ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA

Naziv seminarja:

 

 

 

 

Zborovodska šola

OSNOVE DIRIGIRANJA, 1. stopnja

Kraj izvedbe:

 

Trebnje

Predavateljica:

 

Alenka PODPEČAN

Termin:

 

začetek 6. novembra 2017

Kotizacija:

 

 

150,00 evrov (DDV je vključen v ceno)
Cena izobraževanja za udeležence z območja delovanja JSKD OI Trebnje je 80 evrov

Rok prijave:

 

podaljšan do petka, 27. oktobra 2017

 

Namen

Izobraževanje je namenjeno spoznavanju osnov dirigiranja oz. izboljšanju dirigentskega znanja. Njegov cilj je pomagali začetnikom (pevcem, korepetitorjem in ljubiteljem petja) ali zborovodjem, ki brez dirigentskega znanja vodijo zbore.

Trajanje in oblika izobraževanja

Izobraževanje poteka v skupnem obsegu 40 šolskih ur, razdeljenih na posamezne termine po štiri šolske ure. Morebitne manjše menjave urnika možne po dogovoru med predavateljem in tečajniki.

Izobraževanje je zasnovano v obliki skupinskega in individualnega dela.

V skupini je zaželeno do 12 tečajnikov, več pa v soglasju s predavateljem.

Termini:  ob ponedeljkih, od 18. do 21. ure

Prvo srečanje: 6. novembra 2017, ob 18. uri


Naslednji temini: 13. nov., 20. nov., 27. nov. in 4. dec. Nato v letu 2018: začetek 8. jan., potem predvidoma vsak ponedeljek, razen med počitnicami, občasno tudi  po dogovoru ali na 14 dni.


Vsebina*:

  • 1. termin:

kaj je dirigiranje, naloge in funkcije dirigenta, relativnost dirigiranja, kaj je dirigentska tehnika, položaj telesa, glave in rok, funkcija leve in desne roke, pripravljalne kretnje, praktično delo (položaj telesa, glave in rok, pripravljalne kretnje).

  • 2. termin:

pripravljalne kretnje – ponovitev, sheme taktiranja (dvodobna shema, tridobna shema, štiridobna shema, šestdobna shema, praktično delo (sheme taktiranja).

  • 3. termin:

ponovitev shem, enodobna shema, kombinirane sheme, najpogostejše napake pri taktiranju, praktično delo (predelovanje snovi).

  • 4. termin:

vzmahi: pravilni vzmah, nepravilni vzmah, različna kvaliteta impulzov pri izvajanju diferenciranega ritma, ponovitev predelane snovi in individualno praktično delo, praktično dirigiranje preprostih otroških pesmi.

  • 5. termin:

vrste fermat, taktiranje pavz, zaključki, artikulacija, praktično delo (taktiranje in dirigiranje preprostih otroških pesmi).

  • 6. termin:

dinamika, agogika, istočasno nastopajoči različni ritmi in dinamike, obdelava partiture, praktično delo (ponavljanje predelane snovi, dirigiranje otroških skladb in 6 zborovskih skladb, ki so izpitna snov).

  • 7., 8., 9. in 10. termin:

praktično delo z utrjevanjem snovi. 

*Vsebina se lahko delno prilagodi glede na predznanje večine tečajnikov.

 

Mentorica

Alenka Podpečan

Alenka Podpečan
foto Lenart Lukšič

 

Alenka Podpečan, rojena 30.6.1989 v Slovenj Gradcu, prihaja iz Velenja. Leta 2001 se je prvič kot mlada pianistka udeležila Temsig tekmovanja in bila na regijskem tekmovanju najboljša (1. mesto, zlata plaketa), na državnem tekmovanju pa prejela bronasto plaketo. V mladinskem zboru glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja je pod vodstvom zborovodje Matjaža Vehovca prepevala več let, s katerimi so osvojili mednarodna in državna zlata priznanja. Pri sedemnajstih letih je postala dirigentova pomočnica in pri teh letih prvič dirigirala zboru na območni reviji. Na velenjski Umetniški gimnaziji je maturirala iz klavirja z odličjem ter prav tako iz solopetja. V tem času je pela tudi v Šaleškem akademskem pevskem zboru pod vodstvom Danice Pirečnik, ki je leta 2009 na prestižnem zborovskem tekmovanju v Varni v Bolgariji zmagal, leta 2010 pa tekmoval z najboljšimi zbori za Grand prix Evrope.

Po srednji šoli, leta 2008, se je Alenka Podpečan vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani na študij iz glasbene pedagogike. Leta 2014 je iz študija uspešno diplomirala in zaradi odličja prejela posebno nagrado – diplomo summa cum laude. V času študija je v okviru predmeta klavir nastopala tudi v klavirskem duetu na informativnih dnevih, ter na večih internih klavirskih nastopih Akademije za glasbo.

Leta 2012 se je vpisala na študij iz zborovskega dirigiranja k izrednemu profesorju Marku Vatovcu in tako postala prva študentka študija iz zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2015  diplomirala. Študij je nato nadaljevala na magistrski stopnji, ki ga je v septembru 2017 z vsemi možnimi točkami tudi zaključila. Izkušnje dela s profesionalnim zborom je pridobivala s Slovenskim zborom Filharmonije, s katerim je oddirigirala več zaključnih izpitov iz glavnega predmeta.

Tekom študija se je udeleževala različnih dirigentsko-mojstrskih tečajev v Sloveniji in na Nizozemskem pri priznanih dirigentih, med drugimi pri  Ragnarju Rasmussenu, Georgu Grünu, Adrianu van ver Spoelu, Robu Vermeulenu, dr. Bradyju Allredu ...

Vodila je različne pevske sestave in bila tudi sama članica različnih pevskih sestavov. Od leta 2011 do leta 2013 je vodila študentski medicinski pevski zbor COR iz Ljubljane, od leta 2014 do konca 2015 je vodila Komorni zbor Krog iz Ljubljane. V sezonah 2015/2016 in 2016/2017 je bila asistentka dirigenta Komornega zbora Ave. Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta vodi šesto sezono, s tretjo sezono pa nadaljuje pri Mešanem pevskem zboru Cantemus iz Kamnika. S septembrom 2017 je postala umetniški vodja Komornega zbora Ave iz Ljubljane in asistentka dirigentu Sebastjanu Vrhovniku pri Oratorijskemu zboru Glasbene matice.

S svojimi zbori je do sedaj prejela tri zlata priznanja na regijskih in štiri zlata priznanja na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Leta 2015 je na regijskem tekmovanju dolenjske regije prejela priznanje za najbolj obetavno zborovodkinjo, v novembru 2016 pa je v finalu osvojila drugo mesto na prvem tekmovanju slovenskih zborovskih dirigentov »Zvok mojih rok« v Ljubljani, ter prejela tudi posebno priznanje za najboljšo vodeno vajo v polfinalu (baročni program). Poleg omenjene nagrade je prejela še druge dodatne nagrade: plačano kotizacijo za Svetovni zborovski simpozij v Barceloni, brezplačno udeležbo na seminarju Glasbene matice za dirigente, ter nagradni koncert z enim od zborov Akademije za glasbo v sezoni 2016/2017. Junija se je udeležila zborovskega tekmovanja v Prijedoru, v Bosni, kjer je z Mešanim zborom Cantemus iz Kamnika osvojila 3. mesto.

V marcu je gostovala v Milwaukee-ju (ZDA), kamor jo je povabil dirigent Eduardo Garcia- Novelli in tam imela koncert z dvema odličnima Ameriškima zboroma (Master singers of Milwaukee in Cartage College choir). Z njima je izvedla koncerta s poudarkom na slovenski ljudski in umetni glasbi. Večkrat je bila povabljena tudi kot gostujoča dirigentka k zborom iz okolice Velenja. V prihodnosti bo vodila dva dirigentska seminarja na Štajerskem in na Koroškem.

Velikokrat posega po posebnih koncertnih programih: tako je naprimer za diplomski koncert iz glasbene pedagogike (zborovodska smer) izvedla Mašo v G-duru skladatelja Franza Schuberta v sodelovanju z Mešanim zborom Pomlad in priložnostnim godalnim orkestrom. Prav tako je z omenjenim zborom na tematskem zborovskem tekmovanju  »Sozvočenja« izvedla program z naslovom Glasba svetov in s tem na dolenjskem premagala konkurenco, na finalnem tekmovanju pa si delila zmagovalno denarno nagrado. Z Mešanim zborom Cantemus je premierno v Sloveniji izvedla Misso Lux caelestis, ki velja za eno izmed Herzogovih najtežjih vokalno-inštrumentalnih del. Prav tako je magistrski koncert namenila 500. obletnici protestantizma in reformacije. Program je bil sestavljen iz priredb napevov slovenskih in tujih skladateljev iz različnih obdobij. Izvedla je tudi noviteto študentke kompoziciije, Teje Merhar, ki je skladbo napisala prav za to priložnost.

 

Kraj izvedbe in število tečajnikov

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje (CIK) Trebnje, Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje, učilnica v 1. nadstropju.

 

Cena in plačilo

Cena izobraževanja je 150 evrov (DDV vključen v ceno).
Plačilo na 2 obroka:

obrok do 27.10.2017

obrok do 31.1.2018.

 

Cena izobraževanja za udeležence z območja delovanja JSKD OI Trebnje je 80 evrov - plačilo v 2 obrokih (DDV vključen v ceno,).

 

Rok prijave

Najmanj 14 dni pred pričetkom.

 

Potrdila

Ob koncu tečaja slušatelj opravi praktični preizkus in prejme potrdilo z oceno znanja. Če ga ne opravlja, prejme potrdilo o udeležbi, če se je udeležil vsaj 70 % predavanj.
Za zaposlene v šolstvu izdamo tudi obsežnejše potrdilo, ki ga lahko predložijo za napredovanja.

 

Kaj moram še vedeti

Pogoj za udeležbo je osnovno znanje petja, inštrumenta in glasbene teorije (potrebno zaradi branja partiture).

 

Izpolnite elektronsko prijavnico na naslednji povezavi:

 

prijavnica

 

 

Dodatne informacije

   

O poteku tečaja in prijavi

Mojca FEMEC, koordinatorka

JSKD Območna izpostava Trebnje

T: 07/ 348 12 50

M: 031 472 919

E: oi.trebnje@jskd.si

 

 

O vsebini

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

 

prijavnica