob raznih prireditvah, zadnja leta se predstavljamo tudi s samostojnimi koncerti. Ob novoletnih praznikih ali posebnih priložnostih  razveseljujemo s svojo glasbo starostnike v okoliških domovih za ostarele in vse tiste, ki si želijo naše glasbe. Od leta 2012 organiziramo  vsako leto letno srečanje  tamburaških skupin in orkestrov iz bližnje in daljnje okolice, na katerem tudi sami sodelujemo.  V letu  2016 pa smo se udeležili tudi 36. srečanja tamburašev in mandolistov Slovenije 2016 v Majšperku.

 

TAMBURAŠKO DRUŠTVO APAČE

dirigent: JAN JURŠNIK
predsednica: PETRA HAMER

Eddie Syder, prir. Jan Juršnik: BLUE SPANISH EYES
Tomaž Domicelj, prir. Jan Juršnik: SLOVENSKEGA NARODA SIN
Jan Juršnik: SPOMLADANSKA POLKA

 

 

Raznovrstnost

Tamburaško društvo Apače šteje osem članov in deluje od leta 2007. Pod budnim očesom in tankočutnim ušesom Jana Juršnika, poustvarjajo slovenske ljudske pesmi, slovenske popularne ter narodnozabavne napeve kakor tudi dalmatinske klapske pesmi. Nastopajo v domači občini in širše, udeležujejo se revij in srečanj tamburaških skupin. Vsako leto priredijo letni koncert, kjer predstavijo nov repertoar, vedno pa k sodelovanju povabijo tudi zanimive goste, kot so recimo operni pevci.
Danes se bodo predstavili s programom »Mi smo godci, tamburaši«

 

TAMBURAŠKA SKUPINA KUD ŠMARTNO NA POHORJU

umetniški in organizacijski vodja: Martina Motaln

Boris Kovačič, besedilo Gregor Strniša, prir. Martina Motaln: TRI PLANIKE
Slavko&Vilko Avsenik, besedilo Elza Budau, prir. Martina Motaln: JADRAJ Z MENOJ

 


Iz gora na morje

Tamburaši so bili ustanovljeni že pred 2. svetovno vojno, pod vodstvom župnika Sinka, natančneje leta 1927, kasneje je njihovo vodenje prevzel Franček Bruselj. Izvajajo okoli 70 sklad, večina so priredbe bivšega mentorja Hinka Sernca. To so predvsem priredbe raznih domačih in ljudskih pesmi, pa tudi tujih in domačih zimzelenih melodij.

 

MANDOLINSKA SKUPINA AMOS

umetniški vodja: TANJA VNUČEC POPOV
predsednik: IVA GRĐAN

Antonio Vivaldi: ZIMA (2. stavek)
Giuseppe Verdi, prir. Simona Pirc: ZBOR SUŽNJEV
Johann Sebastian Bach: AIR V D-duru

 

 

Klasika z zvoki mandoline

Mandolinsko skupino Amos sestavlja 9 članov. Prihajajo iz Podvincev, Pristava pri Ptuju, Ormoža, Novega mesta in Ljubljane. Mandolinska skupina Amos igra na različnih prireditvah, prireja pa tudi samostojne koncerte. Leta  2007 je skupina izdala tudi svojo prvo lastno zgoščenko z naslovom Dar milosti. V nastajanju je druga zgoščenka.  S Ted Media production  je skupina posnela video spote, ki predstavljajo skupino širom sveta.  Leta 2011 je na regijskem srečanju tamburaških in mandolinskih skupin prejela zlato priznanje, leta 2013 pa srebrno priznanje. Skupina izvaja glasbo različnih glasbenih zvrsti in sicer: črnske duhovne in židovske pesmi, klasične skladbe, krščanske himne, druge tradicionalne krščanske skladbe in slovenske narodne skladbe.

 

KD TAMBURAŠI ROGATEC

umetniški vodja: BORIS KIDRIČ
predsednik: FRANCI POBEŽIN

neznani avtor, prir. Boris Kidrič: ROŽNA POLKA
Vladimir Stiasny, besedilo Lev Svetek, prir. Boris Kidrič: MANDOLINA
solo: Neja Turk in Boris Kidrič, oba vokal
Slavko&Vilko Avsenik, besedilo Marjan Stare, prir. Boris Kidrič: KAKO LEPO JE BITI MUZIKANT
solo: Neja Turk in Boris Kidrič, oba vokal

 

 

Slovenski venček

Tamburaška skupina iz Rogatca deluje že od leta 1932. Tamburaško skupino vodi Boris Kidrič od leta 1996. Januarja 2016 so izstopili iz tamkajšnjega kulturnega društva, ter ustanovili svojo pravno osebo in se registrirali kot Kulturno društvo Tamburaši Rogatec, saj želijo biti bolj prepoznavni po imenu in kraju od koder prihajajo. 2015 smo na regijskem srečanju tamburaških skupin v Murski Soboti dobili srebrno plaketo, 2016 pa smo se udeležili na državno srečanje tamburaških skupin, kjer smo dobili bronasto plaketo. Naš repertoar obsega slovenske ljudske in umetniške  skladbe, koncertne in zabavne priredbe slovenskih in tudi drugih narodov.  Sodelujemo s številnimi društvi iz okoliških krajev. Na leto izvedemo več kot 30 nastopov in koncertov. Letos bomo praznovali 85 let delovanja tamburaške skupine v Rogatcu. Čeprav je naša zasedba zelo generacijsko pestra, nas druži predvsem ljubezen do te zvrsti glasbe.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER CIRKOVCE

dirigent: DRAGO KLEIN
predsednik: VLADO BRGLEZ

slovenska ponarodela, prir. Drago Klein: ZABUČALE GORE
solo: Drago Klein in Lara Brglez, oba vokal
izraelska ljudska, prir. mag. Damir Zajec: HAVA NAGILAH
poljska ljudska, prir. Drago Klein: KLARINET POLKA
solo: Urban Erker, klarinet

 

 

tri ljudske

Tamburaški orkester Cirkovce je bil ustanovljen leta 1975. V prvi zasedbi je igralo 16 članov, orkester pa je vodil g. Drago Klein, ki ga vodi še danes. Začetki igranja so bili bolj skromni, saj so bili prvi člani nevešči igranja tamburice. Potrebno je bilo veliko volje in truda, da so se pokazali prvi uspehi.
Orkester je z močno voljo hitro napredoval, udeleževal se je raznih revij, nastopal doma in v tujini. Leta 1983, je orkester uspešno zastopal republiko Slovenijo na največjem festivalu tamburaške glasbe nekdanje Jugoslavije v Osijeku. Sledila so malo manj aktivna obdobja. Nekateri člani so zapuščali orkester, prihajali so novi, ki so se morali veliko naučiti. V obdobju med leti 1984 in do 1994 orkester prevzame domačin in član orkestra g. Peter Krajnc. Orkester pod njegovim vodstvom nastopa na številnih revijah in nastopih v Sloveniji. Junija 1994 pa se v orkester vrne g. Drago Klein in ponovno poprime za dirigentsko palico. G. Klein želi izpopolniti ritem in  doda set bobnov, tako orkestru omogoči izvajanje vseh skladb svetovnih žanrov. Tako postane orkester že pred mnogimi leti edinstven na področju bivše države in v Sloveniji, saj je igral glasbo celega sveta.
Ob 25. obletnici delovanja je orkestru uspelo posneti in izdati tudi prvo samostojno kaseto in zgoščenko. Danes orkester ne igra več samo tamburaške glasbe, ampak veliko več priredb znanih evergreenov v modernih izvedbah, v repertoarju so zajete skoraj vse glasbene zvrsti, od klasike do rocka. Orkester šteje danes 21 članov, vendar se število iz leta v leto spreminja. Večino priredb znanih skladb napiše dirigent orkestra. Člani orkestra si prizadevajo to zvrst glasbe kvalitetno predstavljati na različnih prireditvah v matični občini, na ravni države in v tujini. V mesecu novembru leta 2005 je orkester praznoval 30 let delovanja in izdal novo zgoščenko, drugo po vrsti z novimi še privlačnejšimi skladbami. Ob koncu leta 2010 je orkester izdal še svojo III. zgoščenko posvečeno 35-letnici delovanja orkestra. Na zgoščenki je 17 odličnih skladb, ki predstavlja delovanje orkestra v zadnjih letih. Na zgoščenki je tudi veliko petja, ki so ga posneli kar sami člani orkestra. Ob svoji 40 letnici delovanja je Tamburaški orkester izdal obširen bilten o svojem delovanju. Orkester dosega odlične uspehe na področju tamburaške glasbe v Sloveniji in tujini.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD IVAN LONČARIČ TRNIČE

dirigent: IGOR ROBAR
predsednica: MIHAELA PETROVIČ

Nebojša Josifović, besedilo Nebojša Josifović prir. Zoran Mulić: ZAPIS
solo: Andrej in Klavdija Topolinjak, oba vokal
MI2, besedilo Jernej Dirnbek, prir. Igor Robar: ODA GUJDEKI
solo: Miha Dajčman in Aljaž Zidanšek, oba vokal
Saša Lošić, besedilo Saša Losić, prir. Neža Žgur: GARDELIN
solo: Klavdija Topolinjak, vokal

 

 

Mešano na žaru, prosim!

Tamburaški orkester KUD Ivan Lončarič ali kot se sami raje imenujejo Trnički tamburaši, so v letu 2016 obeležili petnajsto obletnico obstoja. Pred leti je tamburaška skupina prerasla v orkester, ki ga trenutno sestavlja 16 članov.  V obdobju petnajstih let so nanizali vrsto nastopov, že 15 let pa v domačem okolju prirejajo koledovanje, na kar so še posebej ponosni. Letošnje je bilo zaradi ekstremno nizkih temperatur še posebej zahtevno, a vseeno odlično izpeljano. V naslednjih 15 letih si Trnički tamburaši želijo predvsem zdravja in dobrega sodelovanja predvsem s slovenskimi, pa tudi s tamburaši izven slovenskih meja. 

 

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD MAJŠPERK

dirigent: DRAGO KLEIN
predsednik: KLEMEN SAGADIN

Grigoras Dinicu, prir Franjo Batorek: HORA STACCATO
solo: Maša Majcen, flavta
Giacomo Puccini, besedilo Giovacchino Forzano, prir. Drago Klein: O MIO BABBINO CARO
solo: operna pevka Petra Turk Rupreht
napolitanska ljudska, Eduardo di Capua, besedilo Giovanni Capurro, prir. Božo Potočnik: O SOLE MIO
solo: operni pevec Benjamin Pregl

 


Tematika: Klasična Evropa na pragu 20. stoletja

Tamburaški orkester kulturno umetniškega društva Majšperk prihaja izza obronka haloških gričev, kjer se reka Dravinja vije med griči in dolinami, v bližini pa se v svoji veličini razkazuje Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Orkester nastopa že več kot deset let in izvaja različne zvrsti glasbe, od klasične in tamburaške glasbe do zimzelenih melodij, včasih pa poseže tudi po bolj modernih in drugih melodijah. Prvi večji uspehi orkestra so se pokazali, ko so se začeli udeleževati tekmovanj. Na državnih tekmovanjih so dobili številna srebrna priznanja, ki so potrdila, da to kar delajo, delajo dobro. Vrhunec dosežkov pa se je zgodil leta 2009 na državnem tekmovanju v Semiču, kjer so prejeli zlato priznanje, ki je skupino postavilo med vrh slovenskih tamburašev. Uspeh so ponovili tudi leta 2016, ko so na državnem tekmovanju v Lendavi ponovno osvojili zlato odličje. Z orkestrom so sodelovali tudi številni priznani solisti, kot so Ivo Mojzer, Boris Kopitar in Helena Blagne. Odlične priredbe za orkester nastajajo izpod rok njihovega dirigenta g. Draga Kleina, ki poskrbi za natančnost in uigranost orkestra. Njihove koncerte velikokrat popestrijo tudi s solističnimi instrumenti, vokalisti, vokalnimi skupinami in klapami. Igrajo na številnih koncertih in prireditvah, vsako leto pa muzicirajo tudi v Rogaški Slatini. Med drugim so že sodelovali s tamburaškim orkestrom KUD Varteks iz Varaždina in s svetovno znano akademsko folklorno skupino AFS Študent iz Maribora. Leta 2012 so gostovali v Banja Luki in srečanje poimenovali Koncert prijateljstva, ki ga krepijo še danes, njihovo gostoljubje pa so vrnili leta 2013 s koncertom v Majšperku. Igrajo tudi v dobrodelne namene, kjer z veseljem osrečujejo upokojence v domovih za ostarele, otroke po šolah in vrtcih, ni pa jim tuje niti igranje na porokah in abrahamih. Sadovi njihovega glasbenega dela so na voljo tudi v plastični obliki, saj so izdali glasbeno zgoščenko, na katero so izjemno ponosni. Županja občine Majšperk, dr. Darinka Fakin delo skupine izjemno ceni in je ponosna, da skupaj z ostalimi društvi v občini Majšperk, gradijo tako raznolik mozaik kulture. 

 

Dom kulture Brežice, Brežice,
nedelja, 5. marec 2017, ob 17. uri


OTROŠKI TAMBURAŠKI ORKESTER CARMEN CORD METLIKA

dirigent: MATEJ MATKOVIČ
predsednik: JOŽE MOZETIČ

Ljudska, prir. Neža Žgur: TRI TIČICE
Ljudska, prir. Neža Žgur: TRIBUČKO KOLO
Ljudska, prir. Neža Žgur: CIN CIN CIN DREŽNICA

 

 

Naša glasbena identiteta

Otroški tamburaški orkester Carmen Cord Metlika deluje prvo leto.  Tamburaši sicer igrajo skupaj že več let in so  se lani že udeležili regijske  revije v Brežicah. Igrajo skladbe različnih  zvrsti  in  imajo  kar precej nastopov. Pridno vadijo in brez strahu posegajo tudi po bolj zahtevnih skladbah.  Z njimi  večkrat zapoje mlada talentirana pevka Tina Pezdirec, ki se bo predstavila tudi tokrat. Orkester vodi Matej Matkovič.


TAMBURAŠKA SKUPINA METLIŠKE FOLKLORNE SKUPINE IVAN NAVRATIL

umetniški vodja: STANE KRIŽ
predsednik: JANEZ STOPAR

Ljudska, prir. Željko Bradić: PREKMURSKI PLESI
Ljudske, prir. Željko Bradić: IGRAJTE MI TAMBURAŠI
sodeluje: Ženski kvartet
Marko Gregorič, prir. Stane Križ: METULJI
sodeluje: Ženski kvartet
Peter Skumal, prir. Stane Križ: PAT IN MAT

 

 

Splet plesov

Metliška folklorna skupina »Ivan Navratil« ohranja tradicijo ljudskega izročila v Metliki. Folklorna dejavnost ima stoletno tradicijo. V letu 1976 pa se je skupina poimenovala po znanem domačem in slovenskem zbiralcu ljudske umetnosti in narodnem buditelju. Osnova folklornega delovanja v Metliki so Vuzemske obredne igre, katere potekajo s krajšimi prekinitvami stoletja dolgo. Igranje tamburice ima v Metliki in v okolici stoletno zgodovino z daljšimi časovnimi izpadi. V arhivu Slovenije je bil pred kratkim najden plakat – vabilo za tamburaško prireditev v Metliki iz leta 1893. Kasneje pa se omenjajo krajša obdobja tamburaških skupin. Zelo močna pa je bila skupina v okviru osnovne šole v začetku 60 let prejšnjega stoletja. Današnja skupina ima svoje začetke v letu 1975, ko je bila v okviru takratnega Mladinskega kluba ustanovljena tamburaška skupina. V naslednjem letu je prišlo do povezave z domačo folklorno skupino in ustanovljeno je bilo današnje društvo. Tamburaši so si od vsega začetka prizadevali osvojiti kar najbolj širok repertoar. Igrajo na kvartni sistem tamburic. Osnovna zasedba je bisernica, brač, bugarija in berde, po potrebi pa se priključijo tudi čelovič in čelo. V zadnjih petih letih je tamburaška skupina poleg stalnega spremljanja folklorne skupine na njenih krajših in daljših nastopih, pripravila tudi štiri koncerte v lastni režiji, sodelovala pri snemanju za učbenik glasbene vzgoje in se udeleževala priložnostnih nastopov.

 

MLADINSKI TAMBURAŠKI ORKESTER CARMEN CORD METLIKA

dirigent: MATEJ MATKOVIČ
predsednik: JOŽE MOZETIČ

Vinko Vodopivec: CVETOČA POLJANA
Božo Potočnik: UJEMI RDEČO ČEŠNJO
Belokranjska ljudska, prir. Neža Žgur: LEPA ANKA

 

 

Slovenske ljudske pesmi

Tamburaški orkester Carmen Cord deluje 12. leto. Tamburaši igrajo različne zvrsti glasbe in sodelujejo s številnimi domačimi in tujimi zasedbami in vokalisti. Vsako leto se trudijo pripraviti različne tematske koncerte. Tako so pripravili koncert filmske glasbe, Beatlov, Slovenskih popevk, božično-novoletnih in ljudskih otroških pesmih.  Orkester vodi Matej Matkovič.


VINIŠKI TAMBURAŠI

umetniški in organizacijski vodja: ŽELJKA KARIN BILIČIČ

Milan Ferlež, prir. Patrik Greblo: NASMEH POLETNIH DNI
Marko Pezdirc, prir. mag. Damir Zajec: POČAKAJ ME Z JUTROM
Aleksander Pešut, Robert Pešut, prir. Zlatan Mirić: MADRUGADAS

 

 

Zabavna glasba po tamburaško

Viniški tamburaši delujejo kot samostojna sekcija pri kulturno umetniškem društvu (KUD) Oton Župančič Vinica. Iz skromnih začetkov se lahko zdaj pohvalijo z veliko prejetimi priznanji in nagradami. Vsako leto se udeležujejo mednarodnih tamburaških srečanj v tujini (Mednarodni festival malih tamburaških zasedb Starčevačka tamburica (Starčevo 2006, 2007, 2010) v Srbiji, Mednarodni tamburaški festival Kumanovo (Makedonija, 2008), 6. Mednarodnega tamburaškega festivala Užice 2010, Srbija, 13. mednarodnega festivala – Sol y Fiesta 2010 Leucate, Francija 2010, 2. mednarodnem festivalu tamburašev Kratovo, Makedonija, VI. svetskega Tamburica Festa 2013, Novi Sad, XIV mednarodni festival tamburaških orkestrov “VEČE UZ TAMBURU 2015”, Banja Luka, BiH). Od leta 2013 so soorganizatorji s ŠTD Vinica mednarodnih tamburaških večerov, v sklopu prireditev Poletje v Vinici. Vsi tamburaši so amaterji, vendar jih želja po igranju in ljubezen do tamburic spodbujata, da se venomer izobražujejo in težijo k bolj kvalitetni iz zahtevnejši izvedbi skladb. Zato se vsako leto udeležujejo raznih tamburaških seminarjev in taborov v Sloveniji in tujini. Njihov repertoar je zelo širok, igrajo priredbe slovenskih in tujih ljudskih pesmi ter priredbe zabavnih in narodnozabavnih pesmi.

 

PETROVI TAMBURAŠI

dirigent: ANŽE VIDRIH
predsednica: NATAŠA ZAVŠEK

Janko Gregorc: ENA PTIČKA PRILETELA
Vinko Vodopivec: BOTER ČMRLJ
Saša Lošić, besedilo Saša Losić, prir. Neža Žgur: GARDELIN
solo: Anika Zupančič, vokal

 

 

Ena ptička priletela

Petrovi tamburaši so tamburaški orkester, katerega korenine rastejo v Šempetru v Savinjski dolini. Skupaj igrajo od leta 2006. Takrat so godci Folklorne skupine Grifon na pobudo kontrabasista Damjana Cestnika prvič prijeli za tamburice in skupaj s plesalci na oder postavili Belokranjske plese. Na turneji v Turčiji, ki je sledila kmalu potem, so se naučili še štiri skladbe in imeli njihov prvi javni nastop. S tem so zasadili tamburaško seme, ki je obetalo velike sadove, vendar je potrebovalo še nekaj dodatne nege za pravo rast. To so dobili z odločitvijo, da se udeležijo Mednarodnega festivala v francoskem mestu Montoire. V dobrega pol leta je njihova  zasedba pridobila nove člane, pod vodstvom Draga Kleina so močno okrepili repertoar in ga izdelali do te točke, da so v Franciji izpeljali kar nekaj samostojnih nastopov in posneli njihovo prvo zgoščenko. Seme je hitro kalilo in rasti je začela močna rastlina, ki pa še ni imela svojega pravega imena. Brihtne glave takratne zasedbe so sedle skupaj in prišle do sledeče ideje. Ker je bilo seme posejano v Šempetru, ki je ime dobilo po svetniku Petru, se jim je zdelo primerno, da si tudi oni izposodijo svetnikovo ime. Tako so si nadeli ime Petrovi tamburaši. Ime je bilo določeno in s tem omogočena nadaljnja rast. Slednja je prinesla mnoge sadove, kot so samostojna zgoščenka z naslovom Zrejlo je žito, srebrna in zlata priznanja z regijskih in državnih tekmovanj, mnogi nastopi v domačih krajih, sodelovanje z znanimi glasbeniki kot je Vlado Kreslin, ter potovanja in gostovanja na tujih festivalskih odrih. Iz prvotne šestčlanske skupine je zrasel kvaliteten tamburaški orkester, ki ga je med leti 2008 in 2014 umetniško vodila Neža Zagoričnik, od poletja 2014 dalje pa Janez Krevel.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE

dirigent: DRAGUTIN KRIŽANIĆ
predsednica: ALJA KOVAČIČ

 

Frane Milčinski Ježek, prir. Dragutin Križanić: SONČNA URA
Gorazd Čepin, besedilo Feri Lainšček, prir. Dragutin Križanić: NE BODI KOT DRUGI
solo: Elizabeta Križanić, vokal
Mojmir Sepe, besedilo Frane Milčinski Ježek, prir. Dragutin Križanić: USPAVANKA ZA MRTVE VAGABUNDE
solo: Elizabeta Križanić, vokal

 

 

slovenski pozdrav

Popotniki zemlje smo. Vsak korak narejen v času, ki ga imenujemo življenje, je korak na poti iskanja občutka, imenovanega zadovoljstvo. In glasba? Eno samo veliko, veliko zadovoljstvo! Tamburaški orkester KUD Oton Župančič  Artiče šteje 20 članov, raznolikih po starosti in glasbeni izobrazbi. V 48-letih neprekinjenega delovanja smo ustvarili pester mozaik osvojenih priznanj in plaket, sodelovanj s kulturnimi društvi, nastopov po Sloveniji, na Hrvaškem, Avstriji, Nemčiji, Srbiji, na Češkem; na regijskih in državnih srečanjih, humanitarnih prireditvah, samostojnih koncertih,  gostovanjih, festivalih...  Vse od leta 1983 orkester deluje pod taktirko prof. Dragutina Križanića.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER DOBREČ

dirigent: GREGOR ZAGORC
predsednica: BRANKA MIGALIČ

Antonin Dvorak, prir. Gregor Zagorc: SLOVANSKI PLES št. 8
Peter Iljič Čajkovski,  prir. Gregor Zagorc: LABODJE JEZERO, 2. dejanje, prizor 10
Domagoj Vukadin: MAKEDONSKI PLES

 

TO Dobreč

 

slovanska rapsodija

Tamburaški orkester Dobreč sestavlja 22 mladih glasbenikov. Od ustanovitve KUD Dobreč leta 1997, je orkester strokovno vodil Anton Grahek. Leta 2013 pa je vodenje orkestra prevzel Gregor Zagorc, ki je zaključil Akademijo za glasbo v Novem Sadu, smer kompozicija in dirigiranje.  Redno se udeležujejo državnih in mednarodnih tekmovanj. So prejemniki številnih domačih kot tudi mednarodnih priznanj in plaket .Na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije so bili sedemkrat zapored proglašeni za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji. Leta 2010 so se udeležili mednarodnega tamburaškega tekmovanja v Osijeku na Hrvaškem. Tekmovanja se je udeležilo 30 orkestrov in skupin iz Avstrije, Hrvaške, Srbije in Slovenije. Tamburaški orkester Dobreč je v kategoriji odraslih tamburaških orkestrov prejel zlato plaketo za osvojenih 98 točkami od 100 možnih ter zasedel drugo mesto. Novembera 2013 so se udeležili 1. mednarodnega tekmovanja velikih tamburaških orkestrov v Rumi (Srbija). Na festivalu je sodelovalo deset najboljših orkestrov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Tamburaški orkester Dobreč je prejel zlato prizanje za osvojenih 95 točk in zasedel tretje mesto.  Orkester odlikuje odlična dinamika, melodičnost in samosvoj zvok orkestra, vokalno pa ga dopolnjujejo tudi solisti. Posneli so tri zgoščenke BELA KRAJINA LE TEBI, DOBREČ in MARKO SKAČE. Prejeli so tudi Župančičevo plaketo, katera velja za najvišje priznanje za delovanje na kulturnem področju v občini Črnomelj.  TO Dobreč je za RTV Ljubljana posnel oddajo, ki je bila namenjena evropskim radijskim hišam. KUD Dobreč je tudi organizator I. in II. mednarodnega festivala tamburaških orkestrov in skupin Dragatuš 2006 in 2007, festival se je odvijal v mesecu juliju, obiskalo pa ga je preko 10.000 ljudi in je osrednji dogodek na tovrstnem področju v Sloveniji. Leta 2008 je Tamburaški orkester KUD Dobreč za Mednarodni festival tamburaških skupin in orkestrov Dragatuš 2007, prejel t.i. Ekran popularnosti, katerega Televizija Vaš kanal podeljuje vsako leto za najodmevnejši medijski dogodek. Vztrajnost, veselje do glasbe, želja po novih glasbenih užitkih, je tamburaše Tamburaškega orkestra Dobreč, pripeljala tako daleč, da vam lahko zaigrajo katerokoli zvrst glasbe.

 

Ajdovščina, večnamenski prostor Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, ob 19. uri

 

OTROŠKI ORKESTER GLASBENEGA DRUŠTVA TAMBURJAŠI

umetniški in organizacijski vodja: mag. VLASTA LOKAR LAVRENČIČ

Konrad Elfers, Jan Johannson, prir. Vlasta Lokar Lavrenčič: PIKA NOGAVIČKA
Marijan Vodopivec, prir. Helena Vidic: KEKČEVA PESEM
Marijan Vodopivec, prir. Vlasta Lokar Lavrenčič: BRATOVŠČINA SINJEGA GALEBA

 

 

Priljubljene melodije iz otroških filmov

MLAJŠI TAMBURJAŠI so podmladek Glasbenega društva Tamburjaši in istočasno tamburaški orkester OŠ Draga Bajca Vipava. V njem sodelujejo učenci od 5. do 9. razreda osnovne šole. Svoje znanje igranja tamburic pridobivajo v tamburaški šoli Glasbenega zavoda Hrabroslava Otmarja Vogriča, vaje orkestra pa imajo enkrat tedensko tudi v okviru interesne dejavnosti na osnovni šoli. Nastopajo na priložnostnih nastopih v šoli in domačem kraju, posebej pa so ponosni na svoje sodelovanje pri živih jaslicah v Postojnski jami. Orkester vodi glasbena pedagoginja, mag. Vlasta Lokar Lavrenčič.

 

KULTURNO DRUŠTVO VIPAVSKI TAMBURAŠI

dirigentka: META PRAČEK
predsednik: MARJAN PRELC

Pavle Kernjak, prir. Damir Zajec: KATRCA, KATRCA
Chico de Oliveira, prir. Željko Bradić: LAMBADA
solo: Manca Močnik, trobenta.
Dragutin Hruza: SAVSKI VALOVI

 

 

Valovi hrepenenja in poletne vročice

Kulturno društvo Vipavski tamburaši deluje od leta 2003. Danes jedro društva predstavlja orkester, ki ga sestavlja več generacij. Njegove člane druži ljubezen do tamburic in glasbe, skrb za ohranjanje kulturne dediščine na področju tamburaštva na Vipavskem in v Sloveniji ter dobra družba. Orkester nastopa na različnih prireditvah po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Septembra 2015 je tako sodeloval na državni proslavi ob 68. obletnici priključitve Primorske k matični domovini v Tolminu. Septembra 2016  je nastopil ob klapi Iskon (Hrvaška) na prireditvi Vipavska trgatev. Gostoval je že v Franciji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji,... Radi nastopajo na raznih osebnih praznovanjih in dobrodelnih prireditvah. Redno se udeležujejo območnih in regijskih srečanj – marca 2015 je na regijskem srečanju v Litiji, ki je bilo tekmovalnega značaja, prejel srebrno priznanje. Poleg tedenskih vaj se člani društva občasno odpravijo tudi  na večdnevne intenzivne vaje, kjer si poleg igranja tamburic vzamejo čas za druženje, sprostitev in zabavo. Tako je Kulturno društvo  Vipavski tamburaši julija lani uspešno izvedlo drugi poletni počitniški tabor na otoku Hvar v sosednji Hrvaški in ga 22. julija zaključilo s celovečernim koncertom v frančiškanskem samostanu v mestu Hvar. (Posnetek koncerta je objavljen na YOUTUBE). Orkester posega po vseh zvrsteh glasbene literature za tamburaše od originalnih tamburaških skladb do sakralne glasbe, od dalmatinskih pesmi do priredb popevk, narodnozabavnih viž in ljudskih pesmi. Orkester vodi Meta Praček, absolventka glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

GLASBENO DRUŠTVO TAMBURJAŠI

dirigentka: MOJCA LAVRENČIČ
predsednica: mag. VLASTA LOKAR LAVRENČIČ

Dmitrij Šostaković, Danijel Kopri: VALČEK št. 2 (h-mol)
Sergej Prokofjev, prir. Helena Vidic: ROMEO IN JULIJA
Albert Lortzing, besedilo Albert Lortzing , prir. Vlasta Lokar Lavrenčič: HEITERKEIT UND FRÖHLICHKEIT
solo: Marko Kete, vokal

 

 

Iz klasične zakladnice

Glasbeno društvo TAMBURJAŠI iz Vipave je bilo ustanovljeno leta 2008. Njihovo ime vključuje pokrajinsko značilnost – burjo. Mlade tamburaše, od osnovnošolcev do študentov, združuje veselje do glasbe in skupnega muziciranja. Organizirajo samostojne koncerte, nastopajo ob različnih priložnostih doma in drugod, udeležujejo se tamburaških srečanj in tekmovanj na regijski, državni in mednarodni ravni, kjer se lahko pohvalijo z izključno zlatimi priznanji. Na državnem tamburaškem srečanju v preteklem letu so prejeli zlato priznanje s pohvalo, Matevžu Ferjančiču pa je komisija podelila posebno nagrado za najboljšega solista. Repertoar Tamburjašev zajema originalne tamburaške skladbe, priredbe slovenskih ljudskih pesmi in plesov ter klasičnih in popularnih skladb, posebno radi pa igrajo tudi dalmatinske melodije. Od začetkov dalje društvo strokovno in organizacijsko vodi mag. Vlasta Lokar Lavrenčič, v letošnjem letu pa je strokovno vodstvo prepustila študentki magistrskega študija orkestrskega dirigiranja na AG v Ljubljani, Mojci Lavrenčič.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER ŠMARTNO

dirigent: ŠTEFAN VIDIC
predsednica: MARIJA SAVŠEK

Helena Vidic: ALDEBARAN
Gustav Holst, prir. Štefan Vidic: VENERA, PRINAŠALKA MIRU (iz suite Planeti)
John Williams, prir. Samo Vidic: STAR WARS MEDLEY

 

TO Šmartno

 

vesolje

Orkester je naslednik tamburašev, ki so igrali v kraju že pred 120 in več leti. V povojnem času so igranje obnovili za potrebe folklorne skupine, sedaj pa je Tamburaški orkester Šmartno samostojno kulturno društvo, ki je kraju dobro sprejeto.  Plodovita leta so bila v času, ko je tamburaše vodila akademska glasbenica Helena Vidic, ki je zanj napisala tudi številne priredbe in tudi več izvirnih skladb. Tamburaši v sezoni redno izvedejo 2 samostojna koncerta in se odzovejo na redna povabila v druge kraje. Gostovali so po Balkanu in zah. Evropi. V letu 2014 je umetniško vodstvo orkestra prevzel Štefan Vidic, ki se poleg študija na Biotehniški fakulteti, izobražuje tudi na glasbenem področju in sicer inštrumentu tuba.

 

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si