GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

39. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA KONCERTNI IN 2. TEŽAVNOSTNI STOPNJI
TER NASTOP NA ODPRTI STOPNJI

 

Krško, sobota, 25. maj 2019

Žlahten zaključek Tedna ljubiteljske kulture 2019

V soboto, 19. maja 2019 se je v veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem s tekmovanji slovenskih godb, 9. tekmovanje mladinskih godb in 39. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji, zaključil vseslovenski teden ljubiteljske kulture.

Na vseh treh tekmovanjih je nastopilo skupno 9 slovenskih godb, z več kot 700 godbenic in godbenikov. Tekmovanja so potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Krško in Pihalnega orkestra Krško.

Godbeni program, na katerem so tekmovali mladinski in odrasli pihalni orkestri (KD Orkester Ave, KD Mengeška godba, KD Pihalna godba Vrhpolje-Vipava, KD Godba Slovenskih železnic, KD Godba Cerknica, Pihalni orkester Zarja Šoštanj, KD Pihalni orkester Logatec, Pihalni orkester Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica) se je ob zaključku sklenil s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov. Koncertne nastope je spremljala strokovna žirija v sestavi Miroslav Šurbek, Tomaž Habe, Gašper Salobir, Nejc Bečan (vsi Slovenija) in Siegmund Andraschek (Avstrija) in podelila 9 zlatih plaket s posebno pohvalo.

Rezultati so trden odraz dela vseh vpletenih na področju slovenske ljubiteljske kulture. Zlata priznanja s pohvalo so izpolnila pričakovanja pomena godbene dejavnosti, ki ima v Sloveniji že preko 350 letno tradicijo, v Krškem pa ima godbeništvo skoraj 200-letno tradicijo in tam vedno začutiš posebno energijo ter ljubezen do glasbe. Godbe so vedno bile in še vedno so pomemben nosilec kulturnega življenja vsakega kraja in mesta. Kakovost njihovega dela in organiziranost pa je presegla kvalitetne standarde, primerljive z vsako evropsko državo. Harmonija zvokov pisane množice glasbenic in glasbenikov različnih generaciji so obiskovalcem in žirantom dale prav poseben čar tradicije, dopolnjene s umetniško izraznostjo svetovne glasbene zakladnice in na podlagi rezultatov, ne more nihče razvrednotiti godbeništva ali pa reči, da ni eden izmed najmočnejših členov verige, ki jo imenujemo ljubiteljska kultura. V godbenih vrstah so vedno začeli marsikateri tudi svetovno znani glasbeniki, dirigenti, skladatelji in njihovo delo je spodbudilo mlajšo generacijo,  da nadaljuje po isti poti. Danes lahko ponosno rečemo, da godbe v večini sestavljajo izobraženi kadri, z njimi pa z ramo ob rami kvalitetno oblikujejo program tudi starejši kolegice in kolegi s svojim izkušnjami, voljo in dolgoletnim znanjem. ''Godbeniškim silam'' v Evropi, od katerih smo se mnogo naučili, smo danes kakovostno enakovredni, kar nam potrjujejo tudi tuji strokovnjaki.

Najbolje ocenjene slovenske godbe v posameznih kategorijah so bile:

9. tekmovanje mladinskih godb, kategorija A,
PIHALNI ORKESTER KONSERVATORIJA ZA GLASBO IN BALET LJUBLJANA

9. tekmovanje mladinskih godb, kategorija B,
PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE SEVNICA

39. tekmovanje slovenskih godb na 2. težavnostni stopnji,
PIHALNA GODBA VRHPOLJE-VIPAVA

39. tekmovanje slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji
GODBA CERKNICA

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si