PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

9. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2008

Maribor, 18.-20. april 2008

 

 

ČLANI ŽIRIJE


Predsednik
Gintautas Venislovas
Litva

 

Umetniški vodja komornega zbora Brevis je študiral zborovsko dirigiranje in končal podiplomski študij na litvanski akademiji za glasbo in gledališče. Na glasbeni šoli Ąžuoliukas v Vilni je med leti 1991 in 2006 poučeval zborovsko petje in dirigiranje. Od leta 2003 poučuje zborovsko dirigiranje na litvanski akademiji za glasbo in gledališče.

 

Pod njegovim vodstvom je komorni zbor Brevis prejel več kot trideset izjemnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih po Evropi. Leta 2003 je zbor prejel evropsko veliko nagrado. Venislovas je prejel tudi nagrade za najboljšega zborovodjo v Sloveniji (1996), Litvi (1998) in Italiji (2002).

 

Od leta 2002 kot član mednarodnih žirij sodeluje na najpomembnejših evropskih zborovskih tekmovanjih.

 

Leta 1998 je ameriška založba "Laurendale Associates" izdala zbirko not najpopularnejših litvanskih skladateljev z naslovom "The Gintautas Venislovas Choral Series".
Njegov skladateljski opus obsega številne skladbe za otroške in mešane zbore, vključno z dvema mašama Missa Brevis. Podpisal se je tudi pod mnogo aranžmajev, med drugim tudi v muzikalih in rock operah.

 


Gintautas Venislovas

Brady Allred
ZDA

 

Profesor glasbe in predstojnik oddelka za zborovski študij na univerzi Utah v Salt Lake Cityju in umetniški direktor zborov Salt Lake Choral Artists ima "mednarodni sloves za odličnost". Njegovi zbori so prejeli številne nagrade (velika nagrada, Tours, prva nagrada Marktoberdorf, velika nagrada, Tolosa 2006). Povabljeni so bili na mnoge festivale, med drugim na "Festival des Choeurs Lauréats", 19. festival "Choralies de Vaison-la-Romaine" ter "Nancy Festival International Chant de Choral". Dr. Allred je bil gostujoči dirigent orkestrov "Salt Lake Symphony", filharmoničnega orkestra Utah, komornega orkestra Schumann iz Benetk, poljskega filharmoničnega orkestra iz Wroclawa, simfoničnega orkestra ruskega ministrstva za obrambo ter zbora "Salt Lake Mormon Tabernacle".

 

Dr. Allred je prejel naziv magistra in doktorja glasbene umetnosti in dirigiranja na "Eastman School of Music", naziv diplomanta glasbene teorije in kompozicije ter flavte pa na "Brigham Young University". Še kot študent je na "Eastman School of Music" prejel certifikat oz. diplomo odličnega flavtista ter nagrado "Jesse Kneisel Prize" kot korepetitor.

 

Kot gostujoči dirigent je nastopal z Robert Shaw Festival Singers in Oregon Bach Festival Chorus. Leta 2007 je prejel nagrado časnika The Salt Lake Tribune, po mnenju tamkajšnjega združenja glasbenih pedagogov kot eden izmed petindvajsetih najvplivnejših ljudi zvezne države Utah v ZDA. Prejel je nagrado za najvišje dosežke (Superior Achievement) ter bil izbran za enciklopedijo "Kdo je kdo v svetovni zborovski glasbi".

 


Brady Allred

Martina Batič
Slovenija

 

Rojena leta 1978 v Sloveniji. Po končani diplomi leta 2002 na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika, je odšla na študij zborovskega dirigiranja na Visoko šolo za glasbo v Münchnu, kjer je leta 2005 z odliko končala podiplomski študij. Zdaj je zaposlena v SNG Opera in balet v Ljubljani, kjer deluje kot zborovodkinja opernega zbora. V svojem prostem času projektno dirigira in na klavirju spremlja različne pevske sestave in soliste. Poleg sodelovanj v žirijah različnih zborovskih tekmovanj doma in v tujini pripravlja in vodi seminarje o zborovskem dirigiranju. Med njene najodmevnejše dosežke sodi prva nagrada na tekmovanju za mlade zborovske dirigente "Eric Ericson Award" na Švedskem leta 2006, s katero je uresničila svojo željo, da bi delala z najboljšimi ansambli po svetu.

 


Martina Batič

Christian Balandras
Francija

 

Christian Balandras je študiral petje in zborovsko dirigiranje v Lyonu in Parizu (pri P Caillardu in C. Geoffrayu, ustanovitelju francoskega zborovskega gibanja 'A Coeur Joie'), ter muzikologijo na Sorboni (pri J. Chailleyu).

 

Od leta 1971 je poučeval glasbo in dirigiranje v Toursu, kjer je še istega leta ustanovil univerzitetni orkester in ga vodil do leta 1983. Dirigiral je tudi opernemu zboru. Za pedagoške dosežke je bil odlikovan z državno nagrado "akademske palme".

 

Od leta 1994 je direktor uglednega mednarodnega zborovskega tekmovanja "Florilege Vocal de Tours". Zelo pogosto sodeluje v žirijah drugih tekmovanj (Varna, Gorica, Cork, Debrecen, Montreux). Novembra 2004 je za francosko ministrstvo za kulturo pripravil analizo rezultatov petdesetih najpomembnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj v zadnjih desetih letih.Christian Balandras

 

Andraž Hauptman
Slovenija

 

Po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani (klavir, flavta, solopetje in splošna smer) je diplomiral kot dirigent in pianist na ljubljanski akademiji za glasbo. Že med študijem je prevzel vodstvo Primorskega pevskega zbora Vinko Vodopivec ter bil korepetitor in solist Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič.

 

S Komornim zborom Ave že od ustanovitve leta 1984 dosega odmevne uspehe na mednarodnih festivalih in uglednih zborovskih tekmovanjih, kot so Maribor (1990, 1992, 1993, 1994, 1996, 2007), Gorica (1992, 1996), Tours (1993, 1997), Maasmechelen (1993), Tolosa (1994, 2007), Johannesburg (1995), Atene (1996), Montreux (1998), Rodos (1999), Marktoberdorf (1999), Mendoza (2000), Talin (2001), Dunaj (2004), Helsinki (2006).
Za svoje umetniško delo s Komornim zborom Ave je poleg številnih priznanj festivalov in tekmovanj prejel plaketo mesta Ljubljane, leta 2005 pa tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

 

Kot predavatelj sodeluje na zborovodskih seminarjih po Sloveniji in tujini, kot član strokovnih žirij pa na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Kot višji strokovni sodelavec je zaposlen na solopevskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani. Z obetavnimi solopevci mlajše generacije in priznanimi slovenskimi umetniki koncertira po Sloveniji in tujini.

 


Andraž Hauptman