FILM

 

Izobraževanje

Filmski seminar

MENTORJI IN PREDAVATELJI

ARNE BREJC (1972) je zaključil študij Filmske in televizijske režije na AGRFT. Za študentske filme je prejel akademijsko Prešernovo nagrado, mednarodno nagrado na priznanem filmskem festival v Poitiersu (Francija) in druge nagrade. Med leti 2000 in 2010 je kot zunanji sodelavec režiser delal na TV Slovenija, največ v Dokumentarnem in Verskem uredništvu. Za dokumentarni film V imenu ljudstva je prejel mednarodno nagrado na festivalu verskega filma v Trentu (Italija). Realiziral je veliko studijskih oddaj in režiral več krajših feljtonov in daljših dokumentarcev ter dve leti sodeloval kot scenarist-režiser pri evropski-koprodukcijski oddaji City Folk. Kot scenarist in režiser je podpisal tudi nekaj reklamnih spotov in prireditev. V letih 2006–2007 je v sodelovanju s Tomažem Brejcem idejno zasnoval, produciral, režiral in montiral 22 kratkih filmov o sodobnem slovenskem slikarstvu, Besede in slike, fragmenti o sodobnem slovenskem slikarstvu. Do leta 2010 je v produkciji galerije Equrna posnel nekaj srednjemetražnih dokumentarnih portretov. Leta 2012 je prevzel program in vodenje galerije Equrna. 

V okviru filmskega seminarja bo predaval Zgodovina filma, Filmska režija in Produkcija.

MILOŠ KALUSEK je bil rojen leta 1968 v mestu Chrudim na Češkem. Študij filmske in televizijske montaže je zaključil na filmski in televizijski akademiji FAMU International v Pragi. Tam je spoznal Janeza Burgerja, kar je bil eden ključnih razlogov za njegovo selitev v Slovenijo. Prelomnico njegovega opusa pa gre pripisati obdobju, ko je postal hišni mojster montaže pri neodvisni filmski produkciji Staragara, ki sta jo leta 2003 ustanovila Janez Burger in Jan Cvitkovič. Kot montažer je kreiral preko 50 igranih in dokumentarnih filmov, med drugimi V Leru, Ruševine, Odgrobadogroba, Circus Fantasticus itd. Leta 2013 je na 16. Festivalu slovenskega filma preje Vesno za montažo filma Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (r. Janez Burger).

V okviru filmskega seminarja bo predaval Filmsko mišljenje, Dramaturgijo in Montažo.

ROBERT ČERNELČ (1970) je 1999 zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in v istem letu posnel celovečerni video Deževanje. Leta 2002 je zaključil magistrski študij slikarstva na ALU, leta 2004 pa še magistrski študij filmske režije na AGRFT. S svojimi slikarskimi, video in filmskimi deli se je udeležil številnih razstav in festivalov doma in v tujini ter zanje dobil vrsto domačih in tujih nagrad. Leta 1999 je dobil študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo, leta 2000 nagrado Majskega salona. Za kratki igrani film Črvi je leta 2004 na Festivalu slovenskega filma dobil nagrado vesna za debitanta leta, leto kasneje na Filmskem festivalu Zlin na Češkem pa nagrado za najboljši kratki film. Leta 2005 je dobil Čermeljevo nagrado. Od leta 2004 deluje kot samostojni ustvarjalec na področju slikarstva, videa in filma.

V okviru filmskega seminarja bo predaval Likovno estetiko filma.

ANA LASIĆ (1972) je študij dramaturgije zaključila na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu s tekstom Gdje ti živiš?, za katerega je prejela nagrado Slobodana Selenića. Velik ustvarjalni pečat je pustila tudi v Sloveniji. Kot scenaristka je soustvarjala je filme Ruševine, Angela Vode, Skriti spomin, Na terampiji, Blakan Is Not Dead, Avtošola idr. Sodelovala je tudi z več slovenskimi gledališči. Leta 2006 je na Borštnikovem srečanju za svojo dramo Za zdaj nikjer prejela Nagrado Dominika Smoleta.Šest let je predavala scenaristiko na AGRFT.

V okviru filmskega seminarja bo predavala Scenaristiko in Razvoj scenarija.

SAŠO ŠTIH (1990) se je po zaključeni Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na Fakulteto dramskih umetnosti v Beogradu, Srbija, smer kamera, kjer je leta 2014 diplomiral. Po opravljeni diplomi je vpisal magistrski študij snemanja na AGRFT v Ljubljani. Od jeseni 2018 je član Združenja filmskih snemalcev Slovenije. Kot direktor fotografije je sodeloval pri več filmih, serijah, videospotih in reklamnih spotih. Je tudi mentor različnih filmskih delavnic.

V okviru filmskega seminarja bo predaval Kamero.

Radovan Čok, izjemen slovenski direktor fotografije in snemalec, poznavalec sodobnih trendov v filmski fotografiji, človek z izjemno vizualno kulturo in obsežnim znanjem, za svoje delo kot direktor fotografije večkrat nagrajen z najvišjimi priznanji.

Na seminarjih Radovan Čok predava kamero, vizualno naracijo, scensko tehniko, vodi kamermansko delavnico, lučni studio in je mentor študijskih filmov.


Boris Palčič, avtor celovečernega, nagrajenega filma PREHOD, številnih kratkih in dokumentarnih filmov, predava filmsko režijo, postavitev scene, kontinuiteto, je mentor študijskih produkcij in analiz.

Boštjan Vrhovec, filmski, televizijski in gledališki režiser in producent, avtor številnih celovečernih in kratkih filmov, tv dram, asistent režije pri z Oskarjem nagrajenem filmu NO MANS LAND.

Predava filmsko režijo, postavitev scene, geografijo scene, kontinuiteto v filmu, je mentor študijskih produkcij.


Janez Zalaznik, akademski slikar in likovni teoretik
predava likovno kompozicijo, kompozicijo kadra, strukturo kadra.


Boris Petkovič, filmski režiser in avtor video projektov, nagrajevan doma in v tujini, inovativen in provokativen avtor, ki v zadnjem času gotovo pomeni eno izmed redkih perspektivnih avtorskih imen na slovenski sceni vodi na seminarju kreativno režijsko delavnico, sodeluje pri razvoju projektov in razvoju scenarija.


Miha Klep, tehnični sodelavec, predava in vodi vaje I s kamero, seznanjanje s tehničnimi osnovami snemanja, rokovanja s kamero,scensko tehniko etc.