FILM - IZOBRAŽEVANJE /SEZONA 2016/2017

Informacije:

Peter Milovanović Jarh
Samostojni svetovalec za filmsko dejavnost
Tel.: (01) 2410 521
e-pošta: peter.jarh@jskd.si

 

 

"Če res hočeš narediti svoj film, boš že našel način!...
Če ga ne najdeš, te film najbrž ne zanima dovolj!"

Allison Anders, ameriška neodvisna režiserka

* * * *

 

 

INTENZIVNI FILMSKI IN VIDEO
SEMINAR / LABORATORIJ

Ljubljana, Piran

od 20. novembra 2018 >> do aprila 2019!

IZ VAŠE LJUBEZNI DO FILMA NAREDITE USPEŠNO KARIERO!

Filmski in video seminarji / laboratoriji JSKD so zasnovani tako, da omogočajo tako začetnikom, kot profesionalcem seznanjanje z zahtevami sodobne medijske kulture, teoretičnimi in praktičnimi znanji kako napisati atraktivno, presunljivo zgodbo, posneti in producirati film, kako najti primerne igralce, kako izbrati ustrezna "filmsko" govorico, s katero se lahko dotakneš sodobnega gledalca v kinu ali pred televizorjem... vse to brez posebno visokega proračuna, vendar uspešno in medijsko učinkovito!

urnik

 

e-prijava

 

NAJBOLJŠA FILMSKA SCENA NA SLOVENSKEM!!

 

Na letošnjem Festivalu slovenskega filma  septembra v  Portorožu sta bili nagrajenki z VESNO  ZA NAJBOLJŠI KRATKI FILM in z VESNO ZA NABOLJŠI ŠTUDIJSKI KRATKI FILM Urška Djukić in Maja Križnik – obe naši seminaristki!!!
Z lanske študijske produkcije seminarja/laboratorija sta bila v izbor Festivala slovenskega filma sprejeta in uvrščena dva  filma, en seminarist pa je bil sprejet na študij filmske režije na FAMU v Pragi!!

 


*

 

ŠTUDIJSKA PRODUKCIJA IN INTENZIVNE SEMINARSKE VAJE!!!

 

(fotografije s snemanja študijskega filma SPREMEMBE, avtorja Jana Fabrisa z lanskega seminarja/laboratorija)

 

*

 

 

ŽELITE ZASLUŽITI MILIJON DOLARJEV?? 


 TO JE NAJPOMEMBNEJŠA STOPNICA V VAŠI FILMSKI IN MEDIJSKI KARIERI IN V VAŠEM ŽIVLJENJU!!!

 

 

 

 

 

PROGRAM

 

FILMSKO MIŠLJENJE, FILMSKI PLANI, PRAVILA VIZUALNE NARACIJE, KOMPOZICIJA KADRA, FOTOSTRIP, ANALIZA SODOBNIH FILMSKIH PRAKS


- FILMSKA IN VIDEO KAMERA, PRAKTIČNO SNEMANJE, LUČNI DIZAJN, SCENSKA TEHNIKA


- FILMSKA REŽIJA


- DRAMATURGIJA


- SCENARISTIČNA DELAVNICA - TEORIJA IN PRAKSA PISANJA ZA FILM IN MEDIJE, RAZISKOVANJE TEM, DRAMATURŠKA STRUKTURA ZGODBE


- DELO Z IGRALCEM, CASTING


- MONTAŽA, MONTAŽNI WORKSHOP, ANALIZE FILMSKE STRUKTURE


- REŽIJSKI STUDIO


- ŠTUDIJSKA PRODUKCIJA slike sklop 6, SNEMANJA LASTNIH PROJEKTOV, IGRALSKI STUDIO

 

 

 

 

O SEMINARJIH/LABORATORIJIH SO REKLI

 

 

PREDAVATELJI

 


Način dela v seminarju/ laboratoriju je usmerjen v povezovanje novih kulturnih in medijskih teoretskih spoznanj z novimi tehnologijami, možnostmi kreativnih inovacij,
razvijanju osebne medijske govorice, pogledov, senzibilnosti etc.

Seminaristi se najprej seznanjajo z osnovami filmskega jezika, filmskih izraznih sredstev , specifične filmske govorice in skozi vaje s kamero, na sceni, z igralci,lučjo oblikujejo in praktično preizkušajo vse teoretične postavke - kompozicijo kadra, filmske plane, logiko scene, geografijo scene, pozicije kamere etc. praktično raziskujejo in kreativno izrabljajo psihološke, informacijske, dramatske... razsežnosti filmske naracije.

Seminaristi se seznanjajo in uporabljajo digitalne kamere, uporabljajo profesionalno svetlobno tehniko, seznanjajo se s produkcijo, financiranjem projektov etc.


...Skozi preproste vaje kamere, luči, scene, montaže, scenske tehnike seminaristi realizirajo svoje prve izdelke, se seznanjajo z logiko svetlobne kontinuitete, logiko montažnega povezovanje in mišljenja, dramaturškimi posebnostmi in strukturo in seveda scenaristično začenjajo oblikovati svoje vaje, kratke filme, spote, etc.

 

Vsak seminarist lahko izdela svoj film, ali sodeluje v ustvarjalni ekipi svojega kolega, ali v skupini razvija ambicioznejši projekt, s katerim lahko vstopi v profesionalno, televizijsko ali drugo produkcijo, razmišlja o koprodukciji etc.etc. Možnosti so neomejene - odvisno od ambicij in kreativnih energij , predanosti, volje do uspeha seminaristov...!

 

 

CURRICULUM FILMSKEGA IN VIDEO SEMINARJA / LABORATORIJA

 

 

SPREMLJAJOČA SCENA SEMINARJA

 

ZGODOVINA FILMA, ŠTUDIJSKE PROJEKCIJE IN ANALIZE FILMOV, POGOVORI Z AVTORJI, SODOBNI MEDIJSKI TRENDI, RAZISKAVA AVTORSKIH POETIK, GOSTOVANJA UGLEDNIH MEDIJSKIH STROKOVNJAKOV, FILMSKIH ŠOL, GARAŽNIH PRODUKCIJ ETC.

Ob tekočem delu imajo seminaristi možnosti seznanjanja in analize filmov " od kadra do kadra" (découpage) temeljnih del svetovne in slovenske filmske zgodovine, posebnih projekcij in pogovorov z avtorji filmov, scenaristi, producenti etc.

Ob posebnih projekcijah sodobnih filmov in videa imajo možnost kritičnih analiz , kjer se seznanjajo novimi tendencami, informacijami in avtorskimi pogledi v sodobni medijski praksi, scenarističnimi postopki, izvedbami filmskih adaptacij etc.hkrati pa se  seveda uvajajo v kritično in analitično razmišljanje, raziskovanje avtorskih poetik, vrednotenje, argumentacijo etc. s tem pa seveda gradijo svojo kreativno, mišljenjsko , medijsko kulturno širino, samozavest, kritičnost , inovativnost in prodornost, ki jo kasneje potrebujejo pri  svojem delu in ustvarjanju ...

 


CILJI SEMINARJA / LABORATORIJA

 

USPOSABLJANJE ZA KREATIVNO DELO NA MEDIJSKEM PODROČJU (SCENARIJ, REŽIJA, KAMERA, MONTAŽA, PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA)

SPOZNAVANJE SODOBNE STRUKTURE FILMA IN VIDEA, ZAHTEV SODOBNE MEDIJSKE KULTURE, SPOZNAVANJE TRENDOV V SODOBNI MEDIJSKI PRODUKCIJI, RAZBIJANJE TABUJEV IN STEREOTIPOV

PROMOCIJA NOVIH AVTORSKIH IMEN IN PROJEKTOV!

 

STATISTIKA

 

NA FILMSKIH SEMINARJIH JSKD SO ZAČELI

 

 

ŠOLNINA: PREDVIDOMA 140 EVROV NA MESEC
(DDV JE VKLJUČEN)

 

ŠTEVILO UDELEŽENCEV SEMINARJA JE OMEJENO!!

 

Vstop na seminar/laboratorij samo z vplačanim prvim obrokom kotizacije!Seminar/laboratorij poteka 3-4 tedensko ob večernih urah, s pričetkom ob 19.30, vaje, predavanja so po dogovoru s seminaristi tudi ob vikendih; posamezne vaje, oziroma študijsko snemanje projektov poteka tudi izven ustaljenega urnika, v skladu s potrebami in predvsem časovnimi možnostmi udeležencev!

 

Seminar se dogaja v dvoranici JSKD na Beethovnovi 5 in na drugih lokacijah v Ljubljani/Piranu in na lokacijah po državi!

 

!!!POZOR!!!
IZJEMNA PRILOŽNOST!

Če ste mlajši od 29 let, nezaposleni in se želite zaposliti v medijski kulturni produkciji, vam s pomočjo evropskih sredstev, namenjenih mladim za izboljšanje njihovih zaposlitvenih priložnosti ponujamo možnost izobraževanja in zaposlovanja preko Filmske šole!

več>>

 

 

* INFORMACIJE IN PRIJAVE:
JSKD - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti,
Štefanova 5, Ljubljana,
tel: 01 24 10 521 ali 24 10 523, 24 10 500 !
http:// www.jskd.si , e-mail: peter.jarh@jskd.si

e-prijava 

 

 

 

 

 

Obiščite in všečkajte našo facebook stran:

 

Facebook

 

 

urnik

 

e-prijava

 

 

 

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST

Osnovni cilj neobveznega izbirnega predmeta UMETNOST je učencem predstaviti raznolikost umetnosti, kjer so različne zvrsti povezane v umetniško celoto.

1. ODER JE VAŠ – gledališka in folklorna dejavnost

9. in 10. november 2018, Ljubljana
rok prijave: 26. oktober 2018

2. USTVARI PRVI FILM – filmska in glasbena dejavnost

16. in 17. november 2018, Ljubljana
rok prijave: 5. november 2018

3. BESEDE PLEŠEJO – plesna in literarna dejavnost

23. in 24. november 2018, Ljubljana
rok prijave: 14. november 2018

4. RIŠEMO GIB – plesna in likovna dejavnost

30. november in 1. december 2018, Ljubljana
rok prijave: 21. november 2018

več >>