IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2015/16

 

Naziv seminarja:

 

USTVARI PRVI FILM
–  filmska in glasbena dejavnost

     

Kraj izvedbe:

  Ljubljana

Termin:

  4. in 5. marec 2016

Mentor:

  Mitja Manček, Peter Kus

Cena:

  50,00 EUR (z DDV)

Rok prijave:

  zaključen (preveč prijav)

 

 

 

 

Eden izmed ciljev NIP UMETNOST je učencem predstaviti raznolikost umetnosti, kjer so različne zvrsti povezane v umetniško celoto. Dober pedagog prepleta različne umetniške prakse in s tem učenca spodbuja k iskanju lastnega umetniškega izraza.

Pod vodstvom vrhunskih mentorjev smo vam pripravili štiri samostojna izobraževalne module, kjer boste skozi teorijo in preverjeno prakso dobili nova uporabna znanja na področju umetnosti, vsebujejo pa tudi primere dobre prakse.

VSEBINA IN CILJI

Vas zanima ustvarjanje filma in ne veste kje bi začeli? Na izobraževanju Ustvari prvi film boste spoznali osnove filmskega jezika, se naučili snemati s kamero ali telefonom ter na koncu naredili svoj prvi kratki animirani film!

Ustvarjanje filma je vsestranska, sintetična dejavnost, kjer izstopata zvočna in glasbena oprema, ki dajeta dodatno dimenzijo vizualnega dogajanja, hkrati pa odpirata nova dogajanja, imaginacijo in občutenja v gledalčevi notranjosti. Filmsko dogajanje s pomočjo ustvarjalne zvočne in glasbene opreme doživi povsem nove emotivne in miselne razsežnosti ter s tem povsem novo kvaliteto doživetja umetniškega dela.

Na izobraževanju bomo posneli kratke (animirane, dokumentarne ali igrane) filme in jih zvočno ali glasbeno  opremili. V prvem delu se bomo spoznali s procesom nastajanja scenarija ter se naučili, kaj vse je potrebno za dobro zgodbo. Drugi del bo namenjen spoznavanju kamero in pripomočki, ki so potrebni pri snemanju. Raziskovali bomo, kako ujeti pravi kader, biti pozoren na svetlobo, zvoke v okolju ter posneli svoj kratki film. V tretjem delu bomo s pomočjo programa za montažo posnete materiale zmontirali v film. Naučili se bomo, kako v fazi montaže ustvariti dodatno atmosfero s pomočjo različnih zvokov, zajetih ob snemanju, ali s pomočjo glasbene podlage.

Ogledali si bomo nekaj primerov otroških filmov, katerih izvirno zvočno opremo so pripravili otroci.

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

4.3.2016

15.30 – 16.30

Uvod

P. Jarh, D. Leskovic

4.3.2016

16.30 – 19.30

Osnove filmskega jezika/animacije, priprava scenarija in ogled filmskih primerov

Mitja Manček

5.3.2016

9.00 – 13.00

Spoznavanje filmskih pripomočkov  in snemanje filma

Mitja Manček, Peter Kus

5.3.2016

14.30 – 18.30

Montaža filma in glasbe

Mitja Manček, Peter Kus

 

Mitja Manček je diplomant češke šole animiranega filma v Zlinu. Je izviren, inovativen in nekonvencionalen avtor animiranih filmov, mentor vrste uspešnih šolskih  krožkov in delavnic, član različnih žirij in festivalskih podijev. Leta 2015 je bil nagrajen na Festivalu slovenskega filma z eminentno nagrado VESNA za dosežke na področju eksperimentalnega animiranega filma.


Peter Kus je skladatelj, lutkovni režiser, izdelovalec instrumentov in pedagog. V zadnjem času ustvarja avtorske predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča. Rezultat tega dela so lutkovno – glasbene predstave Črna kuhna (2004), Glas (2005), Tristan Vox (2006), Kralj prisluškuje (2007), Izgubljeni ton (2010), Pojoči grad (2011), Gozd raja! (2012), Bum, bum, tresk (2014) in Zvočna kuhna (2015). Z njimi je gostoval na številnih mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo (glej spodaj). Peter Kus tudi oblikuje in izdeluje izvirne glasbene instrumente. Septembra 2008 je v Etnografskem muzeju v Ljubljani postavil prvo izmed cikla razstav izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija, s katerimi je v letih 2009 – 2011 gostoval še v Celju in Mariboru. Njegova razstava Zvočni vrt je bila postavljenja v Reimsu (Francija), v Welsu (Avstriji), v Šibeniku in Osijeku (Hrvaška) ter v Kotorju (Črna gora). Oktobra 2010 je z ilustratorko Kajo Avberšek izdal Pojoči grad – priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!.

 

Vsak seminar traja 16 pedagoških ur. V skladu z 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program seminarja ovrednoti z 1 točko.

 

Cena posameznega izobraževalnega modula je 50,00 EUR (z DDV). Pri vpisu iste osebe na dva izobraževalna modula, priznamo 10% popust, pri vpisu treh 15% popust in pri vpisu vseh štirih izobraževalnih modulov 20% popust.


V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo.


Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

 

 

 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517