PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA

 

 

Naziv seminarja:

 

 

 

 

SEMINAR DIRIGIRANJA Z VOKALNO TEHNIKO

Zborovodska šola s Petro Grassi in Nino Kompare Volasko

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termini:

 

16. in 17. oktober, 13. in 14. november, 4. in 5. december 2021

Predavateljici:

 

Petra Grassi in Nina Kompare Volasko

Cena:

 

160 EUR (DDV je vključen v ceno)
Možnost plačila v 2 obrokih (prvi obrok – rok plačila do 31. oktobra / drugi obrok – rok plačila do 30. novembra)

Rok prijave

 

ponedeljek, 11. oktober 2021, oziroma do zapolnitve mest

 

CILJI

»Tečaj omogoča spoznati potencial dirigentske geste za učinkovito vodenje zbora, od vaj do izvedbe. Prek študija izbranega repertoarja z demonstracijskimi zbori se bomo soočali z analizo in interpretacijo skladb, oblikovanjem homogenega zborovskega zvoka in barve glasu, učili se bomo prepoznati učinkovite tehnike in pristope in krepiti suverenost ter samozavest dirigenta v vlogi voditelja. Spoznali bomo, kako lahko učinkovita in jasna gesta pripomore k hitremu izboljšanju zvoka in intonacije zbora. Obravnavali bomo tudi pedagoški in psihološki vidik konkretnega dela na vaji. Repertoar skladb bo raznolik, saj bo govor o različnih stilno-interpretacijskih izbirah.« Petra Grassi

Na tečaju bo osnove dobre vokalne tehnike predstavila Nina Kompare Volasko.

Ob koncu izobraževanja udeleženci opravijo praktični preizkus na primeru izbranih skladb.

VSEBINE:

– dirigentova osebna priprava (študij partiture z vsestransko analizo in interpretacijo skladbe ter njegega zgodovinskega konteksta)
– tehnična in metodična priprava (organizacija in potek vaje, razporejanje snovi in dejavnosti po težavnosti in zahtevnosti, praktično delo, ciljno upevanje zbora)
– izvedba vaje (predstavitev skladbe, učenje skladbe, reševanje tehničnih težav pri petju, združevanje posameznih vsebin pri izvedbi celotne skladbe), praktično delo
– delo z raznovrstnimi zasedbami, različne postavitve zbora, učinkovitost vaje
– osnove vokalne tehnike, dihalne, upevalne vaje, vaje za intonacijo, dikcija, dinamika
– oblikovanje in izenačevanje zvoka, vaje za povečevanje gibljivosti glasu in pevskega obsega
– oblikovanje zborovskega zvoka, ciljno upevanje na izbrane skladbe, delo z demonstracijskim zborom  in na posameznih skladbah

 

Tečaj je namenjen:
– zborovodjem, ki že vodijo zbore, vendar želijo izboljšati svoje dirigentsko znanje in znanje o vokalni tehniki;
– udeležencem z manj izkušnjami (pevcem, korepetitorjem, ljubiteljem petja), ki želijo spoznati učinkovitejše metode dela z zborom.
Delo bo potekalo nivojsko, prilagojeno predznanju udeležencev.

Za boljšo uskladitev stopnje zahtevnosti seminarja naj udeleženci pošljejo krajši videoposnetek svojega dirigiranja (npr. z nastopa z zborom, lahko je preprost posnetek z vaje ...). Navodila so v spletni prijavnici.

KRAJ IZVEDBE:

Ljubljana

TERMINI:

sobota in nedelja, 16., 17. oktober 2021
sobota in nedelja, 13., 14. november 2021
sobota in nedelja, 4., 5. december 2021

POTEK TEČAJA:

Predvidoma od 10. do 16. ure.

Oblika izobraževanja: skupinsko in individualno delo, delo z zborom, delo z udeleženci.

Ob koncu izobraževanja udeleženci opravijo praktični preizkus in prejmejo potrdilo o opravljeni zborovodski šoli.

Demonstracijska zbora:
Komorni zbor Cantabile (dekliška zasedba)
Mešani pevski zbor Prosavus

POVEZAVA DO PRIJAVNICE

prijavnica

ROK ZA PRIJAVO:

ponedeljek, 11. oktober 2021, oziroma do zapolnitve mest

ŠTEVILO UDELEŽENCEV:

min. 8 – maks. 15

Za udeležbo je zahtevano izpolnjevanje pogoja PCT. Izobraževanje bo organizirano v skladu s priporočili in ukrepi po navodilih NIJZ. Če bodo ukrepi zahtevali manjšo skupino udeležencev, bodo imeli prednost kandidati, ki bodo prej opravili prijavo.

KOTIZACIJA:

160 EUR (DDV je vključen v ceno)
Možnost plačila v 2 obrokih
(prvi obrok – rok plačila do 31. oktobra / drugi obrok – rok plačila do 30. novembra)
Račun za kotizacijo po prejemu prijavnice pošljemo na navedeni e-naslov plačnika.

Vabljeni k pravočasni prijavi, saj je število udeležencev omejeno!

O PREDAVATELJICAH:


Foto: Jana Jocif

Tržaška Slovenka Petra Grassi je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemen talent opozorila kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju v Trstu, kjer je pridobila akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Je dobitnica 1. nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, prejela pa je tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Torinu prejela 3. nagrado. Julija 2019 je v Hong Kongu na Svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente prejela nagrado kot najboljši dirigent po izboru zbora. Z DPZ Kraški slavček, VS Glasbene matice Vikra in Deželnim mladinski zborom FJK je na mednarodnih in državnih tekmovanjih osvojila prve nagrade, posebne nagrade in nagrade za najboljšega dirigenta (Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry). Poučuje na Glasbeni matici v Trstu, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce doma in v tujini ter je članica tekmovalnih žirij (zborovska, kompozicijska in dirigentska tekmovanja). V sezoni 2017/19 je bila izbrana kot prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine. S Komornim zborom DEKOR je na Naši pesmi 2018 osvojila absolutno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. V sklopu mreže profesionalnih zborov Tenso je v izbrani skupini mladih evropskih dirigentov. Prejela je zlati znak JSKD 2017 za umetniške dosežke na področju zborovske glasbe. Od januarja 2020 deluje kot dirigentka raprezentančnega Italijanskega nacionalnega mladinskega zbora (Coro giovanile Italiano). Kot gostujoča dirigentka je junija 2019 koncertirala s Zborom Slovenske filharmonije. Julija 2022 bo vodila delavnico za dekliške zbore na festivalu Europa Cantat junior v Vilniusu in bo predavateljica na Evropskih dnevih za zborovske dirigente Leading Voices v Utrechtu. 

Nina Kompare Volasko je po končanem šolanju na SGBŠ v Ljubljani, kjer je bila dobitnica Škerjančeve nagrade, študij petja nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v Birminghamuv Veliki Britaniji in končala podiplomski študij na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju. Končala je tudi študij angleškega ter latinskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti UL. Kot koncertna pevka in interpretinja samospevov je s širokim repertoarjem del obsežno nastopala na odrih v Sloveniji, Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, Kanadi, ZDA, Švici, na Nizozemskem in na Švedskem. Sodelovala je z različnimi vokalno-instrumentalnimi sestavi in orkestri, med drugim s Simfoniki RTVS, Revijskim orkestrom RTVS, Big bandom RTVS, Simfoničnim orkestrom mesta Birmingham, BC Contemporary Ensemble, BC Wind Ensemble, Mendelssohn Strings, Simfoničnim orkestrom Cantabile in komornimi ansambli, kot so Komorni ansambel Gaudeamus, Val Camerata in Capella Carniola. Za arhiv Radia Slovenija je posnela vrsto pesmi s pianisti Erikom Šulerjem, Maud van Thienen, Denysom Masliukom in Klemnom Golnerjem. Posnela je zgoščenko komorne glasbe priznanega belgijskega skladatelja Jana Van Landeghema (Pavane Records, 2006) in zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi Sijaj mi, sončece (ZKP RTVS, 2008). Poučuje petje na Glasbeni šoli Logatec, njeni učenci pa redno dosegajo vidne uspehe in posegajo po najvišjih nagradah na državnih in mednarodnih tekmovanjih. V preteklosti je delovala na Glasbeni matici Ljubljana kot pevska pedagoginja in vodja Pevske šole GM, poučevala je petje na Gimnaziji Koper in vokalno tehniko na Akademiji za glasbo. Kot specialistka za vokalno tehniko redno sodeluje z različnimi domačimi in tujimi pevskimi sestavi ter vodi strokovne in izobraževalne pevske seminarje.

Dodatne informacije:

Tanja SVENŠEK
strokovna sodelavka za zborovsko glasbo
M: 041 277 884
E: tanja.svensek@jskd.si

in

Območna izpostava Ljubljana
T: (01) 32 07 569
T: (01) 23 00 570
E: oi.ljubljana@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

prijavnica

 

Razpis
(datoteka pdf)