GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

 

Upravno-kulturno središče Mokronog,
Pod gradom 2, 8230 Mokronog

Sobota, 14. aprila 2018

V soboto, 14. aprila 2018, je v Dvorani Upravno-kulturnega središča Mokronog potekalo 38. srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije. Na festivalu, ki je bilo tekmovalnega značaja sta nastopila dva otroška tamburaška orkestra, 2 tamburaški skupini ter 6 tamburaških orkestrov iz Slovenije in gostujoči tamburaški orkester. Festival je potekal v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter ob podpori občine Mokronog, na odru dvorane se je zvrstilo skoraj 300 tamburašev.

Tekmujoče tamburaške skupine in orkestre: Tamburaški orkester Modrijančki, Mlajši Tamburjaši, Tamburaška skupina Kulturnega društva Međimurje Velenje, Tamburaška skupina Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, Tamburaški orkester Cirkovce, Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, Tamburaški orkester Šmartno, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Kulturno društvo Vipavski tamburaši in Tamburjaši je spremljala strokovna žirija v sestavi mag. Damir Zajec, Vladimir Hrovat in hrvaški strokovnjak Igor Kudjeljak ter podelila 2 zlati priznanji s pohvalo, 3 zlata, 4 srebrna ter 1 bronasto priznanje.  Najbolje ocenjeni so bili:

Tamburaški orkester Mlajši Tamburjaši, ki so v kategoriji otroških tamburaških orkestrov prejeli 95% točk in zlato plaketo s pohvalo.

Tamburaška skupina Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki je v kategoriji tamburaških skupin prejela 89% točk in srebrno plaketo.

Tamburaški orkester Tamburjaši, ki je v kategoriji tamburaških orkestrov prejel 98% točk in zlato plaketo s pohvalo.

Dodatno je žirija podelila še 3 posebna priznanja.

Priznanje za najboljšo solistko, ki jo je prejela solistka na flavti, Maša Majcen za izvedbo skladbe Beneški karneval, skladatelja Briccialdi Giulia v priredbi Draga Kleina ob spremljavi Tamburaškega orkestra Majšperk,

ter 2 Priznanji za izvedbo slovenske skladbe, ki sta jih prejela Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče za izvedbo skladbe Matjaža Predaniča, Končno na nogah in

Tamburaški orkester Tamburjaši iz Vipave za izvedbo skladbe Tilna Slakana, Burjina igra.

Na prireditvi je v spremljevalnem programu nastopil še gostujoči tamburaški orkester, Tamburaški orkester “Stjepan Bujan- Stipić” Čakovec, zmagovalec hrvaškega tamburaškega festivala v letu 2017.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si