GLASBA/INSTRUMENTALNA GLASBA

 

JSKD Območna izpostava TREBNJE
ter
Zveza kulturnih društev Trebnje

 

22. mednarodni festival ustnih harmonik
»(ah), TE ORGLICE« v Mokronogu

Splet, sobota, 27. februarja 2021

Orglice bodo letos zazvenele prek zaslonov

Zadnja sobota v februarju je tradicionalno rezervirana za Mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE", ki ga zadnji dve desetletji gostijo v Mokronogu. Zaradi epidemije novega koronavirusa pa se 22. izvedba tega uveljavljenega festivala seli na svetovni splet. Glasbeni preplet domačih in tujih glasbenikov bo v soboto, 27. februarja 2021, mogoče spremljati prek telefonskih, računalniških ali televizijskih zaslonov.

Organizatorji festivala so se zavedali, da zaradi epidemije letos ne bo mogoče pripraviti festivalskega dne, kot smo ga bili vajeni do sedaj. Zato so se odločili, da festival preselijo v virtualni svet, da bi tako ohranili dolgoletno tradicijo in uveljavljenost tega festivala. Z mednarodnim razpisom so zato izvajalce pozvali, naj pošljejo svoje posnetke izbrane skladbe.

S selitvijo na splet se je raznolikost sodelujočih izvajalcev razširila in povečala. Na letošnji festival je prispelo 32 prijav, od tega 17 iz Slovenije in kar 15 iz tujine, kar je rekordno doslej. Tuji izvajalci prihajajo s sosedne Hrvaške, iz Nemčije, s Poljske, iz Rusije in celo iz daljne Kolumbije. Prijavljeni umetniki prinašajo utrip ljudske glasbe iz svojih dežel, pa tudi priredbe popularnih pesmi.

Zadnja sobota v februarju, ki so jo prav lani razglasili za SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK, bo tako tudi letos v znamenju tega malega glasbila. Festivalsko dogajanje bo mogoče spremljati na dveh spletnih platformah: YouTube kanalu in Facebook strani JSKD OI Trebnje. Ob 15. uri bodo predvajali popoldansko revijo vseh sodelujočih glasbenikov. Dogajanje pa bodo okronali z večernim gala koncertom, ki ga bodo ob 20. uri, poleg omenjenih spletnih platform, predvajali tudi na televiziji Vaš kanal.

Spored večernega koncerta je, tako kot doslej, pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo Stane Peček, Vladimir Hrovat in Tatjana Mihelčič Gregorčič. Glasbeni preplet izbranih prijavljenih izvajalcev bosta zaokrožila dva dolgoletna sodelavca festivala – Miro Božič in Vladimir Hrovat.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" organizatorji želijo orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival pripravljajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje, finančno pa so ga podprli Občina Mokronog-Trebelno, Javni sklad RS za kulturne dejavnost, Zveza kulturnih društev Trebnje, SEP d.o.o. in Kmetijska zadruga Trebnje-Krka z.o.o.

Povezava do popoldanske revije ob 15. uri:

https://www.youtube.com/watch?v=UcwHX99hhsM

Povezava do večernega gala koncerta ob 20. uri:

https://www.youtube.com/watch?v=G0UfKfXTejU

Dodatne informacije

JSKD Območna izpostava Trebnje,
Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje;
e-pošta: oi.trebnje@jskd.si;
tel.: 07 348 12 50, 031 472 919

 

 

 

 

 

prijavnica

 

 

 

vabilo orglice

vabilo
(datoteka pdf)