GLASBA

 

 

 

INŠTRUMENTALNA GLASBA

32. DRŽAVNO SREČANJE TAMBURAŠEV IN MANDOLINISTOV SLOVENIJE

Kulturni center Semič, 12. maj 2012, ob 18.00

Na 32. srečanju tamburašev mandolinistov Slovenije se nam bodopredstavili Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj, Tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica "Viniški tamburaši", Petrovi tamburaši, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, Tamburjaši Vipava, KD Vipavski tamburaši, Tamburaški orkester Dobréč in KD Tamburaški orkester Šmartno. Nastope bodo spremljali strokovni spremljevalci: prof. Tomaž Habe, Vladimir Hrovat in Zoran Mulić iz Srbije. Po končanem tekmovalnem delu bo sledil nastop priznane tamburaške skupine iz Rume.


Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj
umetniški vodja: Anton Grahek
predsednik: Silvester Mihelčič

Neža Žgur: KJE SO TISTE STEZICE
Božo Potočnik: POLJUBAC I CVIJET
Dragotin Hruza: TAMBURAŠKI SESTANEK

Delovanje tamburaškega orkestra GŠ Črnomelj sega v leto 1992, takrat še pod vodstvom sedanjega ravnatelja Silvestra Mihelčiča. Večina mladih glasbenikov se uči igranja tamburice individualno v GŠ pod vodstvom Antona Grahka. V orkestru igra 18 tamburašev, ki nastopajo na šolskih in ostalih prireditvah ter regijskih srečanjih. Dvakrat so nastopili na državnem srečanju in obakrat osvojili zlato priznanje.


Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj

Tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica "Viniški tamburaši"
umetniški vodja: Željka Karin Biličič
predsednica: Željka Karin Biličič

Adolf Gröebming: VARIACIJE V MINIATURAH
Dmitrij Šostakovič, prir. Daniel Kopri: VALČEK ŠT. 2 iz Jazz Suite
Ivica Badurina, Besedilo: V. Juretić, Instr.: V. Pergjun, prir. I. Potočnik: VILO MOJA
solo:  Gašper Mihelič, vokal

Tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica - "Viniški tamburaši" je iz skromnih začetkov v nekaj letih zelo napredovala. Zadnjih sedem let so redni udeleženci državnih srečanj tamburašev in mandolinistov Slovenije.  Vsi člani skupine so amaterji in se z glasbo ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, druži jih ljubezen do glasbe.  Zelo veliko nastopajo doma in v tujini. V svojem programu pa ima društvo tudi stalno izobraževanje podmladka. Program skupine vsebuje največ priredbe slovenskih in tujih ljudskih pesmi ter priredbe iz zabavne in narodnozabavne glasbe ter originalno glasbo za tamburice. Uspehi v Sloveniji so jih popeljali tudi na gostovanja na mednarodne tamburaške festivale na Hrvaško, v Srbijo, Makedonijo, BiH, Francijo.


Tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica "Viniški tamburaši"

Petrovi tamburaši
dirigentka: Neža Zagoričnik
predsednik: Damjan Cestnik

ljudska, prir. Neža Žgur: DEJTE, DEJTE BOGAJME
Neža Žgur: CAPRICCO (noviteta)
Solo: Miha Firšt, kontrabas
Julije Njikoš: IVANČICA

Prihajajo iz Šempetra v Savinjski dolini. Igrajo več zvrsti glasbe, pa tudi za potrebe folklorne skupine, ki deluje v KUD Grifon Šempeter. Nastopajo v bližnji in daljni okolici, predstavili so se tudi na folklornem festivalu v mestu Pendrik v Turčiji, festivalu v Montoiru v Franciji in v Bjelom polju v Črni Gori. Redno se udeležujejo regijskih in državnih srečanj, izdali so tudi dve zgoščenki. Umetniški vodja je Neža Zagoričnik, organizacijski vodja pa Damjan Cestnik.


Petrovi tamburaši

Tamburaški orkester KUD Majšperk
dirigent: Drago Klein
predsednik: Robert Avguštin

Julije Njikoš: PLESNI INTERMEZZO
Johannes Brahms: Madžarski ples št. 5
Giuseppe Verdi, prir. Siniša Leopold: NAPITNICA iz Traviate
solo: Petra Turk Rupreht, Tim Ribič in Mešani pevski zbor KUD Štefan Romih Črešnjevec, ki ga vodi Franja Kmetec

Prihajajo iz starega furmanskega gručastega naselja nad levim bregom Dravinje, približno 16km oddaljenega od Ptuja in le dobre 3km od Ptujske Gore, ki je znana po veličastni gotski cerkvi. Tamburaški orkester je bil ustanovljen leta 2002, s pravo igro pa so pričeli v začetku leta 2004, ko je vodenje orkestra prevzel dirigent g. Drago Klein. Leta 2006, 2007 in 2008 so dobili srebrna priznanja na državnih tekmovanjih in leta 2009 zlato priznanje. Nastopajo na večini občinskih prireditev v domači občini. Majšperške tamburice so zazvenele tudi že v Rogaški Slatini,  v SNG Maribor in drugod. V lanskem letu so izdali prvo zgoščenko. Izvajajo tamburaško glasbo, klasiko, radi posegajo po modernih glasbenih delih (pop, komercialna, dalmatinska), ne manjka pa tudi vsem dobro znani evergreeni. Večino priredb znanih skladb napiše dirigent sam. Pri izvedbi skladb pa se velikokrat pridružijo še flavta, violina, trobente, itd. Orkester trenutno šteje 20 članov. Na vsakem nastopu jih spremlja pevka Ana Karneža, velikokrat pa se na bobnih pridruži tudi Miran Krstičić. Prav tako si v veliko čast štejemo sodelovanje s priznanima opernima pevcema Petro Turk Rupreht in Sergejem Ruprehtom, ki se vedno znova izkaže za nepozabno doživetje!


Tamburaški orkester KUD Majšperk

Tamburaška orkester KUD Oton Župančič Artiče
vodja: Dragutin Križanič
predsednik: Tomislav Vahčič

Vilim Gustav Brož: NAZDRAVICA MORNARA
Dragutin Križanić: ROŽA
Ivica Badurina, Besedilo: V. Juretić, Instr.: V. Pergjun, prir. I. Potočnik: VILO MOJA
solo:  Elizabeta Križanić, vokal

Zase pravijo, da so popotniki zemlje. O sebi so uzapisali: »Vsak korak narejen v času, ki ga imenujemo življenje, je korak na poti iskanja občutka, imenovanega zadovoljstvo. Neka potreba je v nas, izhajajoča ne vemo od kod, toda občutimo jo na tej poti iskanja. Ko je potešena, z mavričnimi barvami nariše nasmeh na obraz, prižge novo iskrico svetlobe v očeh. Je kot ogledalo našega notranjega življenja in doživljanja tega zadovoljstva. Je kot prepričanje, da ima bivanje na tej zemeljski obli pomen prav zaradi prisotnosti zadovoljstva.
In glasba?
Eno samo veliko zadovoljstvo! Iz tega izhaja pomembnost našega poslanstva in našega dela. Sejemo seme zadopvoljstva, gojimo ga, žanjemo in ga dobrohotno trosimo po stezah in poteh ljudi, ki ga v druženju z glasbo iščejo.«


Tamburaška orkester KUD Oton Župančič Artiče

Tamburjaši Vipava
dirigentka: Vlasta Lokar Lavrenčič
predsednica: Vlasta Lokar Lavrenčič


Črt Sojar Voglar: VIPAVSKA (TAM)BURJA (noviteta)
Matija Krečič: DROUBNA FTICA (noviteta)
Siniša Leopold: VRTILJAK

Mladinski orkester Glasbenega društva Tamburjaši prihaja iz Vipave. V svoje ime so vključili pokrajinsko značilnost – burjo. V tej zasedbi delujejo od leta 2008 in spadajo med najboljše tovrstne sestave v Sloveniji, pa tudi izven naših meja, kar dokazujejo zlata priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njihov največji uspeh doslej je zlata plaketa Tambura Paje Kolarića na 34. mednarodnem festivalu tamburaške glasbe v Osijeku, kjer so osvojili prvo mesto v svoji kategoriji z 98 točkami, v absolutni konkurenci med vsemi sodelujočimi orkestri, pa so bili tretji. S tem so ponovno dokazali, da se slovensko tamburaštvo lahko primerja tudi z državami, kjer je ta dejavnost veliko bolj cenjena in negovana. Poleg nastopov doma so gostovali že v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem, v Bosni in Srbiji. Radi sodelujejo z drugimi tamburaškimi in pevskimi društvi ter solisti. V svoj repertoar vključujejo originalne tamburaške skladbe, slovenske ljudske skladbe in priredbe popularnih skladb. Veliko pozornost namenjajo slovenski originalni tamburaški literaturi in vzpodbujanju sodobnih slovenskih skladateljev h komponiranju skladb za tamburaške sestave.


Tamburjaši Vipava

KD Vipavski tamburaši
dirigentka: Neža Žgur
predsednik: Marjan Prelc

Neža Žgur: TAMBURAŠKI VALČEK (noviteta)
Bruno Bijelinski: IGRA NA OŠTRCU
Neža Žgur: PO JEZERU (noviteta)
sodeluje: Dominik Skapin, tolkala

Tamburaški orkester Vipavski tamburaši sodeluje na mednarodbnih, državnih in rehijskih srečanjih. Koncerte in nastope oblikuje s priznanimi vokalnimi in inštrumentalnimi solisti, ter slovenskimi in tujimi pevskimi zbori. Njihovo igranje je bilo slišati v Italiji, Avstriji, Franciji, Belgiji, Črni gori, makedoniji, Srbiji in na Hrvaškem. V repertoarju orkestra so vse zvrsti glasbene literature: izvirne tamburaške skladbe, priredbe slovenskih in tujih ljudskih skladb, sakralnih, klasičnih in popularnih melodij. Prejeli so več zlatih priznanj in zlatih priznanj s pohvalo na državnih srečanjih, tri zlate plakete na mednarodnih tamburaških tekmovanjih v Osijeku in nagrado občinstva v srbski Rumi. Še posebej so ponosni na osvojeno prvo nagrado s pohvalo »cum laude«, ki so jo leta 2011 prejeli na Festivalu mladih glasbenikov v belgijskem Neerpeltu. Leta 2010 so izdali zgoščenko z originalnimi tamburaškimi sladbami »Ritem Vipavskih tamburašev«. Njihova dirigentka in skladateljica Neža Žgur, je prejela že več nagrad za njeno ustvarjanje. V letu 2011 je izdala notno zbirko njenih obdelav slovenskih ljudskih skladb. Te je orkester posnel in so izšle na najnovejši zgoščenki z istoimenskim naslovom »Tamburaški potep po Sloveniji«.


KD Vipavski tamburaši

Tamburaški orkester Dobréč
dirigent: Anton Grahek
predsednik: Luka Turk

Radovan Gobec: PRLEŠKA SUITA
Zlatko Potočnik: LOVRANSKI MARONI
Božo Potočnik: GOLUBICA VUKOVARSKA
Aram Hačaturjan, prir. Zoran Mulić: VALČEK IZ BALETA MASKE

Tamburaški orkester Dobreč – prihaja iz Bele krajine, natančnejše iz kraja Dragatuš. Tamburaški orkester  uspešno delujejo že blizu 20 let, ves čas pod vodstvom Antona Grahka. S ponosom se lahko pohvalijo, da so bili šestkrat zapovrstjo najboljši tamburaški orkester V Sloveniji. Več kot zasluženo so  tudi osvojili 2. mesto na mednarodnem tekmovanju v Osijeku leta 2010. Posneli so dve samostojni zgoščenki in so dobitniki Župančičeve plakete, ki jo podeljuje Občinski svet občine Črnomelj kot najvišje priznanje v občini za delovanje na kulturnem področju. Tamburaški orkester Dobréč je za RTV Ljubljana posnel oddajo, ki je bila namenjena evropskim radijskim hišam.  Je tudi organizator I. in II. mednarodnega festivala tamburaških orkestrov in skupin Dragatuš 2006 in 2007.


Tamburaški orkester Dobréč

KD Tamburaški orkester Šmartno
dirigentka: Helena Vidic
predsednica: Marija Savšek

venček ljudskih, prir. Helena Vidic: VENČEK KOROŠKIH LJUDSKIH
Črt Sojar Voglar: TAMBUROFONIJA v G (noviteta)
                        Novodobni salonski valček
Nino Rota, prir. Helena Vidic: OTTO E MEZZO
bobni: David Slatinek

V Šmartnem pri Litiji ima tamburaštvo dolgoletno tradicijo, saj je prva skupina tam igrala že pred 120 leti. Sedanji orkester deluje kot samostojno društvo, njegova posebnost pa je to, da povezuje različne generacije, od otrok, dijakov, študentov, odraslih in upokojencev. V okviru društva delujejo tri sekcije in sicer mladinska, skupina začetnikov in orkester, v katerem trenutno aktivno sodeluje 30 članov. Gre za enega najštevilčnejših tamburaških orkestrov v Sloveniji. Tudi po kvaliteti je orkester v slovenskem merilu v samem vrhu. Na državnem tekmovanju tamburašev so leta 2008 prvič osvojili zlato priznanje, v vseh naslednjih letih pa zlato priznanje s pohvalo. Že deset let orkester vodi mlada akademska glasbenica Helena Vidic, ki je kot komponistka za orkester napisala večino priredb in nekaj avtorskih del. Repertoar orkestra obsega predvsem priredbe klasične, filmske, zabavne in ljudske glasbe, pa tudi izvirna dela za tamburico. Orkester nastopa na različnih dogodkih, vsako leto pa prirejajo tudi tematsko obarvane samostojne koncerte. Njihov nedavni letni koncert je bil letos filmsko obarvan, jeseni pa bodo ob občinskem prazniku v domačem Šmartnem pri Litiji ponovno pripravili odmeven koncert Latino Martini.  Veliko so nastopali tudi v tujini. Udeležili so se glasbenih festivalov v Litvi, Franciji, Italiji, Avstriji, Slovaški, Češki, Bosni, Črni gori, na Hrvaškem in drugje.  


KD Tamburaški orkester Šmartno

 

Mestni tamburaški orkesetr Branko Radičević
dirigent: Boško Bogičević

Leta 1972 so v Rumi praznovali 100. obletnico glasbenega ustvarjanja. Porodila se je ideja, da praznovanje izepljejo s abonmajskimi koncerti različnih glasbenih skupin. V mesecu aprilu pred 40 leti so tako nastopile štiri tamburaške skupine, med njimi  tudi Tamburaški orkester KUD "Branko Radičević" iz Rume. Orkester je takrat deloval tri leta in za člane orkestra je bil to prvi nastop s koncertnim programom kot sta skladbi »Večer na Savi«, Ivana Zajca in »Svečana predigra« Borisa Krnica. Orkester je vodil dirigent Boško Bogičević. Od svojih začetkov, je orkester izvedel veliko število odličnih anstopov po vsej Evropi. Značilnosti orkestra so mehki ton, odlična ritmična moč in program, ki temelji na pristni ljudski glasbi, sestavljeni iz najlepših draguljev. Umetniška raven orkestra pogosto presega raven amterskih tamburaških orkestrov. Orkester je osvojil nagrado "oktober", mesta Rume in "Sparks kulture" KPZ Vojvodine. Za potrebe radia Novi Sad in RTV Beograd je posnel številne posnetke. Z orkestrom so sodelovali tudi solisti kot so: Radmila Bakočević, Živan Saramandić, Milka Stojanović, Predrag-Cune Gojković, Merima Njegomir in drugi.


 

Dodatne informacije:
DANIEL LESKOVIC
svetovalec JSKD za inštrumentalno glasbo
tel. (01) 24 10 532
e-pošta: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

Razpis

 

Razpis