GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

13. FESTIVAL MALIH INŠTRUMENTALNIH SKUPIN

ONLINE, 4. julij 2020

 

Premiera 4. julija 2020 ob 17.00 na YouTube: https://youtu.be/4ceAPGmGXLI

 

MLADINSKA SEKCIJA GODBE MEDVODE

umetniški vodja: Damjan Medvešek
predsednica: Maja Šušteršič

MLADINSKA SEKCIJA GODBE MEDVODE

Mladinsko sekcijo Godbe Medvode sestavljajo mladi glasbeniki, si želijo še več glasbenega ustvarjanja. Poleg krajših nastopov ob kulturnih dogodkih, otvoritvah razstav in drugih priložnostih, so se v začetku letošnjega leta predstavili na Večeru glasbe za pokušino. Mladinska sekcija izvaja skladbe različnih zvrsti, v vsak svoj nastop pa z veseljem vključijo skladbe iz slovenske popevke.

Marjan Vodopivec & Marjan Kozina, prir. Matjaž Kmet: KEKČEVA PESEM
Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin, prir. Thomas H. Graf: VIVA LA VIDA
Mojmir Sepe, prir. Mitja Dragolič: ZEMLJA PLEŠE

»SORŠKE FACE«

umetniški vodja: Martin Pustinek
koordinator dela Sorških Fac: Metka Peklaj Pelko

Sorške Face

Sorške Face so mladinska skupina, ki pod okriljem KUD Oton Župančič Sora že šest let igra na ustno harmoniko. Skupino sestavljata dve dekleti: Staša in Katarina Pelko, ter trije fantje: Timotej in Benjamin Avsec ter Ažbe Perme. V Sloveniji in tudi širše, v mednarodnem okolju, so Sorše Face edina mladinska skupina orgličarjev v kateri celotna zasedba igra na ustno harmoniko. Svoje  izvedbe popestrijo z igranjem tudi na druga glasbila kot je trobenta, cajon, klavir in kitara. Skupina beleži številne nastope v domači občini Medvode, nastopajo pa tudi širše po Sloveniji. Redno sodelujejo na orgličarskih prireditvah z mednarodno udeležbo: v Mokronogu na festivalu »Ah, te orglice«,  v Domžalah na mednarodnem srečanju orgličarjev »Orglice bodo igral v hrvaškem Gračišdu na prireditvi »Zasopimo na organič in  v Zadru na »Zvuci zavičaja.«  V preteklem letu so bili gostje festivala Zagorje blues etno festivala v hrvaškem Zagorju. Najbolj ponosne so Sorše face na svoj prvi samostojni koncert,  ki so ga decembra 2019 izvedli pred domačim občinstvom v Sori. Glasbeni repertoar Sorških Fac vključuje slovenske ljudske pesmi, slovensko zimzeleno glasbo in tudi moderno pop glasbo. Za Festival malih inštrumentalnih skupin so pripravili posnetek »Venčka slovenskih  narodnih«  in skladbe »Mladi smo«.

Slavo Avsenik, prir. Marjan Urbanija: MLADI SMO
Ljudske, prir. Martin Pustinek: VENČEK SLOVENSKIH LJUDSKIH PESMI

»CON ROCKO« - mali orkester Glasbene šole Lipičnik

umetniški vodja: Jani Lipičnik
dirigent: Gregor Zagorc
predsednica: Katja Lipičnik

CON ROCKO

Orkester GŠ Lipičnik bi v minulem šolskem letu obeležil 5. obletnico delovanja, vendar bodo praznovanje zaradi pretekle epidemije imeli v šolskem letu 2020 / 2021.  Začeli so z majhnimi koraki, postopoma ali kot bi zapisali v glasbenem izrazoslovju »Poco a poco«. Repertoar obsega vse glasbene zvrsti od klasike do rock glasbe, zato so za ime orkestra izbrali skovanko »Con rocko«. Posebnost orkestra je ta, da se vanj lahko vključijo učenci vseh oddelkov, in to že od tretjega razreda glasbene šole dalje. Orkester šteje 20 članov, sestavljajo pa ga naslednji oddelki: godala (violine, viole), pihala (flavte), glasbila s tipkami (klavir, synthesizer, klavisrka harmonika), brenkala (klasična kitara, električna kitara, bas kitara), tolkala.
Aranžmaje za skladbe piše ravnatelj GŠ Lipičnik,  Jani Lipičnik,  dirigent orkestra pa je Gregor Zagorc.

Jani Lipičnik: PREBUJENJE
Tomislav Jovanović, prir. Jani Lipičnik: ČAS (Dan D)
izraelska trad., prir. Jani Lipičnik: HAVA NAGILA

KITARSKI ANSAMBEL SVARUN

umetniški vodja: Grega Bitežnik
predsednik: Samo Bitežnik

Kitarski ansambel Svarun

Kitarski ansambel Svarun deluje pod strokovnim vodstvom Staneta Bitežnika in se ponaša že z  20-letno tradicijo.  Ukvarja se z glasbo iz različnih obdobij – od srednjega veka, renesanse, baroka, klasicizma, španskega flamenka, do del sodobne glasbe dvajsetega stoletja. Poleg poustvarjanja glasbe iz preteklosti in glasbe sodobnih skladateljev pa ustvarja in izvaja tudi lastno avtorsko glasbo. Tokratni program so sestavili bolj "udarno", bo špansko obarvan, in živahne narave.

Johann Sebastian Bach: PREAMLBE
Astor Piazzolla: INVIERNO PORTENO
Grega Bitežnik: BETWIXT THOSE GOLDEN LEAVES

Trobilna sekcija Godbe Medvode

umetniški vodja: Damjan Medvešek
predsednik: Klemen Avguštin

Trobilna sekcija Godbe Medvode

Trobilna sekcija je pogosto otvoritvena točka raznovrstnih bolj ali manj slavnostnih prireditev, letos pa nameravajo razvijati samostojno koncertno dejavnost. Letošnja produkcija bo izvirna v kombiniranju glasbene in recitatorske dejavnosti. Pripravili bodo večer narodnih skladb, pri katerih bodo tako trobilci kot recitatorji po svoje interpretirali pesmi. Namen je združiti različne oblike umetnosti in predvsem mladim, ki se vse manj zanimajo za ljudsko, narodno in narodnozabavno glasbo, približati ta žanr, hkrati pa z novim pristopom do tovrstne glasbe razvijati okus ljubiteljev domače glasbe in poezije. Mlade trobilce bodo spodbujali v razvijanju lastnih interpretacij in improvizacij in prek tega skušali med mladimi povečati zanimanje za igranje trobil in igranje v godbenih sestavih.     

Ljudska, prir. Vladimir Mustajbašić: AL ME BOŠ KAJ RADA IMELA
Slavo & Vilko Avsenik, prir. G. Gubenšek: OSTANIMO PRIJATELJI
George Gershwin, prir. Hans Dorner: SUMMERTIME

KUD OTON ŽUPANČIČ SORA, SORŠKI ORGLIČARJI

umetniški vodja: Rok Kranjc
predsednica: Zdenka Bergant

KUD OTON ŽUPANČIČ SORA, SORŠKI ORGLIČARJI

Skupino sestavljajo  Fani Krajnc, Marija Strajnar, Lojze Bergant, Silva Peternel, Alenka Trpin,  Martin Kikelj Bedenčič in Zdenka Bergant . Za umetniško vodenje poskrbita prof. Damir Fajfar in Rok Kranjc. Na začetni tečaj igranja orglic, ki ga je vodil g. Vladimir Hrovat  so prišli v prepričanju, da je to instrument, ki ga primeš v roke in zaigraš.  Pa ni bilo tako. Najprej dihanje skozi eno luknjico, vsaka ponudi štiri tone in potrebno se je bilo spopasti z notami in igranjem v skupini. To je bil za nas prvi dejaven stik z glasbo.  Zaradi dobrega strokovnega vodstva in zagrizenega dela celotne skupine so svetal zgled v Slovenskem prostoru. Igrajo na kromatične, akord in basovske orglice. Zvrst glasbe ki jo igrajo je raznolika, od ljudskih, narodno-zabavnih, popevk do klasike. Vsekakor pa so skladbe prirejene za izvajanje na ustno harmoniko. Redno sodelujejo na orgličarskih festivalih v Mokronogu, Domžalah, hrvaškem Gračišću in Zadru,  se udeležujejo ocenjevanja na festivalu Malih instrumentalnih skupin v Dravogradu,  junija 2019 so sodelovali na festivalu »Slovenija na Ohridu«.  Vsako leto obiskujejo in z igranjem na ta mali instrument polepšamo popoldneve starejšim v DSO. Tudi na naše najmlajše ne pozabijo in tako pripravijo programe, prilagojene predstavitvi v vrtcih. Z veseljem se odzovejo na vabila organizatorjev prireditev in tako širijo prepoznavnost ustne harmonike – orglic.  So verjetno edino kulturno društvo v Sloveniji, ki ima dve orgličarski skupini in izvaja tečaje igranja na orglice, kjer izobražujejo nove člane.

Oto Pestner: VSE JE LEPŠE KER TE LJUBIM
Dubravko Šimek, prir. Damir Fajfar: RUŽA CRVENA
Zoran Simjanović, prir. Rok Kranjc: BALCAN BOOGIE

JUNIOR  SPECIAL ORKESTER

umetniški vodja: Franci Krevh
predsednica: Tanja Krevh

JUNIOR  SPECIAL  ORKESTER

Junior special orkester, ki deluje v okviru Kulturnega društva ROM POM POM je nastal v želji po skupnem muziciranju mladih glasbenikov v občini Škofljica in bližnjih krajih. Vzor so našli v starejših glasbenikih SPECIAL ORKESTRA. Povabilo ravnatelja Romana Brunška, da zaigrajo ob kulturnem dnevu, je bila odlična priložnost, da so se mladi glasbeniki prvič predstavili v javnosti. Sedaj ima orkester že nekaj nastopov, med drugimi sodelovanje na srečanju komornih skupin  2018 v Dravogradu, kjer so prejeli zlato priznanje. V šolskem letu 18/19 so skupaj z zborom in solisti OŠ Škofljica izvedli muzikal SPREMENIVA SVET.  Je edina mlada inštrumentalna zasedba v občini Škofljica. Občina ima sicer največji koeficient priseljencev od vseh občin v Sloveniji, na žalost pa občina nima niti strategije niti posluha za krepitev kulturnega življenja. Zato je delovanje takšne zasedbe in njen razvoj ključna za glasbeno dogajanje v tej lokalni skupnosti.
JUNIOR SPECIAL ORKESTER sestavljajo osnovnošolci ter srednješolci iz občine Škofljica. Navihani glasbeniki igrajo pod umetniškim vodstvom Francija Krevha, ki jim tudi dirigira. Strokovno pomoč nudi Igor Oražem. Sestava orkestra je pravzaprav nabor mladih glasbenikov, ki so aktivni;  le ta se spreminja in zaradi tega je treba prilagajati aranžmaje. Vizija umetniškega vodenja je ta, da mladi igrajo kvalitetno raznoliko glasbo, ki se odraža v priredbah klasične glasbe, popularne, ljudske in seveda slovenskih popevk.

VIOLINE: Ana Krevh, Amadej Lah, Ela Božič, Hana Perman, FLAVTA:  Perman Katarina, Neža Kopitar, KLAVIATURE: Sanja Avsenak, ALTOVSKI SAKSOFON: Januš Marinček, BAS KITARA: Jaša Krevh, BOBNI: Urban Macur, KITARA:  Filip Libnik, TOLKALA: Tomaž Boh, Petra Uršič

Prizma, prir. Franci Krevh: POGUM (solista  Januš Marinček - saksofon in Amadej Lah - violina)
The Beatles, prir. Franci Krevh in J. Krevh: MICHELLE
Astor Piazzolla, prir. Miloš Simić: STRANGE LIBERTANGO (solista Ana Krevh – violina in Erik  Gruden - harmonika)

PIVO IN ČEVAPI

umetniški vodja: Primož Petohleb
predsednik: Daniel Ogrizek

PIVO IN ČEVAPI

Pivo in čevapi so trubaška skupina iz Postojne. Izvajajo pristno trubaško glasbo, ki izvira iz balkanskega polotoka, prav tako pa trubaško preobleko nadenejo tudi kakšni drugi pesmi. Skupina je bila ustanovljena leta 2010, svoj prvi nastop pa je imela na šolski prireditvi. Sledilo je vedno več nastopov, temu primerno pa se je krepila tudi zasedba. Svoj prvi večji uspeh so dosegli leta 2014, ko so zabeležili zmago na državnem tekmovanju malih glasbenih sestavov in si s tem priborili nastop na mednarodnem tekmovanju v srbski Guči. Enak uspeh so v prihodnjih letih dosegli še nekajkrat. V desetih letih delovanja so zabeležili veliko število najrazličnejših nastopov, od praznovanj pa vse do koncertov na največjih slovenskih festivalih ter seveda na največjem trubaškem festivalu v srbski Guči. Prav tako pa se lahko pohvalijo tudi z 10-dnevno turnejo po Franciji, ki so jo izvedli poleti leta 2016.
Krajši solo je v okviru skladb Mundo čoček in Bakreni čoček izvedel solist Nejc Drole na trobenti.

Saša Matić, prir. Pivo in Čevapi: KAD LJUBAV ZAKASNI
Boban in Marko Marković, prir. Pivo in čevapi: MUNDO ČOČEK
Nejc Drole: BAKRENI ČOČEK
srbska ljudska, prir. Pivo in čevapi: MORAVAC KOLO

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 24 10 532
F: (01) 24 10 536
E: daniel.leskovic@jskd.si