GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

42. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB
na 3. in 1. ter odprti težavnostni stopnji

Velenje, sobota, 20. april 2024

 

Poročilo tekmovanja godb 2024

V soboto, 20. aprila 2024, je v velenjski Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski potekalo 42. tekmovanje slovenskih godb, ki je združilo godbenike in godbenice iz vse Slovenije v različnih težavnostnih stopnjah ter mladinski kategoriji. Cilj udeležencev ni bil le osvojitev najvišjih mest in priznanj, temveč tudi dodatno obogatitev procesa izobraževanja, spodbujanje zanimanja za godbeništvo ter ustvarjanje povezav med mladimi glasbeniki.

Na tekmovanju so se predstavili najboljši slovenski pihalni orkestri, ki so poleg skladb po lastni izbiri izvedli obvezne skladbe slovenskih skladateljev, kot so delo Tilna Slakana "Wind Suite" na prvi težavnostni stopnji in delo Tomaža Habeta "Samotni jezdec" na tretji težavnostni stopnji. Tekmovanje je spremljala petčlanska mednarodna žirija, ki je ocenjevala izvedbe in podelila priznanja najboljšim. Letošnje tekmovalne nastope je spremljala in ocenjevala petčlanska mednarodna žirija, sestavljena iz Mitje Dragoliča Gašperja Salobirja in Tomaža Habeta iz Slovenije, David Rivas Dominguez iz Španije, ter  Cosimo Taurisano iz Italije.

Pomembno je poudariti, da takšna tekmovanja ne le spodbujajo napredek in kakovostno rast orkestrov, ampak tudi omogočajo mladim glasbenikom, da razvijajo svoj talent in se predstavijo širši javnosti. Poleg tega pa imajo takšni dogodki pozitiven vpliv na promocijo slovenske glasbene ustvarjalnosti tako doma kot v tujini.

Gostiteljstvo Velenja kaže na pomembnost godbeništva v lokalni skupnosti, saj Pihalni orkester Premogovnika Velenje že dolgo časa spremlja pomembne dogodke v mestu. Velenje se lahko upravičeno pohvali s številnimi laskavimi nazivi, med drugim kot mesto kulture in mesto glasbe. Mladi glasbeniki iz Velenja in okolice imajo v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski odlične pogoje za razvoj svojega talenta, kar se kaže tudi v njihovih uspehih na tekmovanjih tako doma kot v tujini.

Državno tekmovanje godb igra ključno vlogo pri promociji slovenskih del za pihalne orkestre in spodbuja kakovostno rast ter razvoj godbeništva v Sloveniji. Sistematična izbira del slovenskih skladateljev za tekmovalne skladbe je prispevala k porastu kakovostnih slovenskih skladb, ki jih izvajajo tako domači kot tuji orkestri. Poleg tega so orkestri napredovali tako v izvedbi kot tudi v zasedbi inštrumentov, kar je privedlo do povečanja števila godbenic in godbenikov v posameznih društvih ter uvrstilo godbeništvo med najštevilnejše ljubiteljske dejavnosti Slovencev.

Na tekmovanju so sodelovali naslednji pihalni orkestri/godbe:
Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski – oddelek Šoštanj, Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje, Pihalni orkester Šentjanž, Godba Lukovica, Godba Ruše, Mestni pihalni orkester Škofja Loka, Mestna godba Novo mesto, Godba Sevnica, Godbeno društvo rudarjev Idrija, Gasilski pihalni orkester Loče pri Dobovi, Godba Črnomelj, Pihalni orkester Prevalje in Pihalna godba Vrhpolje, Vipava

Najbolje ocenjeni pihalni orkestri posameznih kategorij tekmovanja slovenskih godb so poleg priznanja prejeli tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij.

 

Skupni rezultati

12. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE FRAN KORUN KOŽELJSKI –  ODDELEK ŠOŠTANJ - 94,44 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE LJUBLJANA MOSTE – POLJE -  91,53 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
MLADINSKI PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE DOMŽALE -  88,89 % točk, ZLATA PLAKETA

42. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB na tretji težavnostni stopnji

MESTNI PIHALNI ORKESTER ŠKOFJA LOKA - 94,86 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
GODBA RUŠE - 94,31 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
PIHALNI ORKESTER ŠENTJANŽ - 88,61 % točk, ZLATA PLAKETA
MESTNA GODBA NOVO MESTO - 87,50 % točk, ZLATA PLAKETA
GODBA LUKOVICA - 85,00 % točk, ZLATA PLAKETA

42. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB na prvi težavnostni stopnji

PIHALNA GODBA VRHPOLJE, VIPAVA - 99,58 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
PIHALNI ORKESTER PREVALJE - 92,92 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
GASILSKI PIHALNI ORKESTER LOČE PRI DOBOVI - 92,64 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO
GODBA ČRNOMELJ - 88,89% točk, ZLATA PLAKETA

42. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB na odprti stopnji

GODBENO DRUŠTVO RUDARJEV IDRIJA - 98,75% točk, Komisija omogoča nastop društvu nastop na prvi težavnostni stopnji.
GODBA SEVNICA - 94,44 % točk, ZLATA PLAKETA S POHVALO, Komisija omogoča nastop društvu nastop na drugi težavnostni stopnji.

Priznanje za najboljšo izvedbo obvezne slovenske skladbe je za izvedbo skladbe Tilen Slakan: Wind suite prejela PIHALNA GODBA VRHPOLJE, VIPAVA

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

 

 

 

razpis

program

fotogalerija