PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU:
● aktualne zborovske novice
● poročila in reportaže o zborovskih dogodkih doma in po svetu
● pogovori z domačimi ustvarjalci, tujimi mojstri in obetavnimi profili
● predstavitve vokalnih zasedb vseh vrst in generacij
● objave o zgoščenkah, notnih zbirkah in drugih izdajah
● strokovni članki za navdih pri raziskovanju in poglobljenem študiju zborovskega petja
● napovednik dogodkov, v katerega lahko vpišete tudi svoj dogodek

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

   BIOGRAFSKI PODATKI
   SLOVENSKIH SKLADATELJEV

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

 

 

11. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2011

11th INTERNATIONAL CHORAL COMPETITION MARIBOR 2011

Maribor, 15.-17. april 2011

 

 

 

ŽIRIJA

Predsednica žirije

Maria Gamborg Helbekkmo, Norveška

Maria Gamborg Helbekkmo (rojena leta 1942) je diplomirala iz klavirja, petja in dirigiranja in je izredna profesorica na akademiji v Bergnu, kjer poučuje zborovsko dirigiranje, klavir in petje. Je priznana glasbenica in profesorica in posebej znana po svojem delu z ženskim zborom Voci Nobili. Njena odločnost in umetniška nadarjenost sta zbor Voci Nobili pripeljali v zborovski vrh.
Leta 2005 je Maria Gamborg Helbekkmo skupaj z zborom Voci Nobili prejela nagrado norveškega zborovskega združenja, čez leto dni je bila za svoj pedagoški in umetniški prispevek norveški glasbi nagrajena z zlato kraljevo medaljo zaslug.
Za predavateljico jo pogosto povabijo na mednarodne seminarje. Leta 2007 je vodila mojstrski tečaj na univerzi v Seulu pred začetkom koncertne turneje z zborom Voci Nobili po Južni Koreji.
Leta 2008 je z zborom Voci Nobili nastopila na treh koncertih v sklopu Svetovnega zborovskega simpozija v Köbenhavnu.
Februarja 2009 so jo povabili na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Hannovru za predavateljico. Pogosto jo povabijo tudi kot članico žirij na mednarodnih tekmovanjih. Je častna članica Norveškega združenja zborovskih dirigentov (FONOKO).

 

Maria Gamborg Helbekkmo, NorveškaČlani žirije

Martina Batič, Slovenija

Martina Batič prihaja iz Ajdovščine. Po zaključeni diplomi leta 2002 na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer Glasbena pedagogika, je odšla na študij zborovskega dirigiranja na Visoko šolo za glasbo v München, kjer je najprej diplomirala iz zborovskega dirigiranja, nato prav tam leta 2005 pri profesorju Michaelu Gläserju z odliko zaključila še specialistični podiplomski študij iste smeri. Med leti 2004 in 2009 je bila zaposlena v SNG Opera in balet v Ljubljani kot zborovodja opernega zbora. V svojem prostem času projektno dirigira in vodi različne zbore, pevske sestave doma in v tujini
(Komorni zbor RTV, Komorni zbor AVE,...) Poleg sodelovanj v domačih (Maribor 2008 in 2010, Celje 2008, Zagorje 2008) in tujih žirijah različnih zborovskih tekmovanj (Salzburg 2005, Corovivo 2008 in 2009, Linz 2009…)  pripravlja in vodi seminarje o zborovskem dirigiranju (Zborovodska šola JSKD, OŠ Celje, Internationales Chorseminar Zell a.d.Pram, Chorwoche Bad Feilnbach, Bayerische Musikakademie 2011...)  S septembrom 2009 je prevzela umetniško vodenje Slovenskega komornega zbora. Med njene najodmevnejše dosežke sodi 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente “Eric Ericson Award” na Švedskem leta 2006, ki uresničuje Martinino željo po delu z najboljšimi ansambli po svetu (Bavarski radijski zbor l.2007, Švedski radijski zbor l.2007 in l.2009, Eric Ericson Chamber Choir l. 2010, 2011, Stuttgart Vokalensemble l.2010, Nizozemski radijski zbor 2011…).


Martina Batič, Slovenija


Marco Berrini, Italija

Marco Berrini je diplomiral iz muzikologije, je zborovodja, dirigent in profesor. Dobil je več prvih nagrad na številnih pomembnih državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih in bil finalist prvega mednarodnega tekmovanja zborovskih dirigentov Mariele Ventre (Bologna, 2001). Med letoma 1989 in 1992 je bil asistent dirigent italijanskega komornega zbora RAI v Rimu, z njimi pa je snemal za RAI Radio 3. Je umetniški vodja poklicnega vokalnega ansambla Ars Cantica Choir ter ustanovitelj in dirigent komornega zbora konservatorija Antonia Vivaldija iz Alessandrije. Dirigiral je v Španiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, Izraelu, Argentini, Združenih arabskih emiratih in na Portugalskem. Kot gostujoči dirigent sodeluje z opernim zborom iz Malage, z zborom La Maestranza iz Seville in z zborom in orkestrom iz Madrida (ORCAM), povabili so ga tudi v Argentino. Marco Berrini je uredil zbirke zborovske glasbe za založniške hiše Suvini Zerboni, Carrara, Rugginenti, Discantica in Carish. Redno je predavatelj na mojstrskih tečajih za zborovske pevce in dirigente v Italiji in drugod. Od leta 2009 je umetniški vodja mednarodne akademije za zborovske pevce in dirigente v Milanu.
( http://www.musicorum.it/MCA/index.html ).


Marco Berrini, Italija


Karmina Šilec, Slovenija

Karmina Šilec je v vokalno glasbo vnesla svežino, odprla nove prostore izraza, repričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. S choregie – glasbenim gledališčem in z inovativnimi posegi je vokalni glasbi razprla prostor h kompleksnim večzvrstnim umetniškim dogodkom – projektom, izvajanih na mnogih mednarodnih festivalih in predvajanih na EBU in Eurovision.
Kot dirigentka ustvarja projekte z različnimi ansambli: z zborom Carmina Slovenica, ansamblom ¡Kebataola!, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z zborom Opere in baleta SNG Maribor, s Slovenskim projektnim zborom, z orkestrom Chorus Instrumentalis in mnogimi ansambli po vsem svetu.
Za svoje delo je prejela številne domače in tuje nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada za projekt Vampirabile, ugledno mednarodno nagrado za prispevek stroki v svetovnem merilu – Robert Edler Prize, za predstavo Iz veka vekov ... nagrado Mednarodnega gledališkega inštituta ITI "Music Theatre Now", Glazerjevo listino, in druge.
Ob umetniškem delovanju ter kot gostujoča dirigentka je tudi članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih in revijah, predavateljica na univerzah v tujini, na mednarodnih seminarjih, konferencah in kongresih. Deluje kot profesor dirigiranja na Univerzi v Mariboru.
Karmina Šilec je umetniška voditeljica Choregie – novoglasbenega gledališča, mednarodnega projekta Attacca, Choregie aka Choregie festivala za novo glasbo in koncertne serije Attacca.


Karmina Šilec, Slovenija


Bo Holten, Danska

Skladatelj in dirigent Bo Holten (rojen leta 1948) je plodovit in vsestranski glasbenik. Njegov ustvarjalni opus zajema sedem oper, pet koncertov, dve simfoniji, številna orkestralna in komorna dela, filmsko glasbo in približno 35 “a cappella” zborovskih skladb; skupaj okrog 100 del. Leta 1979 je ustanovil vokalno skupino Ars Nova Copenhagen in jo vodil 17 let. Leta 1996 je ustanovil vokalni ansambel Musica Ficta, kjer je še umetniški vodja. Redno dirigira danskim simfoničnim orkestrom. Med letoma 1990 in 2006 je bil glavni gostujoči dirigent pri BBC Singers. Od leta 2008 je šef dirigent radijskega zbora Vlaams Radio Koor v Bruslju. Posnel je 59 zgoščenk za založbe Chandos, Naxos, DaCapo in Danacord in dirigiral približno 190 prvim izvedbam in več kot 1000 koncertov in opernih predstav.


Bo Holten, Danska