ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA

Naziv seminarja:

 

 

 

 

Zborovodska šola 2017 / 2018

MOJA ROKA (NA)HRANI TVOJ GLAS

Tehnično oblikovanje in gojenje dirigentske geste kot odskočna deska za kakovostno poustvarjanje

Kraj izvedbe:

 

TOČKA ZKD Nova Gorica, Gradnikove brigade 25

Predavateljica:

 

Petra Grassi

Kotizacija:
 

150,00 evrov (DDV je vključen v ceno)

Rok prijave:
 

torek, 3. oktober 2017

 

Tečaj omogoča spoznati potencial dirigentske geste za učinkovito vodenje zborovskega dejanja, od vaj do izvedbe. Preko konkretnega študija repertoarja se bomo soočali z oblikovanjem barve glasu, intonacije, homogenega zborovskega zvoka, učili se bomo prepoznati in krepiti suverenost ter samozavest dirigenta v vlogi voditelja. Obravnavali bomo tudi pedagoški in psihološki vidik dela s konkretnim delom na vaji. Spoznali bomo, kako lahko učinkovita in jasna gesta pripomore k hitremu izboljšanju zborovskega zvoka in intonacije. Repertoar, s katerim se bomo soočali, bo raznolik, saj bo govora o različnih stilno-intrepretacijskih izbirah.

 

Tečaj je namenjen:

- zborovodjem, ki že vodijo zbore, vendar želijo izboljšati svoje dirigentsko znanje;

- začetnikom (pevcem, korepetitorjem, ljubiteljem petja), ki želijo spoznati delo z zborom.

 

Na treh srečanjih bo gostovala specialistka za vokalno tehniko, sopranistka Tanja Rupnik.

Pogoji za udeležbo:

osnovno znanje petja, instrumenta in glasbene teorije (aktivni udeleženci).

 

Število tečajnikov:

največ  12 tečajnikov.

 
Potek in trajanje šole:

6 sobot, od oktobra 2017 do aprila 2018

 

Termini:

7. oktober 2017

4. november

2. december

13. januar 2018

3. februar

31. marec

 

Kraj šole:

TOČKA ZKD Nova Gorica, Gradnikove brigade 25

 

Kotizacija:

150,00 evrov

(DDV je vključen v ceno). Račun za kotizacijo po prejemu prijavnice pošljemo na naslov, ki bo naveden na prijavnici.

 

Rok prijave:

torek, 3. oktober 2017

 

MENTORSTVO

 

Petra Grassi

Petra Grassi (1988)  je z odliko in pohvalo magistrirala iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Zmagala je na 1. tekmovanju za zborovske dirigente “Zvok mojih rok”, posvečenemu Mateju Hubadu novembra lani. Prejela je prvo nagrado na tekmovanju za zborovske dirigente “Le mani in suono” v Arezzu, kakor tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Turinu prejela tretjo nagrado in posebno nagrado publike. Diplomirala je na akademski stopnji  iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo. Z Dekliškim pevskim zborom Kraški slavček je prejela prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih (Olomouc, Lodi, Bad Ischl, Rimini), v Benetkah je prejela tudi nagrado za najboljšega dirigenta. Dve leti zapored  je vodila zborovsko delavnico za dekliške zbore na Mednarodnem festivalu Primavera, združenja Feniarco v sodelovanju s združenjem Europa Cantat. Udeležila se je mojsterskih tečajov s priznanimi dirigenti kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten, Georg Grun. Bila je izbrana za mojstrski tečaj mreže profesionalnih zborov Tenso. Dirigirala je tako profesionalnemu zboru Estonian chamber choir v Belgiji pod mentorstvom Daniela Reussa. Pela  je v Coro giovanile italiano in v Ut insieme vocale consonante ter v profesionalnem zboru Ars cantica v Milanu, ter v profesionalenm kvartetu La rosa dei venti. Bila je izbrana kot dirigentka novonastalega Mladinskega zbor dežele Furlanije Julijske krajine in je stalna dirigentka Komornega zbora Dekor iz Ljubljane. Dirigira Vokalni skupini Vikra, s katero je letos zmagala na državnem zborovskem tekmovanju “Trofei Città di Vittorio Veneto”.  Letos avgusta je vodila delavnico na Taboru za mlade pevce Primorske. Vodi delavnice zborovskega dirigiranja v Trstu, Novi Gorici in v Salernu (IT) ter je članica zborovskih žirij. Novembra letos bo vodila tečaj za mladinske zbore v organizaciji Ministrstva za šolstvo RS. Vodila bo delavnico za ženske zbore na Festivalu Europa cantat v Tallinu 2018. Poučuje na Glasbeni matici M. Kogoj v Trstu. 

 

 

Tanja Rupnik

Sopranistka Tanja Rupnik je magistrirala na zagrebški Glasbeni akademiji. Pretežno deluje kot koncertna pevka in vokalna pedagoginja. Sodelovala je z različnimi orkestri in zborovskimi sestavi. Nastopila je na različnih festivalih doma in v tujini. Ob 25. obletnici Kulturnega društva Orfej se je predstavila v Rossinijevi Petite messe solennelle ter na povabilo Vokalne akademije Ljubljana nastopila na koncertni turneji po Italiji. V HNK Varaždin je  nastopila v naslovni vlogi baročne opere Johna Blowa Venus and Adonis in v vlogi Plaint v Purcellovi Fairy Queen. Pod okriljem JUMUM projekta (youth-museum-music) in Hiše kulture Celje je, v okviru 50. obletnice Leharjevega festivala v Bad Ischlu (Avstrija), nastopila v krstni uprizoritvi kratke operete Usanjano življenje Leona Firšta, kasneje pa z isto vlogo še v Eggenfeldnu (Nemčija) in Celju. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV je za glasbeni arhiv Radia Slovenija snemala arije Mozarta, Rossinija in Dvořaka. Je soustanoviteljica profesionalne komorne zasedbe Lazarus iz Zagreba, projekta, katerega naloga je ohranjanje in revitalizacija hrvaške baročne glasbene dediščine. Kot vokalna pedagoginja sodeluje z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Glasbeno matico Ljubljana in vodi vokalno tehniko pri številnih slovenskih zborih. Je članica uredniškega odbora zborovske spletne revije Naši zbori, za katero redno piše strokovne članke in intervjuje z domačimi in tujimi gostujočimi dirigenti. V letih 2007-2012 je bila članica Svetovnega zbora mladih. Je dobitnica več priznanj in nagrad; finalistka mednarodnega baročnega tekmovanja v Lunevillu (Francija, 2014) in mednarodnega tekmovanja »Imrich Godin – Iuventus canti« (Slovaška, 2013), TEMSIG – slovensko državno tekmovanj (zlata plaketa in 2. mesto, 2006) ...

 

 

prijavnica

 

 

 

 

 

prijavnica