PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

Ime tečaja:

 

 

30. ZIMSKA PLESNA ŠOLA

Kraj izvedbe:

 

Maribor, Karantena

Datum:

 

20.–23. 2. 2015

 

Mentorji:

 

Lotem Regev, Edward Clug, Kjara Starič Wurst , Saša Lončar, Maša Kagao Knez, Daša Rashid, Andreja Kopač, Snježana Premuš, Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta

Cena

 

Glej točko šolnine.

Rok prijave:
 

do 10. februarja 2015 (cenejše prijave!!!)

 

 

30. Zimska Plesna Šola 2015 v Mariboru


Organizacija: JSKD OI Maribor in ZKD Maribor


VRHUNSKE PLESNE DELAVNICE IN PREDSTAVE!

 

ZPŠ je v Sloveniji ena izmed največjih in najpomembnejših izobraževalnih intenzivnih workshopov z najdaljšo tradicijo.
S ponosom predstavljamo 30. Zimsko plesno šolo, 4 dnevno intenzivno izmenjavo idej in znanja na klasih za začetnike, nadaljevalce in tudi profesionalne plesalce. ZPŠ je v svoji zgodovini gostila številna znana imena koreografov, plesalcev, umetnikov. Želja po pridobivanju plesnih znanj, izkušenj, druženju z vsemi plesalci in pedagogi je še vedno mogočna. Tudi tokrat vam želimo postreči s pestrim, kvalitetnim programom in vas očarati z gostujočimi pedagogi ter nepozabno 4-dnevno dobro družbo.
Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. Program se bo izvajal na dveh stopnjah: lažja za začetnike z nekaj predznanja ter zahtevnejša za nadaljevalce.

Uživajte z nami v Mariboru!

30. ZIMSKA PLESNA ŠOLA bo potekala od 20. do 23. februarja 2015 v Mariboru, v Karanteni, Pobreška cesta 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. Program je primeren za začetnike,  nadaljevalce in poklicne plesalce. Zaključna produkcija udeležencev ZPŠ bo zadnji večer. Vabljeni še na ogled plesnih predstav na malem odru Narodnega doma Maribor.

 

DELAVNICE in PEDAGOGI


SODOBNI  PLES  – Lotem Regev

 

Lotem


Lotem Regev je plesalec in koreograf iz Tel Aviva. Svojo poklicno pot je začel pri 19-ih  s Kibbutz Contemporary Dance Company (Izrael). Kasneje se je pridružil Batsheva Ensemble (Izrael), kjer je dve leti študiral Gaga. Pred kratkim je nehal plesati v Göteborg Opera Dance Company (Švedska). V preteklih letih je Lotem delal s koreografi, kot so Ohad Naharin, Sharon Eyal, Rami Be'er, Sidi Larbi Cherkaouijem, Itzik Galileji, Franck Chartier, Barak Marshall in drugi. V letu 2008 je začel ustvarjati lastno delo in voditi gibalno raziskovalne delavnice po vsem svetu.


Lotemov  klas nudi priložnost raziskovanja nove tehnike in kvalitete skozi vodeno improvizacijo, ki temelji na idejah, pridobljenih v njegovi karieri. Na koncu vsakega klasa bo učil plesno frazo iz lastnega repertoarja. Izbirate lahko med lažjim in težjim nivojem.

 

SODOBNI BALET – Edward Clug

Edward Clug


Edward Clug je zaključil študij baleta leta 1991 na Državni baletni šoli v Cluj-Napoca (Romunija). V istem letu je bil angažiran kot solist v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) v Mariboru. Leta 2003 je postal umetniški vodja baleta SNG Maribor in usmeril balet k novim in prepoznavnim smerem. V zadnjih desetih letih je nase opozoril mednarodno občinstvo zaradi svojega posebnega koreografskega sloga. Hkrati mu je uspelo mariborski balet postaviti na mednarodni plesni zemljevid. Sodeloval je na največjih gledaliških festivalih po vsem svetu in za svoje koreografije prejel priznanja na mnogih mednarodnih plesnih tekmovanjih in festivalih. Leta 2005 je prejel nagrado Prešernovega sklada in 2008 še Glazerjevo listino. Leta 2010 je  bil nominiran za Zlato masko v Moskvi. Letos ustvarja za Zürich Balet in NDT 2.


Edwardov sodobni balet temelji na vrhunski baletni tehniki, katero je nadgradil z edinstvenim plesnim slogom. Prepleta nepričakovano dinamiko, moč in energijo ter vedno znova ustvarja različne gibalne motive, ki so na prvi pogled fragmentirani in minimalistični, vendar še vedno muzikalični. Koreografije sestavljajo majhni gibi, ki se kot puzli lovijo v pravilno rešitev, ki pa na koncu ostane uganka.
Njegovi klasi so primerni samo za plesalce z visokim nivojem predznanja.

 

MODERN – Kjara Starič Wurst

 

Kjara Starič Wurst


Kjara Starič Wurst je koreografinja, pedagoginja in umetniški vodja Kjara's Dance Project. Zaključila je  baletno izobraževanje v Ljubljani, se intenzivno izpopolnjevala v modernih plesnih tehnikah in plesala v SPP pod vodstvom Freda Lasserrja.  V Sloveniji in Ameriki je sodelovala z mnogimi koreografi.  Leta 2010 je ustanovila Kjara's Dance Project in uspešno izvedla predstave Odtisi, Compassion in Razpotja. Osvojila je več priznanj za koreografije na tekmovanjih baleta in moderna doma in po svetu, prav tako pa je žirantka na mednarodnih baletnih tekmovanjih v San Remu in Puli. Tesno sodeluje s kompanijo Ariston Proballet v Milanu, za katero bo koreografirala v naslednji sezoni. Trenutno živi in ustvarja v Milanu.


Kjarine modern delavnice so preplet moderne plesne tehnike, tehnične stiliziranosti klasičnega baleta in zlomljenih linij sodobnega baleta. Urili se boste v natančnosti izvedbe giba, interpretaciji koreografije in volumnu, ki ga telo lahko ujame. Do konca se boste razplesali ob spremljavi različnih glasbenih podlag. Izbirate lahko med lažjim in zahtevnejšim nivojem.


MALA IN VELIKA PLESALNICA ZA OTROKE – Saša Lončar

 

Saša Lončar


Saša Lončar vedno znova nadgrajuje pedagoško poslanstvo. Je ustanoviteljica, umetniška vodja, pedagoginja in koreografinja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Organizira festivala Kalejdoskop in Festival odrske umetnosti. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar.


Mala in velika plesalnica – sta namenjeni otrokom (mala od 5 do 7 let ter velika od 8 do 11 let). Skozi domišljijo, ustvarjalnost in sposobnost izražanja bodo razvijali plesno in gibalno veščino, ozaveščali svoje telo in krepili motorične sposobnosti. In pri tem neskončno uživali! Delavnice trajajo 60 minut.

 

AFRO-SODOBNI PLES – Maša Kagao Knez

 

Maša Kagao Knez


Maša Kagao Knez je plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka. Izobraževala se je pri mnogih mentorjih doma in v tujini, 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za afriški tradicionalni in sodobni ples v Parizu, leta 2013 pa na Akademiji za ples v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči, kakor tudi z neodvisnimi producenti. Od leta 2009, kot ena od ustanoviteljic Kulturno umetniškega društva Baobab poučuje in (so)ustvarja plesne predstave. Leta 2013 je kot plesalka prejela nagrado Ksenije Hribar.


Afro-sodobni ples
Mašino koreografsko in pedagoško delo temelji na povezovanju  sodobnih plesnih tehnik in zahodno afriških plesov. Pozornost usmerja na raziskovanje različnih kvalitet. Zanima jo, kako s pomočjo obvladovanja plesne tehnike, elementov afriške plesne tradicije (ritmičnost, gibalni motivi..) in improvizacije razvijati in spodbujati plesalce k različnim možnostim plesnega izraza. Plesno predznanje je zaželeno, ni pa obvezno. 
Prvi del klasa igrajo na bobnih Blaž Korez, Brin, Matic in Nejc Kološa.

 

FLAMENKO PLES – Daša Rashid

 

Daša Rashid


Daša Rashid je plesalka, pedagoginja, koreografinja in diplomantka Pedagoške fakultete v Kopru. V klasičnem baletu se je izobraževala pri Marinu Turcu in Maji Srbljenović Turcu in plesala v baletnih, opernih in gledaliških predstavah SNG Maribor. Flamenko je študirala na Escuela Bolera v Madridu in v Granadi pri priznanih plesalcih: Mariquilla, La Presy, Ana Cali, Mercedes Ruiz in drugih. Izpopolnjevala se je tudi v New Yorku pri Omayri Amaya, nečakinji kraljice flamenka Carmen Amaya, in pri Oscarju Valeru.  V Plesni izbi Maribor poučuje balet in flamenko.


Flamenko ples
Klasi se pričnejo s tehniko nog, nadaljujejo pa s flamenko compasom (ritmom) in tehniko rok. Zadnji sklop ure temelji na razvijanju koreografije.  OPREMA: Obvezno imeti čevlje z višjo širšo peto (do 5cm) in daljše široko krilo.

 

PLESNA DRAMATURGIJA – Andreja Kopač

 

Andreja Kopač


Andreja Kopač je publicistka, dramaturginja in doktorska študentka sociologije kulture. Do sedaj je delovala na različnih področjih; kot koordinatorica Seminarja sodobnih scenskih umetnosti, kot performerkamoderatorka, mentorica, selektorica in raziskovalka. V zadnjem času največ deluje kot dramaturginja (v več kot 40 predstavah) in sodelavka pri domačih in mednarodnih umetniških projektih. Od januarja 2013 je gostujoča mentorica na salzburški akademiji eksperimentalnih plesnih umetnosti SEAD in poučuje na SVŠGL v Ljubljani. V 2013 je prejela področno priznanje JSKD - Plaketo Mete Vidmar.


Delavnica plesne dramaturgije 
Pojem plesne dramaturgije obsega več področij hkrati; predvsem pa ga opredeljuje obrnjena misel belgijske dramaturginje Marianne van Keerkhoven, nekdanje sodelavke skupine Rosas: »Opazovati s svinčnikom v roki.« Kakor je različnih postopkov kreacije, toliko je različnih načinov plesne dramaturgije. Tako tekst kot kod uprizoritve pri plesnih predstavah namreč vsakič znova nastajata »na novo«; zaradi česar je potrebno razviti specifične načine mišljenja in (so)delovanja. V tem kontekstu je plesna dramaturgija vedno "nekje vmes", kar predpostavlja prepletanje teorije in prakse, misli in delovanja ter zahteva sprotno artikulacijo in dialoško kritiko. 


Delavnica plesne dramaturgije je namenjena vsem, ki jih to področje zanima ali/in se srečujejo s praktičnimi problemi nastajanja plesnih predstav. Zaželeno je, da s sabo prinesete že obstoječi material (na dvd-ju ali ključku) in da ste predvsem - radovedni! S svojimi izkušnjami na tem področju bomo skupaj delali korake v razvoju in izpeljavi idej in plesnih materialov. 

 


UTELEŠENA ANATOMIJA IN JOGA – Snježana Premuš

 

Snježana Premuš


Po začetkih v Plesni Izbi Maribor, je Snježana Premuš 1998 magistirala na London Contemporary Dance School, v sodobnem plesu in koreografiji. 2012 je v Berlinu zaključila študij utelešene anatomije in joge, s principi body mind centering. Od  1997 je sodelovala z mnogimi znanimi umetniki v koreografskih raziskavah, improvizacijskih festivalih in projektih: M.Tompkins, D.Zambrano, J.Hamilton, L.Nelson, I.Kovač, E.Claid, V.Globokar, Sebastijan Horvat. Med najodmevnejše avtorske predstave sodi  Ozvočeno Telo  z berlinskim glasbenikom Ignazom Schickom, ter serija predstav Zgodbe o telesu. Od 2009 sodeluje v kolektivu Federacija in je z A.Podrzavnik in G.Kamnikarjem soustanoviteljica zavoda Federacije, ter od leta 2012 direktorica. V letih 2009 - 2014 se posveča kolektivnim projektom ter avtorskemu projektu Fizične manifestacije.


Utelešena anatomija in joga je vadba, kjer bomo združili znanje utelešene anatomije z delom v asanah. Bazirana bo na osnovnem principu: Podpora omogoča gibanje./Support proceeds movement. Plesalcem ta na način dela omogoči več stabilnosti v dinamičnem gibanju, kakor tudi dinamično razumevanje stabilnosti. Tako se globoko ogrejemo, vzpodbujamo fleksibilnost in gradimo moč, kar so prvine, ki so pomembne za gibanje brez napora.

 


DELAVNICA LATINO TOLKAL – Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta

 

Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta


Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta iz Kube, je tolkalist latino tolkal (bongosi, kongi, timbale). Igra še gitaron, violino, je  skladatelj in glasbeni pedagog. Študij je uspešno zaključil na Inštitutu za umetnost, kot violinist ter profesor violine in komorne glasbe. Po Kubi je nastopal z otroškim in mladinskim simfoničnim orkestrom, gostoval s Claudiom Abbadom v Venezueli, igral v Orquesta de la Opera del Gran Teatro de la Habana. Nastopal je z mnogimi znanimi glasbeniki, kot so: Cesar Lopes, Chuco Valdes, Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer. Od leta 2007 uspešno nastopa kot violinist in gitaronist v skupini Mariachi Real Jalisco de La Habana, s katero je gostoval na festivalu Lent, 2010 in drugih festivalih. Od takrat živi in deluje v Sloveniji. Kot tolkalist sodeluje v Latin Cubans, Las Cuerdas-Jam latino, Che Kandela Cachita, Cubismo, Sonora Tropical in drugimi.
Na delavnici latino tolkal nas bo navduševal s temperamentnimi latino ritmi na tolkalih: bongosi, kongi, timbale.

 

URNIK

 

urnik           

 urnik

 

PLESNE PREDSTAVE NA ZPŠ 2015

-  mali oder, Narodni dom Maribor, Kneza Koclja 9, ob 20.00


Petek, 20. 2. 2015, ob 20.00

BEAR ME / PRENESI ME - solo predstava CRISTINA PLANAS LEITÃO (PT / NL)
Koncept in izvedba|Cristina Planas Leitão
Besedila in pesmi| Cristina Planas Leitão
Cristina P. Leitao je diplomirala na ArtEZ – Arnhem Dansacademie. Prejela je 3. nagrado za solo Skinned, poučuje Flying Low in Passing Through tehniki, sodeluje kot asistentka koreografije. Kot koreografinja in plesalka je zelo aktivna za napredek sodobne plesne scene v Portu.
Predstavo vam poklanja Plesna Izba Maribor, ki od leta 1987 skrbi za celoletno izobraževanje sodobnega plesa in produkcijo sodobne uprizoritvene umetnosti.

 

Sobota, 21. 2. 2015, ob 20.00

BALET UPORA – plesna predstava LEJE JURIŠIČ in PETRE VEBER
V sklopu 1. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder v sodelovanju z Narodnim domom Maribor.
Leja Jurišić in Petra Veber bosta v predstavi Balet upora predstavili lastno interpretacijo evropske unije v turbulentnih časih gospodarske, politične in družbene krize.
Produkcija: Pekinpah / Kink Kong
Koprodukcija: Tanzquartier Wien, Hellerau Dresden, Dansens hus Stockholm, Kino Šiška
Koncept: Leja Jurišić in Petra Veber; Koreografija in izvedba: Leja Jurišić; Scenografija in luč: Petra Veber; Glasba: George Antheil’s Ballet Mécanique (1924): Rearanžirano s strani Maurice Peress, Nimbus Records (1992); Tehnični vodja: Borut Cajnko; Producent: Žiga Predan
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS
Predstava je nastala s finančno podporo kulturnega programa Evropske skupnosti v okviru projekta modul-dance www.modul-dance.eu.


Vstopnina: udeleženci celotne ZPŠ imajo prost vstop z identifikacijsko kartico ZPŠ, vendar je potrebno sporočiti, ker je število mest omejeno.


Nedelja, 22. 2. 2015, ob 19.30

– VIDEO DANCE – ogledi plesnih filmov –  pogovor o njih vodi Andreja Kopač, v kletni dvorani Karantene.


Ponedeljek, 23. 2. 2015, ob 19.30

- ZAKLJUČNA PRODUKCIJA 30. ZPŠ, v dvorani UNION  Vstop prost.
ZPŠ 2015 se bo zaključila s končno predstavitvijo delavnic na odru dvorane Union. Udeleženci boste imeli priložnost pokazati veščine, ki ste se jih naučili in si ogledati uspeh drugih delavnic. Organizator JSKD OI Maribor bo izdal ZPŠ CERTIFIKAT (za vse tiste, ki so obiskovali vsaj eno 4 dnevno delavnico v celoti).

 

DODATNI PROGRAM


SHIATSU MASAŽA:  vsak dan po predhodnem naročilu (Tina Dobaj, 040 818 626)

 

ŠOLNINE

 

cenik


POPUSTI


POZOR!


20 % popusta na celotni znesek prejmejo vsi nastopajoči plesalci na festivalu ŽIVA 2014!
10 % popusta na celotni znesek prejmejo:
1. DRUŠTVO ali KLUB, ki prijavi 5 ali več oseb (prijavnice obvezno poslati skupaj)
2. Družina, ki prijavi vsaj dva člana družine  (prijavnici poslati skupaj)
3. PROFESIONALCI s statusom samozaposleni v kulturi (obvezno priložiti kopijo dokazila)


Popusti se med seboj izključujejo! Popusti veljajo samo pri prijavi za celoten termin ZPŠ.

 

PRIJAVE


Cenejše prijave do 10. februarja 2015. Po 10. februarju 2015 se šolnine za vse dvignejo za 10 EUR!


Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!


Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje do 10.2.2015 na: minka.veselic@jskd.si ali na poštni naslov: JSKD Območna izpostava Maribor, Pobreška 20, (Karantena) 2000 Maribor, Slovenija.
Kasnejše prijave in spremembe bodo možne samo v primeru prostih mest in po višji ceni, zato preverite pri organizatorju.

 

PLAČILA


Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo šolnine, ki ga morate poravnati do začetka ZPŠ (nižja cena velja za prijavo do 10.2.2015). Če je plačnik šolnine ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom. Lahko se prijavite in hkrati vplačate šolnino tudi osebno na JSKD OI Maribor, Pobreška 20, (Karantena) 2000 Maribor, vsak delavnik od 8.30 do 14.00 ure ter si s tem zagotovite udeležbo.

 

BIVANJE


Uredite sami. POZOR! OBVEZNA REZERVACIJA v hostlu PEKARNA čim prej, sicer ne garantirajo bivanja. 


Kontakt: Hostel Pekarna, telefon: +386 (0)59 180 880, faks: +386 (0)59 180 882, hostelpekarna@mkc.si.  Več info na: www.mkc-hostelpekarna.si.  

 

GARANCIJA


- Vsak udeleženec bo prejel identifikacijsko kartico za vstop v studio.
- Pridržujemo si pravico do spremembe vsebine programa zaradi višje sile.
- Za telesne poškodbe in izgubo lastnine ne prevzemamo odgovornosti. Vsak plesalec naj bi imel že urejeno
nezgodno zavarovanje.
- Šolnino vrnemo le na podlagi pisne odpovedi, prejete pred začetkom zimske plesne šole (do 20.2.2015), ali na
podlagi zdravniškega opravičila, prejetega pred koncem plesne šole (do 23.2.2015).
- Fotografiranje in snemanje med urami ter hospitiranje ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in
pedagogom.

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

Minka Veselič Kološa

strokovna sodelavka za ples


Tel: 02/ 23 42 116
Faks: 02/ 23 42 112
E-pošta: minka.veselic@jskd.si

 

 

 

 

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka za ples


Tel: 01/ 2410 522
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: nina.mesko@jskd.si

     

 

 

Prijavnica