PLES /ZIMSKA PLESNA ŠOLA 2013

ZIMSKA PLESNA ŠOLA 2013

Maribor, 22. do 25. februar 2013

 

28. ZIMSKA PLESNA ŠOLA bo potekala od 22. do 25. februarja 2013 v Mariboru, v stavbi Karantena, Pobreška 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. Program je primeren za začetnike,  nadaljevalce in poklicne plesalce. Zaključna produkcija udeležencev ZPŠ bo zadnji večer.

 

Program

OVIDE CARINDO – Ethnika, Gwo ka, Kreativna delavnica

Ovide je plesalec iz Guadeloupea, ki prevzame. Izurjen je v gwo ka (tradicionalni ples Guadeloupea), jazz plesu in v moderni tehniki. Študiral je z mnogimi učitelji iz Francije in New Yorka, na ameriškemu plesnemu centru Alvin Ailey. Sodeloval je v predstavah različnih plesnih skupin v Franciji, Italiji in na Nizozemskem, kot tudi v delu Fred Lasserjeve plesne skupine Bigidi, na plesnem festivalu v Miamiju. Trenutno uči v Parizu in se veseli obiska Slovenije.
Ethnika je edinstven in izviren plesni stil, ki ga je ustvaril Ovide, sestavljen iz različnih plesnih pristopov; gwo ka, sodobne tehnike, jazza in hip hopa. Namenjen je vsem ljubiteljem mikavnih in fizičnih plesnih mešanic, še posebej hip hop plesalcem.
Gwo ka izvira zlasti iz afriških plesov, ki so v Karibe prispeli v času zasužnjevanja. Sledi sedmim določenim korakom in ritmom, ki spominjajo na delo na bombažnem ali sladkornem polju. Je ples instinkta, trenutka, vzdržljivosti in prilagajanja, poznan tudi kot ples življenja. Namenjen je vsem oboževalcem tradicionalnih afriških plesov.
Kreativna delavnica bo zasnovana na povečevanju zavedanja uporabe telesa in giba v prostoru, s poudarkom na plesnosti.

 

FRED LASSERE – Modern tehnika, Floor barre

Fred iz Guadeloupea je mednarodno aktiven plesni pedagog, slovenski plesni sceni najbolj poznan kot učitelj hortona in floor barra. Trenutno je vodja jazz oddelka na Nacionalnem plesnem konservatoriju v mestu Cergy Pontoise, blizu Pariza. Letos praznuje svojo posebno vez s Slovenijo, ki se je začela pred 20 leti, s pomočjo Marte Stembergar, Neje Kos, Astrid Ussar in Minke Veselič Kološa. To priložnost bi rad izkoristil, da se zahvali njim in vsem plesalcem, ki so z njim sodelovali.
Klasi modern tehnike bodo osveženi z novimi pedagoškimi principi, ki spodbujajo dinamične gibe in povezanost z občutki, kar bo plesalcem pomagalo še bolj napredovati.
Floor barre definira postavitev telesa, z okrepitvenimi in raztezalnimi vajami, izvedenimi predvsem sede ali leže. Ta tehnika, osnovana na baletu in moderni tehniki lahko izboljša izvedbo gibov in pomaga pri premagovanju poškodb.

 

DANIEL ABREU – Sodobni ples

Daniel Abreu je bil rojen na Tenerifih, kjer sta se začeli njegova radovednost in zanimanje za gib in odrsko izraznost. Diplomiral je iz psihologije na UNED, v Španiji. Kot performer je sodeloval z različnimi nacionalnimi plesnimi in gledališkimi skupinami v Španiji. Kot koreograf, plesalec in režiser plesa je prejel več nagrad. Danielov kreativni zagon ga je popeljal po Evropi, Ameriki in Aziji, kjer je lahko predstavil svoje delo ter vodil delavnice in tečaje, na katerih je z ostalimi umetniki delil svoj kreativni in osebni pogled na sodobni ples.
Na svojih klasih poudarja povezavo med umom in telesom, iz srca v prostor. Zanima ga, kako telo pritisne proti prostoru, da ustvari gibe, simbole in zgodbe. Fokus je na tem, kaj plesalec dela in kaj mora delati, kot tudi na tem kje se plesalec nahaja in kam mora iti … S telesno osveščenostjo plesalec skuša povezati vse kar je, kar lahko premakne in kar lahko pove, s tem ko uporablja te možnosti.

 

IVAN MIJAČEVIĆ – Delavnica o odnosu plesa in glasbe

Skladatelj, koreograf, plesalec, pedagog. Mijačević je sodeloval s Katie Duck, Janom Fabrom, Julyanom Hamiltonom, Liso Nelson, Snježano Premuš in drugimi. Prejel je prvo nagrado na Plesnem opusu I, bil štipendist DanceWeb Europe scholarship-a ter sodeloval pri ustvarjanju doma in v tujini nagrajenih plesnih predstav. Od leta 2007 poučuje predmet o odnosu plesa in glasbe na SEAD-u, v Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main in na Akademiji za ples v Ljubljani.
Sonik terpsikorik  - Delavnica o odnosu plesa in glasbe
Delavnica poda vpogled v glasbo iz zornega kota plesalca. Posreduje natančna koreografska in plesno-improvizacijska orodja ter razvija plesalčevo muzikaličnost. Primerna je za začetnike, kot tudi eksperte vseh zvrsti plesa. Delavnica predstavi preliminarne ideje v plesu in glasbi, njun izvor, njune podobnosti in razlike, naravo njunega dojemanja ter definira in primerja načine artikuliranja, poudarjanja in dinamike, v obeh, v plesu in glasbi.       

 

DAŠA RASHID – Flamenko ples

Dolgoletna poklicna plesalka v SNG Maribor, ki je zadnja leta študirala flamenko ples v Španiji. V Madridu je opravila dva letnika študija na Escuela Bolera, hkrati pa opravljala seminarje v Granadi pri priznanih plesalcih: Mariquilla, La Presy, Ana Cali,Mercedes Ruiz in drugih. Izpopolnjevala se je tudi v New Yorku pri Omayri Amaya, nečakinji kraljice flamenca Carmen Amaya, in pri Oscarju Valeru. Sodeluje pri raznih plesnih in dramskih projektih, ter  poučuje balet in flamenko.
Flamenko ples
Klasi se pričnejo s tehniko nog, nadaljujejo pa s flamenko compasom (ritmom) in tehniko rok. Zadnji sklop ure temelji na razvijanju koreografije.

OPREMA: Obvezno imeti čevlje z višjo širšo peto (do 5cm) in daljše široko krilo.

 

 

Urnik

 

 

Pplesne predstave naZPŠ 2013


23. februarja ob 20.00  na Malem odru Narodnega doma Maribor, Kneza Koclja 9.
Solo plesna predstava DANIEL ABREU
Vstopnina: 5 eur, udeleženci delavnic imajo prost vstop z identifikacijsko kartico ZPŠ.
25. februarja ob 19.30 v Europarku (zraven Karantene).
ZAKLJUČNA PRODUKCIJA ZPŠ
Vstop prost.

 

 

Spremljevalni program

SHIATSU MASAŽA:  vsak dan od 9.00 do 12.00 in od 17.00 do 19.00 ure po predhodnem naročilu (Tina Dobaj Eder, 041 984 169).

 

 

Šolnine

vplačila:                                              do 7. februarja        po 7. februarju (če bo še prostor)
ena delavnica/tehnika                          40,00 EUR                 50,00 EUR
Vsaka naslednja delavnica                   30,00 EUR                 40,00 EUR
*daljša delavnica                                  + 5 EUR

V ceno šolnine je že vključen 20 % DDV. Cenik velja za 4 dni ZPŠ.

Posamezni klas: 15,00 EUR.
Lahko se prijavite isti dan, če je še prostor. Prosim, preverite možnosti pri organizatorju.

 

 

Popusti


POZOR! 10 % popusta na celotni znesek prejmejo:
1. DRUŠTVO ali KLUB, ki prijavi več kot 5 oseb (prijavnice obvezno poslati skupaj)
2. Družina, ki prijavi vsaj dva člana družine  (prijavnici poslati skupaj)
3. PROFESIONALCI s statusom samozaposleni v kulturi, na zahtevnejših stopnjah (obvezno priložiti kopijo dokazila)
Popusti se med seboj izključujejo! Popusti veljajo samo pri prijavi za celoten termin ZPŠ.

 

Prijave

Cenejše prijave in vplačila do 7. februarja 2013 (možna vplačila tudi na JSKD OI Maribor).
Po 7. februarju 2013 se šolnine za vse dvignejo za 10 EUR!
Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!
Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje do 7. februarja 2013 na naslov:
JSKD Območna izpostava Maribor, Pobreška 20, (Karantena) 2000 Maribor, Slovenija.
Kasnejše prijave in spremembe bodo možne samo v primeru prostih mest in po višji ceni, zato preverite pri organizatorju.

 

Plačila

Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo šolnine, ki ga morate poravnati do začetka ZPŠ (nižja cena velja za prijavo do 7.2.2013). Če je plačnik šolnine ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom. Poleg tega vam omogočamo, da se prijavite in hkrati vplačate šolnino tudi osebno na JSKD OI Maribor, Pobreška 20, (Karantena) 2000 Maribor, vsak delavnik od 8.30 do 14.00 ure ter si s tem zagotovite udeležbo.

 

Bivanje

Uredite sami. POZOR! OBVEZNA REZERVACIJA v hostlu PEKARNA pred 20.1.2013, sicer ne garantirajo bivanja. 
Kontakt: Hostel Pekarna, telefon: +386 (0)59 180 880, GSM +386 (0)51 659 929, fax: +386 (0)59 180 882, hostelpekarna@mkc.si.  Več info na: www.mkc-hostelpekarna.si.  

 

 

Garancija

- Vsak udeleženec bo prejel identifikacijsko kartico za vstop v studio.
- Pridržujemo si pravico do spremembe vsebine programa zaradi višje sile.
- Za telesne poškodbe in izgubo lastnine ne prevzemamo odgovornosti. Vsak plesalec naj bi imel že urejeno nezgodno zavarovanje.
- Šolnino vrnemo le na podlagi pisne odpovedi, prejete pred začetkom zimske plesne šole (do
22.2.2013), ali na podlagi zdravniškega opravičila, prejetega pred koncem plesne šole (do
25.2.2013).
- Fotografiranje in snemanje med urami ter hospitiranje ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in pedagogom.

 

 

Dodatne informacije

Minka VESLIČ KOLOŠA

strokovna svetovalka za ples

 

JSKD Območna izpostava Maribor

T: +386 (0)2 23 42 110, +386(0)2 23 42 116 ali +386 (0)51 390 428

F: +386 (0)2 23 42 112,


e-mail: minka.veselic@jskd.siNina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka
za ples

 

T: (01) 2410 522
F: (01) 2410 510
E: nina.mesko@jskd.si

 

BROŠURA

Prijavnica