PLES / OPUS 1 - PLESNA MINIATURA 2017

 

Opus 1

 

25. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev
OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2017
Center kulture Španski borci v Ljubljani
sobota in nedelja, 11. in 12. marec 2017

 

TEMA: SANJAJ IN TO URESNIČI!

 

"Vsi ljudje smo tudi sanjajoča bitja. Sanje povezujejo človeštvo." / Jack Kerouac

 

Navdih nas lahko preseneti v najbolj nepričakovanih trenutkih in pogosto se najbolj ustvarjalne ideje pojavijo med spanjem. Sanje so čudovit vir idej in navdiha. Ne preseneča, da so od nekdaj bile prav sanje vir inspiracije tudi za umetnike. Predstavljajo umik iz realnosti v stanje raziskovanja domišljije in želja. Vstop v sanje sproži izkušnjo nepričakovanih podob, povezav, prostorov, glasov.

Še posebej močan pomen so jim pripisovali nadrealisti. Prepričani so bili, da so umetniška dela, ki so produkt podzavesti posameznika, bolj učinkovita in verodostojna kot katerikoli produkt zavestne misli. Na nadrealizem so v veliki meri vplivale nove ideje v psihoanalizi in delo Sigmunda Freuda. Freud je trdil, da so vse naše sanje, pa četudi čudne in strašne, v bistvu naše želje. Sanje so, je trdil Freud, "kraljevska pot do nezavednega".

Slikar Salvador Dalí je nekatere svoje slika imenoval “ročno pobarvane fotografije sanj”.


S podobami topljenih ur v sliki "Vztrajnost spomina", se je Dali igral z idejo, da naše dojemanje časa v sanjah postane neomejeno.

 

John Lennon je napisal pesem “#9 Dream” na podlagi nesmiselnega besedila, ki ga je slišal v sanjah. Literat Edgar Allan Poe je trpel zaradi nočnih mor, ki jih je imel celo življenje, a mnoge med njimi so inspirirale njegove pesmi in kratke zgodbe.

 

Skoraj 30 let je znameniti italijanski filmski režiser Federico Fellini zapisoval in ilustriral svoje sanje, ki so zbrane v knjigi “Knjiga sanj”. Že kot otrok je Fellini svojo posteljo imenoval kino: “Predstava se je začela takoj, ko sem zaprl oči”.

 

Zaprimo oči in se odpravimo na pot neznanega in presenetljivega.

 

Navodilo mentorjem:

 

Razpisana tema naj bi vsem ustvarjalcem, ne glede na starost, ponujala širok razpon možnosti. Tekst o temi je morda v nekaterih delih prezahteven za najmlajše ustvarjalce, zato jim mentorji poskusite približati temo na njim primeren način. Z njimi se pogovarjajte, sicer pa naj bodo v oblikovanju ideje in miniature avtonomni ter ustvarjalni.
Obvezen del ustvarjalnega procesa je tudi prevajanje idej in postopkov v besede. Kot vsako leto morajo mladi ustvarjalci sami napisati opis ideje in proces dela ( literarno izhodišče, misli, ideje, postopki, odločitve...). Razmišljajte in delajte na tem z namenom, da se resnično poglobijo v  nastajanje in oblikovanje plesne miniature.
Naloga mentorja je svetovanje, vodenje in usmerjanje otroka/mladostnika v oblikovanju ideje, plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.

 

Dodatne informacije

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka
za ples

 

T: (01) 2410 522
F: (01) 2410 510
E: nina.mesko@jskd.si

 

 

 

 

 

pravilnik

e-prijavnica

 

 

 

Opus 2017 časopis

 

Opus 2017 časopis (pdf)

 

 

Lanski OPUS 1 - 2016