SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2012/13

 

Naziv seminarja:

 

 

 

 

ŠOLA ZA MENTORJE OTROŠKIH GLEDALIŠKIH SKUPIN– DRAMATURGIJA IN DRAMATIZACIJA TEKSTA

     

Kraj izvedbe:

 

 

Ljubljana, Rezidenčni center Cankarjeva, dvorana Skladovnica (Beethovnova 5) in Cepetka (Cankarjeva 5), Ljubljana

Termin:

 

 

20. in 21. april ter

11. in 12. maj 2013

Mentorica

 

Kim KOMLJANEC

Cena:

 

150,00 EVR

Rok prijave:
 

15. 4. 2013 oz. do zapolnitve mesr

 

 

Šola za mentorje otroških gledaliških skupin je namenjena vsem mentorjem otroških gledaliških skupin, ki se srečujejo z naslednjimi vprašanji: kako izbrati besedilno predlogo, kako vzbuditi entuziazem v skupini, kako delati z otroki - igralci, kako strukturirati vaje, da se otroci ne začnejo dolgočasiti, pa so vendarle pripravljeni še in še ponavljati iste prizore, kako jim pomagati pri učenju besedila, kako z otroki delati na utelešanju dramskih oseb, kako biti režiser in ne zanemariti otroške ustvarjalnosti

 

VSEBINA

Praktična delavnica se bo osredotočila na dramaturgijo in dramatizacijo besedil.

Vsak izmed udeležencev si še pred začetkom delavnice izbere tekst, ki bi ga želel v prihodnjem šolskem letu uprizoriti s svojo skupino.

V prvem delu delavnice bomo izbrana besedila dramaturško razčlenili ter se posebej posvetili razumevanju podteksta in »žanrskemu arhetipu«, ki se skriva pod vsakim prizorom. Pogledali bomo, kakšne prilagoditve je potrebno narediti, da bo besedilo primerno za posamezno skupino. Nedramska besedila (prozo, poezijo) bomo obdelali z vidika možne dramatizacije (za specifično gledališko skupino). Posvetili se bomo tudi problemu, kako se lotiti pisanja besedila na določeno temo za določeno skupino. Namen prvega dela delavnice bo predvsem naučiti se, kako iz teksta izluščimo idejo, ki nas bo pozneje vodila pri celotnem ustvarjanju predstave.


Čas med obema deloma delavnice bo posvečen individualnemu delu s posameznim udeležencem. Izdelali bomo (vsak svojo) priredbo oz. dramatizacijo besedila, ki ga bomo ob pomoči mentorice preko e-pošte izdelovali in dodelovali do drugega dela delavnice.


V drugem delu delavnice bomo na osnovi izdelanih dramskih tekstov (oz. prizorov) izdelali režijsko knjigo oz. načrt poteka vaj/uprizoritve (koncept uprizoritve, ideje za likovno zasnovo, načrt posameznih vaj, potrebnih za posamezne prizore, npr. kako se bo vaja za ljubezenski prizor  v dvoje razlikovala od vaj za prizor skupine otrok na dvorišču). Praktično bomo izvedli primere vaj in postavitev posameznih prizorov.


O MENTORICI

Kim Komljanec

 

 

  Kim Komljanec je vsestranska gledališka ustvarjalka, slovenski javnosti najbolj znana kot dramatičarka, deluje pa tudi kot režiserka, dramaturginja, gledališka pedagoginja in lektorica. Leta 1995 je ustanovila in začela voditi skupino BUBE v okviru KUD-a France Prešeren, za katero je pisala tekste, režirala in igrala. Leta 2009 je magistrirala iz pisanja dramatike na Univerzi v Exetru v Veliki Britaniji, kjer je kasneje vodila podružnico ene največjih britanskih gledaliških šol za otroke in mladino (Theatretrain). Zadnja leta sočasno deluje na gledališkem področju v obeh državah: Veliki Britaniji in domovini, sodeluje z repertoarnimi gledališči na Otoku in doma, piše dramatiko v slovenščini in angleščini ter se dodatno izobražuje na področju pisanja dramatike ter libretov za muzikal. Januarja 2011 je Kim s svojim ustvarjanjem prvič posegla čez lužo: njeno besedilo Madež (Wash My Sin Away) je bilo krstno uprizorjeno v Minnesoti (ZDA).

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Šola za mentorje bo potekala:

20. in 21. aprila ter 11. in 12. maja  2013

od 10. do 17. ure,

v Ljubljani (dvorani Cepetka na Cankarjevi 5 in Skladovnica na Beethovnovi 5).

V času med obema terminoma bo potekalo individualno delo z mentorico.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave je 15. april 2013 oz. do zapolnitve mest.

Izpolnjeno priloženo PRIJAVNICO pošljite najkasneje do zgoraj navedenega datuma na
e-naslov: franci.cotman@jskd.si ali na naslov: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Najmanjše število prijav: 8.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.


Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!

 

 

CENA

Cena celotne šole je 150,00 EUR (z DDV).

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

word