PLES / OPUS 1 - PLESNA MINIATURA 2016

 

Opus 1

 

24. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev
OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2016
Center kulture Španski borci v Ljubljani
sobota in nedelja, 9. in 10. april 2016

 

TEMA: VODE!

 

Umetnost in voda sta zrcali. Obe odsevata naš svet in življenje ter napovedujeta, kaj se lahko zgodi v prihodnosti.

Vodo najdemo skoraj povsod na Zemlji in je potrebna za vse znane oblike življenja. Naše telo je sestavljeno iz približno 70 % vode.

Pomen, metaforika in simbolika vode so uporabljene v številnih umetniških delih. V antični mitologiji pogosto najdemo motiv vode, od rojstva Afrodite iz morske pene do Narcisovega občudovanja samega sebe v zrcalu vodne gladine.

Voda preveva kulturo in igra pomembno vlogo v mitologijah odrešitve in uničenja. Voda namiguje na neskončen razpon in raznovrstnost stanj bivanja.

Različne pojavnosti in oblike vode – oceani, reke, potoki, jezera, slapovi, rosa, dež, led, luže, vodovodne cevi, bazeni, fontane, kozarci vode … – odsevajo različna stanja in čustva – mirnost, vznemirjenost, čistost, umazanost, nemoč, nežnost, moč, globino, nevarnost, strah, vzpon, padec, nemir, izmuzljivost, prilagodljivost, živahnost, navdih …

Skozi temo vode se lahko ukvarjate z nešteto vprašanji, povezanimi z vodo – od njene lepote, pomanjkanja, pomena za življenje, politične vloge, okoljskih vidikov in še mnogo več.

»Zapomnite si – ste pol voda.Če ne morete premagati ovire, jo zaobidite. Voda to naredi!«
Margaret Atwood

 

Kratko navodilo mentorjem in zrelejšim plesalcem/ustvarjalcem:

 

Obvezen del ustvarjalnega procesa naj bo tudi prevajanje vaših idej in postopkov v besede. Kot vsako leto morate tudi tokrat prijavi priložiti opis vašega procesa dela ( literarno izhodišče, misli, ideje, postopki, odločitve...). Razmišljajte in delajte na tem z namenom, da se resnično poglobite v proces nastajanja vaše miniature.

Razpisana tema naj bi vsem ustvarjalcem, ne glede na starost, ponujala širok razpon možnosti. Mentorji se o temi z mladimi pogovarjajte, sicer pa naj bodo mladi v oblikovanju ideje in miniature avtonomni in ustvarjalni. Z mlajšimi plesalci se mentorji več pogovarjajte in jim temo približajte na njihovi starosti primeren način.

Naloga mentorja v razvoju miniature je svetovanje, vodenje in usmerjanje otroka/mladostnika v oblikovanju ideje, plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.
K temi pristopite z raziskovalnim zagonom in ustvarjalnim navdihom.

 

pravilnik

Opusov časopis

 

 

E-prijavnica