PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

trip

TRIP – ŠTUDIJSKA PRAKSA V DOMENI SODOBNE PLESNE UMETNOSTI (projektna skupina)

TRIP – 3P:

PLES
PREPLET 
PROJEKT

Študijska praksa TRIP nudi praktična in teoretična znanja iz področja sodobne plesne umetnosti, vizualne umetnosti, somatike in metodologije. Izobraževanje je strukturirano na način, da praktikanti skozi lastno prakso izostrijo fokus raziskave. Program podpira raziskovalnost in kreativnost, predvsem pa interdisciplinarnost. Spodbuja izražanje in problematiziranje določene teme skozi gibalne, verbalne in pisne formate.
Namen je ustvariti prostor izmenjave mnenj, prostor za učenje in ustvarjanje, prostor za refleksije in napake, za srečanje teorije in prakse.

Cilj prakse je opremiti praktikante z orodji, tako praktičnimi kot teoretičnimi o metodologiji in načinih delovanja, o aktivizmu v plesu, družbeni koreografiji, vizualni umetnosti v plesu ter somatskimi praksami in povezovanju le teh s performativnimi praksami. Poudarek bo na tem, da praktikanti skozi lastno raziskovanje in praktično-teoretične naloge ugotavljajo kako se njihovo primarno polje interesa lahko širi, preoblikuje in povezuje z ostalimi polji. Skozi skupinsko in individualno delo, bodo praktikanti skozi različne module raziskovali tematiko, ki jih najbolj zanima in jo skozi različne formate v obliki zaključnega projekta predstavili na svoj način oz. v željenem formatu s pomočjo izbranih praktično-teoretičnih orodij.

Vsebino bodo praktikanti pridobili skozi 4. module; to je 8 seminarjev/delavnic. S pridobljenimi orodji, izmenjavo izkušenj, skupinskim delom ter pogovori in oralnim ter pisnim deljenjem opazk in misli bodo usmerjeni tudi v samostojno delo.

Praktikanti bodo del projektne skupine, ki ima za cilj končno predstavitev v izbranem formatu.

Komu je TRIP namenjen?

TRIP je namenjen vsem, ki so radovedni, ki gojijo afiniteto do sodobnih performativnih umetnosti, sodobnega plesa in sodobne umetnosti nasploh (plesalcem, performerjem, teoretikom, koreografom, interdisciplinarnim umetnikom, mentorjem…) in so motivirani za aktivno sodelovanje. Praksa je primerna tudi za tiste, ki so že del profesionalne plesne platforme in bi radi svoje znanje nadgradili oziroma ga razširili.

Pogoji za vpis:

- osnovno poznavanje sodobnih plesnih praks ali drugih podobnih formatov

- končana srednješolska izobrazba

Kje in kdaj bo TRIP potekal?

TRIP bo potekal v Ljubljani (v prostorih JSKD na Cankarjevi 5 – dvorana Cepetka, rezidenčni center) od januarja do julija 2019. V 4. modulih (en vikend na mesec, julija 5 dni v okviru Poletne plesne šole) je predvidenih 8 delavnic/seminarjev pod vodstvom Maje Kalafatić in Ajde Tomazin ter vabljenih uveljavljenih domačih strokovnjakov in teoretikov s področja sodobnih performativnih praks.

Julija se bo skupina predstavila z interdisciplinarnim projektom na zaključku Poletne plesne šole (6.7.2019) ter vsi praktikanti bodo prejeli diplomo o opravljeni študijski praksi. Zaključno delo zahteva praktičen del v izbranem formatu (performans, film, skice, lecture performans, itd.) in pisno refleksijo.

Kako se na TRIP prijaviti in kolikšna je prijavnina?

Izpolnite on-line prijavnico, ki jo najdete na naslednji povezavi:

e-prijavnica

Prijavnina za celotno udeležbo znaša 320 EUR (če jo plačate v enem obroku) ali 360 EUR (če jo plačate v treh obrokih).

Na osnovi prijavnice vam bomo poslali predračun in podrobne informacije.

Rok za prijavo je 7.1.2019.

Število udeležencev seminarja je omejeno, zato pohitite s prijavami. V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili v prihodnji sezoni (največ 16 in najmanj 8 kandidatov).

PROGRAM TRIP-a

MODUL: Načini raziskovanja: Metodologija, dokumentiranje in zapisovanje

19.1. in 16.2.2019 (od 9.00 do 18.00 (vmes pavza za kosilo – od 13.00 do 14.00)

MODUL: Somatske prakse: Somatika v plesu in koreografiji

23.3. in 20.4.2019 (od 9.00 do 18.00 (vmes pavza za kosilo – od 13.00 do 14.00)

MODUL: Pleši in ukrepaj: Aktivizem in družbena koreografija 

18.5. in 22.6.2019 (od 9.00 do 18.00 (vmes pavza za kosilo – od 13.00 do 14.00)

MODUL: Sledi giba: Prakse likovne umetnost v plesu in priprava za predstavitev  projekta

1.7. – 6.7.2019 (v okviru Poletne plesne šole, urnik pa znan spomladi)

NOSILKI PROGRAMA

Mag. Maja Kalafatić je plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge, ki živi in ustvarja med Ljubljano in Beogradom. Svojo plesno pot je začela leta 1988 v Plesnem Forumu Celje pod vodstvom Goge Stefanović Erjavec, kjer se je v razponu petnajstih let izobraževala in nastopala v vseh produkcijah in predstavah. Leta 2006 je diplomirala na SEAD -u (Salzburg Experimental Academy Of Dance), ter leta 2015 magistrirala na Hochschule für Musik und Tanz, Köln:HfMT  na področju plesne diseminacije pri prof. Nini Patricii Hänel in Martinu Sonderkampu. Trenutno nadaljuje z izobraževanjem na doktorskem študiju Transdisciplinarnih umetnosti in medijev v Beogradu pri prof. Mišku Šuvakoviću. Intenzivno sodeluje z Matejo Bučar, Jovano Tomić, Esto Matković, Stephanie Felber in drugimi. Leta 2015 je s soavtorico predstave Betwixt, Mario De Dueñas Lopez/DG Collective nastopila na festivalu Gibanica.
Deluje na področju giba, koreografije, gledališča ter vstopa v področje teorije. Vrsto let poučuje v polju sodobnega plesa, joge in se ukvarja z izvedbo in organizacijo delavnic za otroke in odrasle.

Mag. Ajda Tomazin je leta 2005 zaključila umetniško gimnazijo za sodobni ples na SVŠGL. Leta 2011 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer oblikovanje. Leta 2010 je vzporedno študirala filmsko in televizijsko montažo na Akademiji za Gledališče, Radio, Film in Televizijo. Leta 2014 je na Inštitutu za Aplikativne Gledališke Znanosti na Univerzi v Giessnu v Nemčiji zaključila magistrski študij Koreografije in Performansa. Od 2016 je samozaposlena v kulturi kot interdisciplinarna ustvarjalka – oblikovalka in koreografinja. Njena specifika je, da projektom doprinese celostne vizualne koncepte, ki zaobjemajo oblikovanje vizualij, oblikovanje prostora, oblikovanje kostumov, koreografijo in koreografsko svetovanje, s tem ustvarja poseben jezik in metodologijo ustvarjalnega procesa. Deluje projektno med Slovenijo in Nemčijo.

Dodatne informacije:

Nina Meško,
samostojna strokovna svetovalka za ples
Tel: 01/ 2410 522, faks: 01/ 2410 510,
e-pošta: nina.mesko@jskd.si

 

e-prijavnica