GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

40. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB
na 3. in 1. težavnostni stopnji

in
10. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

Krško, 22. maj 2022

TEKMOVALNA ŽIRIJA 40. TEKMOVANJA SLOVENSKIH GODB

Predsednik:
Mag. Mitja Dragolič (Slovenija)

Člani:
Gregor Kovačič (Slovenija/Avstrija)
Miro Saje (Slovenija)
Jozsef Csikota (Madžarska)
Pieter Jansen (Nizozemska)

Tajnik:
Daniel Leskovic


Mitja Dragolič je svojo glasbeno pot začel kot klarinetist na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pod mentorstvom prof. Igorja Karlina in prof. Dušana Sodje. Pridobljeno znanje je nadgradil s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Alojzu Zupanu, kjer je leta 2005 diplomiral z odliko leta 2016 pa pridobil naziv magister znanosti. Leta 2014 je pod mentorstvom Jana Cobra zaključil magisterij iz dirigiranja v Maastrichtu na Nizozemskem. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri priznanih dirigentih, kot so Douglas Bostock (VB), Alfred Reed (ZDA), Johan de Meij (NL), Johann Mösenbichler in Franz Cibulka (AT). Trenutno se izobražuje pri svetovno priznanem dirigentu Georgu Pehlivanianu v Madridu v Španiji. Sodeluje s številnimi glasbeniki in glasbenimi zasedbami po Sloveniji in v tujini. Kot strokovni sodelavec je sodeloval pri projektu European Union Youth Wind Orchestra v Luksemburgu. Na poletnih taborih mladih glasbenikov Musica Creativa v Sloveniji redno sodeluje kot mentor in dirigent. Je član strokovne komisije in komisije za vzgojo in izobraževanje Zveze slovenskih godb. Od leta 2008 pod njegovim strokovnim vodstvom deluje Godba Cerknica, vrsto let pa je vodil Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje in Big band Medicinske fakultete v Ljubljani. Z orkestri je v preteklosti na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegal praviloma najvišja mesta. Sodeloval je s Slovensko filharmonijo, in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Policijskim orkestrom in Orkestrom Slovenske vojske. Za izjemne dosežke na področju inštrumentalne glasbe mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v letu 2016 podelil Zlati znak Občina Cerknica pa leta 2017 Srebrni taborski znak.

Gregor Kovačič je z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjeval pri prof. Kalmenu Oppermanu v New Yorku. Na povabilo L´Academie musicale de Villecroze (Francija) je sodeloval s Paul Meyerjem in Michel Portalom. Udeležil se je mojstrskih tečajev, ki so jih vodili Richard Stoltzman, Antony Pay, Alois Brandhofer, Martin Spangenberg in Jacques Di Donato.  Po opravljeni podiplomski stopnji dirigentske šole pri ZSG je zaključil še podiplomski študij iz dirigiranja na Akademiji za glasbo v Maastrichtu (Conservatorium Maastricht) pri prof. Janu Cobru, pri katerem je deloval tudi kot asistent dirigent v Evropskem pihalnem orkestru v Luksemburgu in Univerzitetnem orkestru Maastricht-Tilburg. Dirigiral je profesionalnim orkestrom v Luksemburgu, Belgiji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Med drugim tudi znamenitemu kraljevemu orkestru Gidsen (Koninklijke Muzikkapel van de Gidsen) in sodeloval s Pihalnim orkestrom iz Eijsdna in Pihalnim orkestrom Simon Bolivar. Dirigiral je simfoničnemu orkestru JSO iz Avstrije, od leta 2019 pa je umetniški vodja The Lions Chamber Orchestra. Je dirigent deželnega pihalnega orkestra Salzburg, Pihalnega orkestra Železarjev Ravne in Pihalnega orkestra Loibach. Prejel je nagrade na državnih tekmovanjih in mednarodnem tekmovanju Flicorno D´Oro – Riva del Garda (Italija). Kot član Pihalnega orkestra Železarjev Ravne je večkrat nastopil na WMC Kerkrade, v letu 2001 tudi kot solist. Kot komorni glasbenik deluje v Clavimerati, za katero je prejel študentsko Prešernovo nagrado ter izdal štiri zgoščenke. Igral je v orkestru Opere SNG Maribor in orkestru Mariborske filharmonije in bil član Evropskega opernega orkestra ter Mediteranskega simfoničnega orkestra. Kot solist in član različnih ansamblov je nastopal na slovenskih odrih in gostoval po Evropi, Bližnjem vzhodu, Severni Afriki in Severni Ameriki in sodeloval z Richardom Tognettijem, Radovanom Vladkovičem, Elmarjem Schmidom, Dimitrijem Slobodenioukom, Ernstom Kovacicem... Že vrsto let se intenzivno ukvarja s prirejanjem pomembnih glasbenih del za pihalni orkester . Od leta 2019 prireja skladbe za priznano založbo Baton Music. V letu 2021 je izšla zbirka progresivnih in koncertnih etid za klarinet Clarinetum

Miro Saje, je pričel svojo glasbeno kariero kot trobentač in leta 1990 diplomiral na ljubljanski akademiji za glasbo pod mentrostvom prof. Antona Grčarja. Kot trobentač je sodeloval s simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana in z orkestrom Ljubljanske opere. Diplomo iz dirigiranja je pridobil leta 1999 na konzervatoriju Brabants v Tilburgu na Nizozemskem pod vodstvom prof. Jana Cobra.
Med leti 1990 in 2007 je bil dirigent Pihalnega orkestra Krka, ki je pod njegovim vodstvom postal mednarodno uveljavljen in cenjen orkester z mnogimi zmagami na domačih in mednarodnih tekmovanj, med drugim tudi zlato plaketo s pohvalo na svetovnem prvenstvu WMC Kerkrade leta 2005. V naslednjih letih je vodil Pihalni orkester občine Šentjernej, s katerim je leta 2010 in 2011 zmagal na državnem tekmovanju Zveze Slovenskih Godb (ZSG) in pripravil več uspešnih umetniških projektov v lokalnem okolju. Kot gostujoči dirigent je z Jugendblasorchestrom Steiermark iz Avstrije zmagal na mednarodnih tekmovanjih v Linzu (2015) in Schladmingu (2016).
Kot dirigent je trikrat osvojil nagrado za najboljšega dirigenta na tekmovanju FLICORNO D'ORO v Rivi del Garda, njegov orkester pa je bil vsakič proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Leta 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.
Trenutno je umetniški vodja Novomeškega simfoničnega orkestra, Mestnega orkestra Zaprešić (Hrvaška) in Orkestra Ave, s katerim je leta 2018 zmagal na državnem tekmovanju ZSG in na 6. mednarodnem tekmovanju »Slovenija 2018«, leta 2019 pa osvojil »Grand Prix« nagrado na mednarodnem tekmovanju »Immortal Orchestra« v Kaliningradu v Rusiji. Z Orkestrom Ave je tudi predstavljal slovensko godbeništvo na svetovnih konferencah pihalnih orkestrov WASBE v Pragi (2016) in Maku (2018).
Od leta 2009 izobražuje naslednje generacije slovenskih dirigentov v okviru dirigentske šole, ki deluje pod okriljem ZSG in JSKD. Je tudi član predsedstva ZSG in predsednik strokovno-umetniškega sveta ZSG.

József Csikota je diplomiral iz pozavne na Konservatoriju za glasbo ter na Akademiji za glasbo v madžarskem mestu Szeged. Kasneje je z odliko diplomiral tudi iz dirigiranja pihalnih orkestrov na Glasbeni akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti. Po diplomi je poučeval glasbo na Glasbeni šoli Lajtha László v mestu Szentes ter poučeval in dirigiral pihalnemu orkestru v Glasbeni šoli Bartók Béla v mestu Makó. Trenutno je profesor in dirigent pihalnega orkestra na Glasbeni fakulteti univerze v Szegedu. Leta 1996 je ustanovil Simfonični orkester Makó ter leta 1998 Koncertni pihalni orkester Glasbene akademije univerze Szeged. Po svetu redno deluje tudi kot član tekmovalnih žirij, dirigent in predavatelj. Med drugimi je dirigiral tudi Pihalnemu orkestru državne srednje šole v mestu Buffalo, Pihalnemu orkestru Univerze DePaul v Čikagu, Pihalnemu orkestru v San Franciscu in Pihalnemu orkestru Univerze v Moskvi. Na povabilo Felixa Hauswirth’sa je posnel zgoščenko petih modernih skladateljev, s svojim orkestrom tudi redno snema za radijsko postajo v Budimpešti. Na tekmovanju „2nd International Wind Band Competition at Lake Balaton” je leta 1996 prejel nagrado za dirigenta z najboljšo izvedbo, mesto Makó pa mu je leta 2002 za njegovo delo na področju glasbe in razvoja mesta podelilo nagrado mesta. Je tudi predsednik madžarske ter centralno-vzhodnoevropske Zveze pihalnih orkestrov WASBE.

Pieter Jansen je študiral tolkala in klavir na Akademiji za glasbo v Maastrichtu in kasneje  diplomiral iz dirigiranja za pihalne orkestre pri Piet Stalmeierju. Leta 1978 je postal vodja tolkal v simfoničnem orkestru Limburg in leta 1993 gostujoči dirigent Orkestra nizozemske Kraljeve mornarice. Leta 1996 je bil imenovan za prvega dirigenta istega orkestra in leta 2001 je postal umetniški direktor. Kot dirigent je sodeloval s številnimi vojaškimi orkestri po vsem svetu, vključno z simfoničnim orkestrom Limburg in Brabants orkestrom, ter posnel vrsto zgoščenk. Pieter Jansen je bil umetniški vodja tolkalskega ansambla Limburg in nizozemskega vojaškega paradnega orkestra ter inšpektor za vojaško glasbo nizozemskih oboroženih sil. Na Akademiji za glasbo v Maastrichtu je predaval dirigiranje za pihalne orkestre.