PLES

 

 

Izobraževanje

 

 

PLESNI IZZIV 2009

IN AVDICIJA ZA PROJEKT JENNIFER ARCHIBALD

 

Ljubljana, 25. - 29. april 2009

Gibalni inštitut Vija vaja, Dolenjska cesta 59, Ljubljana

 

 

URNIK:

 

PROGRAM : od 25. do 26. aprila 2009 od 27. do 29. aprila 2009
Jennifer Archibald (asist. Kjara Starič): modern II 11.00 - 12.30 15.15 - 16.45
Jennifer Archibald (asist. Kjara Starič): delavnica / avdicija 12.45 - 14.45  
Jennifer Archibald : Hip hop II 17.00 - 18.30 17.00 - 18.30
Nevenka Koprivšek: Feldenkrais   18.45 - 20.45

 

 

Od 30. aprila do 9. maja 2009
projekt Jennifer Archibald z izbrano skupino plesalcev - urnik bo sestavljen po dogovoru s sodelujočimi (premiera: 9. maja)

 


O PREDAVATELJIH IN PREDMETIH:

JENNIFER ARCHIBALD je plesalka, koreografinja in učiteljica iz Kanade, ki že leta deluje v New Yorku. Tam je diplomirala na Alvin Ailey American Dance Center in ustanovila Arch dance company, ki je uspešna na odrih širom po ZDA, Kanadi in Evropi. Na Broadway-u je uprizorila Cats, Bring in Da Noise in Da Funk. Redno poučuje modern in hip hop na šolah Dance New Amsterdam in Steps, kot gostja pa na Bates dance festival, Florida dance festival, na Švedskem, v Franciji, Kanadi... Poučevala je tudi profesionalne klase na Univerzah Princeton, Južna Florida, FAMU, Harmonique v Franciji, The Bronx Hip Hop Academy itd.


Kot hip hop koreografinja in plesalka je večkrat plesala na MTV Awards, za Nike Industrials, pri pevcu Shaggy, Fashion cares - Tommy Hilfiger... Na chart listi njenih del se pojavljajo koreografije za Carousel, The Music Man, Pippin ter Joseph and teh Amazing Technicolor Dreamcoat. Poleg vsega tega je obiskovala Igralski konservatorij Maggie Flannigan, kjer se je specializirala v tehniki Meisner.

 

 

 

KJARA STARIČ se je že med šolanjem na Srednji baletni šoli v Ljubljani, poleg baleta posvetila pridobivanju znanja drugih plesnih tehnik. Po zaključku SGBŠ, je izobraževanje nadaljevala na AAAD Center v New Yorku, kjer se je izpopolnila v Horton plesni tehniki, ki je postala osnova za raziskovanje njenega plesnega izraza. Pridružila se je Slovenskemu plesnemu projektu pod vodstvom Freda Lasserrja in odplesala v več zahtevnih predstavah v njegovi koreografiji. Pri nas je plesala tudi v predstavah koreografov: Matjaža Fariča, Tanje Pezdir, Siniše Bukinca, Tine Dobaj Eder... Zadnje leto se je izobraževala v New Yorku, kjer je v predstavi koreografinje Jennifer Archibald plesala za Hartford City Ballet. Kjara Starič že veliko let tudi poučuje in koreografira za različne plesalce in predstave. Ker je Kjara Starič z Jennifer Archibald kot koreografinjo že sodelovala, bo tokrat na Plesnem izzivu kot njena asistentka plesalcem pomagala čimbolj spoznati in osvojiti stil Jennifer Archibald.

 


NEVENKA KOPRIVŠEK
je študirala igro in gib na pariški šoli za gledališče in gib Ecole Jacques Lecoq. Prva leta je delala kot igralka, potem režiserka in kasneje postala umetniška direktorica Gledališča Glej. Od leta 1997 je umetniška direktorica zavoda Bunker in festivala Mladi levi. Metodo ozaveščanja skozi gib je študirala na šoli Accordmobile v Parizu pri eni najožjih feldenkraisovih sodelavk, pri Myriam Pfeffer. Nevenka Koprivšek poučuje feldenkraisovo metodo v ljubljanskem centru za zdrav način življenja Hortusvitae.

 


MODERN:


Jennifer raziskuje gib skozi mešanico različnih stilov in v svoje koreografije vključuje vse kar je tudi njo izoblikovalo v plesalko. Ravno ta posebna mešanica dela njen stil drugačen, na klasu pa se osredotoča na iskanje osebnega stila plesalca, ki mora povezati tehniko, muzikalnost in artikulacijo telesa.

 

 

DELAVNICA/AVDICIJA/PROJEKT:


Plesalci bodo dobili priložnost vpogleda v delo Arch dance company, saj bo klas osredotočen na repertoar, predvsem pa bo ta klas izvrstna priložnost za plesalce, ki si želijo nastopati v koreografiji Jennifer Archibald. Klas bo namreč istočasno tudi avdicija, skozi katero bo Jennifer izbrala plesalce za katere bo naredila koreografijo, ki se bo nastopala po odrih in festivalih po Sloveniji in tujini.

 

 

HIP HOP:


Jennifer Archibald vključuje osnove moderne plesne tehnike in hip-hop-a v drzen sodobni ples velemestnih ulic. Njen klas
hip-hop-a vzpodbuja plesalce, da se gibljejo z lastno težnostjo in proti njej ter da "potujejo čez prostor kot da bi leteli".
Na ta način se združita surovost uličnega plesa z fluidnostjo klasičnega plesa.

 

 

FELDENKRAIS:


Feldenkraisova metoda ozaveščanja skozi gib se imenuje po Dr. Moshe Feldenkraisu, ki je skozi leta razvijal in raziskoval človeško gibanje in odnos gibanja z mislijo, čutenjem in čustvovanjem. Skozi na videz preproste in minimalistične vaje pomaga ljudem, da odkrijejo in razvijejo skrite potenciale. Vsako izmed nas je skozi življenje privzel določene navade in razvade, ki nas ovirajo v gibanju, hoji, sedenju ali spanju, načinu izražanja in ustvarjalnosti. Ta izjemno nežna in prijetna metoda pomaga, da skozi učne ure vodenega ozaveščanja odkrijemo nove načine gibanja, drugačen način občutenja telesa, odnosa do prostora in okolice. Novi načini gibalnih vzorcev pa lahko sprožijo tudi nove poti razmišljanja in ustvarjanja. Metoda je primerna za vse starosti in poklice, predvsem pa je izjemno priljubljena pri umetnikih, pa naj bodo plesalci, igralci, pevci ali glasbeniki. Vse več jo prakticirajo tudi v športnih veščinah in različnih gibalnih terapijah, saj izboljšuje gibljivost in koordinacijo, hkrati pa preprečuje nove poškodbe. Učenje poteka v skupinskih lahko pa tudi osebnih učnih urah. V delavnici bomo raziskovali odnos giba in domišljije, iskali bom udobje, in lahkotnost telesa v pripravi za različno nastopanje.

 


ŠOLNINA:

 

PROGRAM : vplačila do 20. aprila vplačila po 20. aprilu
(če bo še prostor)
Jennifer Archibald (asist. Kjara Starič):
modern II
50,00 EUR
60,00 EUR
Jennifer Archibald (asist. Kjara Starič):
delavnica / avdicija
30,00 EUR
40,00 EUR
Nevenka Koprivšek: Feldenkrais
30,00 EUR
40,00 EUR
Jennifer Archibald : Hip hop II
50,00 EUR
60,00 EUR

 

- v ceno je že vključen 20% ddv
- posamezen klas: 15,00 EUR. Lahko se prijavite isti dan, če je še prostor. Prosim, preverite možnosti pri organizatorju.
- popusti: - 10, 00 EUR za vsak dodaten predmet - če vzamete dva predmeta - 10 EUR, če vzamete tri - 20 EUR itd.
- društvo ali klub, ki prijavi 5 ali več oseb ima 10% popust na celotni znesek (prijavnice poslati skupaj!)
- družina, ki prijavi vsaj dva člana - plesalca ima 10% popust na celotni znesek (prijavnice poslati skupaj!)
- profesionalci s statusom SUNPK imajo 10% popust na celotni znesek (priložiti kopijo dokazila!)

 

Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo kotizacije, ki ga morate poravnati do začetka delavnic.


Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom. Poleg tega vam omogočamo, da se prijavite in hkrati vplačate šolnino tudi osebno na JSKD, Štefanova 5, Ljubljana, vsak dan od 8.30 - 15.00 (Franci Cotman) ter si s tem zanesljivo zagotovite udeležbo na delavnicah. Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!

Bivanje:

 

informacije o ugodnih možnostih prenočevanja so na voljo v Turističnem informacijskem centru v Ljubljani (Adamič-Lundrovo nabrežje 2, Ljubljana, tel.: 01 306 12 15, e-mail: tic@ljubljana-tourism.si)

 


Razno:


- zapisovanje, fotografiranje in snemanje med urami ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in učiteljem
- organizator si pridržuje pravico do manjših sprememb v programu in urniku, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni
- organizator ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe in tatvine
- v primeru odpovedi udeležbe organizator ne vrača šolnine, razen v primeru bolezni ipd. (ustrezno dokazilo!)
- možnost prijave le na posamezno uro klasa (cena:15 EUR)

 

 

PARTNER:

 

Gibalni inštitut Vija vaja

 

 

INFORMACIJE

 

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Štefanova 5,
1000 Ljubljana
tel. 01 24 10 500
faks: 01 24 10 510

 

Franci Cotman
tel. 24 10 523
GSM: 031 267 030
franci.cotman@jskd.si

 

Nina Meško
tel.: 01 24 10 522
faks: 01 24 10 510;
e-mail: nina.mesko@jskd.si

 

Koreografija Jennifer Archibald Borrowed Time na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=Hmou5_PscXk

 

Fotografski utrinki iz delavnice

 

Fotografski utrinki s produkcije

 

Koreografija Jennifer Archibald
Borrowed Time

na YouTube

Fotografski utrinki iz delavnice

Fotografski utrinki s produkcije