GLASBA/INSTRUMENTALNA GLASBA

 

JSKD Območna izpostava TREBNJE
ter
Zveza kulturnih društev Trebnje

21. mednarodni festivalu ustnih harmonik
»(ah), TE ORGLICE« v Mokronogu

Orglice po novem s svojim praznikom

 

V Mokronogu so na letošnjem Mednarodnem festivalu ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" zadnjo soboto v februarju slovesno razglasili za SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK. Ob tej priložnosti so udeleženci, obiskovalci in drugi gostje festivala podpisovali listino, s čimer so izkazali podporo temu edinstvenemu malemu inštrumentu.

Zadnjo soboto v februarju so za SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK razglasili v spomin na veličasten koncert orglic/ustnih harmonik, ki se je 29. februarja 2004 odvijal v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani. Koncert je namreč pomenil velik dosežek za ljubitelje tega malega glasbila, ki se je takrat prvič na Slovenskem množično predstavilo na tako imenitnem odru in v tako elitni družbi drugih glasbil, ne samo kot enakovredno glasbilo, temveč kot nosilec glasbene misli.

21. Mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" se je sicer letos v celoti odvijal v Mokronogu. Dogajanje so začeli z glasbeno delavnico s prof. Vladimirjem Hrovatom, nadaljevali pa s tremi popoldanskimi koncerti (z dvema tekmovalnima in z revijo) ter z večernim gala koncertom. Tako kot doslej je bil festival mednarodno obarvan, na njem se je zbralo okrog 70 udeležencev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Na večernem gala koncertu so se predstavili najboljši s tekmovalnega koncerta in revije. Tekmovalna koncerta je spremljala strokovna komisija v sestavi Miro Božič, prof. Tatjana Mihelčič Gregorčič in prof. Miro Dizdar, revijo pa prof. Vladimir Hrovat in Stane Peček. Na tekmovalnih koncertih solistov in skupin je komisija podelila pet zlatih priznanj: Valterju Klemenčiču, Robertu Ivačiču – Blueharpu in Milanu Pranjiću ter Sorškim facam in Sorškim orgličarjem (KUD Oton Župančič Sora). Podelili so tudi osem srebrnih in osem bronastih priznanj. Obe komisiji sta izbrali še najbolj simpatičnega orgličarja festivala, ki ga je s svojim proizvodom nagradilo mokronoško podjetje M-TOM. Laskavi naziv je pripadel mlademu orgličarju Mihi Kočevarju, ki prihaja iz Žalca.

Kot gost večera se je predstavil vrhunski orgličar/ustni harmonikar Miro Božič v družbi z Benjaminom Barbaričem (12-strunska klasična kitara). Predstavili so se tudi orgličarji z dveh pobratenih festivalov. V hrvaški občini Gračušče, ki je pobratena z občino Mokronog-Trebelno, bodo letos obeležili 25. obletnico festivala Zasopimo na organić, festival orglic Međunarodna Cvitarijada – Festival svirača ustne harmonika pa imajo tudi v Zadru. Zvečer so v Mokronogu gostili tudi Lojzeta Peterleta, ki so mu podelili listino, s katero so ga imenovali za ambasadorja orglic / ustnih harmonik, ter Davida Hambleya, tajnika članstva angleške Nacionalne ustno-harminakarske lige (National Harmonica League) Harmonica UK. Sobotni večer so okronali z slovesno razglasitvijo SLOVENSKEGA DNEVA ORGLIC / USTNIH HARMONIK. Ob tej priložnosti so orgličarji skupaj zaigrali priljubljeno slovensko ljudsko zdravico "Kol'kor kapljic, tol'ko let", dirigiral je dolgoletni vodja festivala in idejni oče Stane Peček.

V okviru spremljevalnega programa festivalskega dogajanja je med drugim Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi iz Mokronoga, kjer se je pred leti dogodil 1. svetovni kongres praženega krompirja, popoldne postreglo udeležence festivala z najboljšim praženim krompirjem.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" organizatorji želijo orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival so pripravili Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje, Zveza kulturnih društev Trebnje in KUD Emil Adamič Mokronog, omogočili pa so ga Občina Mokronog-Trebelno, M-TOM Mokronog, SEP Mokronog, Kmetijska zadruga Trebnje, VINI Mokronog in VINSKI DVOR DEU Ivan Deu s.p., Cvetličarna Barbara, Društvo upokojencev Mokronog-Trebelno, Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Turistično društvo Mokronog, Glasbena šola Trebnje in Borut Dvornik, ki je poskrbel za oblikovanje listine o razglasitvi SLOVENSKEGA DNEVA ORGLIC / USTNIH HARMONIK.

JSKD OI Trebnje

 

 

 

 

program

fotogalerija

prijavnica

skupna pesem

 

 

plakat

plakat prireditve