PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

Ime tečaja:

 

STROKOVNO IZPOPOLNJEVANJE
ZA UČITELJE SODOBNEGA PLESA

IN USTVARJALNEGA GIBA –

STIK I.

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Datum:

 

januar - maj 2015

Mentorji:

 

Saša Lončar, Jana Kovač Valdés, Nataša Tovirac, Ana Vovk Pezdir, Sinja Ožbolt

Cena

 

200 € (DDV je vključen). Možno je plačilo
v dveh obrokih po 100 €.

Rok prijave:
 

do 10. januarja 2015

 

STIK I. je prva stopnja, v kateri se udeleženci seznanijo z osnovnimi principi poučevanja in spodbujanja otroške plesne ustvarjalnosti. Obsega 5 seminarjev  in 5 hospitacij s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagogi. Udeleženci bodo ob zaključku prejeli potrdilo o opravljenih seminarjih in hospitacijah.

VSEBINA in CILJI

 1. Cilj izpopolnjevanja je usposobiti udeležence za poučevanje sodobnega plesa in ustvarjalnega giba s teoretičnim, praktičnim in pedagoško-psihološkim znanjem. Udeležencem izpopolnjevanja bo ponudil orodja za pridobitev samozaupanja pri poučevanju plesa in jim bo pomagal posredovati načine umetniškega izražanja s plesnim gibom ob upoštevanju individualnih potreb učenca (s prilagajanjem učenčevim razvojnim in osebnim izobraževalnim ciljem, kulturnim ozadjem in osebnostnim lastnostim).

 2. 1. seminar:
  Primarni gib in plesna ustvarjalnost
  predavateljica Saša Lončar

   

   

   

   

   

   

   

   

  Več o vsebini in izvedbi seminarja:

   

  2. seminar:
  Ples v glasbi - glasba v plesu
  predavateljica Jana Kovač Valdés

   

   

   

   

   

   

   

  Več o vsebini in izvedbi seminarja:

  3. seminar:
  Ustvarjalni ples kot orodje neverbalne komunikacije
  predavateljica Nataša Tovirac

   

   

   

   

   

   

  Več o vsebini in izvedbi seminarja:

  1. 4. seminar:
   Konceptualni pristop v kreativnem plesu
   predavateljica Ana Vovk Pezdir

   

   

   

   

   

   

   

  5. seminar:
  Improvizacija in kompozicija
  predavateljica Sinja Ožbolt

   

   

   

   

   

   

  Več o vsebini in izvedbi seminarja:
     
 3.  

 4. STIK II.

 5. 6. seminar:
  Laban Movement Analysis
  predavateljica Ivančica Janković

 6. 7. seminar:
  Misliti skozi ustvarjalni gib in ples
  predavateljica Vesna Geršak

 7.  

 8. 8. seminar:
  Osnove plesne anatomije
  predavateljica Ingrid Kerec

 9.  

 10. 9. seminar:
  Razvojno psihološke in komunikacijske vsebine s področja psihoterapije

 11. predavateljica Saša Ribič

 12. 10. seminar:
  Poučevanje plesne tehnike
  predavateljica Joan van der Mast

11. seminar
»Ples v stoletju gibanj: Sodobni ples in koreopolitike«
predavatelj Rok Vevar

 

KOMU JE STIK I. NAMENJEN

 1. STIK I. je namenjen vsem, ki jih zanima poučevanje sodobnega plesa in ustvarjalnega giba - plesalcem, koreografom, učiteljem, vzgojiteljem, mentorjem, ljubiteljem plesa...

O MENTORJIH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saša Lončar
Saša Lončar je mentorica predšolske plesne pedagogike. Od leta 1990 do 1993 je bila zaposlena v Plesni šoli Eureka v Ljubljani. Od leta 1993  do 1995 je prevzela vlogo koordinatorja in organizatorja pri Studiu Tango, kjer je raziskovala teatralne sposobnosti otrok. Raziskovanje jo je pripeljalo na začetek, na srečanje s primarnim gibom, ki je postal glavna tema njenega raziskovanja na področju gibalnih sposobnosti posameznika. V vzgojnem zavodu je nekaj let delala z mladostniki, kjer je pridobila izkušnje pri delu z bolj zahtevnimi osebami.
Eden večjih raziskovalno – ustvarjalnih projektov je vsakoletna organizacija  poletnega tabora na Mašunu, kjer se z mladimi umetniki kreativno druži teden dni. Leta 1999 je ustanovila KD Qulenium, v katerem deluje kot predsednica, organizatorka, koordinatorka, mentorica, koreografinja, pedagoginja, umetniški vodja in producentka. S svojimi koreografijami, ki jih pripravi z otroci in mladimi redno sodeluje na vseh pomembnih plesnih prireditvah v Sloveniji in v tujini (Planetado – Francija, SPHA – Hrvaška, International children`s festival of performing Arts – Indija)
Od leta 2004 ima preko Ministrstva za kulturo status samostojnega kulturnega delavca – specializiran poklic koreografinje in pedagoginje v kulturi.

 

 

 

 

 

Jana Kovač Valdés, plesna pedagoginja
Jana Kovač Valdés je zaključila Pedagoško akademijo (glasbeni oddelek) v Ljubljani in Akademijo za glasbo (glasbena pedagogika). Plesno izobrazbo si je pridobila na različnih plesnih seminarjih. Od leta 1997 se ukvarja s pantomimo in je asistentka ter sodelavka znanega pantomimika Andrésa Valdésa, s katerim sta ustvarila vrsto predstav. Od leta 1983 je zaposlena na Srednji glasbeni in baletni šoli  Ljubljana, oddelek za sodobni ples. Na oddelku od leta 2008 poučuje tudi plesalcem prilagojen Nauk o glasbi. Vzporedno s pedagoškim delom se ukvarja s prenovo  plesnega izobraževanja na osnovni stopnji, na  Zavodu republike Slovenije za šolstvo pa vodi študijsko skupino za ples. Od leta 1996 sodeluje s Pedagoško fakulteto Ljubljana, kot mentorica oz. izvajalka vzorčnih nastopov za plesno vzgojo študentom 1. letnika » Predšolska vzgoja« in redno piše strokovne članke o plesu za revijo Moj malček.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nataša Tovirac, plesna pedagoginja, plesalka in koreografinja je od l. 1992 umetniški in programski kreator plesnega studia Intakt – združenja ustvarjalcev sodobnega plesa, ki ga danes umetniško in programsko strokovno vodi in snuje s svojo ekipo.
Je ena vidnejših predstavnic slovenskega sodobnega plesa, redna plesna pedagoginja na SVŠGL – umetniški gimnaziji za sodobni ples, mentorica za ples osebam s posebnimi potrebami v društvu Barka in državna selektorica za ples pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti RS.
Izkušnje je pridobivala s študijem plesa na flamski akademiji za sodobni ples v belgijskem Brugesu in na številnih seminarjih v tujini in doma, diplomirala pa je na Akademiji za ples v Ljubljani. Pridobila je tudi izobrazbo učiteljice joge plesa –Shakti Dancea in trenutno študij nadgrajuje v Rimu. Verjame v moč ustvarjalnega potenciala skozi ples, zato dela z otroki, mladostniki, odraslimi in z osebami z motnjo v duševnem razvoju.
Je tudi lanskoletna dobitnica edine stanovske nagrade za vrhunske dosežke na  področju plesa – plakete Mete Vidmar 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Vovk Pezdir
Ana Vovk Pezdir se je že v zgodnji mladosti seznanila s plesno umetnostjo. V osnovnošolskem obdobju v Šoštanju je imela to srečo, da je njena učiteljica baleta prepoznala njen ustvarjalni zagon in ji dovolila plesno ustvarjati tudi po svoje. V Ljubljani je obiskovala plesne ure pri Živi Kraigher, sodelovala je na mednarodnih plesnih šolah v Rovinju, kjer je prišla v stik z odličnimi učitelji plesa iz tujine. Takrat se je dejansko pričela oblikovati njena nadaljnja plesna pot, ki jo je na bolj zavestni ravni začela udejanjati v času svojega bivanja v Londonu v letih 1973 in 1974. Po vrnitvi iz Londona se je zaposlila v Pedagoškem šolskem centru, kjer je poučevala plesno vzgojo. Sledila so leta njene dejavnosti v statusu samostojne umetnice – koreografinje, hkrati pa je vodila Pionirsko plesno gledališče, ki se je ob ugodni družbeni klimi izjemno produktivno razvijalo in tudi formalno združevalo za ples zainteresirane učence vseh celjskih osnovnih šol. Leta 1991 je Ana Vovk Pezdir ustanovila Harlekin d.o.o., ki ga je po petnajstih letih opustila kot neustrezno organizacijsko obliko in leta 2006 s plesalkami ustanovila Harlekin-društvo za umetnost plesa.
Ana Vovk Pezdir je ustvarila način plesnega izobraževanja imenovan »plesna piramida« in ga umestila v slovenski plesni prostor, vseskozi pa je izven okvirov sodobnega plesa in uveljavljene plesne vzgoje iskala spodbude za umetniško ustvarjanje in plesno pedagoško delo na področju klasičnega baleta in ljudskega izročila. Kot strokovna sodelavka je Ana Vovk Pezdir sooblikovala področje umetnosti v »Kurikulumu za vrtce« in bila med pisci izobraževalnega programa za sodobni ples.

 

 

 

 

 

 

 

Sinja Ožbolt
Sinja Ožbolt je študirala ples na šolah in seminarjih modernega/ sodobnega plesa; od leta 1981-83 pa na London Contemporary Dance School.
Sodobni ples je poučevala po celi Sloveniji, plesala in koreografirala je v sledečih sodobnih plesnih skupinah in gledališčih: Studio za sodobni ples, Eksperimentalno gledališče Glej, SNG Drama, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Koreodrama Ljubljana in Plesni Teater Ljubljana. Je dobitnica več nagrad: Zlata ptica za najboljšo plesalko v predstavah Plesnega Teatra Ljubljana 1986; Sole Blu za video Rdeči čeveljčki na tekmovanju RTTV, Riccione, Italija, 1995; zmagovalna predstava po izboru občinstva za najboljšo predstavo 1. plesnega festivala GIBANICA 2003 (RITEM TVEGANJA, koncept in koreografija Sinja Ožbolt, produkcija PTL, 2003). Je ustanovna članica Plesnega Teatra Ljubljana, 1984 in Društva za sodobni ples Slovenije, 1996. Od leta 1996 je članica Umetniškega vodstva Plesnega Teatra Ljubljana.

 

POTEK IN TRAJANJE SEMINARJA/ŠOLE

STIK bo potekal v Ljubljani (v prostorih JSKD na Cankarjevi 5 – dvorana Cepetka, rezidenčni center Cankarjeva).

STIK I. bo potekal od januarja do maja.

V celem letu je tako predvidenih 10 delavnic in seminarjev pod vodstvom uveljavljenih domačih in tujih pedagogov in strokovnjakov (glede na št. vpisanih, se bo posameznih delavnic mogoče udeležiti tudi brez vpisa v STIK) po naslednjem predvidenem urniku:

 

 1. 1. seminar:
  Primarni gib in plesna ustvarjalnost

 2. 16. -17. 1. 2015

 3. 2. seminar:
  Ples v glasbi - glasba v plesu

 4. 14.-15.2.2015

 5. 3. seminar:
  Ustvarjalni ples kot orodje neverbalne komunikacije
  13.-14. 3. 2015

 6. 4. seminar:
  Konceptualni pristop v kreativnem plesu
  3.-4. 4. 2015

 7. 5. seminar:
  Improvizacija in kompozicija
  8.-9. 5. 2015

 

CENA IN PLAČILO

Kotizacija za usposabljanje (STIK I.) , ki bo obsegal 80 šolskih ur znaša 200 € (DDV je vključen). Možno je plačilo v dveh obrokih po 100 €.

 

Na posamezne seminarje se je možno prijaviti kdajkoli čez leto, če je še kaj prostih mest. V priloženo prijavnico vpišite naslov seminarja za katerega se prijavljate. Cena posameznega seminarja je 60 € (DDV je vključen) in jo je potrebno poravnati pred začetkom seminarja.


ROK PRIJAVE

Izpolnjeno prijavnico pošljite na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana (za STIK I.) ali na e-naslov: nina.mesko@jskd.si, najkasneje do  10. januarja 2015.

 


Na osnovi prijavnice vam bomo poslali račun in podrobne informacije.

Število udeležencev seminarja je omejeno, zato pohitite s prijavami. V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili prihodnje leto (največ 20 in najmanj 10 kandidatov).

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka za ples


Tel: 01/ 2410 522
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: nina.mesko@jskd.si