PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

9. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2008

Maribor, 18.-20. april 2008

 

 

OPIS ZBOROV


KAMERKOOR CANTATE
Venlo, Nizozemska
Zborovodja Dion Ritten

 

Komorni zbor Cantate je leta 1970 ustanovil dirigent Gerard Franck. Od leta 2002 ga vodi Dion Ritten. Ansambel sestavlja 21 pevk v starosti od 20 do 45 let.

 

Repertoar zbora je sestavljen iz sakralne in posvetne glasbe, s poudarkom na glasbi 20. in 21. stoletja. Zbor uživa ugled in dobiva priznanja na nacionalnih in mednarodnih zborovskih festivalih. V letu 2005 je bil ob prvi nagradi na domačem festivalu med 200 nizozemskimi zbori izbran tudi za najboljši nizozemski zbor.

 

Za sabo ima že nekaj koncertnih turnej po Nemčiji, Belgiji, Franciji, ZDA in Italiji. Poleg koncertov med turnejami snema tudi za radio in poje na delavnicah. Vsako leto organizira koncerte, delavnice in mojstrske tečaje z zbori, zborovodji ali skladatelji iz Nizozemske ali tujine.

 


KAMERKOOR CANTATE

 


MÄDCHENCHOR DES MUSISCHEN GYMNASIUMS SALZBURG
Salzburg, Avstrija
Zborovodja Markus Obereder

 

Dekliški zbor glasbene gimnazije Salzburg sestavlja 28 pevk, starih od 15 do 19 let. Pevke so izbrane iz srednješolskega zbora s približno 105 člani, ki želijo imeti med svojim šolanjem poudarek na glasbi.

 

Od ustanovitve leta 2000 je zbor že dosegel mednarodno prepoznavnost. Zmagal je na tekmovanjih v Celju (2004), na Schubertovem tekmovanju na Dunaju (2005), na "Austrii cantat" (2006), lani pa je prejel tudi drugi nagradi na mednarodnem tekmovanju "Music Landscape" v Rigi in na sklepnem tekmovanju EBU "Let the Peoples sing" v Wuppertalu.
Gostoval je po Nemčiji, Sloveniji in Italiji, izdal zgoščenko za avstrijsko radiotelevizijo (ORF) in nastopil z Bobbyjem Mc Ferrinom.

 

Markus Obereder je študiral na salzburškem Mozarteumu in na državni univerzi v Lousiani (ZDA), kjer je končal študij glasbene pedagogike in zborovskega dirigiranja. Danes poučuje na glasbeni gimnaziji in Mozarteumu v Salzburgu. Vodi zbor Juvenis in "Austrain Youth Choir Academy", bil pa je tudi dirigent zbora Eurochor 2005.

 


MÄDCHENCHOR DES MUSISCHEN GYMNASIUMS SALZBURG

 


"CODETTA" A CITY OF DERRICK CHAMBER CHOIR
Derrick, Irska
Zborovodja Donal Doherty

 

Komorni zbor Codetta prihaja iz severnoirskega mesta Derry. Vsi pevci sicer izvirajo iz tega mesta, vendar danes živijo, delajo in študirajo v mestih po Irski, Združenem kraljestvu in drugje po Evropi. Program, ki ga zbor izvaja, je zasnovan zelo široko, pripravljajo pa ga na intenzivnih vajah med vikendi enkrat mesečno čez celo leto. Zbor je nastopil na številnih koncertih doma in v tujini, sodeloval na Adventnem festivalu v Pragi ter uspešno tekmoval na mnogih mednarodnih zborovskih festivalih. Redno nastopa tudi na radiu BBC in televiziji.

 


"CODETTA" A CITY OF DERRICK CHAMBER CHOIR

 


CHÓIR KAMERALNY AKADEMII MUZYCZNEJ W BYDGOSZCZY
Bydgoszcz, Poljska
Zborovodja Janusz Stanecki

 

Komorni zbor akademije za glasbo Bydgoszcz je nastal leta 1986 na pobudo dirigenta Janusza Staneckega. Sestavljajo ga študenti različnih smeri na akademiji - oddelka za zborovsko dirigiranje in glasbeno pedagogiko, oddelka za kompozicijo, teorijo in glasbeno produkcijo, pa tudi študenti oddelka za instrumentalno glasbo. Zbor je izvedel veliko pomembnih glasbenih del, kot npr. Bachov Magnificat, Vivaldijevo Glorio, Faurejev Rekviem in druge. Sodeluje z orkestroma "Pomeranian Philharmonic Chamber Orchestra" in "Capella Bydgostiensis". Veliko skladb, ki jih imajo na repertoarju, je del koncertnega programa, ki so ga izvajali na Poljskem in v tujini: ob državnem dnevu rudarjev, na festivalu študentskih pevskih zborov v Wrocławu 2005 in 2006, na V. mednarodnem zborovskem festivalu v San Juanu ter na koncertni turneji po Argentini (Buenos Aires, Mendoza, Rosario) leta 2006. Zbor je na domačem festivalu, "Legnica Cantat 2006", prejel veliko nagrado, na 53. mednarodnem zborovskem festivalu Cork leta 2007 pa nagrado "P.E.A.C.E.".

 


CHÓIR KAMERALNY AKADEMII MUZYCZNEJ W BYDGOSZCZY

 


KOMORNI ZBOR DE PROFUNDIS
Kranj, Slovenija
Zborovodkinja Branka Potočnik Krajnik

 

Komorni zbor De profundis deluje v Kranju od jeseni leta 1990. Sestavljajo ga mladi pevci iz različnih krajev na Gorenjskem. Od ustanovitve zbor vodi Branka Potočnik Krajnik.
De profundis v svojih sporedih posveča posebno pozornost izvedbam slovenskih zborovskih del in sodobni zborovski ustvarjalnosti. Visoko izvajalsko raven zbor vedno znova potrjuje s koncerti in tekmovanji doma in v tujini. Uspešno in veliko je gostoval v Evropi, predstavil pa se je tudi v Kanadi. Za svoje tekmovalne nastope je prejel številna najvišja odličja in posebna priznanja, nazadnje lani na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Talinu (Estonija) v kategorijah sodobne glasbe in komornih zborov, kjer je bil uvrščen v tekmovanje za veliko nagrado.

 

Zbor snema za slovenski radio in televizijo. Izdal je dve zgoščenki in večkrat sodeloval pri izdajah avtorskih zgoščenk slovenskih skladateljev. V zadnjem obdobju se največ posveča programsko zaokroženim koncertom.

 


KOMORNI ZBOR DE PROFUNDIS

 


KOMORNI ZBOR KROG
Ljubljana, Slovenija
Zborovodja Primož Malavašič

 

Komorni Zbor Krog je mlad mešani glasbeni ansambel, ustanovljen jeseni 2005. Združuje pevce iz različnih pevskih zborov, predvsem APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, MMPZ Veter, PAZ Vinko Vodopivec, Komorni zbor RTV Slovenije ... Zbor vse svoje člane spodbuja k samostojnemu razvoju, spodbuja učenje solo petja in preizkuša celosten pristop do glasbene umetnine. Namen zbora je poleg ohranjanja družabnih vezi, ponuditi stalno in enovito mešano zasedbo, ki hoče in zmore izvajati najboljše, kar ponuja svetovna zborovska zakladnica. Prvo leto delovanja je posvetil pripravi programa in koncertom po Sloveniji. Aprila 2007 se je udeležil svojega prvega mednarodnega tekmovanja v Bad Ischlu, Avstrija. Z največjim številom točk je prejel zlato plaketo in s tem prvo nagrado tekmovanja. Sezono je zaključil z letnim koncertom v Ljubljani, ki je predstavljal prvi del dvoletnega projekta pregleda sakralne glasbe skozi čas.

 


KOMORNI ZBOR KROG

 


MEŠANI KOMORNI ZBOR LJUBLJANSKI MADRIGALISTI
Ljubljana, Slovenija
Zborovodkinja Andreja Martinjak

 

Z se je kot pevsko društvo ustanovilo leta 1991. Repertoarno posega v vse zvrsti in obdobja zborovske glasbe. Nastopa predvsem a capella, sodeloval pa je tudi že pri izvedbah vokalno-instrumentalnih del s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije in z drugimi slovenskimi zbori.

 

Zbor je od ustanovitve do sezone 2000-2001 vodil Matjaž Šček. Kasneje je dirigentsko mesto prevzel Walter Lo Nigro, leta 2003 pa je na mesto zborovodje uspešno stopila Andreja Martinjak.


Zbor vseskozi dosega uspehe na mednarodnih in domačih odrih ter navdušuje poslušalce na turnejah in gostovanjih po Evropi.
Aprila 2007 je zbor prejel zlato plaketo na 20. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem, septembra 2007 pa s ponosom izdal sedmo zgoščenko Blizu srca.

 


MEŠANI KOMORNI ZBOR LJUBLJANSKI MADRIGALISTI

 


VOX CARNIOLUS
Jesenice, Slovenija
Zborovodja Michele Josia

 

Komorni zbor Vox Carniolus z Jesenic deluje deseto leto. Leta 2005 je za Primožem Kerštanjem vodenje zbora prevzel Michele Josia. Decembra 2006 je zbor izdal svojo prvo zgoščenko z naslovom Zrelo je... Na državnem tekmovanju Naša pesem 2007 je dosegel tretje mesto, dobil je zlato plaketo ter več posebnih priznanj in nagrad. Oktobra 2007 je nastopil na "In... canto sul Garda" v Italiji, kjer je prejel dve zlati diplomi in zmagal v obeh kategorijah, v katerih je nastopil.

 

Michele Josia je bil rojen v Rimu. Končal je študij zborovskega dirigiranja in kompozicije. Doslej je napisal filmsko glasbo za mnoge kratkometražne in dokumentarne filme v produkciji RAI in sodeloval na festivalih v domovini in v tujini.

 


VOX CARNIOLUS

 


HODEIERTZ ABESBATZA
Tolosa, Baskija-Španija
Zborovodja Enrique Azurza Aramburu

 

Zbor je bil ustanovljen v Tolosi leta 1983 in si je v vseh letih delovanja prizadeval za izvirnost in kakovost pri sestavi sporedov. Poleg več nagrad, ki jih je prejel doma in v tujini (med njimi 3. nagrada na tekmovanju v Gorici, 2003), je ponosen tudi na sodelovanje na festivalih v ZDA, Franciji, Italiji, Avstraliji (na IV. svetovnem zborovskem simpoziju), "Music Fifteenth" v San Sebastianu, Londonu (za Britansko združenje zborovskih dirigentov 2001) ter v Indiji leta 2006 (povabilo indijske ambasade).

 

Posnel je zgoščenki z deli Javierja Busta Missa Brevis in Missa Pro defunctis ter Umama in Umama 2, kjer so zborovsko petje združili z jazzom.

 

Enrique Azurza je študiral zborovsko dirigiranje v Baskiji in Stockholmu pri profesorju Andersu Ebyju. Zbor Hodeiertz vodi od leta 1985. Leta 1997 je ustanovil vokalni ansambel Kea, da bi promoviral sodobno zborovsko glasbo. Od leta 1999 vodi zbor Baskovske univerze. Deluje tudi kot član glasbenega odbora mednarodnega zborovskega tekmovanja v Tolosi in kot član mednarodnih žirij.

 


HODEIERTZ ABESBATZA

 

 

NEDERLANDS STUDENTEN KAMERKOOR
Utrecht, Nizozemska
Zborovodkinja Maria van Nieukerken


Nizozemski študentski komorni zbor (NSK) združuje približno 35 študentov, izbranih na vsakoletnih avdicijah. Deluje projektno, njihov program v glavnem sestavlja glasba 20. in 21. stoletja, s katero se predstavljajo po koncertih na Nizozemskem. Na ta način daje zbor študentom možnost izvajanja zahtevne glasbe v najboljših koncertnih dvoranah na Nizozemskem. Zbor se pod vodstvom dirigentke Marie van Nieukerken posveča kombinaciji petja in odrskega nastopa, kar naredi sodobno glasbo zabavnejšo in dostopnejšo poslušalcem. S svojim repertoarjem si prizadeva predstaviti tudi številne zanimive nizozemske skladatelje in njihove skladbe.

 

Zbor dobiva vse leto ponudbe za različna sodelovanja, npr. z Nizozemskim mladinskim godalnim orkestrom ali organizacijami, kot je na primer Europa Cantat.

 

"Tokratno sodelovanje na Mariborskem tekmovanju bo nekaj posebnega, saj bomo lahko prvič delili naše veselje do petja s tujimi poslušalci."

 


NEDERLANDS STUDENTEN KAMERKOOR

 


STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUM CHOIR
Stockholm, Švedska
Zborovodja: Bengt Ollén


Bengt Ollén od leta 1994 vodi zbore glasbene gimnazije v Stockholmu. Zbori se vsako leto udeležujejo mednarodnih tekmovanj in festivalov, kjer slovijo po čistem in mehkem zvoku z dobro pevsko tehniko in izkušnjami. Zborovska šola je s svojimi zbori dobro znana v glasbenem življenju Švedske. Vsako leto sodelujejo s Kraljevim filharmoničnim orkestrom.
Bengt Ollén od ustanovitve leta 1993 vodi tudi vokalni ansambel Sofia. Poučuje dirigiranje in vodi zbor glasbene gimnazije Stockholm ter je učitelj zborovskega dirigiranja na Stockholmskem mestnem glasbenem inštitutu. Izobraževal se je na glasbeni univerzi v Gothenburgu. Redno je angažiran kot gostujoči predavatelj in dirigent na različnih festivalih, delavnicah ter koncertih doma in v tujini.

 


STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUM CHOIR

 


OREYA CHOIR CAPPELLA
Žitomir, Ukrajina
Zborovodja Alexander Vatsek

 

Zbor Capella Oreya, ki prihaja iz ukrajinskega mesta Žitomir, je leta 1986 ustanovil Aleksander Vacek kot mestni zbor. Danes ga sestavlja 35 članov. V enaindvajsetih letih je tekmoval na mednarodnih tekmovanjih in festivalih, na katerih je prejel šest velikih nagrad: Mainhausen, Nemčija (1993), Tours, Francija (1995), Limburg, Nemčija (1996), Montreux, Švica (1998), Wernigerode, Nemčija (1999) in Kijev, Ukrajina (2007). V različnih kategorijah je zbor zmagal kar triindvajsetkrat: Kijev (Ukrajina), Varna (Bolgarija), Marktoberdorf (Nemčija), Mainhausen (Nemčija), Tours (Francija), Lindenholzhauzen (Nemčija), Wernigerode (Nemčija), Tolosa (Španija), Lindenholzhauzen (Nemčija), Maasmechelen (Belgija), Arnem (Nizozemska), Tours (Francija).

 

Njihov repertoar obsega skladbe od 12. do 21. stoletja, med drugim več kot petsto ukrajinskih ljudskih in cerkvenih skladb, sodobne ukrajinske in svetovne glasbe ter najboljše skladbe iz svetovne zborovske zakladnice.

 


OREYA CHOIR CAPPELLA