PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

10. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2009

Maribor, 17.-19. april 2009

 

 

TEKMUJOČI ZBORI

 

 

Rim, Italija
CORO FEMMINILE EOS
Zborovodja Fabrizio Barchi

 

Ženski zbor EOS

 

Ženski zbor EOS je bil ustanovljen leta 1995 kot mladinski zbor Primavera. Vodi ga Fabrizio
Barchi, z njim pa sodeluje tudi Mario Madonna. Sestavlja ga 25 deklet v starosti od 16 do 25 let.


Njihov repertoar obsega skladbe od srednjega veka do 21. stoletja, s poudarkom na sodobnih skladbah.


Zbor je sodeloval na državnih zborovskih tekmovanjih v Italiji in osvojil drugo nagrado na tekmovanju Citta di Zagarolo leta 2004, drugo in tretjo nagrado na tekmovanju Guido d'Arezzo v letih 2004 in 2007, dve drugi nagradi in posebno nagrado za najboljši program na tekmovanju Vittorio Veneto v letih 2005 in 2008, prvo nagrado na tekmovanju Settimio Zimarino in na tekmovanju za veliko nagrado Francesco Marcacci leta 2006.


Poleti 2008 se je zbor prvič predstavil na Mednarodnem glasbenem festivalu Cantonigros in osvojil tretjo nagrado.

 

 

Helsinki, Finska
AKADEMISKA SĹNGFÖRENINGEN
Zborovodja Kari Turunen

 

Zbor Akademiska Sĺngföreningen

 

Zbor Akademiska Sĺngföreningen je bil ustanovljen leta 1838 in je najstarejši zbor na Finskem. Bil je simbol narodnega prebujenja Fincev v 19. stoletju. Leta 1848 je prvič izvedel finsko državno himno.


Danes šteje okrog 60 članov, vodi pa ga Kari Turunen. Nastopa na številnih koncertih in koncertnih turnejah.


Nastopili so na Norveškem (2002, 2008), Švedskem (2002, 2004, 2006), v Franciji (2000), Nemčiji (1999), Kanadi in ZDA (2005).


Leta 2000 je zbor sodeloval na dveh mednarodnih zborovskih tekmovanjih, Madetoja v Helsinkih in Florilčge Vocal de Tours v Franciji, na katerih je osvojil drugo in tretjo nagrado. Leta 2005 pa je na zborovskem tekmovanju Madetoja v Lahtiju osvojil tretjo nagrado.
Zbor je od leta 1995 izdal pet zgoščenk.

 

 

Jakarta, Indonezija
BATAVIA MADRIGAL SINGERS
Zborovodja Avip Priatna

 

Batavia Madrigal Singers


Batavia Madrigal Singers (BMS) so bili ustanovljeni leta 1996 in spadajo med vodilne pevske ansamble v Indoneziji. Leta 2001 so osvojili tri nagrade na priznanem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Toursu v Franciji: prvo nagrado v prostem programu, tretjo v kategoriji vokalnih skupin in posebno nagrado francoskega ministrstva za kulturo za najboljšo izvedbo francoske skladbe. BMS so nastopili na številnih festivalih: na 6. mednarodnem zborovskem festivalu na Tajvanu, na zborovskem festivalu Pollyfolia v Franciji in na festivalu Macau na Japonskem.


Na zadnjem so posneli zgoščenko z deli Webra skupaj z japonskim orkestrom Kazanawa.
V letošnjem letu bodo koncertirali v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem.

 

 

Dublin, Irska
THE MORNINGTON SINGERS
Zborovodkinja Orla Flanagan

 

Mešani pevski zbor The Mornington Singers

 

Mešani pevski zbor The Mornington Singers iz Dublina (Irska) pod vodstvom Orle Flanagan sestavlja 35 pevcev, ki prihajajo iz različnih krajev Evrope in od drugod. Njihov repertoar je obsežen, s poudarkom na sodobnih a cappella skladbah.

 

Leta 2007 je zbor praznoval deseto obletnico obstoja s turnejo po kanadski provinci Nova Fundlandija in nastopom na Festivalu 500. Pred kratkim so se vrnili s turnej po Italiji in Estoniji.


Leta 2008 so posneli drugo zgoščenko Solas in zanjo prejeli odlične kritike.


V letu 2009 jih čaka snemanje glasbe za film, koncert z Andreem Bocellijem v Dublinu, mnogi koncerti v počastitev dvestoletnice rojstva skladatelja Felixa Mendelssohna in premierna izvedba del Erica Whitacra in Juliana Andersona na Irskem.


Med nagradami naj omenimo prve nagrade na Mednarodnem zborovskem festivalu v mestu Cork in sodelovanje z radiem Lyric FM.


Za dodatne informacije obiščite njihovo spletno stran http://www.MorningtonSingers.org.

 


Riga, Latvija
YOUTH CHOIR OF THE LATVIAN ACADEMY OF CULTURE "SOLA"
Umetniški direktor Kaspars Adamsons
Zborovodji Kaspars Vevers, Rudolfs Bacans

 

Youth Choir of the Latvian Academy of Culture "SOLA"

 

Zbor je bil ustanovljen leta 1998. Njihov repertoar obsega skladbe različnih glasbenih stilov, od ljudskih do cerkvenih pesmi, od renesančnih do sodobnih skladb in jazza. Zbor pogosto nastopa z orkestri in solisti pa tudi z drugimi zbori, s katerimi izvaja dela za dva zbora.


Mladinski zbor Sola skoraj vsako leto nastopi na državnem ali mednarodnem tekmovanju in s tem skrbi za svojo kvalitetno rast, pridobiva pa tudi dragocene izkušnje.
Ponosen je na latvijsko zborovsko tradicijo in jo vedno z veseljem predstavlja v tujih deželah.


Vsako leto pripravi do pet različnih programov, nastopa na različnih pevskih prireditvah in ob drugih svečanih priložnostih.


Od leta 2004 zbor vodi umetniški vodja Kaspars Adamsons skupaj z dirigentoma Kasparsjem Veversom in Rudolfsom Bacansom.

 

 

Debrecen, Madžarska
CANTICUM NOVUM CHAMBER CHOIR
Zborovodkinja Ágnes Török

 

Komorni zbor Canticum Novum

 

Komorni zbor Canticum Novum, ki ga vodi Ágnes Török, je bil ustanovljen leta 1989 v Debrecenu. Člani zbora so v glavnem študenti zborovskega dirigiranja Akademije za glasbo na Univerzi v Debrecenu.


Zbor predstavlja manj znano in redkeje izvajano glasbo, predvsem pa sodobno madžarsko glasbo. Najnovejša dela so bila napisana prav zanj. Zbor sodeluje tudi na diplomskih koncertih študentov kompozicije na Univerzi Ferenc Liszt.


Zbor predstavlja pomemben del kulturnega življenja v Debrecenu. Predstavil se je na številnih koncertih v različnih evropskih mestih in dobil več nagrad na mednarodnih tekmovanjih.

 

 

Szeged, Madžarska
VICTORIA CHAMBER CHOIR
Zborovodja Ádám Cser

 

Komorni zbor Victoria

 

Komorni zbor Victoria je bil ustanovljen septembra leta 1998. Najprej ga je vodil Miklós Cser, nekdanji dirigent v Državni operi in sedanji dirigent Državnega gledališča v Pécsu.
Repertoar zbora predstavlja predvsem glasba iz obdobja renesanse in sodobne skladbe. Veliko skladb zanj je napisal skladatelj Ádám Cser, ki zbor vodi od leta 2003.


Zbor je prejel številne nagrade na pomembnih mednarodnih tekmovanjih: drugo nagrado na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Budimpešti leta 1999, prvo nagrado na tekmovanju Kodály Zoltán v kategoriji komornih zborov leta 2000, prvo in drugo nagrado v kategorijah renesančne glasbe in polifonije v Arezzu leta 2001, prvo nagrado na zahtevnem zborovskem tekmovanju Harald Andersen na Finskem leta 2006 in drugo nagrado na tekmovanju v Arezzu leta 2008.

 

 

Bukarešta, Romunija
THE ACADEMIC CHOIR "DIVINA ARMONIE" - UNESCO CLUB
Zborovodja Cristian Marius Firca

 

Akademski zbor Divina Armonie - UNESCO Club

 

Akademski zbor Divina Armonie - UNESCO Club, ki ga sestavljajo romunski in tuji študenti, je bil ustanovljen leta 1997 kot umetniški ansambel, katerega namen je združevanje in spodbujanje mladih nadarjenih glasbenikov, ki jih zanima zborovska in simfonična glasba.
Zbor je del fundacije Cavalerii Daciei. Izdal je 7 zgoščenk in sodeloval na številnih festivalih in turnejah. Udeležil se je mednarodnih tekmovanj v Italiji leta 1999, Grčiji leta 2000 in 2002, Moldaviji leta 2002, Turčiji leta 2005 in 2006 ter Bolgariji leta 2007.


Zbor je sodeloval tudi pri izvedbi Mozartovega Requiema, Verdijeve Traviate in Rossinijeve Stabat Mater in s kvalitetnimi izvedbami pridobil medijsko pozornost.

 

 

Ljubljana, Slovenija
KOMORNI ZBOR AVE
Zborovodja Andraž Hauptman

 

Komorni zbor Ave

 

Komorni zbor Ave je bil kot vokalna skupina ustanovljen leta 1984 v Ljubljani. Zagnanost, trdo delo, ljubezen do glasbe, mladost in svežina v petju so skupino, ki je kmalu prerasla v komorni zbor, pripeljale v vrh slovenske in evropske vokalne glasbe. Zbor od ustanovitve do danes, ko praznuje srebrni jubilej, vodi Andraž Hauptman.


Zbor je uspešno sodeloval na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, festivalih in koncertnih turnejah v Sloveniji in zamejstvu, v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Franciji, Belgiji, Španiji, Makedoniji, Egiptu, Grčiji, Južnoafriški republiki, ZDA, Kanadi, Švici, Bosni in Hercegovini, Vatikanu, na Danskem, v Argentini, Čilu, Estoniji, Luksemburgu in na Finskem. Osvojil je več velikih nagrad posameznih tekmovanj in obilico drugih visokih uvrstitev. Med drugim se je udeležil tekmovanja za veliko nagrado Evrope leta 1997 v Toursu in izjemno zahtevnega tekmovanja Harald Andersen leta 2006 v Helsinkih. Najbolj sveži sta zmagi v Tolosi, leta 2007, v kategoriji vokalnih skupin, in v Spittalu, leta 2008, v obeh kategorijah tekmovanja.


Komorni zbor Ave je dobitnik nagrade mesta Ljubljana za leto 1994, plakete mesta Ljubljana za leto 2000 in nagrade Prešernovega sklada 1994.

 

 

Litija, Slovenija
ZBOR SV. NIKOLAJA
Zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič

 

Zbor sv. Nikolaja Litija

 

Zbor sv. Nikolaja Litija je svoje pevsko popotovanje pričel pred enajstimi leti kot cerkveni zbor v župniji Litija. Danes združuje skoraj 50 pevk in pevcev iz osrednje Slovenije. Uspešno delo ga je popeljalo na gostovanja po Sloveniji in tujini ter na tekmovalne odre, kjer je dosegal najvišja priznanja.


Njegov repertoar obsega veliko bogoslužnih skladb, ob tem pa se enako duhovno loteva številnih drugih glasbenih izzivov.


Od ustanovitve ga vodi Helena Fojkar Zupančič, na svoji poti pa se je bogatil tudi s številnimi slovenskimi in tujimi vrhunskimi glasbeniki (David de Villiers, Paul A. Smith ...).
Del zborove poustvarjalnosti je zapisan na zgoščenkah Sacra religio in Božična luč.
Novitete so zanj napisali priznani slovenski skladatelji Ambrož Čopi, Ivan Florjanc, Nana
Forte, Damijan Močnik, Peter Šavli in Črt Sojar Voglar.

 

 

Tolosa, Baskija, Španija
KUP TALDEA
zborovodja Gabriel Baltes

 

KUP Taldea

 

Zbor KUP Taldea je nastal iz skupine mladih glasbenikov, ki so želeli uživati v zborovskem petju in obenem z njim doseči visoko raven. Delovati je začel spomladi leta 2003, ko je povabil k sodelovanju priznanega dirigenta Gabriela Baltesa, ki kot profesor za zborovsko dirigiranje poučuje na Visoki šoli za glasbo Musikene v San Sebastianu. Njegovo vodenje je bilo zagotovilo za kvalitetno delo.


Kljub mladosti imajo pevci v zboru za seboj dolgo pevsko kariero in visoko glasbeno izobrazbo vseh smeri. Med njimi najdemo dirigente, profesorje petja in instrumentaliste.
Delo pod taktirko Gabriela Baltesa zboru omogoča posegati po težjih in tehnično zahtevnejših glasbenih umetninah.


Zbor je leta 2007 izdal prvo zgoščenko in leta 2008 prvič tekmoval na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Tolosi, kjer je osvojil tretje mesto v kategoriji folklora. KUP Taldea pogosto koncertira po Španiji in drugje po Evropi.

 

 

Falun, Švedska
FALU KAMMARKÖR
Zborovodja Tony Margeta

 

Mešani komorni zbor Falu

 

Mešani komorni zbor Falu je bil ustanovljen leta 1984 in se ponaša z raznolikim repertoarjem, ki obsega sakralno in prosvetno glasbo pa tudi ljudsko, opero in jazz.
Nastopal je s priznanimi švedskimi glasbeniki s področja narodne glasbe, pevci, dirigenti, poklicnimi švedskimi in tujimi orkestri ter instrumentalisti.


Izdali so zgoščenko z božičnimi pesmimi in koncertirali po Švedski in v tujini.
Aprila 2006 so z velikim uspehom nastopili na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Riva del Garda v Italiji, kjer so v dveh kategorijah osvojili zlati priznanji in posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne skladbe.


Septembra 2007 so na Mednarodnem zborovskem festivalu v Bergenu na Norveškem osvojili prvo nagrado v kategoriji posvetne glasbe, drugo v kategoriji sakralne glasbe in veliko nagrado.


Poleg udeležbe na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Maribor načrtujejo tudi turnejo po Sloveniji, rodni deželi dirigentovih staršev.