PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

NAMIG ZA GIB

Predstavitev publikacije Namig za gib - zbirke delavnic ustvarjalnega giba ter gibalni delavnici s plesnima pedagoginjama Barbaro Kanc in Špelo Medved.

Petek, 5. 4. 2019, 16.00-19.00, dvorana Cepetka, JSKD, Cankarjeva 5, Ljubljana

Delavnica je namenjena učiteljem, učiteljicam, mentorjem, mentoricam, kulturnim delavcem, delavkam, vsem, ki delate z otroki in mladimi ter vas zanima uvajanje inovativnih, gibalnih pristopov v svoj učni proces. Vabljeni vsi, ki bi želeli izvedeti kaj več o ustvarjalnem gibu in se v njem praktično preizkusiti.

Potek delavnice:

16.00- 16.15: predstavitev publikacije Namig za gib (Nina Meško in Tadeja Pungerčar),

16.15- 17.15: delavnica Galerija oživi z Barbaro Kanc,

17.15-17.30 pavza,

17.30-18.30: delavnica Pazi, Kaktusss s Špelo Medved, 18.30-19.00: evalvacija.

Cena delavnice:

20 eur

Prijava:

Izpolnite prijavnico na spodnji povezavi:

e-prijavnica

Potrebna oprema:

Lahka, udobna oblačila, radovednost in dobra volja

O PUBLIKACIJI NAMIG ZA GIB:

Publikacija, ki je nastala v okviru 11. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, katerega tema je bila ples-gib-telo, s poudarkom na sodobnih umetniških praksah, je zamišljen kot spodbuda za uvedbo inovativnih, gibalnih načinov dela v vrtce in šole. Ti lahko nadomestijo ali popestrijo klasične učne procese, otroke spodbudijo h gibanju in izražanju na gibalni, neverbalni  način.

Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba - Namig za gib, je zamišljena kot spodbuda za gibalno ustvarjanje z otroki. Ponuja namige, ki naj spodbudijo otrokovo domišljijo, gibalno raziskovanje in izražanje. So tematsko različni in si sledijo po zahtevnosti. Primerni so za otroke od tretjega leta dalje, zgornje staroste meje pa ni.
Vsak namig se prične s pojasnilom, kakšen je njegov namen/cilj. Navedene so tudi specifične potrebščine, priporočena glasba ter medpredmetne povezave.

Sledi opis poteka dela. Uvod je namenjen prebujanju, ozaveščanju in sproščanju telesa. Osrednji del omogoča raziskovanje in oblikovanje različnih načinov gibanja v prostoru. Sledi zaključni del z refleksijo, v katerem otroci izrazijo svoje izkušnje in jih delijo drug z drugim. Učitelj pa tako dobi povratno informacijo za nadaljnje delo. V vsakem namigu so zato navedena potencialna vprašanja za evalvacijo, ki jih lahko učitelj zastavi otrokom in/ali sebi.

Otroci se veselijo ponavljanja in poglabljanja, zato zaključek vsakega namiga vsebuje predlog za potencialni razvoj in nadgradnjo opisanega.

V zbirki so navedeni tudi kratki življenjepisi avtoric vseh osmih namigov, njihovi kontaktni podatki na katerih so na voljo za dodatne informacije ter priporočena literatura za nadaljnje poglabljanje v sodobno plesno umetnost in ustvarjalni gib.

O MENTORJIH:

Barbara Kanc je plesalka, plesna pedagoginja in koreografinja. Svojo plesno izobrazbo je pridobila na Umetniški gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani ter na Konservatoriju za ples Trinity Laban v Londonu. Po končanem študiju je prejela nagrado Simone Michelle za izjemne dosežke na področju koreografije v letih 2006–2007. Sodeluje v različnih plesnih projektih, zadnja leta predvsem s slovenskimi avtorji in koreografi. Leta 2014 je ustvarila avtorski projekt Iskanja brez naslova, ki je bil kasneje izbran v program festival Gibanica. Vzporedno z njenim umetniškim ustvarjanjem pa zadnjih osem let preko giba z mladimi plesalci raziskuje tudi neskončna prostranstva domišljije. Med drugim je poučevala na Glasbeni šoli Laško-Radeče, v Španskih borcih, Galeriji Škuc, Coni, trenutno pa vodi Plesalnice v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Njeno pozornost pritegnejo majhne, skoraj neopazne stvari ter (otroško) čudenje. Ples pa je zanjo eden izmed medijev, preko katerih raziskuje svetove. Je hkratnost poti navzven in k sebi.
E-naslov: barbarakanc@yahoo.co.uk

Špela Medved je po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja, ki že več kot deset let vodi oddelek za sodobni ples na Glasbeni šoli Laško - Radeče. Svoje prve plesne korake je naredila v studiu Mojce Horvat, v katerem je sodelovala v različnih plesnih predstavah za otroke in mladino. Leta 2003 je s prvo generacijo maturirala na Umetniški gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani. Svoje znanje nadgrajuje v okviru različnih strokovnih izpopolnjevanj. Leta 2013 je prejela listino Mete Vidmar, priznanje JSKD za plesno in pedagoško delo. Zadnja tri leta je tudi zunanja ocenjevalka na maturi za dijake Umetniške gimnazije (smer Sodobni ples) in vodja študijske skupine učiteljev sodobnega plesa na glasbenih šolah. Plesnopedagoškega dela z mladimi plesalci se loteva zelo odgovorno in verjame, da bistvo plesne ustvarjalnosti presega meje odrskega nastopa. Ali kot pravi Mali princ: »Če hočeš videti, moraš gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.«
E-naslov: medved.spela@gmail.com

 

Delavnica in publikacija Namig za gib sta nastali v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Ljubljanskim festivalom kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in Mestno občino Ljubljana.

 

Namig za mig

Namig za gib (publikacija, pdf)

 

Dodatne informacije:

Nina Meško,
samostojna strokovna svetovalka za ples
Tel: 01/ 2410 522, faks: 01/ 2410 510,
e-pošta: nina.mesko@jskd.si

 

e-prijavnica

 

Namig za mig

Namig za gib (publikacija, pdf)