PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

ZBOROVSKA GLASBA / NOVICE

 

Odkritje spominskega obeležja skladatelju in duhovniku Stanku Premrlu, avtorju slovenske himne
 
Ljubljanske Žale, torek, 10. marec 2020, ob 11. uri

 

V torek, 10. marca 2020, ob 11. uri, bo v Ljubljani svečano odkritje in blagoslovitev spominskega obeležja skladatelju Stanku Premrlu, ki je uglasbil slovensko himno, Prešernovo Zdravljico. Dogodek si nedvomno zasluži pozornost, saj Premrlova zborovska uglasbitev že 115 let »poglablja in utrjuje pesnikovo sporočilo, nas povezuje in navdihuje ter tako postaja ključni simbolni element naše državnosti«. Slovesnost bo potekala ob skladateljevem grobu na ljubljanskih Žalah. Častni gost in slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, Zdravljico pa bo zapel Duhovniški oktet Oremus.

Stanko Premrl
Foto: Nadškofijski arhiv Ljubljana

Stanko Premrl (1880–1965) je bil slovenski duhovnik, skladatelj in glasbeni pedagog, ki je pomembno vplival na razvoj slovenske cerkvene glasbe. Bil je izjemno plodovit ustvarjalec, saj v njegovem opusu lahko naštejemo okoli 1200 cerkvenih in 800 posvetnih skladb. Za Slovence je še posebej pomemben, ker je leta 1905 uglasbil Prešernovo Zdravljico, ki je petinosemdeset let kasneje, leta 1990, postala uradna slovenska državna himna. Premrl jo je zasnoval kot zborovsko skladbo za štiriglasni mešani zbor, pri čemer mu je uspelo ustvariti izjemno sozvočje s Prešernovo poezijo. »Res je, Prešernu je uspelo v Zdravljici z nenadkriljivo pesniško občutljivostjo ujeti slovenski značaj in naše čutenje. A svoj pravi smisel in pomen dobi Zdravljica kot državna himna le v Premrlovi zborovski uglasbitvi, ki poglablja in utrjuje pesnikovo sporočilo, ogreva srca državljanov, jih povezuje in jih navdihuje ter šele tako postaja tudi ključni simbolni element naše državnosti,« pravi muzikolog Matjaž Barbo, ki bo eden od govornikov na prireditvi. 

Kljub pomembnosti njegovega prispevka k slovenski samobitnosti Slavko Premrl doslej ni bil deležen pozornosti javnosti, ki si jo nedvomno zasluži. Zato je Mitja Gobec, velik poznavalec slovenske zborovske glasbe in dolgoletni sodelavec JSKD dal pobudo, da bi Premrlovo delo počastili s spominsko ploščo na njegovem grobu na Žalah z napisom »Tukaj počiva skladatelj Stanko Premrl, avtor Zdravljice – himne Republike Slovenije«. Urad predsednika RS Slovenije se je na pobudo odzval, prav tako pa tudi Nadškofija Ljubljana, ki skrbi za skladateljev grob in je pripravila tudi spominsko obeležje. Tako se bomo 55 let po njegovi smrti in 115 let po nastanku skladbe s hvaležnostjo poklonili skladatelju za njegovo delo, ki smo ga Slovenci enoglasno sprejeli za svojo himno.

Na slovesnosti, ki jo pripravlja Nadškofija Ljubljana, bo o življenju in delu Stanka Premrla spregovoril Pavle Ravnohrib, s petjem pa bo dogodek obogatil Duhovniški oktet Oremus.

Premrlova uglasbitev Zdravljice je nastala leta 1905 in bila prvič objavljena v reviji Novi akordi januarja 1906.

Premrl: Zdravica
Foto: Slovenski zborovski arhiv

O življenju in delu Stanka Premrla je bil pred časom v reviji Naši zbori objavljen naslednji prispevek: https://www.nasizbori.si/stanko-premrl-petdeset-let-pozneje/