PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

Ime tečaja:

 

 

29. ZIMSKA PLESNA ŠOLA

Kraj izvedbe:

 

Maribor, Karantena

Datum:

 

21.–24. 2. 2014

 

Mentorji:

 

Christian Guerematchi, Snježana Premuš, Maša Kagao Knez, Daša Rashid, Saša Lončar, Domen Žugelj, Samo Marinč, Nataša Kos Križmančič

Cena

 

Glej točko šolnine.

Rok prijave:
 

do 10. februarja 2014 (cenejše prijave!!!)

 

29. ZIMSKA PLESNA ŠOLA bo potekala od 21. do 24. februarja 2014 v Mariboru, v Karanteni, Pobreška cesta 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. Program je primeren za začetnike,  nadaljevalce in poklicne plesalce. Zaključna produkcija udeležencev ZPŠ bo zadnji večer

Delavnice

SODOBNI PLES – Christian Guerematchi

Sodobna plesna delavnica ima dva nivoja. V njej je poudarek na ozaveščenosti anatomije telesa. Elementi strukturiranega plesa so v ravnovesju z elementi individualnega raziskovanja giba. Pričnemo s tako imenovanim body scan-om, ki nas privede do talnih vaj. Delo s tlemi vsebuje teme kot težnost, aktivacija centra in um okostja. Ozaveščenost kosti (fundament
našega telesa) in odnos do tal nam kasneje pomagata vzpostaviti odnos z nateznimi silami za gibanje skozi prostor. Stoje uporabljamo plesno tehniko za poglobljeno artikulacijo sklepnega sistema. Udeleženci poglobijo tudi stik s svojo kreativnostjo v improvizaciji na podlagi lastne anatomije in z individualno transformacijo plesne kombinacije.

 

KREATIVNA DELAVNICA PLESNE
INTELIGENCE – Snježana Premuš

Kreativna delavnica PLESNE INTELIGENCE bo spodbudila plesalčeve gibalne spretnosti v povezavi z improvizacijo in spodbujanjem k razmišljanju o kompleksnosti plesnega sporočila skozi koncept in strukturirano koreografiranje. Namenjena je bolj izkušenim plesalcem.

 

AFRIŠKI PLES – Maša Kagao Knez

Tradicionalni in sodobni afriški ples
Na klasu afriškega plesa bodo udeleženci prepletali ritme, gibalne elemente in energijo afriških tradicionalnih in sodobnih plesov. V plesne kompozicije pa Maša vnaša lasten plesni izraz.   Afriški plesi so organski, zemeljski, omogočajo telesno sprostitev in specifično zavedanje telesa. Plesna delavnica je zato primerna tako za plesalce kot vse ostale ljubitelje plesa. Na klasih afriškega plesa jo bodo na bobnih spremljali Blaž Korez, Brin, Matic in Nejc Kološa.

 

FLAMENKO PLES – Daša Rashid

Flamenko ples
Klasi se pričnejo s tehniko nog, nadaljujejo pa s flamenko compasom (ritmom) in tehniko rok. Zadnji sklop ure temelji na razvijanju koreografije.  OPREMA: Obvezno imeti čevlje z višjo širšo peto (do 5cm) in daljše široko krilo.

 

VELIKA IN MALA PLESALNICA ZA OTROKE – Saša Lončar

Velika in mala plesalnica za otroke – obe delavnici sta namenjeni otrokom med 5 in 12 let, za razvijanje njihove fizične in kreativne sposobnosti. Skozi domišljijo, ustvarjalnost in sposobnost izražanja bodo razvijali plesno in gibalno veščino, ozaveščali svoje telo in krepili motorične sposobnosti. In pri tem zelooooo uživali!
Mentorji lahko delavnice tudi hospitirajo.  

 

HIP HOP – Domen Žugelj

Na klasih se boste dobro ogreli, uživali v plesnih kombinacijah in začutili svobodo hip hopa.

 

HIP HOP – Samo Marinč

Na nadaljevalnih klasih hip hopa bo poudarek na koreografiji, seveda z začetnim ogrevanjem in učenjem plesnih korakov.

 

REFLEKSOTERAPIJA ZA PLESALCE – Nataša Kos Križmančič

REFLEKSOTERAPIJA za plesalce
Kaj je refleksoterapija?
Refleksoterapija stopal je metoda, ki se ukvarja s stimulacijo refleksnih con in točk na stopalih. Na ta način lahko posredno vplivamo na oboleli organ, sklepe, mišice ali drugo neravnovesje na telesnem ali čustveno-miselnem nivoju. Stimulacija refleksnih točk zmanjšuje stres in bolečino, povečuje zbranost in vitalnost ter krepi imunski sistem. S pritiskom na določene živčne končiče na stopalu lahko omejimo ali povsem umirimo bolečino v hrbtenici, rokah, nogah in v sklepih, sproščamo prenapete mišice, pomagamo pri sindromu nemirnih nog, glavobolih in migrenah. S protibolečinsko refleksoterapijo pospešimo proces rehabilitacije po poškodbah, saj delujemo neposredno na živčni sistem, refleksno pa tudi na mišičevje in vezivno tkivo.

Vsebina delavnice:
Stopala so najbolj obremenjen del telesa vsakega plesalca. So pa tudi odslikava celotnega telesa, saj kot mikrosistem odražajo njegovo stanje. Z refleksoterapijo bomo v telesu vzpostavili ravnovesje in se pripravili na plesni klas. Posvetili se bomo sprostitvi in stimulaciji posameznih con in točk na stopalih in obrazu. Stimulacija /avtostimulacija refleksnih con in točk na stopalih in obrazu deluje preventivno, kurativno in protibolečinsko pri plesnih, športnih in drugih poškodbah.  Poiskali bomo odgovor na vprašanje kaj storiti z vidika refleksoterapije v primeru nenadne poškodbe in kako ravnati s kronično poškodbo, kako povečati vzdržljivost, koncentracijo, kako delovati preventivno. Osvetlili bomo povezavo med posameznimi mišicami in vitalnimi organi. Delavnica je namenjena plesalcem, učiteljem plesa in tudi športnikom.

 

Mentorji

 

 

 

 

 

 

 

Christian Guerematchi je po končani baletni gimnaziji v Mariboru postal član mariborskega
baletnega ansambla. V tem obdobju je tesno sodeloval s koreografom Edwardom Clugom in
nastopal tako v sodobnih kot klasičnih baletnih predstavah. V moderni plesni ansambel
Balet Kiel v Nemčiji ga je povabil direktor kompanije Mario Schröder. Od leta 2006 Christian
živi in ustvarja na Nizozemskem. Sodeloval je med drugimi s Stephen Shropshire, Vaclav
Kunes, Andres Gingras, Silvain Emard in Thierry Smits (Bruselj). Zadnja leta je tesno
povezan z Mednarodnim Koreografskim Centrom ICK Amsterdam, ki ga vodita Emio
Greco in Pieter C. Scholten. Christian kot svobodni plesni ustvarjalec razvija lasten pristop do
giba in koreografije. V Amsterdamu dokončuje študij na Inštitutu za somatični gib.
Fascinacijo za telo in zavesten pristop do giba vpeljuje med drugim v razvijanje sodobnih
plesnih delavnic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snježana Premuš je koreografinja, plesalka in diplomantka London Contemporary Dance School (BA in MA). Med leti 1997 - 2005 je sodelovala  z mnogimi znanimi umetniki v koreografskih raziskavah in improvizacijskih festivalih: Mark Tompkins, David Zambrano, Julyien Hamilton, Lisa Nelson, Iztok Kovač, Emylin Claid itd., v različnih projektih v: Parizu, Berlinu, Glasgowu, na Dunaju, Ljubljani itd. Od  1994 je plesala v mednarodnih zasedbah: YELP Dance Co. (London/Atene), Elena Alonso Plesni Projekti (Berlin, Madrid), Dialogue Festival Fabricca Europa Firence, v Ljubljani: PTL, ENKNAP, Mateja Bučar, Betontanc ter več let ustvarjala s Plesno izbo Maribor, od koder se je izstrelila v plesni svet. Med najodmevnejše predstave sodijo  Ozvočeno Telo  z berlinskim glasbenikom Ignazom Schickom,  serija predstav Zgodbe o telesu, Dvojnik, multimedijska interaktivna plesna predstava in mnoge druge.  Je soustanoviteljica zavoda Federacija, kjer združujejo in vzpodbujajo samostojno avtorsko produkcijo kakor tudi družbeno angažirane projekte. 2012 je zaključila študij Embodied Anatomy and Yoga v Berlinu, ki temelji na Body Mind Centering metodi dela in je certificirana vaditeljica Utelešene anatomije in Yoge.

 

 

 

Saša Lončar  je izvirna in uspešna plesna pedagoginja, koreografinja, umetniška vodja kulturnega društva Qulenium v Kranju in Ljubljani. Dolgoletno raziskovanje jo je pripeljalo na začetek, na srečanje s primarnim gibom, ki je postal glavna tema njenega raziskovanja na področju gibalnih sposobnosti posameznika. Preko različnih ustvarjalnih procesov prebudi in ozavesti prirojen občutek za gibanje, ki ga v tesnem sodelovanju z otroki oblikuje v njegov osebni plesni izraz. Saša je dobitnica plakete Mete Vidmar pri JSKD za dosežke na ustvarjalnem in pedagoškem plesnem področju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maša Kagao Knez je plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka. Izobraževala se je pri mnogih mentorjih doma in v tujini, 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za afriški tradicionalni in sodobni ples v Parizu, leta 2013 pa na Akademiji za ples v Ljubljani. Ustvarja z vrhunskim domačimi in tujimi plesnimi in gledališkimi ustvarjalci. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kakor tudi z neodvisnimi producenti. Od leta 2009 kot ena od ustanoviteljic Kulturno umetniškega društva Baobab razširja zahodnoafriško kulturo preko tečajev afriških plesov, ki jih vodi v Studiu Baobab v Ljubljani, obenem pa (so)ustvarja predstave: Dia Diasso Diasspora (2013), Nameščeni (2011), Rojena zunaj svoje vasi, 1978., v koreografiji Rosane Hribar in Filiberta Tologa (2010–2011), Moja boljša polovica? (2007), Delo na belo (2011), predstave za otroke Obisk v afriški vasi (2009) ter soustvarja plesno glasbene predstave, inspirirane iz afriškega plesno glasbenega izročila: Birigaydi (2006), Abondan (2007), Ole- Eba (2008), Moi, Toi, Nous (2009), Kratke zgodbe (2011), Stopinje (2012).

 

 

Daša Rashid je plesalka, pedagoginja, koreografinja in diplomantka Pedagoške fakultete v Mariboru. V klasičnem baletu se je izobraževala pri Marinu Turcu in Maji Srbljenović Turcu in plesala v baletnih, opernih in gledaliških predstavah SNG Maribor. Flamenko je študirala na Escuela Bolera v Madridu in v Granadi pri priznanih plesalcih: Mariquilla, La Presy, Ana Cali, Mercedes Ruiz in drugih. Izpopolnjevala se je tudi v New Yorku pri Omayri Amaya, nečakinji kraljice flamenka Carmen Amaya, in pri Oscarju Valeru.  V Plesni izbi Maribor poučuje balet in flamenko.

 

 

 

 

 

Domen Žugelj je plesalec, pedagog in koreograf v plesni šoli Zapleši.Si. Svoje znanje nadgrajuje in pridobiva pri priznanih domačih in tujih koreografih. Kot plesalec je sodeloval pri mnogih projektih kot so: Slovenija ima talent, dobrodelni koncerti za ozaveščanje o AIDS-u, Zavedanje plesa v Trbovljah, KK Union Olimpija Stožice. Njegovi nedavni dosežki so: IDO državni in svetovni prvak 2013 v MTP street show formacije. Kot pedagog je poučeval na različnih plesnih kampih in klasih: Plesno poletje 2012/2013, Plesni val Celje, Kulturno društvo Center plesa. Trenutno ustvarja z Monjo Lorenčič v duetu Moment,  in poleg hip hopa namenja veliko pozornosti tudi drugim plesnim tehnikam, ker je prepričan, da dobrega plesalca kujejo različne plesne zvrsti.

 

 

 

Samo Marinč je plesalec, pedagog in koreograf, katerega je gibanje prevzelo že v otroštvu. Izobraževal se je pri priznanih pedagogih v show plesu, stepu, stompu in še bolj intenzivno v hip hopu (Mirjam Podobnik, Mitja Popovski, Dario Šegović).  S plesnima kluboma Kazina in Zapleši.si  je dosegel  več naslovov državnih, evropskih in svetovnih prvakov v show plesu, stepu in hip hopu. Nastopal je predvsem s skupinama Fusion in ProDance.  Hip hop poučuje že pet let.  Letos je na Češkem s člansko formacijo Zapleši.si ponovno osvojil  naslov svetovnih prvakov v street showu.

 

 

 

 

Nataša Kos Križmančič je zaključila študij sodobnega plesa na University of Arts v Amsterdamu. Vrsto let deluje kot plesalka in koreografinja v slovenskem in mednarodnem prostoru. Svojo predanost gibu in telesu je nadgradila z novim strokovnim znanjem. Refleksoterapija je obogatila njene izkušnje s telesom in jo opremila s poznavanjem dinamike notranjega ravnovesja, ki vpliva na počutje in zdravje. Od leta 2006 deluje kot certificirana refleksoterapevtka. Svoje znanje nenehno dopolnjuje in nadgrajuje tako doma kot v tujini. Izobražuje se pri svetovno znani refleksoterapevtki Lone Sorensen, izvaja tudi refleksoterapije obraza in stopal po Sorensensistemu, ki daje presenetljive rezultate. Njeno področje dela zajema tako preventivno kot kurativno terapevtsko delo.

Trajanje in potek Zimske šole

 

Zaključna produkcija ZPŠ

24. februarja po zadnji delavnici v Karanteni.

 

Dodatni program

SHIATSU MASAŽA:  vsak dan po predhodnem naročilu (Tina Dobaj Eder, 041 984 169).

 

 

 

Šolnine in plačila

Posamezni klas: 15,00 EUR.
Lahko se prijavite isti dan, če je še prostor. Prosim, preverite možnosti pri organizatorju.

POPUSTI

POZOR! 10 % popusta na celotni znesek prejmejo:
1. DRUŠTVO ali KLUB, ki prijavi 5 ali več oseb (prijavnice obvezno poslati skupaj)
2. Družina, ki prijavi vsaj dva člana družine  (prijavnici poslati skupaj)
3. PROFESIONALCI s statusom samozaposleni v kulturi (obvezno priložiti kopijo dokazila)
Popusti se med seboj izključujejo! Popusti veljajo samo pri prijavi za celoten termin ZPŠ.

Plačila

Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo šolnine, ki ga morate poravnati do začetka ZPŠ (nižja cena velja za prijavo do 10.2.2014). Če je plačnik šolnine ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom. Lahko se prijavite in hkrati vplačate šolnino tudi osebno na JSKD OI Maribor, Pobreška 20, (Karantena) 2000 Maribor, vsak delavnik od 8.30 do 14.00 ure ter si s tem zagotovite udeležbo.

 

Rok prijave

Cenejše prijave do 10. februarja 2014.

Po 10. februarju 2014 se šolnine za vse dvignejo za 10 EUR!
Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!

Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje

do 10.2.2014 na: minka.veselic@jskd.si ali na poštni naslov:

JSKD Območna izpostava Maribor,
Pobreška 20, (Karantena)
2000 Maribor, Slovenija.

Kasnejše prijave in spremembe bodo možne samo v primeru prostih mest in po višji ceni, zato preverite pri organizatorju.

 

Bivanje

Uredite sami. POZOR! OBVEZNA REZERVACIJA v hostlu PEKARNA čim prej,
sicer ne garantirajo bivanja. 


Kontakt: Hostel Pekarna,
telefon: +386 (0)59 180 880, GSM +386 (0)51 659 929, faks: +386 (0)59 180 882, hostelpekarna@mkc.siVeč info na: www.mkc-hostelpekarna.si.  

 

Garancija

- Vsak udeleženec bo prejel identifikacijsko kartico za vstop v studio.
- Pridržujemo si pravico do spremembe vsebine programa zaradi višje sile.
- Za telesne poškodbe in izgubo lastnine ne prevzemamo odgovornosti. Vsak plesalec naj bi imel že urejeno nezgodno zavarovanje.
- Šolnino vrnemo le na podlagi pisne odpovedi, prejete pred začetkom zimske plesne šole (do 21.2.2014), ali na podlagi zdravniškega opravičila, prejetega pred koncem plesne šole (do 24.2.2014).
- Fotografiranje in snemanje med urami ter hospitiranje ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in pedagogom.

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

Minka Veselič Kološa

strokovna sodelavka za ples


Tel: 02/ 23 42 116
Faks: 02/ 23 42 112
E-pošta: minka.veselic@jskd.si

 

 

 

 

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka za ples


Tel: 01/ 2410 522
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: nina.mesko@jskd.si

     

 

 

Prijavnica