PLES

 

 

Izobraževanje

 

 

27. ZIMSKA PLESNA ŠOLA MARIBOR
Maribor, od 18. do 21. februarja 2012

 

27. ZIMSKA PLESNA ŠOLA je potekala od 18. do 21. februarja 2012 v Mariboru, v prenovljeni stavbi Karantena, Pobreška 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor.

Program intenzivnih delavnic so vodili izkušeni in priznani slovenski plesalci, pedagogi in koreografi: sodobno plesno tehniko Flying Low Jasmina Križaj, modern plesno tehniko Kjara Starič, hip-hop ples Željko Božić, afriški ples Maša Kagao Knez in flamenko ples Daša Rashid. Predvidene delavnice gib-glas z Jasmino Križaj na žalost nismo izvajali, zaradi premajhnega interesa.

Flying-Low plesna tehnika – Jasmina Križaj

Glavni poudarek Flying-Low plesne tehnike je na plesalčevem odnosu s tlemi/zemljo. Tehnični klas združuje preproste gibalne strukture, ki upoštevajo primarne zakone fizike: kohezija in širitev skozi nivoja zgoraj-spodaj. Tako se vzpostavi povezava med centrom in sklepi. S pravilno uporabo centralnega stanja telo postane bolj učinkovito in lahko doseže porabo minimalne moči in kljub temu maksimalne hitrosti pri gibanju v in od tal, ter skozi spirale telesa in prostora.
Modern – Kjara Starič

Kjara je po dolgoletnem šolanju v klasičnem baletu in drugih modernih plesnih tehnikah ter vplivom koreografov v New Yorku razvila svoj prepoznavni stil. Prepleta obrušeno tehnično stiliziranost klasičnega baleta in sugestivnosti vsakdanjega giba, s čimer doseže močno pripovednost.
Hip – Hop – Željko Božić

Hiphopa se loteva tako iz tehnične plati kot tudi iz njegove performativne moči. Rad črpa iz izvornega hiphopa kot tudi ustvarja koreografije na sodobnejše urbane ritme.
Afriški ples – Maša Kagao Knez

Plesali so spoznavali elemente tradicionalnih plesov zahodne Afrike ter urbane in sodobne plese. Afriški plesi so organski, zemeljski, omogočajo telesno sprostitev in specifično zavedanje telesa. Plesna delavnica je zato primerna tako za plesalce, kot tudi za tiste brez plesnih izkušenj.
Na klasih afriškega plesa sta Mašo na bobnih spremljala Damir Mazrek in Blaž Korez.


Flamenko ples – Daša Rashid

Udeleženci so spoznavali osnove flamenka, compasa (ritma), tehnike rok in nog in se naučili kratko koo.Udeleženci ZPŠ so iz raznih krajev Slovenije, tokrat so prevladovali mlajši plesalci, ki so na ZPŠ prišli prvič.

V času ZPŠ so potekali plesni klepeti, z gostujočimi pedagogi smo  organizirali še diskusijo o poklicu plesalke, plesalca. Dodatno so plesalci imeli možnost Shiatsu masaže s Tino Dobaj Eder.
Zaključno produkcijo udeležencev ZPŠ smo uspešno izvedli zadnji večer kar v nakupovalnem središču EUROPARK, ki je zraven Karantene.
Tako smo del zimskih počitnic izkoristili za druženje, pridobivanje novih znanj in izkušenj, ki jih bodo zagotovo znali upoštevati pri novih plesnih snovanjih za območne, regijske in državne plesne revije ter lastnih projektih.  To pa je tudi naš glavni namen.

 

 

STIKI - INFORMACIJE
Območna izpostava JSKD Maribor
Minka Veselič Kološa,
strokovna svetovalka za ples,
tel. 02 23 42 110, 02 23 42 116,
fax 02 23 42 112,
GSM: 051 390 428
e-mail: minka.veselic@jskd.si