PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU:
● aktualne zborovske novice
● poročila in reportaže o zborovskih dogodkih doma in po svetu
● pogovori z domačimi ustvarjalci, tujimi mojstri in obetavnimi profili
● predstavitve vokalnih zasedb vseh vrst in generacij
● objave o zgoščenkah, notnih zbirkah in drugih izdajah
● strokovni članki za navdih pri raziskovanju in poglobljenem študiju zborovskega petja
● napovednik dogodkov, v katerega lahko vpišete tudi svoj dogodek

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

   BIOGRAFSKI PODATKI
   SLOVENSKIH SKLADATELJEV

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

 

 

 

11. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2011

Maribor, 15.-17. april 2011

 

 

 

SODELUJOČI ZBORI

 

Ženski hor Studentskog kulturnog centra Niš, Srbija

Ženski zbor Študentskega kulturnega centra Niš je decembra 2004 ustanovil njegov sedanji dirigent Zoran Stanisavljević. Pevke so predvsem študentke Univerze v Nišu in dijakinje Srednje šole v Nišu. Zbor je z velikim uspehom sodeloval na številnih festivalih v Srbiji, Grčiji, Belorusiji in Bolgariji.
Repertoar zbora sestavljajo različne zvrsti zborovske glasbe s poudarkom na srbski ljudski in duhovni glasbi. Za izvedbo te glasbe je bil zbor nagrajen na številnih festivalih. Njihov največji uspeh do zdaj je bilo sodelovanje na 22. mednarodnem zborovskem festival v Nišu, ker je prejel nagrado za najboljšo izvedbo programa na festivalu. Poleg te nagrade so prejeli tudi zlato priznanje v kategoriji ženskih zborov na zborovskem tekmovanju v Bjeljini v Republiki Srbiji.
Ženski zbor Študentskega kulturnega centra Niš pogosto in z velikim veseljem izvaja dela sodobnih skladateljev, kot so Petar Ljondev, Aleksandar S. Vujić, Kurt Bikkembergs, Anatoly Kisselev, Dragan Tomić in drugi.


Ženski hor Studentskog kulturnog centra Niš, Srbija

Komorni zbor Megaron, Slovenija

Komorni zbor Megaron je bil ustanovljen leta 2003 na pobudo nekdanjih pevcev zborov Škofijske klasične gimnazije in Damijana Močnika, ki je od začetka zborovodja. Veliko pevcev ima glasbene izkušnje, kar je velik potencial. Aprila 2005 smo se udeležili zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru ter osvojili zlato plaketo in priznanje za najboljši debitantski zbor, nato pa smo kakovost zbora  predstavili z zelo uspešnimi turnejami po Evropi. S petjem smo obogatili slovesni sveti maši ob 100. obletnici Zavoda sv. Stanislava in škofovski posvetitvi dr. Antona Jamnika. Leta 2007 smo na Naši pesmi spet osvojili srebrno, leta 2010 pa zlato plaketo. Lani smo se odpravili v Kanado, na bienalno mednarodno tekmovanje Kathaumixw in dosegli 2. mesto v kategoriji mešani zbori, s slovensko ljudsko glasbo v priredbi našega dirigenta Damijana Močnika pa smo v kategoriji ljudska glasba popolnoma dominirali in osvojili zlato. Na letošnji veliki četrtek, 21. aprila, bomo izvajali noviteto našega dirigenta, Pasijon po Janezu – kantata za orkester, zbor in soliste.


Komorni zbor Megaron, Slovenija

Via nova chor, Nemčija

Zbor Via-Nova iz Münchna je leta 1972 ustanovil Kurt Suttner in v 35 letih vodenja pustil močan pečat. Februarja 2008 je zbor prevzel Florian Helgath. Izvajajo predvsem sodobno glasbo, pa tudi klasično zborovsko literaturo. V preteklosti je zbor Via-Nova izvedel številna dela sodobnih skladateljev iz Münchna in je s svojimi 43 prvimi izvedbami pomembno pripomogel k promociji sodobne glasbe in k ustvarjanju spodbudil številne mlade skladatelje.
Zbor je gostoval na Tajvanu, v Južni Koreji, Avstriji, Italiji in na Norveškem. Prejel je številne prve nagrade na pomembnih mednarodnih tekmovanjih v Den Haagu (1977), Corku (1985/87), Budimpešti (1991) in Tolosi (2009).
Osvojil je prve nagrade na državnem tekmovanju bavarskih zborov leta 2009 in na tekmovanju nemških zborov v Dortmundu leta 2010. Prejel je tudi posebno nagrado za izvedbo sodobne zborovske glasbe na državnih tekmovanjih leta 1994 v Fuldi in 2010 v Dortmundu.


Via nova chor, Nemčija

El Leon de oro, Španija

38-članski zbor El León de Oro je bil ustanovljen leta 1996. V svoji kratki zgodovini je osvojil številne nagrade na domačih in tujih tekmovanjih. Dvakrat so osvojili prvo mesto na državnem zborovskem tekmovanju (v letih 2003 in 2006) in se predstavili na koncertih v Franciji, Bolgariji, Belgiji, na Švedskem, v Združenih državah Amerike, Maroku in na Sardiniji. Zbor se redno udeležuje mednarodnih zborovskih tekmovanj v sklopu Velike zborovske nagrade Evrope (Tours, Varna, Tolosa in Arezzo). Nagrade so prejeli v Varni (2005) in Tolosi (2006), vendar za svoj največji dosežek štejejo veliko nagrado mesta Arezzo na 56. mednarodnem tekmovanju Guido d’Arezzo septembra 2008. Prejeli so prvo nagrado v vseh kategorijah, v katerih so nastopili. Zbor je dobil tudi nagrado Guidoneum 2011, prihodnje leto pa bo sodeloval na tekmovanju v Tolosi.


El Leon de oro, Španija

The Warsaw School of Economics Choir, Poljska

Zbor Varšavske ekonomske šole deluje več kot 40 let, v sedanji zasedbi pa od leta 1993, ko je njegovo vodstvo prevzel dirigent Tomasz Hynek. Zbor sestavljajo študenti in diplomanti ekonomije, v njem pa sodelujejo tudi pevci drugih usmeritev z ljubeznijo do petja in glasbe. Zaradi izbranega glasbenega okusa zbor SGH izstopa med poljskimi zbori. Uspešno izvaja klasična dela zborovske glasbe in tudi sodobne kompozicije. Njihov glavni cilj je preprosto uživati v glasbi. Pevci se predano trudijo vzdrževati svojo strast do petja in hkrati dosegati najboljše rezultate.
V zadnjih 16 letih je zbor osvojil veliko nagrad, med njimi prve nagrade na mednarodnem festivalu Varsovia Cantus, univerzitetnem zborovskem festivalu Vivat Academia, na mednarodnem tekmovanju sakralne glasbe na Slovaškem in drugih. Uspešno je sodeloval na tekmovanju v Italiji in na mednarodnem zborovskem festival Cork na Irskem. Zbor je sodeloval tudi z drugim zbori in se uspešno predstavil na koncertih v Nemčiji, Švici in na Portugalskem.


The Warsaw School of Economics Choir, Poljska


Sofia Vocalensemble, Švedska

Zbor Sofia Vokal Ensemble je bil ustanovljen leta 1993, njegovih 32 članov pa je starih od 18 do 35 let. Večina pevcev si je glasbeno izobrazbo pridobila na glasbenih šolah in gimnazijah v Stockholmu. Zbor pogosto nastopa na številnih prireditvah, kot je Alternative Nobel Prize (Right Livelihood Award), kot posebnega gosta so ga povabili tudi na zborovski festival v mestu Settin na Poljskem.
Sofia Vocal Ensemble redno precej uspešno sodeluje na različnih mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Jeseni 2009 so osvojili veliko nagrado na Griegovem mednarodnem zborovskem tekmovanju na Norveškem. Spomladi 2006 so si delili prvo mesto na prestižnem zborovskem tekmovanju Harald Andersen v Helsinkih. Leta 2004 so se udeležili zborovske olimpijade v Nemčiji in prejeli tri zlate medalje v kategoriji mešanih zborov, v kategoriji »a cappella« sakralne glasbe in v kategoriji sodobne glasbe. Gostovali so na Siciliji (1999, 2000, 2001), Finskem (1996), v Hongkongu (2000), Venezueli (1998), Rusiji (1996), Sloveniji in Italiji (2003 in 2008) ter Južni Afriki. Sofia Vocal Ensemble so lani izdali svoj drugo zgoščenko z naslovom The Darkness Is No Darkness, ki predstavlja sodobno angloameriško zborovsko glasbo, in zanjo prejeli pozitivne kritike, predvsem v Veliki Britaniji. Zbor bo letos predstavnik Švedske na mednarodnem tekmovanju EBU Let the Peoples Sing.


Sofia Vocalensemble, Švedska

University of East Chorale, Filipini

Bogat in poln zvok, uravnoteženost med mladostjo in zrelostjo ter različnost inovativnega programa so značilnosti, ki so zbor University of the East Chorale hitro uvrstile med mednarodno priznane zborovske virtuoze.
Zbor sestavljajo študenti ali diplomanti univerze, vsem pa je skupno, da so predani zborovski umetnosti. Pod vodstvom Anne Tabite Abelede-Piquero, nekdanje članice svetovno priznanega zbora Philippine Madrigal Singers, UEC predstavlja Filipine na priznanih mednarodnih zborovskih tekmovanjih in festivalih v Evropi, Južni Koreji in na Kitajskem.
V 11 letih je zbor osvojil 21 glavnih nagrad v konkurenci odličnih mednarodnih pevskih sestavov, med katerimi izstopajo najprestižnejši mednarodni zborovski festival v Busanu in tekmovanji v letih 2006 in 2007.
Zaradi svežine, iskrenega in predanega petja ter sposobnosti izvajanja skladb v različnih stilih in jezikih se zbor UEC dotakne vsakega poslušalca.


University of East Chorale, Filipini

Ateneo de Manila College Glee Club, Filipini

Zbor Ateneo de Manila College Glee Club (ACGC) je najstarejši univerzitetni zbor na Filipinih. Je svetovno priznan in dobitnik številnih nagrad in priznanj. Izdal je več albumov s širokim izborom pesmi, od klasične, cerkvene in ljudske glasbe do originalne filipinske glasbe.
ACGC je bil ustanovljen leta 1921 zaradi potrebe po liturgičnem petju v cerkvi sv. Ignacija v Manili. Od leta 1974 ga je vodilo več odličnih dirigentov. Ti so dosegli, da se je zbor povečal in je razširil svoj repertoar.
Zbor ACGC je ime Filipinov ponosno ponesel na turneje po Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Ob bližajoči se 90. obletnici so pevci ponosni na svoje dosežke in z velikim pričakovanjem zrejo v prihodnost, da bi z glasbeno umetnostjo še uspešno predstavljali filipinsko kulturo in se dotaknili poslušalcev s svojim izvajanjem.


Ateneo de Manila College Glee Club, Filipini

Khmelnytskyi chamber choir, Ukrajina

Komorni zbor Khmelnytskyi je bil ustanovljen v istoimenskem mestu aprila 1998. Njegov dirigent in umetniški vodja je Ihor Tsmur, častni ukrajinski umetnik. Po uspešnem prvem koncertu je postal zbor v domačem mestu zelo priljubljen.
Zagnanost ter trdo delo pevcev in dirigenta sta zbor Khmelnytskyi vodila do zmag na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Zbor se je predstavil na koncertih doma, v Belgiji, Litvi, Bolgariji in na Poljskem. Redno nastopajo na dobrodelnih in kulturnih prireditvah.
Repertoar zbora obsega več kot 289 zborovskih skladb iz različnih stilnih obdobij, od renesanse do današnjih dni. Komorni zbor Khmelnytskyi poskuša domačemu in tujemu občinstvu prikazati vso lepoto glasbe z zborovskim petjem.


Khmelnytskyi chamber choir, Ukrajina