GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

DRŽAVNI FESTIVAL 2019

Kulturna dvorana Gimnazije Ptuj,
11. maj 2019, ob 19.30

 

Letošnje državno srečanje izbranih skupin, ki so jih strokovni spremljevalci mag. Damir Zajec, prof. Tomaž Habe in Mitja Dragolič izbrali preko regijskih srečanj v Majšperku, Črnomlju, Ljutomeru in Ajdovščini je potekalo v Kulturni dvorani Gimnazije Ptuj, v soboto, 11. maja 2019.  Na festivalu se je javnosti predstavilo 9  izbranih, najboljših, tamburaških in mandolinskih zasedb iz celotne Slovenije ter gosti, zmagovalci državnega tekmovanja, iz Hrvaške. Nastopajoče skupine so bile izbrane izmed 30 sodelujočih skupin, ki so nastopile na regijskih festivalih.

Na zaključni državni prireditvi so z različnimi tematsko sestavljenimi programi nastopile naslednje skupine:  Tamburaši iz Cirkulan, Mandolinska skupina Amos, Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice, Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj, Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Kulturno društvo vipavski tamburaši, Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, Tamburaški orkester Šmartno in gosti - Tamburaški orkestar centra tradicijske kulture „Varaždin“.

Strokovni spremljevalci so poleg kvaliteto nastopov ocenjevali tudi tematsko zasnovo programa, sestavljenost, povezanost in tekstovni opis. Nagrado za najbolj vzorno sestavo programa z obrazložitvijo ter njegovo izvedbo je prejel Tamburaški orkester Šmartno za program, Vsakdanje življenje v molu – po Rusko. O tematiki so zapisali naslednje:

Leto 1838. Kavkaško gorovje. Mrak se spušča in mrzel zimski veter obdaja pokrajino. Babica pestuje dete in mu prepeva Kozaško uspavanko, kot so njej prepevali predniki. V bojevnika ga bo oblikovala vojna in puška bo njegov večni spremljevalec. Babičine solze ga bodo spremile v slovo. Spavaj deček moj prekrasni. Sladko. Rahlo. Leto 1905. Veter je razgrnil meglo. Vojaki spijo na gričih Madžurije, ne slišijo joka njihov žena, mater, babic. Pustite, da vas polja ponesejo v spanec, heroji ruske zemlje, sinovi domovine. Leto 1925. Ladja, ki prevaža mornarje različnih dežel, prispe v kitajsko provinco. Sovjetski mornarji, ki zaplešejo svoj prepoznavni Ruskih mornarjev ples, očarajo ljubko Kitajko. V znak ljubezni podari sovjetskemu kapitanu rdeči mak. Ljudje smo dandanes navajeni poslušati zgodbe epskih razsežnosti, hkrati pa pozabljamo preproste zgodbe, ki skozi stoletja bodrijo preprostega človeka.

Nastopili so s naslednjim programom:
Tomaž Habe: KOZAŠKA USPAVANKA
Ilja Andrejevič Stanov, prir. Nataša Zavšek: NA GRIČIH MANDŽURIJE
Reinhold Morisevič Glière, prir. Štefan Vidic: RUSKIH MORNARJEV PLES

Na sobotnem koncertu so poslušalci doživeli vrhunske koncertne predstavitve, saj so prav se sodelujoče skupine svoje koncertiranje in tehničnost nastopov še izboljšale.

TAMBURAŠKI ORKESTER ŠMARTNO

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE

dirigent: Štefan Vidic
predsednica: Aleksandra Bratun

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

Od Štajerske, Koroške preko Celja do Ptuja

Majšperk, sobota, 16. februar 2019

Pomurje

Ljutomer, sobota, 2. marec 2019

Dolenjska, Bela krajina in Posavje

Semič, sobota, 16. marec 2019

Primorska, Osrednja Slovenija, Gorenjska

Ajdovščina, sobota, 23. marec 2019

 

zloženka

zloženka srečanja (2MB, pdf)