PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

Ime tečaja:

 

 

PLESNI IZZIVI NA FRONTI 2015
V OKVIRU FESTIVALA 10. FRONT@ SODOBNEGA PLESA

Kraj izvedbe:

 

Murska Sobota

Datum:

 

 

3. – 5. september 2015

 

Mentorji:

 

Maja Kalafatić, Daliborka Podboj, Špela Vodeb, Maša Kagao Knez

Cena

 

Glej točko šolnine.

Rok prijave:
 

Do 10. julija 2015 cenejše prijave, nato samo še, če je kaj prostih mest !!!

 

Ponujamo vam kratke in intenzivne Plesne izzive na Fronti, za katere potrebujete zgolj željo do gibanja in ozaveščanja telesa. Zjutraj bodo lahko mamice kobacale in plesale s svojimi otročki, potem bomo ozaveščali telo in duha z jogo. Sledilo bo gibanje za seniorje ter miganje za najstnike. Na koncu pa vse-generacijsko sproščanje ob afriških ritmih. Po gibalnem izzivanju bo sledilo miselno s programom plesnih predstav in pogovorov z njihovimi avtorji do poznih večernih ur, ki se bo zaključilo s sproščenimi plesnimi vibracijami.

 

URNIK / SCHEDULE

 

Ura Delavnica Učitelj
9.00 - 9.45 Kobacanje – ples za mamice in dojenčke Maja Kalafatić
10.00 - 11.30 JOGA Maja Kalafatić
11.45 - 13.15 Gibalnica za seniorje Daliborka Podboj
13.30 - 15.00 Teen dance Špela Vodeb
15.15 - 16.45 Afro dance Maša Kagao Knez

 

 

Studio: OSNOVNA ŠOLA I MURSKA SOBOTA (Ulica Štefana Kovača 32, 9000 Murska Sobota)

 

ŠOLNINA / FEES

 

class prijava pred 10.7.15 po 10.7.15 (če je še prostor)
Kobacanje, Gibalnica za seniorje, Teen dance 10,00 EUR 15,00 EUR
JOGA, Afro dance 15,00 EUR 20,00 EUR
Posamezni klas 10,00 EUR  

 

POPUSTI


- društvo ali klub, ki prijavi 5 ali več oseb ima 10% popust na celotni znesek (pošljite prijavnice skupaj!)
- družina, ki prijavi vsaj dva člana – plesalca ima 10% popust na celotni znesek (pošljite prijavnice skupaj!)
- profesionalci s statusom SUNPK imajo 10% popust na celotni znesek (priložite kopijo dokazila!)
- nastopajoči na festivalu imajo 50% popust
- vsi, ki vzamejo vsaj dva klasa, lahko dobijo vstopnice za vse predstave festivala po ceni 5 EUR

 

PRIJAVE


Izpolnjeno prijavnico pošljite na nina.mesko@jskd.si. Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo kotizacije. Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom.

 

INFORMACIJE IN KONTAKT


Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, Slovenia, Tel.: +386 (0)51 327575 (Nina Meško), Fax: +386 (0)1 2410510; E-mail: nina.mesko@jskd.si.

 

BIVANJE


Bivanje v Murski Soboti si uredite sami. Rezervirajte si bivanje vsaj dva tedna pred začetkom. Dijaški dom (secondary school student home), Tomšičeva ul. 15, Murska Sobota; Tel.: 02/530 03 10; E-mail: martina.cernela@guest.arnes.si; http://www.d-dom.ms.edus.si/dodatna-dejavnost-nocitve.asp

 

RAZNO


- fotografiranje in snemanje med urami ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in učiteljem  
- organizator si pridržuje pravico do sprememb programa in urnika, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni / We retain the right to change the content of the program, due force majeure
- organizator ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe in tatvine
- v primeru odpovedi udeležbe organizator ne vrača šolnine, razen v primeru bolezni ipd. (ustrezno dokazilo!)

 

PROGRAM FESTIVALA 10. FRONT@ SODOBNEGA PLESA: www.flota.si

 

 

O PREDAVATELJIH IN PREDMETIH

 


Maja Kalafatić 

Maja Kalafatić (1984, Jugoslavija) je plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge, ki je leta 2006 diplomirala na SEAD-u. Letos končuje magisterij na Hochschule für Musik und Tanz v Kölnu. Je soustanoviteljica DG kolektiva z Mario De Dueñas Lopes ter je vpletena v več mednarodnih projektov. Trenutno sodeluje s Stephanie Felber, Ludger Lamersom, Lili M Rampre in Heath Buntingom. Med drugimi je sodelovala z Matejo Bučar, Vanio Galo, Martino Ruhsam, Sašo Jovanovič, Yulio Roschina, Samom Gosaričem in drugimi.

Kobacanje – ples za mamice in dojenčke
Uro bomo začeli s skupinskim zagrevanjem. Sklop vaj, ki povežejo skupino ter na osnovni ravni zagrejejo telo. V ta del spadajo vaje za ozavešanje telesa (joga) ter z najrazlinejše igre po prostoru (zavedanje telesa v prostoru). Nadaljevali bomo v parih (starš+otrok) s tako imenovanim ''body workom'', torej polaganje rok na telo in s tem ozaveščanje mišičnega tkiva, delali bomo vaje za zaupanje (skozi igro pridobivamo medsebojno zaupanje). Naučili se bomo določenih prijemov in gibanja po prostoru v dvoje. Na koncu bomo vse naučeno uporabili v prosti improvizaciji. Starši in otroci imajo priložnost spoznavat gib na zelo zabaven način in pri tem je najlepše,da se lahko na ta način starš in otrok še bolje spoznata in skupaj razvijata nova znanja.

Joga
Ura je sestavljena iz ogrevanja, asan za krepitev in odpiranje mišičnega tkiva, dihalnih vaj in sprostilnega dela. Poudarek je na psihosomatskih vajah, anatomski postavitvi telesa, koordinaciji in ravnotežju. Ves čas je pozornost usmerjena na dih, ki naj bo poln in umirjen. S pranajamo se učimo enakomernega in umirjenega diha tudi skozi dinamičen sklop vaj. Na koncu vsake ure sledi sproščanje.

 

transparent transparent http://www.paradaplesa.si/images/news/other/90481a45c45931c7d1a3e03d62515841.jpg 

Daliborka Podboj se je v svojem otroškem in srednješolskem času zapisala klasičnem baletu. S sodobnim plesom se je srečala v skupini izraznega plesa pod vodstvom učiteljice Žive Kraigher in se takoj priključila Živini plesni skupini. Na pobudo Žive Kraigher je jeseni leta 1973 postala soustanoviteljica prvega slovenskega plesnega društva Studia za svobodni ples. Dve leti kasneje je Živa Kraigher Studio za svobodni ples predala svojim učenkam in v vodstvo Daliborki Podboj, ki je spodbujala ustvarjalnost svojih plesnih kolegic, vodila plesne skupine novih članov in članic, pripravljala z mladimi plesalci priložnostne nastope in koreografirala. Za svojo daljšo koreografsko stvaritev z mlajšo generacijo plesalk Studia Satanove Litanije/ ZKOS-CD, na glasbo Diamande Galas, je prejela Pohvalo leta 1984 za posebnost koreografske izvedbe in avtorski pristop.  Že od leta 1971 obiskuje mednarodne plesne seminarje tako v tujini kot doma, različnih sodobnih in modernih tehnik, tudi baleta in karakternih plesov. Več let je bila državna selektorica za ples v organizaciji JSKD. Trinajst let  je poučevala ples in vodila plesni oddelek na Glasbeni šoli Trbovlje. Ukvarja se tudi s pisanjem o plesu, piše kritike za plesno sceno in performativne plesne in gledališke predstave. Za svoj ustvarjalni in pedagoški  opus je leta 2011 prejela Srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Gibalnica za seniorje

V Gibalnici - plesni delavnici se bomo razgibavali in predihali naše plešoče telo. Gibalno se bomo poigravali s prostorsko formo, naš ples popestrili in vedrili s priročnimi rekviziti, se sproščali in tudi kaj poustvarili. Prva ura bo namenjena medsebojnemu spoznavanju in razgibavanju hrbtenice. Naša telesa bomo predihali, napolnili z dobro energijo ter jih raztegnili v stoječem, sedečem in ležečem položaju. Sledile bodo prostorske oblike  okroglih in elipsastih linij, lahni poskoki in hitrejši koraki, obrati, plesne oblike v krogu in v manjših skupinah. V drugi in tretji uri bodo vaje plesno bolj strnjene, uporabljali bomo rekvizite in z njimi ustvarili kratko plesno formo. Tudi improvizacija je lahko del plesno-osebnostnega sproščanja, zato bomo z njo zaključili naš tri-dnevni plesno-razgibalni program.

Maša Kagao Knez, foto: Tone Stojko 

Maša Kagao Knez je plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez. Maša se je izobraževala pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kakor tudi z neodvisnimi producenti. Obenem pa ustvarja samostojne plesne predstave najrazličnejših žanrov in obsegov: Dia Diasso Diasspora (2013), Nameščeni (2011), Rojena zunaj svoje vasi, 1978 (2010–2011),  Moja boljša polovica? (2007), gledališkega mjuzikla Delo na belo (2011), predstave za otroke Obisk v afriški vasi (2009) do plesno glasbenih predstav, inspiriranih iz afriškega plesno glasbenega izročila: Birigaydi (2006), Abondan (2007), Ole- Eba (2008), Moi, Toi, Nous (2009), Kratke zgodbe (2011), Stopinje (2012). Od leta 2015 je umetniški direktor zavoda 25 in vodja plesnega studia XXV, na Parmovi ulici v Ljubljani.Leta 2013 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko. Več na: http://ski.emanat.si/masa-kagao-knez/

Afro dance          
Maša Kagao ne uči folkore oziroma afriške tradicije, ampak je na podlagi svoje plesne zgodovine razvila avtorsko afro plesno delavnico, na kateri udeleženci spoznavajo nekatere splošne značilnosti plesov zahodne Afrike, kot je povezanost plesa z ritmom, komunikacija med glasbenikom in plesalcem. Na ta način razvijamo različne možnosti plesnega izraza in poglabljamo zavedanje svojega telesa oziroma giba.
Na delavnici, ki bo potekala ob živi spremljavi bobnarjev, se bomo osredotočili na muzikaličnost in ritmičnost giba, učenju različnih elementov tradicionalnih plesov s področja zahodne Afrike ter preko plesnih improvizacij razvijali in nadgrajevali gibalni izraz vsakega posameznika.
»Pri tradicionalnih afriških plesih je izjemno izražena življenska energija, ki plesom daje posebno kvaliteto, ki jo Thompson (1974, v Welsh Asante, 1998) označi kot “Cool” in s svojo prostislovno naravo obenem označuje nadzor in negotovost, imitacijo in izvirnost, visoko intenzivnost in sproščenost, resnost in igrivost, odločnost in milino ter hitrost, ki je obenem polna trajanja.«

transparentŠpela Vodeb 

Špela Vodeb, rojena leta 1984 v Sloveniji, svojo karierno pot utira kot neodvisna plesalka. Špela je diplomirala na akademiji SEAD – Salzburg Experimental Academy of Dance v Avstriji. V podiplomskem letu in je bila članica skupine Bodhi Project, pod vodstvom Susan Quinn, direktorice akademije. Med leti 2010 in 2012 je bila članica Editta Braun Company in je kot performerka sodelovala pri razvoju koreografskega dela Tomaža Simatoviča. Od leta 2010 intenzivno sodeluje z Roberto-m Olivan-om kot plesalka in asistentka. Je del njegove skupine Enclave Arts del Moviment, in nastopa v njegovem delu, premierno uprizorjeni predstavi v letu 2013: "A Place to Bury Strangers". Performance je njena glavna strast in okupacija, ki ji dovoljuje sodelovanje z mednarodnimi umetniki, ter istočasno ponuja možnost prenašanja znanja, poučevanja. Od leta 2012 raziskuje svojo fizično izražanje tudi skozi cirkus (Cyr Wheel, Hand to Hand, partnering acrobatics), kar obogati njeno znanje kot performerke. Od leta 2013 je članica skupine Atempo Circ, katere najnovejša predstava je ˝DEAL˝, kjer so se posvetili raziskovanju in razvoju zmesi sodobnega plesa in cirkusa. Od leta 2013 intenzivno sodeluje z pevko, glasbenico in skladateljico Nihan Devecioglu. V letu 2014 je začela sodelovanje z Milan-om Tomašik-om, v njegovi najnovejši predstavi “Hunting Season”.

Teen dance

Ples za najstnike, ki ne potrebujejo nobenega predznanja, temveč zgolj željo po gibanju in raziskovanju gibanja. Iniciacija. Artikulacija. Izolacija. Skozi vodene improvizacije bomo pridobivajo zavest o telesu, njegovem gibanju  in razumevanju. Utelešali bomo različne kvalitete in se igrali z dinamiko.
Dotik. Zaupanje. Partnerstvo. Poslušanje z vodenjem in sledenjem so osnove razumevanja stika z drugo osebo. Skozi različne igre bomo razvijali razumevanje fizičnega stika in sposobnosti premakniti se skupaj z drugimi.

 

Prijavnica

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka za ples


Tel: 01/ 2410 522
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: nina.mesko@jskd.si

     

 

 

Prijavnica