ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA

Naziv seminarja:

 

 

 

 

Zborovodska šola v Ljubljani 2019

MOJA ROKA (NA)HRANI TVOJ GLAS

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termini:

 

sobota, 28. september 2019

nedelja, 29. september 2019

sobota, 19. oktober 2019

sobota, 14. december 2019

nedelja, 15. december 2019

Predavateljici:

 

Petra Grassi, Martina Burger

Cena:

 

160 EUR (DDV je vključen v ceno)

Rok prijave

 

četrtek, 19. september 2019

 

Tehnično oblikovanje in gojenje dirigentske geste kot odskočna deska za kakovostno poustvarjanje.

Petra Grassi

Petra Grassi

»Tečaj omogoča spoznati potencial dirigentske geste za učinkovito vodenje zborovskega dejanja, od vaj do izvedbe. Preko konkretnega študija repertoarja z gostujočimi zbori, se bomo soočali z oblikovanjem barve glasu, intonacije, homogenega zborovskega zvoka, učili se bomo prepoznati in krepiti suverenost ter samozavest dirigenta v vlogi voditelja. Obravnavali bomo tudi pedagoški in psihološki vidik dela s konkretnim delom na vaji. Spoznali bomo, kako lahko učinkovita in jasna gesta pripomore k hitremu izboljšanju zborovskega zvoka in intonacije. Repertoar, s katerim se bomo soočali, bo raznolik, saj bo govora o različnih stilno-interpretacijskih izbirah.« Petra Grassi

Način posredovanja osnov dirigiranja, upevanja in vodenja vaj Petre Grassi temelji na energiji, povezovanju, motiviranju in iskanju globljega holističnega stika z zvokom, telesom in rokami. Mentorica bo na tečaju skupaj s tečajniki odkrivala magično moč, ki se imenuje Glasba.

Na tečaju bo osnove dobre vokalne tehnike predstavila sopranistka Martina Burger.

Tečaj je namenjen:

- zborovodjem, ki že vodijo zbore, vendar želijo izboljšati svoje dirigentsko znanje;

- udeležencem z manj izkušnjami (pevcem, korepetitorjem, ljubiteljem petja), ki želijo spoznati učinkovitejše metode dela z zborom.

Delo bo potekalo nivojsko, prilagojeno predznanju udeležencev.

Termini:

sobota, 28. september 2019

nedelja, 29. september 2019

sobota, 19. oktober 2019

sobota, 14. december 2019

nedelja, 15. december 2019

Število tečajnikov: 15

Potek tečaja:

predvidoma od 10. do 15. ure. Do malice (predvidoma ob 12.30) delo na dirigentski gesti in vokalni tehniki, po malici delo z zborom.

Lokacije tečaja (vadbeni prostori demonstracijskih zborov):

Lutkovno gledališče (vhod pri tunelu), Krekov trg 2, Ljubljana (28.-29. 9. 2019)   
demonstracijski zbor: Ljubljanski madrigalisti

OŠ Majde Vrhovnik, Gregorčičeva 16, Ljubljana (19. 10. 2019)
demonstracijski zbor: MPZ OŠ Majde Vrhovnik (tečaj pričnemo ob 9.00)

Akademija za glasbo, Stari trg 34, 1000 Ljubljana (14.-15. 12. 2019)
demonstracijski zbor: Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Kotizacija

160,00 evrov (DDV je vključen v ceno).

Račun za kotizacijo po prejemu prijavnice pošljemo na naslov, ki bo naveden na prijavnici.

Možnost plačila na dva obroka (prvi obrok rok plačila september, drugi obrok rok plačila december).

O MENTORICAH

Petra Grassi

Tržaška Slovenka Petra Grassi (1988) je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemen talent opozorila kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju v Trstu, kjer je pridobila akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, prejela pa je tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 si je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Torinu pripela 3. nagrado in posebno nagrado publike ter 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju za zborovske skladatelje združenja Usci Gorica. 
Z DPZ-jem Kraški slavček in VS Vikra in je na mednarodnih tekmovanjih v Olomocu, Lodi, Bad Ischlu, Riminiju, v Benetkah, Vittorio Veneto in Arezzo, osvojila prve nagrade in nagrade za najboljšega dirigenta. Udeležila se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti, kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten in Georg Grun.
Kot pevka je sodelovala z vokalno skupino Ut - insieme vocale consonante in Coro giovanile italiano, in je bila članica profesionalnega kvarteta La rosa dei venti. Dirigira vokalni skupini Vikra s katero je na reviji Sozvočenja prejela prvo nagrado za najboljši projekt, in finalni nastop v Slovenski filharmoniji. Je umetniški vodja in koordinator zborovodske šole na Glasbeni matici, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce (Aosta, Ancona, Salerno, Nova Gorica- JSKD,Celje – JSKD, Konservatorij za  glasbo v Fermu- IT) ter je članica tekmovalnih žirij. V sezoni 2016/17 je bila izbrana kot prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine s katerim koncertira na najbolj pomembnih državnih italijanskih odrih. Spomladi 2017 je postala stalnejša umetniška vodja Komornega zbora DEKOR. S tem zborom je na Naši pesmi 2018 prejela absolutno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Je članica mreže profesionalnih zborov in dirigentov Tenso. Vodi projektni Zbor tabora mladih pevcev Primorske, ki združuje mlade pevce iz cele Primorske in Slovenije. Prejela je Zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe.

 

Martina Burger

Sopranistka Martina Burger je z odliko diplomirala leta 2011 na zagrebški Akademiji za glasbo. Bila je izjemno uspešna na mednarodnih in nacionalnih pevskih tekmovanjih. Leta 2010 je prejela tudi rektorjevo nagrado zagrebške univerze. Njeno uspešno pevsko kariero je oblikovalo veliko domačih in mednarodnih sodelovanj ter opernih in koncertnih nastopov. Poustvarila je 22 opernih vlog, trenutno pa jo lahko vidite v ljubljanski operi v vlogah Micaele, Clorinde in Olympie. Martina Burger ima tudi široka pedagoška znanja: sodelovala je z Vokalno akademijo Ljubljana, vodila delavnico vokalne tehnike na Konzervatoriju za glasbo v Pekingu (Kitajska), na Mednarodnem zborovskem festivalu Europa Cantat v Pécs-u (Madžarska) ter seminar vokalne tehnike na Rijeki (Hrvaška). Pomemben del njenega pedagoškega delovanja je sodelovanje z Associazione Laes ed Estro Armonico (Salerno) in z Glasbeno matico v Trstu, kjer skrbi za pevsko pripravljenost zborovskih pevcev. Redno sodeluje z Javnim skladom Republike Slovenije na področju vokalne glasbe, za njih vodi seminarje vokalne tehnike za zborovodje in korepetitorje ter piše izobraževalna gradiva. Poleg izobraževanja različnih mednarodnih in nacionalnih pevskih zborov, že vrsto let tudi individualno poučuje solo petje in tako vzgaja nove mlade talente.

ROK PRIJAVE

Prijavni rok je četrtek, 19. september 2019.

OBVESTILO
Sporočamo vam, da prijava na zborovodsko šolo ni več mogoča,
saj so vsa mesta že zapolnjena.
Upamo, da se nam tisti, ki letos ne morete biti z nami, pridružite prihodnje leto.
Vse zainteresirane vabimo, da nam napišete e sporočilo na naslov jozi.vovk@jskd.si, tako da bomo vedeli kolikšen je interes in bomo lahko ustrezno pripravili naslednjo zborovodsko šolo ter vas pravočasno obvestili.

Organizacija tečaja:

JSKD  - Centralna služba, Štefanova 5, Ljubljana, s sodelovanjem
JSKD OI Ljubljana, Krekov trg 2, Ljubljana.

Dodatne informacije

Joži VOVK

zunanja sodelavka za zborovsko glasbo

T: (01) 24 10 525
M: 041 784 924,
E: jozi.vovk@jskd.si

Andreja REPAR

vodja OI Ljubljana
T: (01) 32 07 569
M: 031 867 795,
E: oi.ljubljana@jskd.si