PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

10. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2009

Maribor, 17.-19. april 2009

 

 

 

ŽIRIJA

 

 

Anders Eby - predsednik

 

Anders Eby


Švedski dirigent Anders Eby je bil med leti 1972 in 1977 študent cerkvene glasbe in zborovskega dirigiranja na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockolmu, kjer je diplomiral pri profesorju Ericu Ericsonu. Kasneje se je izpopolnjeval predvsem v orkestrskem dirigiranju v Italiji, Franciji in ZDA.


Od leta 1972 vodi zbore v cerkvi Sv. Janeza v centru Stockholma. Je ustanovitelj komornega zbora Mikaeli Kammarkör, s katerim je nastopal na številnih turnejah po svetu ter snemal za radio in televizijo. Repertoar zbora zajema glasbo vseh obdobij in stilov, od a cappella glasbe do vokalno-instrumentalnih stvaritev in glasbene drame. Glavni cilj zbora je predvsem izvajanje a cappella skladb sodobnih skladateljev.


Anders Eby je gostujoči predavatelj za zborovsko dirigiranje na različnih glasbenih ustanovah in seminarjih na Švedskem ter v tujini in član žirij na mednarodnih tekmovanjih in festivalih.


Poleg tega je bil tudi umetniški vodja Mladinskega zbora Johannes (1977-1987), Akademskega komornega zbora Uppsala (1974-1983) in zbora Pro Coro Canada (1988-1992).


Od leta 1994 je Anders Eby profesor za zborovsko dirigiranje in zborovsko petje na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu. Poleg odgovornosti za zborovodski oddelek je mentor dodiplomskim študentom dirigiranja ( dveletni program izobraževanja ) in podiplomskim študentom dirigiranja ( triletni program izobraževanja ). Je vodja Komornega zbora Kraljeve akademije za glasbo.

 

 

Valérie Fayet

 

Valérie Fayet

 

Valérie Fayet je diplomirala na oddelku za zborovsko dirigiranje na Konservatoriju v Lyonu. Istočasno je kot štipendistka Fundacije Menuhin študirala tudi orkestrsko dirigiranje, ki ga je končala leta 1987. Leta 1991 je z dekliškim zborom iz Mansa osvojila prvo nagrado na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Florilčge Vocal de Tours.


Valérie Fayet je bila na Konservatoriju v Lyonu asistentka Bernardu Tétuju, nato je bila umetniški vodja Komornega zbora iz Caena, septembra 2004 pa je prevzela mesto profesorice zborovskega petja, zborovskega dirigiranja in vodje simfoničnega orkestra na Konservatoriju v Nantesu. Prav tako je vodja zbora Državnega orkestra dežel Loare in vodja profesionalnega vokalnega sestava Humana Vox. Na njenem repertoarju so med drugim Cantigas (Ohana), Stabat mater (Poulenc), Lazar in vstajenje (Schubert), Requiem (Mozart) in Stvarjenje (Haydn).


Med leti 2005 in 2008 je bila umetniški vodja Državnega zbora mladih Ŕ Coeur Joie, s katerimi je leta 2007 dobila 6 nagrad na Mednarodnem tekmovanju Guido d'Arezzo v Italiji, med njimi tudi nagrado za najboljšega dirigenta.

 

 

Stojan Kuret

 

Stojan Kuret


Stojan Kuret je po študiju na Glasbeni matici v Trstu diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer od leta 1983 tudi predava. Že med študijem, leta 1974, je ustanovil Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst, nato vodil dekliški in mešani zbor ter leta 1991 ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus. Leta 1984 je prejel Gallusovo plaketo za izjemne dosežke na zborovskem področju. Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri.


Od sezone 1992/93 je deset let vodil APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Z njim in z drugimi zborovskimi sestavi je dosegel zavidljive umetniške dosežke in na tekmovanjih prejel štiri velike nagrade - Tours, Varna, Gorica, bil finalist tekmovanja Let the Peoples Sing, bil večkratni zmagovalec tekmovanja v Mariboru in dvakrat finalist za veliko nagrado Evrope ter prejemnik velike nagrade 2002. Uspešno je koncertiral na turnejah v Južnoafriški republiki, Rusiji, Franciji, Čilu, Argentini in Južni Koreji. Leta 2000 je prejel plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja.


Od januarja 2003 do aprila 2005 je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija. Od januarja 2007 je dirigent italijanskega mladinskega zbora Coro Giovanile Italiano in gostujoči dirigent vokalne skupine ČarniCe, s katero je pripravil dva projekta: izveden in posnet celoten opus skladb Marija Kogoja za mladino in mnogo neposnetih skladb slovenskih sodobnikov za ženski zbor, ter nove priredbe slovenskih ljudskih pesmi za ženski zbor Ambroža Čopija.

 

 

Urša Lah

 

Urša Lah


Urša Lah je študirala glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo. Zborovodsko znanje je dopolnjevala v razredu Ragnarja Rasmussena (Tromsř, Norveška) in kot udeleženka izobraževalnih seminarjev združenj IFCM in Europa Cantat.
Kot pevka je sodelovala v nekaterih najboljših slovenskih vokalnih sestavih, 1992-1996 tudi kot članica Slovenskega komornega zbora.


Od leta 1993 vodi Mešani mladinski zbor Veter, s katerim je dosegla številne zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na tekmovanjih doma in v tujini (1999, Pohlheim, Nemčija: nagrada za posebne dirigentske dosežke, 2004, Preveza, Grčija: nagrada za najboljšega dirigenta tekmovanja). Rotary Cluba Ljubljana ji je podelil naziv "Učitelj-mentor leta", Zveza kulturnih društev Ljubljana pa srebrno priznanje za ustvarjalno umetniško vodenje MeMPZ Veter.


S Komornim zborom RTV Slovenija (1998 - 2002) je krstno izvedla nekatere skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, obogatila radijski arhiv s posnetki del slovenskih in tujih ustvarjalcev 20. stoletja in pripravila številne vokalno-instrumentalne projekte.
V sezoni 2002/2003 je prevzela umetniško vodstvo APZ Tone Tomšič in z njim osvojila prva mesta in velike nagrade (Tampere, Cantonigros, Gorica, Varna), številna posebna priznanja in dirigentske nagrade. Največji uspeh pa je bila osvojitev Velike nagrade Europe v Debrecenu leta 2008.


Urša Lah deluje kot predavateljica na seminarjih za izobraževanje zborovodij, članica žirij doma in v tujini ter vodja Pevske šole za zborovske pevce pri Glasbeni matici Ljubljana.
Leta 2008 ji je Mestna občina Ljubljana podelila Župančičevo nagrado za kulturne dosežke na najvišji ravni.

 

 

Máté Szabó Sipos

 

Máté Szabó Sipos


Máté Szabó Sipos se je rodil v Budimpešti. Najprej je začel s študijem klavirja, leta 1990 je diplomiral kot zborovodja na Akademiji za glasbo Franz Liszt v Budimpešti, leta 1995 pa še kot orkestrski dirigent.


Med leti 1994 in 2004 je poučeval zborovsko prakso na Akademiji za glasbo Franz Liszt. Leta 1995 je bil imenovan za šefa dirigenta Simfoničnega orkestra Eger, tri leta pa je bil
umetniški vodja zbora Kodály v Debrecenu.


Leta 2000 je bil član umetniškega odbora na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Béla Bartók v Debrecenu.


Od leta 2003 je vodja zbora in dirigent v Narodni Operi v Budimpešti. Kot dirigent je gostoval v številnih državah in predaval na mojstrskih tečajih. Pogosto je vabljen v žirije na mednarodna zborovska tekmovanja.