PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

Ime tečaja:

 

 

 

 

 

PLESNI IIZIVI NA FRONTI

V OKVIRU FESTIVALA 8. FRONT@ SODOBNEGA PLESA

Kraj izvedbe:

 

Murska Sobota

Datum:

 

27. - 30. 8. 2013

Mentorji:

 

Maja Kalafatić, Robert Clark, Tony Mills, Ingrid Kerec, Andreja Kopač

Cena

 

35,00 - 80,00 EUR

Rok prijave:
 

30. 6. 2013

 

 

Plesni izzivi na Fronti so intenzivna izmenjava idej in znanja na delavnicah za začetnike, nadaljevalce in profesionalne plesalce. Pridobivanje novih plesnih znanj, izkušenj, druženje z drugimi plesalci in pedagogi, pester in kvaliteten program, zanimivi učitelji ter večerni vrhunski program plesnih predstav.

 

 

 

Vsebina in urnik

seminar

termin

prostor

Maja Kalafatić: Joga

9.00 – 10.00

Park

KLAS PRESENEČENJA ( vsak klas bo vodil drug učitelj - gost festivala; npr. Robert Clark, Tony Mills…)

10.15 – 11.45

Studio

Ingrid Kerec: Fascije. Trening, mobilizacija in samo-masaža za plesalce

12.00 – 13.30

Studio

Juan Dante Murillo Bobadilla: Improvizacija in skupinska inteligenca (klas+delavnica)

13.45– 16.45

Studio

Andreja Kopač: Analiza / Sinteza (Postopki pisanja o plesu in za ples)

17.00 – 18.30

različne lokacije

Studio: ŠRC Spartacus, Kopališka 2, Murska Sobota (http://www.spartacus.si/)


                

Joga

Ura je sestavljena iz ogrevanja, asan za krepitev in odpiranje mišičnega tkiva, dihalnih vaj in sprostilnega dela. Poudarek je na psihosomatskih vajah, anatomski postavitvi telesa, koordinaciji in ravnotežju. Ves čas je pozornost usmerjena na dih, ki naj bo poln in umirjen. S pranajamo se učimo enakomernega in umirjenega diha tudi skozi dinamičen sklop vaj. Na koncu vsake ure sledi sproščanje.

 

Fascije. Trening, mobilizacija in samo-masaža za plesalce

Po zadnji konferenci plesne medicine v Berlinu 2012 na temo fascije&ples je postalo jasno, da bo v plesu znotraj treninga potrebno prestaviti fokus tudi na vezna tkiva – fascije – vezi, tetive in sklepne ovojnice. Prekomerna obremenitev in kronične bolečine, oziroma poškodbe pri plesalcih se odvijajo prav v teh predelih in redko v mišicah ali kosteh samih. Zato bomo v tej delavnici spoznali teoretično in praktično kaj so fascije, njihovo karakteristiko, kako se z njimi dela, jih trenira in kako tak trening odpira nove možnosti, spremeniti in izboljšati tehniko gibanja in hkrati spodbuja in podpira zdravje plesalčevega telesa. Poleg posebnih vaj, ki spodbujajo stabiliteto in elastičnost teh struktur bomo poskrbeli za pravilno mero sprostitve skozi samo-masažo in mobilizacijo teh struktur.

Improvizacija in skupinska inteligenca

Ta tečaj je primeren za ljudi, ki se zanimajo za improvizacijo in nove pristope k tej temi. Igre, intuicija, opozarjanje, poslušanje, presenečenje, ritem, dinamika gibanja, ustvarjalnost, telesnost, tveganje in veselje so le nekateri elementi, ki jih bomo doživeli v času delavnice. Plesni studio bo obravnavan kot socialni prostor, kjer se srečamo in gremo v interakcijo drug z drugim skozi različne igrive naloge. Osredotočili se bomo na sprejemanje skupnih odločitev, medtem ko plešemo in k iskanju spontanih ter ustvarjalnih poti. Z igranjem in improvizacijo bomo razvili določeno skupinsko inteligenco kot npr. jata ptic ali roj rib Tako bomo vadili in izboljšali zavedanje plesu v povezavi z drugimi, glasbo in prostorom.

Analiza /Sinteza

Kako pisati o svojih konceptih in za njih? Kako videti delo drugega? Na katerem mestu se začne točka analize – in razpre mesto sinteze? Kako uporabiti pisanje v predstavi kot sredstvo formulacije in kreacije? Delavnica se bo preko »vstopa« skozi kod pisanja ukvarjala z veščino analize gledanja in sintezo pisanja kot prakso, ki služi v pomoč  plesalcem, pedagogom in koreografom tako znotraj postopka snovanja koreografskega materiala kot širše. Delavnica bo potekala dvotirno; skozi analizo predstav na festivalu Fronta in paralelno skozi sintezo lastnih materialov bo skušala služiti predvsem kot orodje za nadaljnjo uporabo.

 

Mentorji

Maja Kalafatić

 

Maja Kalafatić je diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Kot koreografinja in plesalka sodeluje v več avtorskih predstavah ter sodeluje z drugimi umetniki. Po vrnitvi v Slovenijo je obiskovala dvoletni program za učitelja joge v Devi joga centru in ga oktobra 2008 uspešno zaključila. Poučuje sodobno plesno tehniko v Intaktu in jogo v Devi in Parinama joga centru ter v Plesnem Teatru Ljubljana.

 

 

 

Ingrid Kerec

 

 

Ingrid Kerec  je svoje plesno šolanje končala na Vlaamse Dansakademie v Belgiji in več kot deset let zbirala izkušnje na področju sodobnega plesa kot plesalka, koreografinja in pedagoginja v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.
Od leta 1998 živi in dela kot Certified Rolfer® in Rolfing®-Movement Practitioner na Dunaju  pri Rolfing® Studio Wien, kjer se poleg dnevne klinične ordinacije posebej posveča plesalcem, plesnim pedagogom in učiteljem drugih gibalnih tehnik, za katere tudi vodi seminarje in šolanja uporabne anatomije in teorije giba.

V zadnjih letih je razvila poseben način individualnega manualnega dela izključno za plesalce. To delo temelji na konceptu Rolfinga in teoriji Plesne medicine.

 

Juan Dante Murillo Bobadilla

 

 

 

Juan Dante Murillo Bobadilla je bil rojen v Kolumbiji leta 1982.Od leta 2000-2005 je Dante študiral medijske komunikacije na Univerzi Javeriana. Vzporedno se je izobraževal tudi na področju sodobnega plesa na Dance Academy Espacio Comun Danza. V kratkem času je začel sodelovati z nekaterimi najbolj reprezentativnimi plesnimi skupinami. Leta 2006 se je Dante preselil v Avstrijo, kjer je končal študij sodobnega plesa in pedagogike na Univerzi  Antona Brucknerja v Linzu. Bil je redni član avstrijskih plesnih skupin Off Vertikalitu (Linz) in Editta Braun (Salzburg), do leta 2007 ko se je pridružil Wee Dance Company (Norveška), ki jo vodi koreograf Francesco Scavetta. Dante je bil plesalec v uspešnih skupinah, s katerimi se je predstavil na festivalih v Latinski Ameriki, Aziji, Afriki in Evropi.

 

Andreja Kopač

 

Andreja Kopač (1980) deluje kot publicistka in dramaturginja; je diplomantka novinarstva, magistrica programa Lingvistika govora in doktorska študentka sociologije kulture.Redno piše za revijo Maska, občasno za Mentor in Dialoge. Deluje tudi kot performerka, mentorica, svetovalka in raziskovalka, pri čemer je dnevno soočena z različnimi praksami pisanja. Od leta 2009 do 2013 je kot dramaturginja sodelovala pri več kot 30 predstavah oziroma kreativnih procesih v domačem in mednarodnem prostoru.

 

 

 

 

Šolnina

vplačila

do 30. 6.

po 30. 6.

M. Kalafatić: Joga

30 EUR

50 EUR

KLAS PRESENEČENJA; I. Kerec: Fascije.; A, Kopač: Analiza / Sinteza

 

35 EUR

 

55 EUR

J. D. M. Bobadilla: klas + delavnica

50 EUR

70 EUR

* cene že vključujejo 20 % DDV.

 

Popusti

- 5 EUR za vsako dodatno delavnico (če se odločite za dve delavnici – 5 EUR, če za tri – 10 EUR....)
- društvo ali klub, ki prijavi 5 ali več oseb ima 10% popust na celotni znesek (pošljite prijavnice skupaj!)
- družina, ki prijavi vsaj dva člana – plesalca ima 10% popust na celotni znesek (pošljite prijavnice skupaj!)
- profesionalci s statusom SUNPK imajo 10% popust na celotni znesek (priložite kopijo dokazila!)
- nastopajoči na festivalu imajo 50% popust

 

Prijave

Cenejše prijave in vplačila do 30. junija 2013! Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!
Izpolnjeno prijavnico pošljite na nina.mesko@jskd.si (za Plesne izzive na Fronti) ali na poštni naslov: JSKD, za Plesne izzive na Fronti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija.
Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo kotizacije. Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom.

 

Bivanje

Bivanje v Murski Soboti si uredite sami. Rezervirajte si bivanje vsaj dva tedna pred začetkom.

Dijaški dom,
Tomšičeva ul. 15, Murska Sobota;
T: 02/530 03 10;
E: dd.ms-msobota@guest.arnes.si;
http://www.d-dom.ms.edus.si/dodatna-dejavnost-nocitve.asp

Gostišče Javor s prenočišči,
Polje 2, Murska Sobota;
T: 02/534 10 33;
E: dusan_bertalanic@t-2.net 

Hotel Zvezda,
Trg zmage 8,
Murska Sobota;
T: 02/539 15 73‪ ‪‪‪ali 0590 86 259;
E: recepcija@hotel-zvezda.si

 

Razno

- fotografiranje in snemanje med urami ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in učiteljem
- organizator si pridržuje pravico do sprememb programa in urnika, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni
- organizator ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe in tatvine
- v primeru odpovedi udeležbe organizator ne vrača šolnine, razen v primeru bolezni ipd. (ustrezno dokazilo!)

 

PROGRAM FESTIVALA 8. FRONT@ SODOBNEGA PLESA: www.flota.si


Dodatne informacije

 

 

 

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka za ples


Tel: 01/ 2410 522
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: nina.mesko@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci COTMAN

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost


Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

Prijavnica