PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / MEDNARODNA / SVETOVNI ZBOR MLADIH 2023

 

 

KONCERT SVETOVNEGA ZBORA MLADIH

Petek, 9. junij 2023, ob 18.00

Dvorana Julija Betetta, Akademija za glasbo v Ljubljani

 

Ljubljana - V petek, 9. junija 2023, ob 18. uri bo v Dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo potekal Koncert Svetovnega zbora mladih, ki bo poslušalcem pripravil posebno glasbeno doživetje pod dirigentskim vodstvom Zoltána Pada (Madžarska) in gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika (Slovenija).

Svetovni zbor mladih je projekt Mednarodne zveze za zborovsko glasbo (International Federation for Choral Music IFCM), ustanovljen leta 1989 z namenom združevanja izjemnih mladih pevskih talentov z vsega sveta za letno koncertno turnejo. Letošnjo zasedbo sestavljajo alumni Svetovnega zbora mladih, pevke in pevci, ki so v projektu že sodelovali med letoma 2016 in 2019. Po intenzivnih vajah se bodo srečali na začetku junija ter izvedli koncertno turnejo z nastopi v Grožnjanu na Hrvaškem, Budimpešti in Veszpremu na Madžarskem ter Ljubljani.

V Dvorani Julija Betetta se bo zbor, sestavljen iz izbranih pevk in pevcev z vsega sveta, predstavil z mešanim repertoarjem, ki bo poseben poudarek namenil glasbi hrvaških, madžarskih in slovenskih skladateljev, kot so Matej KastelicTadeja Vulc in Samo Vovk. Poleg tega bo na koncertu prvič v Sloveniji zazvenela tudi noviteta Nane Forte, ki jo je skladateljica napisala prav za letošnjo izvedbo Svetovnega zbora mladih.

Vodja zbora bo Zoltán Pad, priznani madžarski dirigent, umetniški vodja Madžarskega radijskega zbora, ob njem pa bo gostujoči dirigent v Ljubljani Sebastjan Vrhovnik, izredni profesor za zborovsko dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki ga poznamo po odličnem vodenju najvidnejših slovenskih zborov, med njimi so Komorni zbor Akademije za glasbo UL, MePZ Glasbene matice Ljubljana in Zbor Slovenske filharmonije, v preteklosti pa tudi Komorni zbor RTV Slovenija, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, Mešani pevski zbor Obala Koper in drugi.

Za Svetovni zbor mladih je izbranih 43 pevcev iz 32 držav, ki bodo nastopili na mednarodni turneji po Hrvaškem, Sloveniji in Madžarskem. Na izbor, ki je potekal pod okriljem Fundacije Svetovnega zbora mladih, se je prijavilo 92 pevcev, ki so izkazali zanimanje za sodelovanje na Nacionalni konferenci Ameriškega združenja zborovskih dirigentov leta 2021 v Dallasu, Teksas, ZDA (odpovedani zaradi epidemije). Izbor je temeljil na avdicijah v preteklih letih, nastopih in splošnih sposobnostih pevcev ter želji po ustvarjanju povezanega in raznolikega zbora.

Vstopnice za koncert so na voljo prek spletnega portala mojekarte.si ter na dan dogodka pred Dvorano Julija Betetta.

Vljudno vabljeni.

Organizatorji turneje: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Jeunesses Musicales International, International Federation for Choral Music, European Choral Association v sodelovanju z JM Croatia, JM Hungary, Ministry of Culture and Media of Croatia, Veszprém-Balaton 2023 in European Music Council

Dodatne informacije

Mihela Jagodic  

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo

(za koncert v Ljubljani)

T: (01) 2410 525
E: mihela.jagodic@jskd.si

 


 

 

 

World Youth Choir