PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

Ime tečaja:

 

 

 

 

 

 

 

STROKOVNO IZPOPOLNJEVANJE
ZA UČITELJE SODOBNEGA PLESA

IN USTVARJALNEGA GIBA –

STIK I.
5. seminar
Improvizacija in kompozicija

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Cankarjeva 5, Cepetka

Datum:

 

8.-9. 5. 2015

Mentorji:

 

Sinja Ožbolt

Cena

 

60,00 €
cena za celoten sklop Stik 1 je 200 € (DDV je vključen). Možno je plačilo v dveh obrokih po 100 €.

Rok prijave:
 

do 10. januarja 2015 oz. do posameznega sklopa, ča bo dovolj prostih mest

 

STIK I. je prva stopnja, v kateri se udeleženci seznanijo z osnovnimi principi poučevanja in spodbujanja otroške plesne ustvarjalnosti. Obsega 5 seminarjev  in 5 hospitacij s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagogi. Udeleženci bodo ob zaključku prejeli potrdilo o opravljenih seminarjih in hospitacijah

 1. STIK I. je namenjen vsem, ki jih zanima poučevanje sodobnega plesa in ustvarjalnega giba - plesalcem, koreografom, učiteljem, vzgojiteljem, mentorjem, ljubiteljem plesa...


VSEBINA in CILJI

 1. Improvizacija in kompozicija


 2. Tema delavnice Improvizacija in kompozicija je zelo široka. A v dveh dneh delavnice bomo poskušali, delovali, ustvarjali iz osnovnih zadanih ciljev in metod:


 3. - improvizacija je zmožnost ustvarjanja, je zmožnost domišljije, pomeni “sprotno”, ne vnaprej načrtovano gibanje
  - kako strukturiramo improvizacijo v kompozicijo
  - kaj pomeni  “improvizacija kot odrska forma”
  - kako se otresti lastnih vzorcev in ustaljenih navad ter “pogledati drugam” - da bi lahko našli nekaj novega (raziskovanje in spoštovanje različnosti, raznolikosti).
  - raziskovali bomo tudi procese skozi katere se analizira telo kot »možnost ustvarjalnega materiala« in instrument plesnega ter plesnogledališkega ustvarjanja: skozi delo, ustvarjanje in lastno izkušnjo nas samih ter otrok in mladostnikov se psihofizični potenciali lahko integrirajo v plesni, pedagoški, koreografski... material.
  - razvili bomo primer procesa improvizacije, skozi katerega iščemo odločitve, ki so lahko izhodišče pedagoškega, umetniškega dela.

 4. Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja želi poudariti: z razvijanjem in uprizarjanjem različnih vsebin in ustvarjalnih pristopov na področju sodobnega plesa zagotavljamo in odpiramo prostor za učenje, ustvarjanje, raziskovanje, opazovanje, eksperimentiranje, tveganje in dialog; prostor za spoznavanje in reševanje različnih življenjskih situacij. In kot pravi  Merce Cunningham, plesalec, koreograf, plesni učitelj in avantgardist: “V telesu se nahaja potencial pisanja mnogoterih različnih zgodb.”

 5. Sinja Ožbolt

O MENTORICI

 

 

 

 

 

 

 

Sinja Ožbolt
Sinja Ožbolt je študirala ples na šolah in seminarjih modernega/ sodobnega plesa; od leta 1981-83 pa na London Contemporary Dance School.
Sodobni ples je poučevala po celi Sloveniji, plesala in koreografirala je v sledečih sodobnih plesnih skupinah in gledališčih: Studio za sodobni ples, Eksperimentalno gledališče Glej, SNG Drama, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Koreodrama Ljubljana in Plesni Teater Ljubljana. Je dobitnica več nagrad: Zlata ptica za najboljšo plesalko v predstavah Plesnega Teatra Ljubljana 1986; Sole Blu za video Rdeči čeveljčki na tekmovanju RTTV, Riccione, Italija, 1995; zmagovalna predstava po izboru občinstva za najboljšo predstavo 1. plesnega festivala GIBANICA 2003 (RITEM TVEGANJA, koncept in koreografija Sinja Ožbolt, produkcija PTL, 2003). Je ustanovna članica Plesnega Teatra Ljubljana, 1984 in Društva za sodobni ples Slovenije, 1996. Od leta 1996 je članica Umetniškega vodstva Plesnega Teatra Ljubljana.

 

POTEK IN TRAJANJE SEMINARJA/ŠOLE

STIK bo potekal v Ljubljani (v prostorih JSKD na Cankarjevi 5 – dvorana Cepetka, rezidenčni center Cankarjeva).


8.-9. 5. 2015

 1. DATUM

  URA

  SEMINAR / TEMA

  PREDAVATELJICA

  8.5.2015

  16.00 – 20.00

  Improvizacija in kompozicija

  Sinja Ožbolt

  9.5.2015

  9.00 – 13.00

  Improvizacija in kompozicija

  Sinja Ožbolt

  9.5.2015

  14.30 – 18.30

  Improvizacija in kompozicija

  Sinja Ožbolt

 

CENA IN PLAČILO

Kotizacija za usposabljanje (STIK I.) , ki bo obsegal 80 šolskih ur znaša 200 € (DDV je vključen). Možno je plačilo v dveh obrokih po 100 €.

 

Na posamezne seminarje se je možno prijaviti kdajkoli čez leto, če je še kaj prostih mest. V priloženo prijavnico vpišite naslov seminarja za katerega se prijavljate. Cena posameznega seminarja je 60 € (DDV je vključen) in jo je potrebno poravnati pred začetkom seminarja.


ROK PRIJAVE

Izpolnjeno prijavnico pošljite na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana (za STIK I.) ali na e-naslov: nina.mesko@jskd.si, najkasneje do  10. januarja 2015 OZ. PRED VSAKIM POSAMEZNIM SEMINARJEM, ČE BODO ŠE PROSTA MESTA.

 


Na osnovi prijavnice vam bomo poslali račun in podrobne informacije.

Število udeležencev seminarja je omejeno, zato pohitite s prijavami. V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili prihodnje leto (največ 20 in najmanj 10 kandidatov).

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka za ples


Tel: 01/ 2410 522
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: nina.mesko@jskd.si