GLASBA

 

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

 

 

Festival Attacca
Regijski koncerti mladinskih zborov
24. - 30. november 2010

  • Iniciatorka festivala Attacca in umetniška  vodja: Karmina Šilec
  • Festival je namenjen mladinskim zborom (11-15 let).
  • Sodelujoči: po največ 5 mladinskih zborov na vsakem od regijskih koncertov
  • Programska usmeritev: glasba nastala po letu 1950

Vsak zbor pripravi max. 12 - minutni program, sledita dve skupini pesmi (določeni bosta prvi teden junija).

Festival je priložnost za medsebojna srečanja in druženja mladih pevcev in glasbenikov ter zborovodij in skladateljev. Vezi, ki se tkejo na takšnih festivalih glasbe, so dolgotrajne in trdne, so pa tudi vzpodbuda za nove umetniške zamisli in podvige – za zborovodje, za skladatelje, predvsem pa za mlade pevce, ki jih tovrstne mladostne izkušnje in doživetja največkrat zaznamujejo za vse življenje.

 

PROGRAMSKA USMERITEV FESTIVALA: IZVAJANJE SODOBNE GLASBE

Zbori izvajajo literaturo nastalo po letu 1950, ki ob umetniški glasbi različnih slogov (avantgarda, modernizem, neoklasicizem...) lahko prinaša tudi izbor glasbe drugih žanrov, denimo: jazz, gospel, etno, filmska glasba, musical, pop...  Izbrani program mora biti kakovosten in obvezno tematsko zaokrožen. Program je lahko izvajan a cappella ali z instrumentalno spremljavo.

'CHOREGIE'

Festival ne zahteva, pač pa spodbuja izvedbe, ki vključujejo tudi gibalne in dramske elemente. S tem konceptom vnašamo v slovenski prostor elemente “Choregie”. Karmina Šilec s Choregie uvaja koncept, ki vključuje glasbo, gib, igro in druge odrske elemente in tako združuje umetnosti, ki v medsebojnem oplajanju in dopolnjevanju ponujajo/odkrivajo nova doživetja in razumevanja. Glasovom je lahko dodana instrumentalna spremljava, vse od akustičnih zvokov glasbil do elektronsko obdelane glasbe, gib, svetloba, scenski elementi, beseda, dramski elemeneti, itd.. Programi morajo biti oblikovani kot zaokrožena slika.

Koncerti:

Ptuj, 24. november 2010

Ljubljana, 25. november 2010

Rogaška Slatina, 30. november 2010

 

Dodatne informacije:

Mihela Jagodic,
svetovalka za vokalno glasbo JSKD,
tel: 01-24-10-525,
mihela.jagodic@jskd.si

 

Skupna pesem:
Bob Chilcott: Can you hear me